Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Profesorii și elevii dintr-o școală „reabilitată” în 2009: „La fiecare ploaie, ne temem că o să cadă tavanul pe noi”. Cum poate un festival de muzică să schimbe o comunitate

scoala-

(Foto: Guliver/Getty Images)

Tavanul stă să cadă peste elevi și dascăli la fiecare ploaie mai serioasă. Ferestrele sunt bătute în cuie, dar asta nu împiedică frigul să pătrundă în săli în lunile reci. Din exterior, pare o școală ca oricare alta. Dacă mai afli că a fost reabilitată în 2009 printr-un proiect al Băncii Mondiale, ai zice că Școala Veche din cel mai nordic oraș din România, Darabani, e mai norocoasă decât majoritatea unităților de învățământ. Dar nu e deloc așa.

Cei 175 de elevi care învață aici și dascălii care predau la școală ți-ar spune altă poveste. O poveste cu ferestre bătute în cuie, cu elevi zgribuliți iarna și cu un tavan care riscă să se prăbușească peste elevi și profesori. Finalul încă nu-l știm, dar sperăm să fie unul cu reabilitare, nu cu tavan prăbușit în timpul orelor de care să auzi la știrile de la ora 5.

Joi, 17 august, încep la Darabani „Zilele Nordului”, festival de muzică, arte și călătorii care își propune să dea o scânteie de curaj celor de aici, să mobilizeze comunitatea și să promoveze frumusețile necunoscute ale nordului. Și scânteia credem că poate să se producă atunci când noi toți ne implicăm, nu când dăm vina pe alții, mereu pe alții.

I-am întrebat pe dascăli și pe cei de aici ce e cu școala asta și de ce e în starea asta. Mi-au răspuns că lucrările s-au făcut de mântuială în 2009, la reabilitarea prin proiectul Băncii Mondiale. Acum caută soluții.

„Îmi doresc ca aceşti copii minunaţi ce în fiecare an, îndrumaţi de învăţătorii lor, obţin numeroase premii la concursuri şi diverse competiţii, să-şi desfăşoare activităţile educative într-un climat propice învăţării. Nu este corect faţă de ei, să stea în fiecare zi în nişte săli de clasă ce au geamurile bătute în cuie, apa ce se infiltrează prin tavan să le distrugă lucrările și desenele, iar în lunile reci, nu puţine de altfel, să tremure de frig, deoarece toată căldura se pierde prin tavanul subţire de rigips. Stăm cu emoţie că la fiecare ploaie, la topirea zăpezii, tavanul ar putea să cadă. De aceea lansez un îndemn pentru toţi cei care au posibilitatea, să sprijine reabilitarea Şcolii Vechi. Mulţumesc, pe acestă cale, tuturor celor ce se implică în acest proiect”, mi-a spus cu vocea tremurândă, dar și cu speranță Angelica Crețu, directorul Școlii Gimnaziale „Leon Dănăilă" din Darabani.

Tocmai de aceea am pornit, la „Zilele Nordului”, împreună cu Primăria, o campanie pentru reabilitarea Școlii Vechi din Darabani. Vii la festival în 17-20 august, te bucuri de concertele cu intrare liberă din Poiana Teioasa și din curtea Conacului Balș din Darabani, dar și de la amfiteatrul în aer liber din Pomârla, îi asculți pe Moonlight Breakfast, Coma, Taraf de Caliu, The Kryptonite Sparks, JazzyBIT, Sunet Fin, C.A.L.I. Quartet, Trees Orchestra, Bulz Brotherz, te bucuri de filmele oferite de TIFF pe care le proiectăm la miez de noapte, cunoști personalități care ne inspiră prin exemplul personal, participi la workshopuri și…ajuți. Poți să donezi bani sau materiale pentru Școala Veche din Darabani, cea care e în pericol să se prăbușească. Desigur, asta dacă vrei să pui și tu umărul la salvarea acestei școli.

Suma necesară pentru efectuarea lucrărilor de reparații este de 150.000 de lei. Poți face donații în contul RO13 RNCB 0301 1477 1126 0001 (în lei) al Asociației Nord, deschis la Banca Comercială Română, Agenția Darabani. Dacă vrei să contribui cu materiale de construcții ne poți scrie pe doneaza@nordul.ro. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult