Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Program de lucru flexibil și focusul pe individ, nu pe organizație. Tendințe pe piața muncii în 2022

Femeie la birou

Foto: Getty Images

Iată-ne ajunşi şi în 2022, după încă un an plin de provocări. Am putea spune că anul trecut a fost un 2020 adaptat, ,,updated”, un fel de booster, ca să folosim termeni din zilele pe care le trăim cu toții.

S-au scris foarte multe lucruri despre ultimii 2 ani, în special de schimbările pe care am fost nevoiţi să le facem în viaţa noastră de zi cu zi pentru a ne adapta situaţiei pandemice. Dar fiecare decizie, chiar dacă ne privea în mod direct viaţa personală, se răsfrângea într-un mod sau altul şi asupra vieţii noastre profesionale. Anul acesta, zic eu, pandemia va rămâne în continuare în jurul nostru, oricât ne-am dori să nu fie aşa. Intrăm cu gândul în noul an că lucrurile vor reveni la normal însă acest lucru nu va fi posibil, oricât ne-am imagina.

Partea bună e că deja avem 2 experienţe mari (de câte 1 an fiecare) şi acum, teoretic, ar trebui să ştim cum să ne adaptăm comportamentul şi stilul de viaţă la schimbările care tot apar şi nu le putem controla. Zic teoretic pt că, în mod clar şi incontestabil, în continuare unele persoanele nu pot face faţă schimbărilor din jur (ca de exemplu refuzarea vaccinării, negând inevitabilul). Este în natura umană să fim foarte reticenţi la schimbări, creierul nostru fiind obişnuit cu familiaritatea însă, totuşi, avem o parte din creier destul de mare care se ocupă de operaţii complexe, raţionale. Doar că acesta trebuie antrenat şi ţinut în priză ca să nu-l pierdem treptat. Este ca la primul job după facultate. Unii în 2 ani acumulează foarte multe informaţii şi experienţă practică iar alţii doar câştigă nişte bani şi se pierd în planuri.

După cum scriam şi acum 1 an pe vremea asta despre trendurile din 2021, iată că ele au fost “respectate”. Şi dacă nu ai citit articolul de anul trecut, te invit să o faci dând click aici, te asigur că nu e prea târziu deoarece multe se vor aplica şi anul acesta.

Însă concret la ce ar trebui să ne aşteptăm pentru anul 2022? Bineînţeles, este greu de spus exact, însă, la fel ca anul trecut, voi încerca să aduc în prim plan principalele idei în care eu cred, după documentarea din diverse surse internaţionale.

1. Munca de tip acasă+birou sau “hibrid” va rămâne (cel puţin) în topul practicilor, atât din dorinţa angajaţilor, cât şi a angajatorilor. Din fericire, tot mai multe firme au reuşit să integreze acest tip de muncă şi au înţeles nevoia de siguranţă a oamenilor. Deşi acest beneficiu poate veni cu o uşoară anxietate (în special persoanelor extrovertite), are şi părţi bune precum: economisirea timpului de deplasare acasă -birou-acasa; economisirea carburantului la autoturism/abonament metrou/tramvai etc.; crearea propriu mediu de lucru etc.. Practic, companiile multinaţionale dictează trendul pe partea de program de lucru, deci cu siguranţă nu va fi eliminat prea curând, ba din contră, eu îndrăznesc să zic că va rămâne un stil de lucru foarte popular şi după dispariţia pandemiei.

2. Program de lucru flexibil, în funcţie de nevoile angajatului. Da, ai citit bine. Nevoile angajatului care în societatea românească erau ignorate complet prin stilul nostru caracteristic va ajunge să fie decisiv în companiile care doresc să îşi menţină angajaţii motivaţi, implicaţi şi performanţi. Aceste vremuri ne-au întors la nevoile noastre de bază, printre care ar fi siguranţa, atât fizică cât şi psihologică. Din ultimele studii publicate de către site-urile de specialitate se arată, îndrăzneţ, că angajaţii preferă să renunţe la o parte de bani din salariu pentru acest beneficiu numit program flexibil. În firme mari multinaţionale acest lucru era întâlnit şi înainte de pandemie însă iată că acum suntem oarecum forţaţi să adaptăm şi noi acest mod de lucru, contrar stilului nostru tipic românesc de a avea control asupra tuturor lucrurilor (da, chiar şi a oamenilor). Oamenii evoluează, deci şi societatea şi organizaţiile trebuie să meargă mai departe. Cu siguranţă, sunt perfect conştient că există şi domenii unde acest lucru, cât şi cel cu muncă hibridă, nu este posibilă însă aici discutăm doar de domeniile în care se pot aplica.

3. Focusul pe individ şi nu organizaţie. Dacă până acum, la fel ca în cazul de mai sus, focusul era pe organizaţie (profit, dezvoltare, expansiune, etc.), iată că pandemia ne-a scos la iveală mai mult ca oricând importanţa omului pentru atingerea tuturor obiectivelor de business. Probabil nu e nevoie să vă reamintesc câte industrii au fost oprite în pandemie pentru că oamenii efectiv nu puteau merge la locul de muncă. Acest focus merge în direcţia de sănătate fizică, mentală, astfel încât angajatul să rămână echilibrat, cu mintea limpede pentru a putea performa. În mod clar este un element critic al rezilienţei angajaţilor.

4. Diferenţele între generaţii. Putem spune că diferenţele de vârstă sunt prea puţin importante în ziua de astăzi însă nu e deloc aşa. Generaţia Z este din ce în mai nerăbdătoare, anxioasă, furioasă. Ce s-a întâmplat de fapt este un soi de maturizare forţată, artificială, de aici şi apar aceste diferenţe în gândire. Persoanele cu mai multă experienţă de viaţă au crescut învăţând că lucrurile nu vin gratis, fiecare având un cost ascuns sau nu. Cum majoritatea antreprenorilor/ownerilor de business-uri nu sunt din generaţia Z, o să fie din ce în ce mai greu să se adapteze şi să înţeleagă nevoile generaţiei Z care acaparează uşor dar sigur piaţa muncii. De aici, companii pot înveşti încredere şi timp în formarea de lideri tineri care pot înţelege şi atrage talentele tinere în companii. Însă oare câţi “patroni” (că ne place nouă românilor termenul ăsta) sunt dispuşi să renunţe la control şi să acorde încredere unor persoane tinere?

Iată că nu o să rotunjesc la 5 tendinţe, ci o să mă refer strict la 4 pe care le văd eu cele mai importante şi relevante pt anul acesta. După cum spuneam şi pt 2021, consider că suntem oameni înainte de angajaţi, şefi, antreprenori etc.. Este interesant faptul că această pandemie destul de lungă reuşeşte să ne împingă forţat spre originile noastre umane. Cu siguranţă acest reset al valorilor şi a stilului de viaţă se va resimţi în următorii ani, indiferent că vorbim de job sau de viaţa noastră personală. Eu sunt încrezător şi cred într-o societate mai bună, mai corectă şi mai înţelegătoare. Îmi doresc, în special, să auzim mai des în organizaţii expresii de genul ,,Înţeleg că intenţia ta a fost bună, apreciez efortul şi toată munca depusă chiar dacă rezultatul nu a fost cel aşteptat de către mine”. Pe scurt, ar trebui să apreciem şi procesul, progresul, nu doar rezultatul pentru că în anul 2022 nu vom mai putea planifica ce rezultate vrem să obţinem. De fapt putem, însă nu avem garanţia că într-o lună nu se schimbă totul!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nume check icon
  Nimic nou pe frontul de vest. Aceeasi angajati rasfatati din multinationale care nu reprezinta nici pe departe forta de munca din Romania si care au tot felul de probleme existentiale, mai nou au si probleme mentale, de cat de bine sunt tratati de companiile lor. Cand am apucat cat de cat sa ii intelegem pe Millenials a venit si Gen Z cu alte aburi si fite. In principiu mai slab pregatiti profesional decat Millenials care cred ca trebuiesc platiti cu sute, unii chiar mii de euro, doar ca exista si ca ne fac onoarea sa vin la servici. In ciuda faptului ca ii explici foarte clar ce are de facut si el zice ca abia asteapta sa "contribuie", pleaca dupa o saptamana ca nu se simte implinit "profesional" si fara macar sa incerce sa intelege cum poate sa contribuie. Copii rasfatati...destui de multi din pacate. Iar minoritatea buna si profesionala nu prea mai stau pe aici prin tara.
  • Like 0
  • @ Nume
   Crezi ca ar trebui sa fac sluj pentru ca au un loc de munca? In momentul actual nu e cazul. Cel mai bine schimba corporatiile ca pe ciorapi.
   • Like 0


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult
sound-bars icon