Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Putin, înnebunit de „cârtițe”: „pare” că cineva are acces la planurile sale secrete

Simbolul trupelor ruse

Foto: Profimedia

La o lună de când Federația Rusă a invadat Ucraina, lumea întreagă este uimită de rezistența extrem de bine pusă la punct în fața agresorilor. Chiar și operațiunile secrete de comando ale rușilor, desfășurate pe rând de Spețnaz, de mercenari Wagner sau de ceceni, au fost anihilate în fașă. Rușii sunt șocați: pare că ucrainenii știu cumva momentele atacului, țintele, dimensiunile și armamentul formațiunilor de atac. Pare că cineva are acces la planurile secrete ale rușilor.

Ofițer specializat de contrainformații, Putin și-a dat seama că e imposibil ca adversarii să-ți știe fiecare pas planificat în secret doar monitorizându-te cu sateliți și avioane de supraveghere. Vulpe bătrână, Putin și-a dat seama cu groază că în serviciile secrete ruse există cârtițe.

Înnebunit de furie, Vladimir Vladimirovici i-a pus sub arest la domiciliu pe șeful Serviciului 5 din FSB, Serghei Beseda, și pe adjunctul acestuia, Anatoli Boliuh. Cei doi generali conduceau Serviciul pentru Informații Operaționale și Comunicații Internaționale, structura de spionaj internațional a FSB, care în prezent este însărcinată cu planificarea operațiunilor secrete în Ucraina.

Putin nu înțelege cum au putut occidentalii să-i penetreze serviciile secrete, pentru că rușii sunt extrem de agresivi în domeniul contraspionajului, Moscova fiind un adevărat iad profesional pentru spioni.

Chiar CIA a trimis în stațiile sale din toată lumea o telegramă secretă în care a avertizat că un număr îngrijorător de mare de agenți recrutați de ofițerii Agenției sunt arestați, executați sau transformați în agenți dubli și „întorși împotriva” americanilor. Informarea internă a CIA, din urmă cu 5 luni, se referea direct la agenții recrutați în câteva țări, prima pe listă fiind Rusia. CIA le-a cerut ofițerilor americani de spionaj să nu mai subestimeze serviciile de contraspionaj și să nu mai aibă încredere în orice ofițer străin care susține că vrea să-și trădeze propria țară. Agenția americană de informații externe le-a transmis ofițerilor săi să nu se mai grăbească să recruteze spioni fără să-și ia măsuri de siguranță, ca să nu mai cadă în capcanele întinse de serviciile de contraspionaj. Conducerea CIA le-a ordonat șefilor de stații ale Agenției să nu mai trimită ofițeri neexperimentați în operațiuni de recrutare și de operare cu spioni, având în vedere numărul de spioni deconspirați.

Aparent, serviciile de informații ruse ar fi trebuit să fie impenetrabile în prezent pentru statele occidentale, având în vedere că spionii ruși recrutați de principalii adversari, americanii, au fost anihilați anul trecut.

În NATO, România aparent nu contează. Aflăm însă că românii sunt apreciați în afară la capitolul „servicii de informații”.

În domeniul obținerii de informații prin surse umane, românii primesc aprecieri de la... experții ruși în domeniu, care susțin public faptul că România are unele dintre cele mai puternice servicii de spionaj cu rețele de agenți pe teritorii ostile NATO.

De exemplu, în urmă cu aproape șase luni, unul dintre experții Ministerului Apărării al Federației Ruse, Ruslan Puhov, a spus că „România dispune de un serviciu foarte puternic în domeniul spionajului militar, mai ales în ceea ce privește operarea cu reţea de agenţi speciali”. Acesta a adăugat că serviciile secrete române au avertizat NATO și despre invazia rusă a Crimeei din anul 2014: „Mulţi specialişti occidentali cumpăneau dacă e așa sau nu, în timp ce agenţii români deja semnalau deja la Washington, Bruxelles şi Londra”.

Puhov este membru al Consiliului Public al Ministerului rus al Apărării.

Cine are performanța de a fi recrutat în prezent spioni în serviciile secrete ruse și ce stat reușește cu eforturi imense să opereze cu succes cârtițele respective – acestea sunt întrebări la care poate nici măcar istoria nu va da vreodată un răspuns.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult