Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Putin pune în alertă forțele nucleare

Vladimir Putin.

Foto: Getty Images

Vladimir Putin a ordonat ridicarea gradului de alertă pentru forțele nucleare, acuzând declarații „agresive” din partea țărilor NATO, scrie Reuters.

„Dragi colegi, vedeți acțiunile neprietenoase ale țărilor din Vest în ceea ce privește partea economică, despre care știm cu toții, dar înalții oficiali NATO se exprimă agresiv la adresa Federației Ruse, motiv pentru care ordon ministerului apărării și șefului marelui stat major să treacă forțele de descurajare ale Armatei într-un regim special de alertă”, a declarat liderul de la Kremlin la televiziunea publică din Rusia. 

Putin a avertizat țările străine să nu se amestece în invazia Rusiei în Ucraina, spunând că acest lucru ar putea duce la „consecințe pe care nu le-au văzut niciodată”. Rusia a poziționat rachete antiaeriene și alte sisteme avansate de rachete în Belarus și și-a desfășurat flota în Marea Neagră, într-un efort de a preveni o intervenție vestică în Ucraina.

Ambasadorul SUA la Națiunile Unite a reacționat după cele mai recente informații de la Kremlin. „Președintele Putin continuă să intensifice acest război într-un mod total inacceptabil. Și trebuie să continuăm să condamnăm acțiunile lui în cel mai puternic mod posibil.”, a spus ambasadorul Linda Thomas-Greenfield, notează The Guardian.

Invazia rusă a făcut până acum sute de morți. Rusia a lansat lovituri cu rachete împotriva clădirilor din Kiev, Harkov și alte orașe mari ucrainene, într-un atac nemaivăzut după Cel De-Al Doilea Război Mondial.

Citiți și:

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, spune că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, „fabrică ameninţări care nu există". Afirmația vine la scurt timp după ce Moscova a anunţat că-şi pune în alertă „forţele de descurajare" ale armatei ruse, care pot include şi o componentă nucleară, transmite AFP, notează Agerpres.

Jen Psaki/ Foto Getty Images

„Este vorba despre o schemă repetată pe care am observat-o din partea preşedintelui Putin în timpul acestui conflict, şi anume fabricarea unor ameninţări care nu există cu scopul de a justifica continuarea unei agresiuni. Rusia nu a fost ameninţată în niciun moment de NATO sau de Ucraina (...) Avem capacitatea să ne apărăm, dar trebuie să şi atragem atenţia asupra a ceea ce vedem aici, din partea preşedintelui Putin", a declarat Psaki.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Asta este un santaj ordinar din partea lui putin. A eliminat orice cale de mijloc. Sunt doar doua alternative: ori vestul renunta la sanctiuni si atunci putin a castigat pentru eternitate, obiectul santajului ramanad mereu valabil ori toti ne asumam riscul maxim dar asa teminam pentru totdeauna cu putin si amenintarea rusiei. E greu de ales, implicatiile sunt imense, sigur nu va fi unanimitate. Si mai este pe margine china care va culege "roadele" si care asta astepta.
    • Like 0
  • "Putin pune in alerta forțele nucleare". Asa, si? Exista, d-le Putin, un nivel limita de frica, îngrijorare, panica. Acea frica rationala care te pune in alerta, te protejeaza, după care urmează darzenia, curajul, asumarea morții ca pe un fapt inevitabil. Mai devreme sau mai tarziu toți suntem datori cu o moarte. Amenințarea asta nebună cum ca ai butonul roșu si ai sa-l folosesti, nu cred ca va da roade. Da, este teama, preocupare, îngrijorare, dar nu o sa stam înfricoșați si sa privim cu resemnare spre marea Rusie si marele ei conducător. Ai luat-o peste ochi in Ucraina si fii sigur ca o vei lua peste ochi si de la noi. Dacă e nevoie, vom fi aici. Asa ca ia-ti focoasele si baga-ti-le in fund, acolo unde e deja punga de gaz de la Gazprom si apoi dă-i foc. Bafta.
    • Like 2
    • @ Alin Cojocaru
      Ar fi minunat daca impricinatul ar citi aceasta postare! In realitate, pana la opiniile noastre individuale, este de vazut care va fi raspunsul factorilor decidenti. Au fost ezitanti la mult mai putin. Ce vor face acum cand o buna parte a lumii, europa pretins democratica si libera este in pozitia sah mat. Nu este decat o miscare de facut. Si fulgerator. Dar vor fi dispusi sa o faca?
      • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult