Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Putin va deveni din ce în ce mai mic, dar o amenințare și mai mare apare deja la orizont

Putin mic

Foto: Profimedia Images

Toată lumea are de suferit, într-o oarecare măsură, astăzi în Europa, de pe urma războiului din Ucraina și a sancțiunilor impuse Rusiei de către Occident. Ucrainenii luptă sau fug pentru a-și salva viața, rușii se îndreaptă spre sărăcie și dictatură tot mai rea, iar popoarele europene încearcă să gestioneze prețurile crescute la toate produsele și frica unui război tot mai extins, chinuindu-se totodată să rămână ferme pe poziții și să dea o mână de ajutor refugiaților ucraineni. 

Este totuși cineva care are de câștigat de pe urma situației actuale? Da, China.

De slăbirea Vestului beneficiază regimul de la Beijing, nederanjat atât de mult dacă Vladimir Putin câștigă un război și se arată puternic față de SUA și UE. Nici alternativa unei Rusii în declin economic, izolată internațional nu este atât de sumbră pentru China. Dependența economiei rusești de banii chinezi, vidul de putere lăsat în Asia de o Rusie aflată în cădere liberă, înmulțirea etnicilor chinezi în defavoarea populației ruse, aflată în declin demografic, în Orientul Îndepărtat (ceva ce deja se întâmplă), toate aceste elemente ar favoriza China mai mult decât orice alt mare actor la nivel mondial.

Scriitorul american Robert Kaplan, în cartea sa „Revenirea lui Marco Polo”, menționează cum China deja a început să reconstruiască, pe uscat si pe mare, vechiul Drum al Mătăsii, ruta fiind asemănătoare cu cea pe care a călătorit Marco Polo, acum mai bine de 700 de ani. Autorul explică cum într-o Asie a imperiilor decăzute (Rusia, Turcia, Iran de exemplu), China vine cu o mentalitate diferită, cu scopul de a fi polul principal de putere în emisfera estică – asemenea statutului Americii în emisfera vestică. Drumul Chinei este clar, iar Rusia poate fi ori un partener puternic, ori un simplu actor regional cu teritoriu vast, arme nucleare și economie ținută în viață de cea chineză.

Ca cetățean român și european, simt că amenințarea imediată sunt bocancii militarilor ruși pe strada mea. Pe termen lung însă, ne vom confrunta cu un alt imperiu, care va cumpăra lumea la bucată.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • China e tare, dar se confrunta cu o problema care va deveni presanta in urmatorii ani: scaderea rezistentzei populatziei chineze la boli datorita poluarii uriase, care se adauga si la imbatrinirea continua a populatiei, ceea ce va pune presiune pe bugetul chinez si poate falimenta economia. La ora actuala, copiii extranumerari chinezi nu au acces nici la educatie, nici la asistentza medicala, dar mai tirziu ei vor trebui sa preia o mare parte din batrinii si bolnavii societatzii, si nu se stie ce revolte pot avea loc din cauza acestor inegalitatzi. Rusia insa este sfirsita, si probabil se va rupe in mai multe state independente.
    • Like 0
  • Ma bucur ca unii vad "the big picture". Anul trecut dau peste un articol cu titlul: SUA iau in calcul un scenariu in care vor lupta in acelasi timp cu Rusia si China iin viitorul apropiat. Ce e asta, m-am intebat eu, wishful tinking in ceea ce priveste un razboi mondial? Ei bine, acum lucrurile incep sa se lege. Mai mult, exista o profetie a unui pustnic care asa graieste: "In timp ce Rusia se lupta cu un inamic puternic China va ocupa miseleste Siberia. De ce Siberia? Este unica zona ramasa in mare parte ne-explorata plina de bogatii de tot felul si cu un potential agricol vital pentru omenire datorita schimbarilor climatice. Pentru Rusia PIB este de 1,483 trilioane, China 14,72 trilioane, SUA 20,94 trilioane ori forta economica determina invingatorul in razboi, nemtii au aflat asta pe pielea lor. De populatie nu mai vorbim China are 1,4 miliarde de locuitori. Marea greseala a SUA este ca a indepartat Rusia ca potential partener "de lucru" in inevitabila confruntare cu China o confruntare militara sau economica. Asta nu o spun eu o spune John Mersheimer savant politolog de renume din good old USA. Sa dorit cumva aceasta situatie de razboi in Ukraina prin convenabila surdo-mutenie occidentala raportata la avertismentele repetate ale lui Putin. Pentru situatia din Ukraina sant raspunzatori si USA si Zelenski. Nu trebuia sa se ajunga aici, Ukraina trebuia sa fie neutra si non membru NATO tampon la granita Rusia-NATO si asta afirma multi oameni cu scaun la cap si experienta. Mai rau este ca Zelenski in timp ce tot adreseaza cereri de ajutorare "partenerilor si prietenilor nostri strategici" se trezeste vorbind ca Churchill prevestind marile victorii ukrainiene si asta in timp ce harta Ukrainei devine tot mai "rosie" pe zi ce trece. O buna parte din lume se face ca nu pricepe, implicarea NATO de orice fel in Ukraina inseamna "full scale war with Rusia" asa ca pana una alta, se ridica urmatoarea intrebare, la care multi se feresc a raspunde "stie ei" de ce; Santem dispusi sa riscam o escaladare a conflictului spre salvarea Ukrainei pe principiul "no matter what" prin implicarea directa a NATO in Ukraina, avansand ideea ca oricum, Putin nu se va opri aici? Ce va face atunci China, ulterior escaladarii conflictului?
    • Like 1
  • Am citit undeva, parca in Biblie ca numarul de comentarii inepte din subsolul articolelor va creste dramatic pe masura ca ne apropiem de sfarsitul lumii. Ma uit in josul paginii ... si realizez ca nu mai este mult.
    • Like 1
  • M-au impresionat mai mult comentariile cu referire la Biblie,chiar si ale celor care n-au citit Biblia ! Orice se intampla rau...este din cauza Bibliei ! Am vazut in alte publicatii si opinii conform carora si Putin tot din cauza Bibliei face ce face ! Oare putem fi putin seriosi ? Unde in Biblie se vorbeste de toate porcariile care se intampla acum in lume ? Macar asa un indiciu ,cu cifre de alea cum folosesc habotnicii,aveti ?(de ex. Facerea,15.2.22...)
    • Like 4
    • @ Vasile Bazil
      Nu "din cauza bibliei". Nimeni nu poate spune asa ceva. Tot ce s-a intamplat si se intampla, ma refer la evenimentele ce schimba cursul vietii normale, sunt mentionate in biblie. Ce este asa greu de inteles? Sau doar te faci ca nu intelegi!? Ai cumva argumente sa negi?
      • Like 0
  • Nici o surpriza pentru mine acest articol despre amenintarea chineza. Asta fiind spus, observ insa ca maherii mondiali, prea-inteleptii planetari, gresesc identic in privinta Chinei, cum au facut-o cu Rusia recent. Putin a latrat indelung, ani, si ani de zile, despre cererile, interesele vitale rusesti. Nu l-a ascultat, nu l-a auzit nimeni. Si-acum, ce sa ne mai facem, "surprinzator", a ales sa muste.. Si cu tot razboiul mediatic formidabil impotriva sa, Federatia Rusa isi va atinge toate obiectivele. China face pasi marunti de multi ani de zile. Dar siguri. Teritoriali, economici, militari. Anotimpul surprizelor tip Ucraina doar ce-a inceput. Si China coace ceva similar. Diferenta va fi insa, ca-n cazul lor,, vor trece direct la muscatura, fara latrat. Un general chinez amintea cu multi ani de zile in urma, oficial, cand numai armata lor terestra numara peste un milion de soldati, ca-ntr-un eventual razboi, cu oricine, pot suporta 90% pierderi, si tot castiga razboiul...Atentie, la neatentie!
    • Like 1
    • @ Bogdan Gheorghies
      Aveți dreptate, în Asia omul - individul, persoana - nu contează. Contează roiul. Ca în finalul ciclului „Fundația” de Asimov.
      • Like 0
    • @ Bogdan Gheorghies
      Ai dreptate însă de ascultat l-au ascultat dar nu l-a băgat nimeni în seamă,au considerat că odată cu caștigarea războiului rece Rusia nu prea contează pe plan mondial și poate fi ignorată. Putin își va atinge toate obiectivele îngloband Ukraina și poate și Moldova (care nici ea nu e în NATO și e și mult mai mică). Cu toată propaganda care de multe ori e ridicolă arătand cate blindate sau aparate de zbor a distrus Ukraina de o să ajungă mai multe decat are pe stoc Rusia totuși hărțile de operațiuni arată tot mai multe orașe înconjurate. Mulți analiști au pus pe seama slăbiciunii pierderile sau tactica utilizată de ruși dar cred că mai degrabă nu au vrut să ucidă ucraenieni și nici să distrugă infrastructura pe care tot ei după înglobare vor trebui să o reconstruiască. Coloanele de blindate au fost trimise ca la defilare mai mult pentru impresie și teamă decat pentru acțiuni de luptă. Acum după uciderea miilor de soldați Putin a schimbat foaia și nu se mai încurcă cu finețuri. Nu vrea un nou imperiu țarist ci mai degrabă un nou URSS cu ucraenieni fideli la conducerea Ukrainei dar care va deveni o gubernie rusească. Apoi cu țara cea mai întinsă de pe glob și cu cele mai multe resurse precum și cu o Chină favorabilă economic și financiar a cărei piață ca nr de consumatori e mai mare decat SUA și UE la un loc nu-i va păsa prea mult de sancțiuni. La fel China urmărește cu mare atenție evoluția lucrurilor și răspunsul occidentului la criza din Ukraina pentru un remake în ceea ce privește Taiwanul. Nu vă faceți iluzii cu privire la prăbușirea Rusiei datorită înghețării rezervelor valutare ale băncii centrale ruse pentru că în Rusia sunt sute de miliarde de $ iinvestiții ale marilor corporații occidentale rămase după exodul acestora de pe piața rusă care vor fi naționalizate. De altfel după euforia confiscării iahturilor magnaților ruși de care lui Putin îi pasă puțin spre deloc, ipoteza naționalizării firmelor străine a trimis un șoc în toată Europa. Așa că primii care au anunțat că nu mai abandonează piața rusă au fost firmele auto franceze (Renault și Stelantis) iar mai nou nici Deutche Bank nu mai pleacă. Daimler Benz proprietara Mercedes care a lăsat în Rusia investiții de 2,5 miliarde de $ făcute din credite garantate internațional acum cere ajutor de la statul german care ce să facă, să scoată fonduri publice care să acopere gaura. Nu mai vorbim de viitura financiară provocată de lipsa unor materii prime sau resurse energetice și creșterea monstruoasă a prețurilor pentru firmele europene. E adevărat că europenii se pot reorienta spre alți furnizori (cum e gazul petrolier lichefiat) dar nu vor mai beneficia niciodată de prețurile avantajoase din Rusia iar asta va afecta competitivitatea dragilor firme auto germane la nivel mondial plus pierderea pieței ruse ca să nu mai spun de piața noului URSS de după război. Cred că dacă occidentul ar fi fost mai echilibrat în abordare și nu ar fi fost așa de arogant acest război nu ar fi avut loc. Se putea încorpora la pachet Ukraina și Rusia în UE (fără NATO unde SUA nu ar fi fost de acord) pentru că mai sunt cazuri ca Austria Finlanda,Suedia,Cipru etc. Acolo în cadrul uniunii după adoptarea legislației comunitare Rusia și Ukraina nu ar mai fi avut nimic de împărțit. Așa Rusia s-a simțit izolată înconjurată de state neprietenoase ca să nu spun inamice și exclusă din sistemul financiar mondial. Acum va forma un alt sistem de afaceri cu China rival celui occidental și chiar după ce războiul se va încheia nu va mai avea motiv să-și depună resursele la bănci occidentale sau să facă afaceri cu occidentul fără plată în avans și prin alt sistem internațional de plăți fie cel dezvoltat propriu fie prin cel chinezesc. Oricum lumea nu va mai fi la fel iar Europa ca de obicei va fi cea mai afectată iar ponderea dolarului ca mijloc de plată și rezervă mondială va scădea dramatic. Pe urmă asemenea metode talhărești de înghețare a rezervelor valutare sau a confiscării aurului depus la bănci străine (vezi cazul Venezuelei) vor face foarte precaute state din afara sistemului occidental să mai adopte asemenea practici ceea ce va înmulți țările care vor apela la sistemele rusesc sau chinezesc
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      Gandalf check icon
      Am citit mai mult de jumătate din aberația ta pseudo-politico-economică. Cum naiba nu te-au angajat încă Mare Sfetnic pe la Casa Albă?
      Stau să mă gândesc dacă este ceva școală specială pentru profesioniștii ăștia în datul cu părerea stil dat cu mucii de perete (nu în ceai) sau ești autodidact?
      Suntem pe Republica, nu la bodega din cartier și unii dintre noi avem și neuroni sub căciulă, deci abține-te de la politico-lologhie combinată cu pseudo-economie că nu ne sperii! Bauuuuu!
      • Like 1
    • @ Gandalf
      I-am răspuns lui Bogdan și nu înțeleg de ce te bagi tu în seamă ca musca-n ciorba.Nu ți-a cerut nimeni părerea în legătură cu răspunsul meu pentru el. dacă zici că ai neuroni și nu ești la bodega unde poți canta la altă masă exprimă-te civilizat că de ciobani cu păreri puține dar fixe avem parte toată ziua în politică ca și în fotbal. În ceea ce privește războiul (care e tot politică dar cu alte mijloace) eu zic să așteptăm rezultatele înainte de a ne da cu părerea.
      • Like 0
    • @ Rusu Liviu
      Gandalf check icon
      Ești idiot, amice.
      E deschis la comentarii, dacă vrei să o faci privat, scrie-i un mail, ce zici?
      Să compari războiul cu „un fel de politică și aia” dovedește o lipsă acuta de glagorie. Pe limba celor ca tine, cretinism curat.
      Hai, Pașol na turbinca și tu!
      • Like 1
    • @ Gandalf
      In afara de vomă vărsată pe aici și insultarea celorlalți cu astfel de mesaje pe care le interpretezi într-o cheie personală drept comentarii mai ai altceva de zis pentru că după cum vezi nu te bagă nimeni în seamă. Comentariile se fac civilizat și cu argumente nu cu injurii. Dacă ești frustrat scrie la tine pe pagina personală nu aici.
      • Like 0
  • Daniel check icon
    Bun, parca în Biblie scrie ca rasa galbena va stăpâni pământul, întrebarea e de ce tocmai ei?! Inseamnă doar China sau toată Asia galbena, care include mai multe state, inclusiv Japonia? Nu știu ca vreodată în istorie sa fi fost aliați chinezii cu japonezii, genocidul făcut de japonezi în Manciuria nu poate fi uitat, cred. Rasa aceasta galbena nu a adus omenirii prea multa pace sau stabilitate, dpdv economic însă da, e un pol foarte important. Apoi, dacă ne gândim la specificul social și politic, reiese ca un stil comunist de conducere la scara extrem de mare poate sufoca întreaga lume dacă e dublata de o economie mare și performanta. Pana la urma comunismul reînviat sa conduca lumea în dauna democrației de tip occidental? De rău augur e războiul actual putinist-comunist.
    • Like 1
  • Iata cum, incet, incet previziunile bibliei se adeveresc. Nu am citit biblia dar, inca din indepartata copilarie "stiam" acest lucru: rasa galbena va stapani lumea. Nu stiu daca mai este ceva prevazut si dupa !? Despre articol: este un avertisment care ar trebui popularizat. Sunt tot mai multi "senini".
    • Like 0
  • Kay Fu Lee preciza acest lucru in cartea sa, “ superpotente ale inteligentei artificiale” sub o alta forma, scrisa acum cativa ani. China e o tara care isi vede interesul economic si se va beneficia enorm de aceasta situatie iar rusia va avea doar de pierdut. Europa se va reorganiza iar gazul si petrolul rus nu vor mai salva economia ruseasca si asa in declin. De asemenea, renuntarea platirii datoriei va duce la o lipsa de incredere grava. Rusia va fi acea vecina urata de toti locatarii, care iti spargea mingea cand te vedea fericit, iar tu ii blocai liftul. Nici macar un razboi mondial nu mai salveaza rusia de rusinea, neincrederea, lasitatea si minciuna de care a dat dovada.
    • Like 0
  • Vanu Vanu check icon
    Foarte complex articol. Exhaustiv, cu trimiteri la economie, stiinta si istorie, trecand prin multe alte directii tangente sau nu. Uluitor de informativ, aducand elemente noi cu fiecare fraza scrisa. Recunosc umil ca atat eu cat si prietenii mei/inteligentele din bula mea aveam nevoie de aceste randuri pt a deschide ochii spre noua si neasteptata realitate. (pot continua asa vreo 2 zile. Dar mai bine nu). Mai mult, am fost inspirat sa produc la randul meu o idee formidabila, plina de seva : azi e duminica.
    • Like 2
    • @ Vanu
      Gandalf check icon
      De mult doream să citesc un comentariu care să demoleze fără să folosească TNT-uri și alte focoase. Mulțumesc!
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult