Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Quartz, despre România: Una dintre cele mai sărace țări din UE ar putea fi următorul hub pentru startup-uri din tehnologia informațiilor

Sub titlul „Una dintre cele mai sărace țări din UE ar putea fi următorul hub pentru startup-uri din tehnologia informațiilor”, Quartz a publicat un articol în care descrie dezvoltarea startup-urilor din domeniul tehnologiei informației din România, apreciind că, deși există încă multe obstacole care trebuie depășite, „viitorul arată luminos”.

Dacă faci o listă cu cele mai promițătoare locuri din lume pentru startup-urile din domeniul tehnologiei informației ai putea fi iertat dacă ai omite România, scrie publicația Quartz. Pe parcursul celor aproape trei decenii după revoluția care a dus la înlăturarea comunismului, România nu a ieșit neapărat în evidență la nivel internațional. Cu toate acestea, datorită culturii sale unice, istoriei, sistemului de educație și infrastructurii IT, în București a apărut o nouă generație de antreprenori în IT, care speră să așeze capitala pe harta startup-urilor din tehnologiei informației.

Articolul amintește de faptul că Bucureștiul era cunoscut odată sub numele de „Micul Paris din Est", cu bulevardele sale largi și arhitectura Belle Epoque, iar acum în titulatura sa ar putea include termenul „Silicon".

România a aderat la Uniunea Europeană în 2007 și acum are a doua cea mai rapidă creștere economică din Europa, după Irlanda, continuă autorul articolului.

Tinerii educați în domenii precum știință, tehnologie, inginerie și matematică, precum și salariile mici și costurile reduse de operare au făcut din România un loc atractiv pentru companiile internaționale care caută să externalizeze servicii.

În ultimii cinci ani în România au fost înființate aproximativ 170 de startup-uri în domeniul tehnologiei informației, se arată în articol, care citează European Digital City Index.

Adrian Fako face parte din noua generație de antreprenori. El este co-fondatorul Accelerole, un startup din comunitatea antreprenorilor în IT din Bucureşti - TechHub Bucharest - ramură a spaţiului de co-working de la nivel global. 

Unul dintre factorii care a favorizat boom-ul în domeniul IT din România este internetul de mare viteză. Potrivit raportului companiei Akamai „State of the Internet", România are una din cele mai mari viteze de internet în Europa și al șaselea cel mai rapid internet din lume, cu o medie de 57,7 Mbps în al treilea trimestru al anului 2015. Prin comparație, SUA se clasează pe locul al 17-lea. În prezent, faptul că infrastructura digitală din România ocupă o poziție mai mult decât alte țări din Europa de Est face din România un loc atractiv pentru a începe o afacere în zona tehnologiei informației.

Și româncele sunt pasionate de acest domeniu. România are al treilea cel mai mare procentaj al femeilor care lucrează în domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor în Europa. 29% din forța de muncă din domeniu este formată din femei, potrivit datelor Eurostat. Spre comparație, în Marea Britanie doar 19% din forța de muncă din IT&C este de sex feminin. „Aceasta este o moștenire de dinainte de revoluție, când femeile erau obligate să lucreze, astfel încât o mulțime de femei au aveau un loc de muncă, pe langă faptul că se ocupau și de familie", spune pentru qz.com Alexandra Anghel, co-fondator și director de tehnologie al startup-ului Appticles.

Anghel spune că facultățile de electronică din cadrul Universității Politehnica din București fac o treabă bună în atragerea de studenți de sex feminin.

Principala provocare - accesul la finanțare

Cu toate acestea, prejudecățile tradiționale de gen există încă, spune Anghel, chiar dacă susține că nu le-a experimentat. „Acest lucru ar putea fi legat de faptul că societatea românească, în general, este încă oarecum tradițională, cu toate că s-a schimbat foarte mult, mai ales în ceea ce îi privește pe tineri", mai arată antreprenoarea.

(Foto Guliver/Getty Images)

Până în prezent, principala provocare a industriei de profil este accesul la finanțare. Startup-urile din România au primit finanțări de 13,1 mil euro în ultimii zece ani, potrivit European Digital City Index. Prin comparație, startup-urile din Londra au atras investiții de 8,3 miliarde de euro.

Această reticență în cultura investițiilor ar putea fi, ironic, o rămășită a istoriei comuniste a țării, atunci când oamenii strângeau bani sub saltele, pentru a fi pregătiți pentru vremuri rele, sugerează Fako. În timpul regimului comunist, România a fost forțată să exporte produse agricole și industriale de-a lungul anilor 1980 pentru a rambursa datoriile internaționale, ceea ce a dus la penuria și raționalizarea alimentelor. Acest lucru i-ar fi făcut pe români să aibă o atitudine mai austeră în relațiile lor de zi cu zi, crede antreprenorul.

„Oamenii probabil încă mai fac acest lucru la nivel mental, în loc să se gândească unde ar trebui să investească banii. Iar acest lucru face ca întreaga economie și ecosistemul de lucru să fie mai lent decât în Occident", mai arată el.

Cu o populatie de 19,8 milioane de locuitori, România este, de asemenea, o piață relativ mică, cu un decalaj mare între populația rurală și cea urbană. Ca rezultat, mulți români din sectorul tehnologiei informațiilor trebuie să caute peste hotare oportunități de a-și dezvolta afacerile.

De exemplu, Aliens by Daria, un startup din București, are în curs de dezvoltare un asistent personal pentru copii, activat pe bază de voce – Woogie, despre care a scris și Republica.ro. Startup-ul are în plan să ajungă în SUA, o piață cu mult mai mulți potențiali utilizatori, chiar dacă vor vinde, promova și testa Woogie mai întâi în România. „Când a trebuit să alegem o limbă pentru Woogie, limba engleză a fost prima alegere", spune co-fondatorul Bogdan Coman. „Ne adresăm copiilor în vârstă de 6 - 12 ani, cu ambii părinți care muncesc și un venit peste 50.000 dolari pe an. În Statele Unite există 30 de milioane de clienți potențiali".

Există încă multe obstacole pe care Bucureștiul trebuie să le depășească înainte de a putea începe să convingă comunitatea IT. Dar, cu încrederea investitorilor în Londra zguduită de recenta decizie a Regatului Unit de a părăsi UE, cu alte orașe cu mediu propice pentru startup-uri - precum Berlin, Barcelona și ​​Amsterdam  - care se confruntă cu creșterea costurilor de trai, viitorul arată luminos pentru București, scrie autorul articolului. „Există un mare potențial aici, iar primul lucru pe care trebuie să îl facem este să fim convinși noi înșine de acest lucru", mai spune Alexandra Anghel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    Dat fiind faptul că România are cel mai rapid internet din Europa, ar fi posibil ca următorul pas să fie acel hub de care se vorbește. Teoretic. Nu este ciudat că țara cu cel mai rapid internet din Europa este, totodată, una dintre cele mai birocratice țări? unde se stă la coadă pentru banalități? unde pierzi timp cu hârtii și hârtiuțe? unde scara valorilor este total deformată?... Sigur, m-aș bucura să fie așa cum se sugerează... Este un soi de entuziasm bine temperat, ne mai trebuie un clavecin și un Bach. Nu e așa de simplu într-un asemenea ambient imbecil.
    • Like 0
  • Sa ma bucur ca cineva din afara tarii se uita si la calitatile noastre? Tocmai am citit un profil psihologic al poporului roman unde mi se baga in cap cat sunt de marginal si derizoriu. Mi-am pus intrebarea, cu ce se ocupa Avocatul Poporului si de ce nu se sesizeaza macar Colegiul Psihologilor din Romania daca mi-a fost facuta publica fisa de observatie ?!!!
    • Like 0
  • uluitor articol! adica, cum poate ajunge omul la concluzii fanteziste, contrazise de realitate si chiar informatiile indicate drept sursa in text, in acest caz: www.startuphubs.eu ; dupa orice, ORICE filtru de cautare, Romania este la coada cozii; sa spui ca "ar putea fi urmatorul hub" este ca si cum as zice eu ca as putea fi urmatorul Usain Bolt ... ce, nu as putea? sigura ca da, cu conditia sa schimbam cateva mii de parametri ...
    • Like 3


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult