Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Răsturnare de situație: în prima declarație publică, prințul de Liechtenstein susține că el nu l-a împușcat pe Arthur și are „dovezi fotografice”

Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein (Bild: Evelyn Hronek, Agent Green, Krone KREATIV)

Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein / Sursa Bild: Evelyn Hronek, Agent Green, Krone KREATIV

Prințul Emanuel de Liechtenstein susține, într-o scrisoare trimisă către publicația austriacă Kronen Zeitung, că nu l-a împușcat pe ursul Arthur și spune că are „dovezi fotografice” pentru a demonstra acest lucru.

Prințul scrie că „după ce un urs a pătruns adesea în așezări, a fost clasificat ca fiind periculos de către autoritățile române responsabile care au permis vânarea. Am dobândit legal și am exercitat autorizația de vânătoare de la autoritățile responsabile”.

Potrivit presei din România, adaugă jurnaliștii străini, proprietarul castelului Riegersburg ar fi plătit 7.000 de euro pentru autorizația de vânătoare. Prințul nu a comentat suma exactă, ci a spus doar: „Din câte știu, taxele plătite sunt investite în primul rând în programe de protecție pentru urși și pentru oamenii care locuiesc în zonă”.

Prințul neagă acuzațiile

Publicația austriacă notează, citând comunicatul transmis de Prințul de Liechtenstein, că în „compania unor ghizi locali de vânătoare”, el „a împușcat animalul problemă la 250 de metri în fața caselor dintr-un sat”. Potrivit acuzației reprezentanților Agent Green, nu a fost împușcat ursul problemă (o femelă, un animal mai mic), ci un urs brun, frumos, în vârstă de 17 ani.

Prințul Emanuel de Liechtenstein neagă că l-a împușcat pe ursul brun „Arthur”, considerat de organizația Agent Green cel mai mare urs din România, și spune că are „dovezi fotografice” în acest sens. Totodată, prințul asigură autoritățile responsabile de „sprijin deplin” în anchetă.

Vânătoarea are „o mare tradiție pentru familie”

În scrisoarea trimisă de Emanuel de Liechtenstein publicației din Austria, el adaugă: „Îmi pare extrem de rău și îmi cer scuze pentru faptul că a fost creată o impresie care i-a făcut pe mulți să se simtă răniți în sentimentele lor. Vânătoarea ca mijloc de a se ocupa de o populație de vânat bogată în specii și de a-și asigura traiul are o lungă tradiție pentru familia noastră. În acest caz, a servit și pentru evitarea pericolului.” Acum este rândul autorităților române, încheie publicația austriacă.

Citiți și:

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu doar ca printul nu a impuscat un URS Arthur, dar a ucis alteta sa insasi - cu glontu-i de argint - un animal care semana cu un urs scapat de la spitalul de ursi nebuni, amenintand bieti oameni de la tara. Sa multumim Bunului Dumnezeu ca nu si-a facut printul poftele cu o fata minora de pe la noi din sat, ceea ce este dreptul nostru, al celor care am facut-o.
    • Like 0
  • Dacă singura posibilitate legală de a vâna urși este aceea că devin periculoși, mai mult ca sigur că unii localnici sunt plătiți să declare asta. Și cred că acesta a fost și cazul lui "Arthur". fie că a fost chiar el vânat, fie că nu.
    • Like 0
  • Lăsați prințul in pace. Este clar că el a omorât ursoaica. Arthur avea o relație de amor cu ursoaica și s-a sinucis prin împușcare când a văzut-o moarta. Iubire mare!
    • Like 2
  • Nu s-a răsturnat nici o situație, Preputzenstein încearcă să scape cu minciuna. Am citit articolul de la https://www.krone.at/2408684 ȘI COMENTARIILE cu Google Translate; nu e unul din austriecii lui care să-i acorde credit pt megamăgăria asta.
    • Like 0
  • Normal ca asa este...."gogoasa" plecata de la un pandaci ecologist infierbantat probabil ca seful nu-l plateste destul a efectuat un telefon la o redactie media acestia au ridicat problema la nivel de vuvuzea profitand si de faptul ca strainul si-a vazut de treaba fiind in legalitate au incins telefonul rosu al scoterii din context si au potrivit-o ca la POCREACA incitand alti dobitoci care au "plesnit" pe retelele de socializare...scurt si la obiect. Domnilor ca in politica de ce nu lasati ursul sa vorbeasca ( ironic ) dupa principiul mortii-s de vina ! Sa aveti pardon dar mai multi dobitoci ca romanasii prosti agresivi si super usor manipulati eu nu am vazut pe toata zona asta asa zisa de EST !...parerea mea ca fapt divers este ca peste doi ani si un pic sau mai mult iesim din UE si cu stampila de HOTI in frunte.....
    • Like 2
    • @ HyperX Radu Panaitescu
      Furtuna intr-un pahar cu apa . Diferenta intre romani si austrieci este enorma si nu se poate compara . La ei cuvantul Hot este foarte rar , folosit pe cand la noi este la ordinea zilei . Doar nu va inchipuiti ca , acel Domn Print , a venit asa ,noaptea ca hoti ,, si a intrat in padure ,poc ,si etc,. Acolo totul a fost ,probabil pregatit , stabilit ,platit si apoi rez. problema ,
      ---Acesta poveste este similara cu cea de la confratii lor Schweighhoffer, care la fel ,,NU ei taie padurile ! Ei ,doar platesc f. bine lemnul taiat de confratii nostri romani ,care ,taie -fura si vinde cu bani frumosi la , firma austriaca,
      --- Iar referitor la urs, cred ca traim intr-o ,,lume nebuna ,,Adica ursul are voie ,sa atace si sa omoare omul ,iar omul NU are voie sa-l impuste ? Pe la noi ,prin localitate lupii s-au inmultit si ataca stanile cu oi , vulpile la fel , ,nu mai vorbesc de ciori , care ataca culturile semanate cu porumb ,stau oamenii cu tot felul de sperietori sa le sperie sa nu , adune boable -seminte de porumb ,care sunt foarte scumpe , 1kg== 100 lei , etc, Apoi ciorile fac ravagii in livezile cu fructe, iepurasii au ros coaja de la ,pomii tineri plantati de mine din toamna . Am protejat cu plasa , dar , crengile care au ramas neprotejate ,le-au ros ,,sper sa-si revina . Subscriu total l;a cele spuse de d-l Radu Panaitescu , Nu inteleg ,, de ce atat scandal ,ptr acel urs, si mai ales ca acel Domn a platit enorm , iar noi respingem , si indepartam turistii sa mai vina pe la noi !
      -- Credeti ca ,acel Domn va mai veni in Romania ?Eu cred ca Nu ,
      • Like 0
    • @ Dan Capitan
      Nu stiu cum este situația cu urșii, vulpile, sau iepurii, dar stiu cum este cu ciorile.Nu știu dacă-i de râs sau plâns dar acesta-i adevărul trait de mine in 1998, sau 1999. Mă intorceam in tară după 11 ani de străinătate, străbătînd cu mașina dinspre vestul Europei, Olanda, Germania,Austria.Totul curat,frumos,fără nimic neobișnuit.Singurul semn de intrebare fiind faptul că-n Ungaria am circulat pe o autostradă cu plată pe care nu am intalnit alte mașini!!!
      Intrând in Romania, primele impresii s-au succedat rapid. Vameșii ,uluitor de politicosi cu mine( bănuiesc acum ,că asta se datora pasaportului strain ce-l dețineam).In schimb la 100m distanță un grup de etnice rome , erau controlate de soldați ,PRIN RIDICAREA FUSTELOR CU ȚEAVA PUȘTILOR DIN DOTARE.Asta așa in plină zi si la vedere. Ieșind din vamă, am păstrat viteză redusă ca urmare a stolurilor de fetițe ciufulite și vopsite ce făceau cu mâna.Viteza a ramas redusă si din cauza stolurilor enorme de ciori.Ciori pe șosea , ciori pe câmp, ciori peste tot.La primul popas am aflat că Romania este părăsită de oameni dar nu și de ciori, ce nu trec granița in Ungaria, deoarece la vecini recolta este culeasă, pe când la noi NU.Cam lung răspunsul meu, dar este realitatea , realitate pe care o uitasem după scurta despărțire.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult