Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein / Sursa Bild: Evelyn Hronek, Agent Green, Krone KREATIV
Prințul Emanuel de Liechtenstein susține, într-o scrisoare trimisă către publicația austriacă Kronen Zeitung, că nu l-a împușcat pe ursul Arthur și spune că are „dovezi fotografice” pentru a demonstra acest lucru.
Prințul scrie că „după ce un urs a pătruns adesea în așezări, a fost clasificat ca fiind periculos de către autoritățile române responsabile care au permis vânarea. Am dobândit legal și am exercitat autorizația de vânătoare de la autoritățile responsabile”.
Potrivit presei din România, adaugă jurnaliștii străini, proprietarul castelului Riegersburg ar fi plătit 7.000 de euro pentru autorizația de vânătoare. Prințul nu a comentat suma exactă, ci a spus doar: „Din câte știu, taxele plătite sunt investite în primul rând în programe de protecție pentru urși și pentru oamenii care locuiesc în zonă”.
Prințul neagă acuzațiile
Publicația austriacă notează, citând comunicatul transmis de Prințul de Liechtenstein, că în „compania unor ghizi locali de vânătoare”, el „a împușcat animalul problemă la 250 de metri în fața caselor dintr-un sat”. Potrivit acuzației reprezentanților Agent Green, nu a fost împușcat ursul problemă (o femelă, un animal mai mic), ci un urs brun, frumos, în vârstă de 17 ani.
Prințul Emanuel de Liechtenstein neagă că l-a împușcat pe ursul brun „Arthur”, considerat de organizația Agent Green cel mai mare urs din România, și spune că are „dovezi fotografice” în acest sens. Totodată, prințul asigură autoritățile responsabile de „sprijin deplin” în anchetă.
Vânătoarea are „o mare tradiție pentru familie”
În scrisoarea trimisă de Emanuel de Liechtenstein publicației din Austria, el adaugă: „Îmi pare extrem de rău și îmi cer scuze pentru faptul că a fost creată o impresie care i-a făcut pe mulți să se simtă răniți în sentimentele lor. Vânătoarea ca mijloc de a se ocupa de o populație de vânat bogată în specii și de a-și asigura traiul are o lungă tradiție pentru familia noastră. În acest caz, a servit și pentru evitarea pericolului.” Acum este rândul autorităților române, încheie publicația austriacă.
Citiți și:
- Bogdan-Radu Brînzan: Arthur nu era român
- Ziarul elvețian Blick l-a întrebat pe prințul Emanuel von und zu Liechtenstein de împușcarea lui Arthur și compară escapada acestuia în România cu vânătorile de elefanți din Botswana ale regelui spaniol Juan Carlos
- Claudiu Vuță: Uciderea ursului Arthur: vânătoarea de trofee nu este sport, este crimă organizată, acoperită legal
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
---Acesta poveste este similara cu cea de la confratii lor Schweighhoffer, care la fel ,,NU ei taie padurile ! Ei ,doar platesc f. bine lemnul taiat de confratii nostri romani ,care ,taie -fura si vinde cu bani frumosi la , firma austriaca,
--- Iar referitor la urs, cred ca traim intr-o ,,lume nebuna ,,Adica ursul are voie ,sa atace si sa omoare omul ,iar omul NU are voie sa-l impuste ? Pe la noi ,prin localitate lupii s-au inmultit si ataca stanile cu oi , vulpile la fel , ,nu mai vorbesc de ciori , care ataca culturile semanate cu porumb ,stau oamenii cu tot felul de sperietori sa le sperie sa nu , adune boable -seminte de porumb ,care sunt foarte scumpe , 1kg== 100 lei , etc, Apoi ciorile fac ravagii in livezile cu fructe, iepurasii au ros coaja de la ,pomii tineri plantati de mine din toamna . Am protejat cu plasa , dar , crengile care au ramas neprotejate ,le-au ros ,,sper sa-si revina . Subscriu total l;a cele spuse de d-l Radu Panaitescu , Nu inteleg ,, de ce atat scandal ,ptr acel urs, si mai ales ca acel Domn a platit enorm , iar noi respingem , si indepartam turistii sa mai vina pe la noi !
-- Credeti ca ,acel Domn va mai veni in Romania ?Eu cred ca Nu ,
Intrând in Romania, primele impresii s-au succedat rapid. Vameșii ,uluitor de politicosi cu mine( bănuiesc acum ,că asta se datora pasaportului strain ce-l dețineam).In schimb la 100m distanță un grup de etnice rome , erau controlate de soldați ,PRIN RIDICAREA FUSTELOR CU ȚEAVA PUȘTILOR DIN DOTARE.Asta așa in plină zi si la vedere. Ieșind din vamă, am păstrat viteză redusă ca urmare a stolurilor de fetițe ciufulite și vopsite ce făceau cu mâna.Viteza a ramas redusă si din cauza stolurilor enorme de ciori.Ciori pe șosea , ciori pe câmp, ciori peste tot.La primul popas am aflat că Romania este părăsită de oameni dar nu și de ciori, ce nu trec granița in Ungaria, deoarece la vecini recolta este culeasă, pe când la noi NU.Cam lung răspunsul meu, dar este realitatea , realitate pe care o uitasem după scurta despărțire.