Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Referendumul pentru redefinirea familiei - ULTIMELE DATE publicate de BEC

UPDATE. Referendumul a picat din cauza prezenței slabe la vot. BEc a anunțat că la ora 21.00, când s-au închis urnele, prezența la vot a fost de 20,41, cu mult sub pragul de 30 la sută necesar validării referendumului.

Biroul Electoral Central anunțase că la ora 19, votaseră la nivel național, 18,87% dintre cei înscriși pe listele electorale. Din 18.278.496 de alegatori inscrisi pe liste permanente, au votat: 3.030.871 pe liste permanente; 374.267 de votanți pe liste suplimentare; 45.051de votanți cu urna mobila.

Cea mai mare prezenţă a fost în judeţele Suceava - 28,79%, Dâmboviţa - 26,85 %, Bihor - 26,67 %, Botoşani - 25,24%, Neamţ - 25,06%.

Cea mai scăzută prezenţă s-a înregistrat în Covasna - 7,89 %, Harghita - 10,25 %, Satu Mare - 13,80 %, Sibiu - 13,88%.

În Bucureşti au votat 14,64 % % dintre cei 1.790.383 alegători înscrişi pe liste, respectiv 238.783. În plus, au votat 21.001 persoane pe listele suplimentare şi 2.431 de persoane prin intermediul urnei mobile.

În mediul urban au votat 1.705.558 de alegători, iar în mediul rural 1.744.631.

Un număr de 111.457 de persoane au votat până duminică la ora 19.00 în secţiile din străinătate, cele mai multe în Italia (25.297), Spania (17.200), Marea Britanie (16.596), Germania(9.772).

După înfrângere, PSD l-a trimis pe Codrin Ștefănescu să explice succesul: „Românii au venit în număr gigant la vot”

Niciunul dintre liderii importanți ai PSD nu a ieșit la declarații după eșecul de la referendum. Liviu Dragnea a evitat orice apariție publică. Singurul care a fost trimis să vorbească public a fost Codrin Ștefănescu. Acesta a produs o scenă de umor involuntar când a anunțat succesul: „Românii au venit în număr gigant la vot. 4 milioane e o cifră. Uitați-vă ce poze au fost în diaspora. Au fost până în ultima secundă cozi pentru a vota.”

„Nu cred că merităm o astfel de opoziție. Suntem un partid iubit de români, mare”, crede Codrin Ștefănescu. „Spunea domnul Barna că la referendum a fost o fantasmă medievală. Spunea domnul Orban că respectă votul românilor, dar îl boicotează. Acest referendum nu a fost politic, nu a fost asumată politic de nimeni. A fost un demers asumat în referendum. Sunt aberații de la USR, PMP, PNL ,împreună cu domnul Iohannis, au dezinformat populația, boicot, au transmis mesaje oribile. Opoziția și-a bătut joc de datini strămoșești, de valori”, a conchis Ștefănescu.

Iată rezultatele votului pe județe:

STIRE INIȚIALĂ

La ora 16.00, cu cinci ore înainte de terminarea votului, votaseră doar 2.781.918 de români, adică 15,21% dintre cetățenii cu drept de vot, potrivit datelor publicate de Biroul Electoral Central. Datele BEC sunt mai mari decât estimarea USR pentru aceeași oră, de 14,83%.

Urbanul se situează în continuare peste rural, iar județele fruntașe sunt Suceava, Dâmbovița, Bihor, Botoșani și Neamț. Codașe sunt Covasna, Harghita, Tulcea, Satu Mare și Sibiu.

Vă invităm să citiți articolul lui Cosmin Pojoranu: Tot ce trebuie să știi despre referendumul pentru redefinirea familiei în Constituție

După ce reguli se desfășoară referendumul din 6-7 octombrie?

Legea referendumului (3/2000, o lege cu probleme flagrante, conform unei analize Expert Forum) a fost modificată de PSD în 2014, ca urmare a referendumului de suspendare a președintelui de la acea vreme. Referendumul din 2012 a eșuat pentru că nu s-au prezentat la vot suficienți cetățeni cât pentru a trece pragul de validare (atunci la cota de 50%).

Astfel, astăzi, pentru ca un referendum să „treacă”, e nevoie să se îndeplinească, cumulativ, două condiții, conform art. 5 din Legea 3/2000:

 • Să vină la vot 30% dintre alegătorii înscriși pe listele electorale (5,67 milioane)
 • minimum 25% dintre alegătorii înscriși pe listele electorale (4,72 milioane) să își exprime valid votul (adică să voteze „da” sau „nu”).

Continuarea este aici.


Cătălin Rădulescu: Sunt supărat pe poporul român

Deputatul Cătălin Rădulescu a spus, după eșecul referendumului pentru definirea familiei, că este supărat pe poporul român. „Personal, sunt mâhnit şi este pentru prima dată când sunt supărat pe poporul român (...), pentru că 87% suntem ortodocşi, credincioşi, creştini şi noi n-am înţeles nimic, absolut nimic, că acest vot până la urmă era din respectul pe care trebuia să-l dăm pe de o parte celor trei milioane de oameni care au cerut acest referendum, dar care cred că nici ei nu s-au dus toţi la vot, iar pe de altă parte era vorba de respect pentru înaintaşii noştri, pentru ce au clădit ei în decursul timpului”, a declarat la RFI deputatul PSD.

Foto: Octav Ganea/Inquam Photo

În opinia lui, Biserica Ortodoxă ar fi trebuit să facă o campanie mai agresivă. „Eu aş fi organizat altfel, eu aş fi mediatizat foarte mult, aş fi explicat foarte mult în emisiuni de televiziune, aş fi făcut o campanie mult mai agresivă, în sensul bun al cuvântului. Eu cred că o vină mare o are şi Biserica. Chiar nu înţeleg cum Biserica n-a reuşit, noi fiind 87% ortodocşi şi credincioşi, cum n-a reuşit Biserica să scoată 30%. Hai să mai clarificăm o chestiune: aici a fost o mare minciună şi o mare capcană”, a continuat Rădulescu. Acesta a afirmat că Liviu Dragnea "şi-a dorit foarte mult şi a cerut foarte mult" să se implice toate organizaţiile PSD din ţară și că trebuie trași la răspundere cei care nu și-au făcut treaba. „Dacă oamenii din teritoriu n-au făcut ceea ce ar fi trebuit, trebuie făcută o analiză la nivel de partid şi cine n-a ştiut să-şi facă treaba trebuie să răspundă. Sunt convins că trebuia făcut altfel. Trebuia să se implice mult mai mult şi partidul şi Biserica. Nu mai spun că ceilalţi din Opoziţie chiar nu s-au implicat, ci din contră, au boicotat în mod permanent acest lucru”, a mai spus Cătălin Rădulescu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • ștefănescu a spus că 4 milioane e "o cifră". Deci în articol e cosmetizat (număr). Cifrele sunt de la 0 la 9.
  • Like 0
 • N-au găsit pe altcineva să-i reprezinte? Ștefănescu, pe lângă dezavantajul de a fi îngrozitor de antipatic și lipsit de carismă, are probleme și cu lipsa unui minim de inteligență: mai întâi atrage atenția că PSD-ul nu s-au implicat în referendum, deci nu e eșecul lor, iar apoi declară că e un succes pentru PSD, fiindcă la alegeri au fost votați de trei milioane, iar acum au fost aproape patru milioane. Îneleg că cei care au mers la vot sunt pro PSD, după mintea creaturii ăsteia, nu că s-au dus fiindcă au o convingere legata de subiectul referendumului. Eșecul nu e al lor, dar cumva au obținut o victorie. Nu au înțeles că românii nu sunt chiar atât de proști?
  • Like 2
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  Referendumul pentru redefinirea familiei = 20 x 5 pentru Nea` Livache.
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult