Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

La referendumul „pentru familie” bate vântul, în schimb mii de familii de liceeni au stat la coadă, la Sala Palatului, la un târg dedicat celor care vor să plece la studii în străinătate

RIUF 2018

Foto: Ionuț Păucă Tăzlăoanu

Ziua 1 de referendum mi-am petrecut-o vorbind neîntrerupt, preț de 6 ore, cu sute de elevi de liceu veniți la RIUF. „Romanian International University Fair” este poarta prin care noua generație iese din România spre țări care respectă educația, respectă meseria de profesor și îi respectă, în primul rând pe ei, pe elevi și pe studenți. În zilele în care guvernarea de la București punea populația să decidă asupra „familiei tradiționale”, prezența miilor de părinți și de copii la coadă la un târg educațional poate vorbi despre adevăratele preocupări ale populației pe care politicienii le ignoră pur și simplu.

La ora 10.00, ora oficială a deschiderii târgului, nu înțelegeam de ce nu vine încă nimeni la standul nostru. Cozile din fața Sălii Palatului erau așa de mari și de late, încât o singură ușă de intrare nu făcea față valului de puști veniți din toată țara. Erau veniți din orașe precum Suceava, Târgoviște, Buzău, Târgu Jiu, Constanța, practic din toată țara, împreună cu diriga sau cu un profesor mai implicat, sau veniți singuri, „în gașcă”. Erau firești și curioși si pregătiți să plece din țară, pentru că „în afară ești respectat și înveți mai multe, dar și mai bine”.

Trei ore mai târziu, eu și cei trei colegi ai mei nu mai aveam voce si nici putere să mai vorbim cu elevii de liceu care - mulți dintre ei - nu știau nici ei de ce au venit și nici ce opțiuni au pentru viitorul lor. Știau însă că vor să plece. Îi intrebam dacă știu ce vor să facă la facultate și părea că toate optiunile vieții le sunt așternute în față, la felul în care își „recitau” pasiunile: drept, IT, parcă și un pic de business, dar și regie și actorie, și nu strică și niște limbi străine.

Într-un weekend pe care politicienii și Biserica îl declară „decisiv” pentru viitorul României, departe de referendum, mii de liceeni își caută rostul și locul în afara țării, la un târg despre care cred că le poate prevesti viața profesională. Și speră că „dincolo” o să le fie respectate alegerile, pentru că aici s-au săturat să li se zică „ce să fie” sau că „nu se poate”.

Un tată cu două fete ne spune că, deși fiicele lui au 13 și 14 ani, vrea să se intereseze din timp pentru ele și să decidă dacă e cazul să plece cu ele din țară de la liceu sau nu. O puștoaică de 17 ani vrea să fie admisă deja la vârsta asta la facultate, ca să aibă timp să se distreze în liceu, iar un elev de a 12-a nu e sigur dacă viitorul țării asteia îl include și pe el și se inscrie la trei facultăți din afară, să se asigure că va pleca.

Referendumul de la RIUF ne spune care sunt cifrele relevante pentru viitorul acestei țări: zeci de mii de tineri pleacă la studii, pentru o viață și o carieră mai bune. Până aici totul este în regulă. Nu știm însă dacă o să se mai întoarcă la familiile lor - tradiționale sau nu - care îi conduc acum, aici, la plecare cu inima strânsă.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Absolut emotionant...M-am bucurat de rezultatul referendumului, dar cand am vazut coada la targul de la Sala Palatului din acest articol am plans...Daca deodata s-ar schimba conducerea tarii si la putere ar veni oameni cinstiti si dornici sa repare greselile din ultimii 29 de ani antrenand populatia intr-un adevarat santier(sunt atatea de facut), simpla speranta inspirata de oameni inteligenti si corecti, ar da putere intregii tari si, chiar dintre cei care au plecat sau pleaca in aceste zile, s-ar intoarce acasa si ar pune umarul la progresul tarii. Dar ce te faci cu atatia inamici ai cinstei si corectitudinii? Ce ne facem cu atatia profitori de lancezeala politicenilor pusi pe capatuiala care au adus efectiv lenea si smecheria in sangele unui procent atat de mare a populatiei? E foarte mult de luptat. Sa speram ca natiunea aceasta se va redresa si se va intari din nou, nu ca un flux permanent de oameni oferiti tarilor avansate, ci ca loc unde toti sa ramana sau sa se reintoarca si sa creada in edificarea unei societati ce nu vrea sa se piarda in neant!....Oameni noi in politica, NEAPARAT ! Sa-i sustinem !
  • Like 0
 • check icon
  Asta arată calitatea tot mai proastă a învățământului, lipsa perspectivei pt. tineret în această țară, lucru ce nu interesează nici clasa politică de la putere și cu atât mai puțin BOR preocupate de cu totul alte probleme „arzătoare„
  • Like 0
 • Tinerii isi doresc sa plece la studii in strainatate in speranta ca dupa absolvirea studiilor vor fi vazuti asemeni localnicilor cu studii din tara respectiva.
  Viitorul lor din Romania a fost distrus in prima faza de partidele de stanga care au falimentat tot ce s-a putut si au privatizat pe nimic companiile romanesti, iar apoi de partidele de centru, dreapta (sau ce or mai fi fost), care au permis investitorilor straini sa ne trateze ca pe sclavi! Sunt putini investitori straini care isi platesc angajatii cu salarii considerabile pentru nivelul nostru de trai, cei mai multi cauta sa angajeze oameni cat mai capabili pe salarii cat mai mici. Tinand cont ca angajatori mari, romani 100% nu mai prea sunt in economia noastra, putem arata cu degetul si catre occidentalii care vin in vanatoare de profit la noi in tara!
  Daca vedeti raul doar din parte, la un moment dat o sa dea raul peste voi si din cealalta parte!
  Partea buna ca ati gasit buba tarii, familile traditionale! Din cauza lor inca nu curge miere la robinet!
  • Like 0
 • Casargoz check icon
  O decizie valabila pentru multe familii. Si eu ii incurajez sa plece, pe ai mei. Dar sa cantareasca bine. Si sa nu uite de unde au plecat.
  • Like 1
  • @ Casargoz
   Alien check icon
   Iar părinții lor rămași sa nu uite DE CE au plecat....
   • Like 1
 • Îi felicit pe cei care iau în calcul o viitoare studenție peste hotare. Asta dovedește mult mai multe și mai profunde gânduri despre viitor decât ale puștoaicei. Este expresia dorinței de a valorifica șanse și de a fructifica la maxim potențialul viitorilor studenți.
  Apartenența la UE e o șansă incredibilă, pentru că pune semnul egal între un student venit din România și unul din țara universității vizate de acesta. Taxele imense percepute de la cei care vin acolo din afara spațiului european sunt ca turnesolul pentru motivele reale ale înghesuielii de la târg.
  Totuși, RIUF e un târg. La târg vin instituții de învățământ superior cărora le arde buza după viitori studenți. Câte universități din primele 50 ale topurilor internaționale se regăsesc acolo?!
  RIUF e o afacere și atât. Îi sfătuiesc pe cei care doresc să plece la studii în străinătate să se informeze și să aleagă singuri, evitând pe cât posibil sugestiile comisionarilor.
  Succes!
  • Like 1
 • Logica articolului lipsește, liceenii respectivi nici nu au încă drept de vot...
  • Like 1
  • @ Tom Dick N'Harry
   Roxana B check icon
   Dar parintii lor au. Daca s-ar fi pus la vot ceva gen"sinteti de acord sa se mareasca salariul minim la 5000 lei net, probabil ca in citeva ore s-ar fi atins usor pragul de 30% si poate chiar mai mult.
   Facem abstractie de cei care se gindesc sa plece la studiu, stiut fiind ca in general situatia lor materiala nu e din cele mai proaste si oricum, se descurca.
   Insa e interesant ca la Londra au votat f multi romani la acest referendum iar explicatiile date intr-un interviu cu un pastor roman de-acolo sint f interesante pentru justificarea unei prezente atit de numeroase la referendum.
   • Like 0
  • @ Tom Dick N'Harry
   Articolul iti arata familia normala din Romania. Pentru ca la urma urmei este irelevant daca e traditionala sau nu, doar in ochii bisericii conteaza aspectul asta:). Parinti care isi sustin copii sa plece in tari straine ca sa aiba oportunitati de dezvoltare si acces la informatii de calitate pentru ca in momentul actual doar asa se poate. Articolul iti arata ca Romania ramane in urma cand vine vorba de nevoile generatiilor tinere si ca nu mai reprezinta interes pentru ei.
   • Like 0
 • Bravo lor! Drum bun si succes!
  • Like 1
  • @ Jonn Jonzz
   Jonn, noi le urăm drum bun... dar abia îi așteaptă comunitatea gay cu „drum bun, cale bătută.. cin vă prinde să vă ...” Ăștia nu se mai întorc la familii tradiționale, le vor găsi făcute nuebo famiglia: doi mame, două tați. Puțină seriozitate și la mine nu ar strica.. :((. Dezbaterea asta pe tema referendumului a fost pentru mine ca un orgasm intelectual: măi, atât de multe lucruri a trebuit să îmi imaginez. Cineva întreba repetat dacă sincer am fi vrut să fim în familie de homo sau lesbi.. și mă gândeam: ce fain ar fi să mă cert cu părinții, să le spun celor două lesbi: na, hotărâți-vă o dată, care-i mama, care-i tata? Și să o strig pe una „tati, să știi că mami m-a bătut”.. și să se bată între ele.. totul din dragoste, nu pentru Mircea Radu, pentru mine! Ce „Amintiri...” ar fi scris CREANGĂ, măiculiță Doamne! Părinții lui se cam „înțepau” pe păreri.. ăștia homo sigur cădeau de acord ce să facă cu el.
   • Like 0


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult