Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Registrul de evidență fiscală pentru PFA sau reglementarea de dragul reglementării

Scurt istoric sau cum începe începutul!

Vă supunem analizei următorul paragraf normativ: „(8)Contribuabilii pentru care determinarea venitului anual se efectuează în sistem real au obligaţia să completeze Registrul de evidenţă fiscală, în vederea stabilirii venitului net anual. (9)Modelul şi conţinutul Registrului de evidenţă fiscală vor fi aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice."

Acest temei normativ este redat din OUG nr. 80/2014 publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 906 din 12/12/2014, dată de la care intră în vigoare, ocazie cu care se modifică art. 48 din Codul fiscal adoptat prin Legea nr. 571/2003, cu modificări ulterioare, text legislativ ce reglementează impozitarea PFA în sistem real. În viziunea legiuitorului, urgența și necesitatea modificării legislație se face ca „având în vedere că neadoptarea în regim de urgenţă a prezentei ordonanţe conduce la apariţia unor dificultăţi importante în îndeplinirea obligaţiilor contabile şi, implicit, a celor fiscale de către contribuabili, persoane fizice care desfăşoară activităţi în scopul realizării de venituri, precum şi din necesitatea de a veni în sprijinul acestora (...)”

În esență, la finele anului 2014, în regim de urgență, ca să-mi vină mie PFA în ajutor, chiar dacă eu n-am solicitat, guvernul mi-a introdus în obligație să completez încă un registru, respectiv registrul de evidență fiscală.

În data de 25 mai 2015 a fost termenul final pentru depunerea declaratiilor anuale de venit de către persoanele ce efectuează activități independente și profesii libere pentru anul 2014, adică persoanele aflate în sfera impozitului pe venit pentru care este opozabilă prevederea de mai sus. Desigur, pentru PFA ce achită impozit pe seama tranșelor de venit utilizarea registrului se face doar pentru evidența încasărilor.

O singură obsevație: nimeni nu știe cum arată registrul oficial de evidență fiscală pentru PFA pentru că nu a fost adoptat formularul cu formatul registrului. Au apărut alte urgențe și s-a omis adoptarea ordinului impricinat!

Vremuri mai apropiate!

Din 01.01.2016 avem un alt cod, după principiu la vremuri noi, reglementări noi. Mă uit după registru și surpriză la art. 68 din Legea nr. 207/2015 – Nou Cod fiscal: „(8) Contribuabilii pentru care determinarea venitului anual se efectuează în sistem real au obligația să completeze Registrul de evidență fiscală, în vederea stabilirii venitului net anual. (9) Modelul și conținutul Registrului de evidență fiscală se aprobă prin ordin al ministrului finanțelor publice”.

Dar deja nu mai am nevoie de ajutor, fără registre noi că a trecut un an de la urgența perioadei. Desigur mi-am plătit impozitul pentru anul când n-am avut registru și cred că n-am greșit (prea mult) impozitul.

Vremuri viitoare foarte apropiate!

Unii dintre noi ce încă mai profesăm ca PFA, după atâta relaxare fiscală ce ne-a adus impozite majorate, ne-am depus deja declarația de impunere formular 200 pentru anul trecut, ar fi al doilea an fără registru. Alții mai avem ceva timp până în data de 25 mai 2016 termen final.

Dacă esti PFA și nici acum nu apare registrul nu trebuie să-i duci dorul, ai alte două deja de completat – registrul de încasări și plăți respectiv registru inventar! Desigur ai obligația să conduci toată contabilitatea pentru PFA conform unui alt ordin de ministru. Ar trebui să te gândești cum identifici un ministru ce va introduce un registru unic, chiar o singură declarație sau poate o taxă unică.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult