Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Registrul de evidență fiscală pentru PFA sau reglementarea de dragul reglementării

Scurt istoric sau cum începe începutul!

Vă supunem analizei următorul paragraf normativ: „(8)Contribuabilii pentru care determinarea venitului anual se efectuează în sistem real au obligaţia să completeze Registrul de evidenţă fiscală, în vederea stabilirii venitului net anual. (9)Modelul şi conţinutul Registrului de evidenţă fiscală vor fi aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice."

Acest temei normativ este redat din OUG nr. 80/2014 publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 906 din 12/12/2014, dată de la care intră în vigoare, ocazie cu care se modifică art. 48 din Codul fiscal adoptat prin Legea nr. 571/2003, cu modificări ulterioare, text legislativ ce reglementează impozitarea PFA în sistem real. În viziunea legiuitorului, urgența și necesitatea modificării legislație se face ca „având în vedere că neadoptarea în regim de urgenţă a prezentei ordonanţe conduce la apariţia unor dificultăţi importante în îndeplinirea obligaţiilor contabile şi, implicit, a celor fiscale de către contribuabili, persoane fizice care desfăşoară activităţi în scopul realizării de venituri, precum şi din necesitatea de a veni în sprijinul acestora (...)”

În esență, la finele anului 2014, în regim de urgență, ca să-mi vină mie PFA în ajutor, chiar dacă eu n-am solicitat, guvernul mi-a introdus în obligație să completez încă un registru, respectiv registrul de evidență fiscală.

În data de 25 mai 2015 a fost termenul final pentru depunerea declaratiilor anuale de venit de către persoanele ce efectuează activități independente și profesii libere pentru anul 2014, adică persoanele aflate în sfera impozitului pe venit pentru care este opozabilă prevederea de mai sus. Desigur, pentru PFA ce achită impozit pe seama tranșelor de venit utilizarea registrului se face doar pentru evidența încasărilor.

O singură obsevație: nimeni nu știe cum arată registrul oficial de evidență fiscală pentru PFA pentru că nu a fost adoptat formularul cu formatul registrului. Au apărut alte urgențe și s-a omis adoptarea ordinului impricinat!

Vremuri mai apropiate!

Din 01.01.2016 avem un alt cod, după principiu la vremuri noi, reglementări noi. Mă uit după registru și surpriză la art. 68 din Legea nr. 207/2015 – Nou Cod fiscal: „(8) Contribuabilii pentru care determinarea venitului anual se efectuează în sistem real au obligația să completeze Registrul de evidență fiscală, în vederea stabilirii venitului net anual. (9) Modelul și conținutul Registrului de evidență fiscală se aprobă prin ordin al ministrului finanțelor publice”.

Dar deja nu mai am nevoie de ajutor, fără registre noi că a trecut un an de la urgența perioadei. Desigur mi-am plătit impozitul pentru anul când n-am avut registru și cred că n-am greșit (prea mult) impozitul.

Vremuri viitoare foarte apropiate!

Unii dintre noi ce încă mai profesăm ca PFA, după atâta relaxare fiscală ce ne-a adus impozite majorate, ne-am depus deja declarația de impunere formular 200 pentru anul trecut, ar fi al doilea an fără registru. Alții mai avem ceva timp până în data de 25 mai 2016 termen final.

Dacă esti PFA și nici acum nu apare registrul nu trebuie să-i duci dorul, ai alte două deja de completat – registrul de încasări și plăți respectiv registru inventar! Desigur ai obligația să conduci toată contabilitatea pentru PFA conform unui alt ordin de ministru. Ar trebui să te gândești cum identifici un ministru ce va introduce un registru unic, chiar o singură declarație sau poate o taxă unică.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult