Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Registrul de evidență fiscală pentru PFA sau reglementarea de dragul reglementării

Scurt istoric sau cum începe începutul!

Vă supunem analizei următorul paragraf normativ: „(8)Contribuabilii pentru care determinarea venitului anual se efectuează în sistem real au obligaţia să completeze Registrul de evidenţă fiscală, în vederea stabilirii venitului net anual. (9)Modelul şi conţinutul Registrului de evidenţă fiscală vor fi aprobate prin ordin al ministrului finanţelor publice."

Acest temei normativ este redat din OUG nr. 80/2014 publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 906 din 12/12/2014, dată de la care intră în vigoare, ocazie cu care se modifică art. 48 din Codul fiscal adoptat prin Legea nr. 571/2003, cu modificări ulterioare, text legislativ ce reglementează impozitarea PFA în sistem real. În viziunea legiuitorului, urgența și necesitatea modificării legislație se face ca „având în vedere că neadoptarea în regim de urgenţă a prezentei ordonanţe conduce la apariţia unor dificultăţi importante în îndeplinirea obligaţiilor contabile şi, implicit, a celor fiscale de către contribuabili, persoane fizice care desfăşoară activităţi în scopul realizării de venituri, precum şi din necesitatea de a veni în sprijinul acestora (...)”

În esență, la finele anului 2014, în regim de urgență, ca să-mi vină mie PFA în ajutor, chiar dacă eu n-am solicitat, guvernul mi-a introdus în obligație să completez încă un registru, respectiv registrul de evidență fiscală.

În data de 25 mai 2015 a fost termenul final pentru depunerea declaratiilor anuale de venit de către persoanele ce efectuează activități independente și profesii libere pentru anul 2014, adică persoanele aflate în sfera impozitului pe venit pentru care este opozabilă prevederea de mai sus. Desigur, pentru PFA ce achită impozit pe seama tranșelor de venit utilizarea registrului se face doar pentru evidența încasărilor.

O singură obsevație: nimeni nu știe cum arată registrul oficial de evidență fiscală pentru PFA pentru că nu a fost adoptat formularul cu formatul registrului. Au apărut alte urgențe și s-a omis adoptarea ordinului impricinat!

Vremuri mai apropiate!

Din 01.01.2016 avem un alt cod, după principiu la vremuri noi, reglementări noi. Mă uit după registru și surpriză la art. 68 din Legea nr. 207/2015 – Nou Cod fiscal: „(8) Contribuabilii pentru care determinarea venitului anual se efectuează în sistem real au obligația să completeze Registrul de evidență fiscală, în vederea stabilirii venitului net anual. (9) Modelul și conținutul Registrului de evidență fiscală se aprobă prin ordin al ministrului finanțelor publice”.

Dar deja nu mai am nevoie de ajutor, fără registre noi că a trecut un an de la urgența perioadei. Desigur mi-am plătit impozitul pentru anul când n-am avut registru și cred că n-am greșit (prea mult) impozitul.

Vremuri viitoare foarte apropiate!

Unii dintre noi ce încă mai profesăm ca PFA, după atâta relaxare fiscală ce ne-a adus impozite majorate, ne-am depus deja declarația de impunere formular 200 pentru anul trecut, ar fi al doilea an fără registru. Alții mai avem ceva timp până în data de 25 mai 2016 termen final.

Dacă esti PFA și nici acum nu apare registrul nu trebuie să-i duci dorul, ai alte două deja de completat – registrul de încasări și plăți respectiv registru inventar! Desigur ai obligația să conduci toată contabilitatea pentru PFA conform unui alt ordin de ministru. Ar trebui să te gândești cum identifici un ministru ce va introduce un registru unic, chiar o singură declarație sau poate o taxă unică.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Scoala de asistenti

Săli mari de curs, coridoare largi, încăperi care simulează la detaliu saloane de spital, manechine și roboți care vorbesc și sunt conectați la senzori ce transmit profesorilor supraveghetori dacă manevrele sunt efectuate corect. Dar- dincolo de teorie și practică- cei care trec pe aici își însușesc una dintre cele mai importante comportamente ale unui cadru medical: cum să arate empatie față de bolnavii pe care îi tratează.

Citește mai mult