Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Respectaţi-vă bătrânii, pentru că nimeni altcineva nu o s-o facă!

Protestatară Cotroceni

Foto: Inquam Photos/ George Călin

…este un îndemn care nu are menirea de a genera milă, ci de a crea o formă de conştientizare pentru data viitoare când o să mai strige în faţă la Cotroceni. Pentru că ceva îmi spune că nu am auzit ultima dată sintagma „România dezbinată”. Trebuie să subliniez că, dacă ceea ce s-a întâmplat în ultimele 16 zile în Bucureşti şi în România ar fi fost o revoluţie, cei care protestează la Cotroceni s-ar fi numit contrarevoluţionari. Cei care au văzut imaginile cu Florica Dansatoarea o să ştie de ce e amuzant şi trist în acelaşi timp.

Şi totuşi, dacă te uiţi de sus la cele două pieţe şi elimini o serie detalii care altfel ar fi relevante: venit, acces la informaţie, grad de şcolarizare şi stare de sănătate, se observă un element comun: frica. Element comun care se manifestă diferit datorită unui detaliu: orizontul de timp.

Timpul este cel care face diferenţa dintre frica de un viitor într-o ţară condusă „noaptea ca hoţii” şi frica pentru ziua de mâine. Protestatarii de la Cotroceni intră în a doua categorie. Cu o medie de vârstă între 65 şi 75 de ani, aceştia nu consideră că îşi pot permite luxul de a se teme de efecte negative pe termen lung, ci doar efectele directe şi imediate. Majoritatea acestor oameni s-au născut şi au crescut într-o paradigmă socială în care frica era principalul catalizator – cuvântul este folosit corect deoarece au făcut parte dintr-o societate în care lucrurile se puneau în mişcare doar din cauza acestei condiţionări.

Ulterior, pensionarea a generat nu doar frica unei existenţe modeste, dar şi pierderea relevanţei într-o societate în care ei ştiau că „munca e brăţară de aur” şi, în acelaşi timp, intrarea într-un univers al invizibilităţii la care este condamnată această categorie socială în România. În acest context, exprimarea votului a devenit una dintre puţinele activităţi sociale care le valida calitatea de cetăţeni. De acest fond s-a folosit PSD în ultimii 27 de ani în care pensionarii au fost doar o masă de manevră. Ca parte a campaniei electorale (permanentă în unele locuri din ţară) a avut grijă să le dea, chiar dacă odată la 4 ani, atenţia de care aveau nevoie, reconfirmându-le că pot să schimbe ceva, că încă contează. Şi asta explică, în termeni simplişti, baza electorală a PSD-ului de o anumită vârstă.

Investiţi cu această putere cetăţenească şi înzestraţi cu înţelepciunea universală a unui vârstnic pe care, dacă nu-l ai, „trebuie să-l cumperi”, se regăsesc revărsându-şi frustrările cotidiene sub slogane politice confuze („să plece Iohannis că suntem amărâţi şi nu avem ce mânca” sau „să vină cineva de la guvern sau să ne invite cineva la guvern pentru a ne spune pasul faţă de guvern”) ca nişte elevi care încurcă strofele şi protestând împotriva tuturor, începând cu preşedintele şi guvernul, şi terminând cu administratorul de bloc. Aduşi acolo sau nu, cu pancarte date de alţii în limbi pe care nu le cunosc, sau nu, toţi sunt convinşi de un singur lucru: că îşi apără votul. Fie că îl apără de străinii care vor să ne ia ţara, fie că îl apără de Iohannis care nu îl respectă sau de noi tinerii care habar nu avem, totul se rezumă la o propoziţie spusă minunat de o doamnă care protesta la Cotroceni: „Rezistăm foarte bine, chiar dacă ceilalţi au zis că noi suntem morţi, suntem încă vii!” – video aici.

După părerea mea, aceasta este chintesenţa contramanifestaţiei de la Cotroceni: pierderea identităţii sociale pentru această grupă de vârstă. Astfel, pe fondul unui deficit de atenţie major faţă de bătrâni, o schimbare generată de tineri mai ales împotriva unui partid care încă „îi mai vede” se traduce ca o catastrofă socială. Tocmai de aceea poţi auzi în faţă la Cotroceni ce auzi şi în tramvai/supermarket/piaţă etc.: „ce ştiu ei?”, „habar n-au” sau „sunt tineri şi nu înţeleg”, expresii care poate nu exprimă neapărat condescendenţa şi desconsideraţia celor avansaţi în etate faţă de juniori (care desigur există şi nu poate fi negată), dar care reclamă întocmai ce se aude: că noi nu ştim cum e să fii bătrân. Aş adăuga: mai ales în România.

Care e soluţia?

Poate noi, cei care suntem la vârsta apetitului pentru schimbare şi în momentul în care suntem dispuşi să sacrificăm multe pentru asta, nu am făcut destul să vedem lumea prin ochii lor. Am scandat că lucrurile sunt la fel de 27 de ani. Acest argument, care este important pentru segmentul Piaţa Victoriei, este şi principalul argument pentru cei de la Cotroceni. Lucrurile sunt la fel de 27 de ani iar nevoia de schimbare, deşi evidentă pentru unii dintre noi, este total necunoscută pentru un segment de vârsta pentru care telefoanele mobile, calculatoarele şi cardurile sunt doar o excludere în plus dintr-o societate cu care nu pot ţine pasul. Si, în plus, ce pretenţii avem de la vârstnici dacă un deputat la 40-50 de ani, preşedintele grupului parlamentar al PSD, un om al cărui job este să faciliteze o formă de evoluţie a societăţii româneşti, este de părere că „parlamentarii ar trebui să nu mai aprindă lanternele pe banii Parlamentului României”?

Deci o schimbare de mentalitate este evident imposibilă. Un argument precum faptul că, de la intrarea în UE, în România a existat o reducere a nivelului sărăciei la persoanele de peste 65 de ani cu peste 24% iar categoria care a beneficiat cel mai puţin de această reducere au fost tinerii (sursa aici), ar fi irosit pe cei care protestează împotriva „străinilor care ne iau ţara”. Sau am putea să încercam să le explicăm (oriunde avem ocazia) că „Dezbinarea României” nu înseamnă părinţii la preşedinţie şi copiii la guvern sau 300.000 în Piaţa Victoriei şi 4-5.000 la Cotroceni, ci 5 milioane de români plecaţi din ţară la muncă, în timp ce copiii lor cresc cu bunicii sau bunicii îmbătrânesc fără nepoţi şi copii. Este posibil ca şi acest argument să “fall on deaf ears” cum zice o vorbă din bătrâni de la mine din Ardeal. Cel mai probabil vor continua să voteze „răul cel mai mic” pentru că, din perspectiva lor, răul cel mai mare e ăla pe care nu îl ştii.

Astfel, ne rămâne doar un singur lucru de făcut: să devenim ceea ce am văzut că putem fi în Piaţa Victoriei – o societate, nu doar o colecţie de inşi individualişti puşi laolaltă. Şi din această ipostază să îi respectăm şi să-i înţelegem aşa cum PSD-ul pretinde că o face. Adică dacă tot am ieşit din casă s-arătăm că ne pasă. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • NICOLLO check icon
    sa-ti iubesti parintii e un lucru intim. Sigur ca la modul general putem iubi cainii, gheparzii, sconsii .. O MANIPULARE exprem de GRETZOASA,e ca cei 300.000 de tineri demonstreaza in piatza,iar PARINTII SI BUNICII LOR, adica 300 de specimene, militeaza in fatza Cotrocenilor. Nu iese socoteala. Cei 300 cotrocenisti, nu sunt PARINTI ARHETIPALI, ci biete CARCASE plimbate cu autobuzul.
    • Like 0
  • Majoritatea celor plecati din RO pe care ii cunosc eu nu au plecat neaparat pentru a scapa de saracie, ci din cauza nesimtirii generale si lipsa spiritului civic care domnesc in tara.
    Intr-adevar, stiu ca sunt intr-o bula, si nu segmentul de populatie din care fac eu parte e relvant, dar, totusi, e important sa stim ca nu numai guvernul poate distruge/remedia situatia.
    • Like 0
  • Ne separam , ca sa ne amestecam. Nu cred ca e vorba de tabere albe si negre , prosti si destepti , tineri is batrini . Cred ca ambele curente de gindire sunt amestecate cu de toate si de toti. In mod evident obsesiile si dorintele care ne calauzesc, viata lovesc mai mult sau mai putin in diferite paturi sociale. Daca generatia matura din anii 80 avea scuzele mediului in care traiau ,cei de acum nu pot avea aceeasi scuza. In anii 80 era o acuta lipsa de informatie , de optiuni . Acum mi-e greu sa compatimesc un om care alege sa deschida obsesiv TV-ul la RTV, A3 , sau altii mai mici ... numai pentru ca aia spun ce vor ei sa auda. Caci asta este problema , aceste surse nu nasc monstri , doar intretin monstrii care sunt vii si puternici venind din negura comunismului. Oamenii carora ar trebui sa le plingem de mila , au impins milioane de oameni sa plece din tara , tinind prin votul lor Romania in acelasi echivoc vreme de 2o de ani. Toti avem opinii , dar orice om normal ar trebui sa incerce sa se informeze din mai multe surse si din dreapta si din stinga. Oamenii acestia care tin Romania in galeata , sunt toti foarte mindri ca sunt romani fara sa stie exact de ce , sunt foarte mindri in general fara un motiv anume , au pareri solide precum ghetarii la poli. De aceea compatimirea, nu cred ca-si are locul. Numai toleranta si rabdare. Totusi cred ca pe linga armata asta care traieste intr-o realitate virtuala , sunt foarte multi oameni legati ombilical de PSD , carora pur si simplu le este frica sa-si spuna parerea. Dar in adincul sufletului nu le plac hotii si ucenicii lor. Cred ca deja este evident ca PSD ( in special in Muntenia) se screme de o buna perioada, sa scoata un numar mare de oameni in strada si nu prea reuseste. Ceea ce ma face sa cred ca iubitorii de hoti sunt sensibil mai putini decit votantii PSD. Pe oamenii astia cu adevarat , ii simt. Ii inteleg si sunt cu sufletul alaturi de ei chiar daca le e frica. Oamenii frumosi au iesit in piata pentru viitorul copiior lor , oamenii astia stau in case pentru piinea de miine. Rolul celor care sunt independenti este sa-i ajute si sa-i convinga ca poate fi si altfel.
    • Like 0
  • check icon
    Fiecare cu batranii sai...
    Sau cei ce in 90 au simpatizat cu ex-comunistii si s-au infruptat din jefuirea tarii n-au avut copii?Si copiii lor nu tot PSD-ului ii poarta de grija?Ca eu unu' n-am vazut baron pesedist cu odrasla proaspat intrata in parlament pe listele penelistilor...
    Si apoi e cam greu sa respecti batrani ca urla:"sunt turbata...,lasati-i sa guverneze..." si preiau pe nemestecate toate mizeriile anteniste si reteviste.Pai de ce trebuie sa continue sa fure daca au fost prinsi?Fiindca unii isi vor suta de lei?Chiar pe atat de putin se vand?
    • Like 0
    • @
      Pai PNL chiar e PSD, sa ne aducem aminte de USL. Deci degeaba se urla a dezbinare cand e doar o cearta in familie.
      • Like 0
  • Empatie si Respect.
    https://www.ted.com/talks/robb_willer_how_to_have_better_political_conversations
    • Like 0
  • Buna ziua, cu tot respecul, nu cred ca frica este "motorul" celor tineri, ci FURIA sau indignarea, cel putin. Furia, in principal, fata de atitudine, fata de impostura si desigur, fata de hotie.
    Desigur, trebuie purtat un dialog cu cei "in varsta" si, chiar in lipsa acestuia, trebuie respectat dreptul la opinie. Oricum at fi, hotia si coruptia ne afecteaza pe toti, indiferent de "Piata".
    • Like 3
  • check icon
    În estenţă, este un articol pe care eu îl consider bun şi l-am citit cu interes. Dar am remarcat încă o dată tendinţa maniheistă a majorităţii fondatorilor, contributorilor şi comentatorilor de a împărţi cele două "tabere" între noi (cei tineri şi educaţi) şi ei (cei bătrâni, cu o educaţie precară), între ai noştri (care or fi ăia?!), progresişti, şi ai lor, retrograzi.

    În primul rând, trebuie subliniat că în aceşti 27 de ani nu a guvernat doar PCR-FSN-PDSR-PSD+UDMR, au guvernat şi partide care acum în opoziţie + UDMR. Iar campania cu găleata şi sacoşa purtătoare de portrete a fost dusă şi de unii, şi de ceilalţi. Cei care sunt acum în opoziţie, au fost în două rânduri la putere şi nu-mi aduc aminte ca "Brambureala Democrată" sau partidul de tristă amintire PDL să fi dus România pe înalte culmi de progres şi civilizaţie. Ba, parcă PNL a furat de a stins, apoi s-a topit în pelteaua PNL.

    În al doilea rând, nu înţeleg de unde şablonizarea aceasta între "luminoşii" din Piaţa Victoriei şi "decrepiţii" de la Cotroceni. Aşa cum nu am văzut în faţa Guvernului (pe unde m-am preumblat şi eu dealtfel) numai figuri decupate din galeria laureaţilor Nobel, nu înţeleg de ce demonstranţii din faţa Cotroceniului ar trebui să fie neapărat analfabeţi, in corpore. De ce doamna care a purtat pancarta "I'm a dead girl" n-ar putea să fie o fostă profesoară de engleză?! Şi cine s-a plimbat seara prin faţa clădirii Guvernului, cred că a văzut şi pensionari cu apetit pentru schimbare purtând pancarte cu mesaje creative. Unul dintre ele era: "Domnule Soros, la pensionari nu daţi nimic, că Dragnea ne-a «dat»?".

    Cred că ar trebui să se înţeleagă că cei 18 milioane (sau câţi om mai fi) de trăitori în România sunt 18 milioane de persoane care însumează 18 milioane de păreri şi concepţii proprii despre viaţă. Din fericire, cele mai multe păreri coincid cu dorinţa de schimbare. Dar asta nu înseamnă blamarea şi marginalizarea celor care au vederi diferite. Pentru că democraţia înseamnă şi a avea dreptul de a spune "Nu", înseamnă şi dreptul de a avea păreri diferite. Unanimitate nu există decât în totalitarism.

    Şi, a propos: cei care au stat acasă şi au preferat să vadă un film, să asculte muzică sau pur şi simplu să se uite la tavan, în ce categorie intră? A celor inexistenţi?
    • Like 1
  • check icon
    „Respectaţi-vă bătrânii, pentru că nimeni altcineva nu o s-o facă!”

    Astea-s glume.
    Chemați-mă vreodată la o masă rotundă, să mă întind cu dl autor la o discuție pe subiect.

    E gen de subiect care dă bine la copiii cuminți.
    Cel care le așterne își drege și el o coardă similară, dar e atent și la banii care-i vin servind altuia - e vorba de copilul ascultător de gogoși sociale - ce vrea ăla să audă.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult