Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Revendicările sindicatelor din învățământ sunt o jignire adusă profesorilor care își fac treaba cu responsabilitate. Dacă meseria de profesor nu mai e atractivă pentru tineri, asta e și din cauza sindicatelor

Cancelarie

Foto: Inquam Photos

Federația Sindicatelor Libere din învățământ anunță proteste legate de majorarea salariilor din învățământ.

Penibil.

Au oamenii ăștia un talent fantastic să facă praf orice șansă de creștere salarială reală. Sustenabilă. N-au înțeles nimic din ce s-a întâmplat în ultimul an. Dacă meseria de profesor nu mai e atractivă pentru tinerii absolvenți, asta e și din cauza sindicatelor, care au dus în derizoriu drepturile profesorilor. 

În primul rând, majorarea salariilor trebuie făcută în acord cu nivelul de dezvoltare economică. Ori, la noi, economia privată, aia reală, care susține tot aparatul de stat, abia își mai trage sufletul. De unde măriri, domnilor sindicaliști? Ca mâine, poimâine, să crească prețurile în așa fel încât creșterile salariale să nu mai însemne nimic?

Apoi, e nevoie de un pic de credibilitate din partea sistemului când cere mărirea salariilor. Sigur ca e nevoie să investim în educație. Evident că profesia asta trebuie să fie una atractivă și financiar. Dar nu așa, otova. În condițiile în care au fost atâtea exemple de colegi de-ai noștri care nu au mișcat un deget pentru elevii lor din martie încoace, sindicatele vor acum să-i recompensăm pentru asta? Serios? Amenință cu greva? Păi sunt unii într-o grevă continuă de vreun an de zile!

Revendicările astea sunt o jignire adusă profesorilor care își fac treaba cu responsabilitate. Și sunt. Destui. Și dacă vrem să-i păstrăm la catedră trebuie niște strategii serioase de motivare nu pomenile astea ridicole.

Uite, spre exemplu, nu i-am auzit pe domnii sindicaliști să pună presiune pe autoritățile locale. Vrei ca școala de la tine din sat sau din cartier sa aibă rezultate? Caută-ți profesori buni și motivează-i să rămână acolo. Dacă sunt bani pentru panseluțe și crizanteme la trei sute și ceva de lei bucata, sigur se găsesc și pentru decontarea navetei făcute de profesori. Sau acoperirea cheltuielilor cu chiria. Sau, poate, un plan de asigurare a unei locuințe. Că, altfel, omul ăla îți pleacă.

Ai un profesor sau un învățător foarte bun în școală? Bravo. Ce-ar fi, domnule primar, să aloci niște fonduri prin care să-i recompensezi pe oamenii ăștia. Să premiezi excelența didactică, vocația, creativitatea și pasiunea pentru munca la catedră? Nu ai nevoie de fișa aia penibilă de evaluare, prin care toată lumea primește la grămadă calificativul "foarte bine ". Sunt de la tine din sat, îi știe și-i respectă toată lumea. Dacă te lași în baza sindicatelor, omul ăla va fi plătit la fel ca nepricopsitul care a trimis câteva teme pe whatsapp în ultimele luni.

Și tot tu te întrebi de ce nu-ți rămân profesorii buni în școală?

Uite, de asta.

Am spus că nu sunt bani? Of. Am greșit. Ba sunt. Ajutați școlile să învețe cum sa atragă fonduri nerambursabile. Uite, aici ați putea fi de folos, domnilor sindicaliști! România habar n-are cum să cheltuie banii de la Uniunea Europeană. Ajutați directorii, consiliile de administrație, consiliile locale, să învețe să facă proiecte. Mai tăiați din birocrație. Mai eliminați din intermediarii de tot felul, cu comisioanele lor cu tot. Facilitați implementarea unor programe de formare și conversie profesională cu bani europeni. Schimbați sistemul de titularizare și sprijiniți-i pe profesorii debutanți să rămână în școală. Să poată fi plătiți în baza unei încadrări flexibile, așa cum e prevăzută în proiectul scolilor pilot, experimentale și de aplicație. Dați-le posibilitatea să vină cu ore de club, opționale interesante pentru copii, plătite separat. Veți vedea că profesorii buni, creativi, inventivi, își vor lua un salariu doar din aceste ore.

Schimbați planurile-cadru! Astea nu se fac ca să păstrați dumneavoastră niște catedre. Aceste documente sunt gândite pentru ca elevii să aibă un program coerent și clar în ceea ce privește parcursul lor educațional. Adaptat la zona și particularitățile acesteia. Iar asta le va da și profesorilor posibilitatea de a inova actualul curriculum printr-un program de ore, cluburi și opționale care să răspundă nevoilor comunității locale. Care, ce sa vezi, va vedea beneficiile acestui program pe termen lung și îl va susține financiar.

Uite un exemplu. Școala dintr-o zonă cu potențial turistic atrage bani europeni pentru formare profesională. În urma acestuia, profesorul de geografie sau de istorie va iniția un curs prin care să-i învețe pe copii care sunt și cum pot fi valorificate atracțiile turistice din zonă. La absolvirea școlii, elevii respectivi vor alege să-și deschidă o mică afacere in acest domeniu. Toată lumea are de câștigat. Elevul. Comunitatea locală.

Și profesorul.

Vreți să stimulați performanța în învățământ, domnilor sindicaliști? Perfect. Apărați-i pe colegii dumneavoastră, responsabili și profesioniști, de incompetenții de la catedră. Pentru că din cauza lor nu mai avem credibilitate când cerem salarii mai mari. Schimbați sistemul de titularizare prin care unii stau de ani de zile fără să miște un deget. Și nu le poate face nimeni nimic. Schimbați modul de vacantare a posturilor pentru că avem suplinitori care au luat zece la concurs și nu se pot titulariza pentru că nu sunt posturi. Sau sunt, dar ocupate de unii fără nici o performanță didactică.

Cam așa ar trebui să arate o strategie de profesionalizare a meseriei de cadru didactic. Pe termen lung. Viabilă. Cu beneficii reale.

Nu pomeni sindicaliste, care țin profesorii captivi într-un sistem al umilinței și lipsei de motivație.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cum mama dracului au aparut atatia care poarta de grija bugetarilor si pensionarilor? Cum e posibill asta intr-un regim "fascist", "nazist", "dictatorial", " ca in anii 50" sub "dominatia unui neamt hitlerist"? Asa afirma toti "contestatarii", toti "luptatorii pentru drepturile omului", aparuti din putregaiul societatii romanesti ca ciupercile dupa ploaie acum, dupa instaurarea guvernulu pnl-usr plus. "Luptatori" ce in timpul democratiei originale a psd&clica de borfasi sustinatori taceau chitic. Toti nemernicii imbogatiti pe spinarea amaratilor pe care ar trebui sa-i apere cu adevarat, unii pripasiti prin rusinea de parlament zbiara de mama focului sa li se dea bani. Nimeni nu se intreaba daca merita si banii pe care deja ii iau bugetarii, de unde bani intr-o criza sanitara care, fara indoiala, va degenera intr-o criza economica grava? Toti cer bani. Cu nerusinare. Apar tot felul de moaste expirate ce toata viata au parazitat societatea, fara indoiala si care acum au pensii nesimtite, la "emisiunea", un simulacrul, de emisiune, a fostului "reporter" otv, fost parlamentar tudor barbu, demente care stiu ele foarte bine ca existau fonduri de pensii ale unor institutii bugetare prin anii 92, fonduri pe care le revendica acum, in 2021, de la guvernul actual. De ce nu au luat la intrebari atatia ani si atatea guvernari psd pentru a cere banii? Nu au indraznit pentruca au fost si sunt vanduti psd-lui, iar acum au primit ordin sa atace guvernarea pnl. De cand au fost scosi pe tusa psd-istii nu fac altceva decat denigreaza si saboteaza, prin orice mijloace stradania actualului guvern si presedinte al tarii. Si isi gasesc multi nemernici irationali care sustin aceasta "lupta" lasa. Cand citesc comentariile postate in republica.ro ma ingrozesc, nu de cata imbecilitate, ci de cata rea vointa, denaturare a realitatii, lipsa de respect fata de niste oameni care, pana in prezent, si-au sacrificat linistea pentru a demonstra, in ciuda piedicilor puse de tradatorii si vanzatorii de tara psd, ca vor sa faca, in sfrsit, lucruri i pentru binele tarii. Nu vor fi lasati. Nemernicul de ciolacu cu haita lui de hiene vor "sfasia" orice incercare de a face bine. Si gasesc aliati in toti ratatii din lumea "artistica", care, sub pretextul "comediei" isi permit sa adreseze invective conducerii statului. Isi netezesc drumul spre "victorie" cu cumpanasi ce au menirea de a indobitoci generatiile tinere, viitorii votanti, pentru a nu putea discerne binele de rau, hotul de omul cinstit si a da votul hidrei psd-iste. Daca actualele autoritati nu vor lua masuri drastice impotriva acestor specimene declasate potaile psd vor avea castig de cauza. Eu nu cred ca democratia nu are masuri de mantinerea legi si ordinei si ca permite anarhia, caci, in prezent se instaureaza anarhia de catre o parte a societatii romanesti. Si grav este ca bor este partasa la acest fenomen periculos.
    • Like 0
  • Nu se solicita marirea salariilor, ci respectarea legii. Domnul Câțu dădea asigurări la inceputil anunului 2020 ca sunt bani si se va respecta. Intre timp a venit pandemia. Nu mai sunt bani decat pentru pensiile speciale si noi ministere. Invatamantul a fost mereu Cenusareasa. Pana cand? Eu pot intelege ca economia nu mai duduie si ca o majorare ar face mai mult rau, dar vreau sa vad ca se incepe cu taieri de sus.
    • Like 0
  • Gabi check icon
    Printre adepţii cei mai vehemenţi ai legislaţiei salarizării unice se numără forţa de muncă organizată, iar aceasta ar trebui să ne pună pe gânduri. Pentru că membrul mediu al unui sindicat câştigă mult mai mult decât salariul minim. Dacă el câştigă deja mai mult decât atât, nivelul salariului lui este în concordanţă cu legea şi nu este afectat de aceasta. De unde vine atunci devotamentul lui pasionat pentru această lege?

    Pe el nu prea îl preocupă muncitorii inferiori lui – tinerii absolvenți, femeile defavorizate, rromii, handicapaţii sau şomerii. Pentru că sindicatul lui este format, în mod tipic, din maturi albi în proporţie de 99% şi el se opune cu putere încercărilor, venite din partea membrilor grupurilor de minorităţi, de a intra în sindicat. Ce se află atunci în spatele interesului muncii organizate (în sindicate) pentru legislaţia salarizării unice?

    Când legea salariului minim a forţat creşterea salariilor muncitorilor necalificaţi, legea nescrisă a cererii în pantă descendentă i-a făcut pe patroni să înlocuiască munca necalificată cu muncă calificată. În acelaşi mod, atunci când un sindicat compus mai ales din muncitori calificaţi obţine o creştere de salariu, legea nescrisă a cererii în pantă descendentă îi determină pe patroni să înlocuiască muncitorii calificaţi cu alţii necalificaţi! Cu alte cuvinte, deoarece muncitorii calificaţi şi cei necalificaţi pot fi, între anumite limite, substituiţi unii altora, ei se află de fapt în concurenţă unii cu alţii. Este foarte posibil ca 10 sau 20 de muncitori necalificaţi să fie în concurenţă cu 2 sau 3 muncitori calificaţi plus noile site-uri educaţionale. Dar nu poate fi nicio îndoială că posibilitatea de substituire însăşi, mai ales pe termen lung, există.

    Ce mod mai bun de a scăpa de concurenţă ar putea exista decât cel de a obliga să aibă un preţ care să o scoată de pe piaţă? Există o cale mai bună pentru un sindicat prin care acesta să se asigure că, la următoarea cerere de creştere de salariu, patronii nu vor fi tentaţi să angajeze muncitori necalificaţi, persoane ce nu sunt membri de sindicat (în special membri ai grupurilor de minorităţi)?
    Tactica este de a determina adoptarea unei legi care să facă salariul celor necalificaţi atât de mare, încât ei să nu poată fi angajaţi, indiferent cât de scandaloase ar fi cererile de salarii ale sindicatului. Dacă grupurile de minorităţi ar putea determina adoptarea unei legi care să ceară ca toate salariile membrilor de sindicat să crească de 10 ori faţă de nivelul actual, ei ar putea să distrugă realmente sindicatele. Sindicatele şi-ar pierde foarte repede mulţi membri. Angajatorii privaţi i-ar concedia pe toţi membrii de sindicat, iar în cazurile în care nu ar putea să o facă sau nu ar face-o, ar da faliment. La stat nu contează, pentru că banii vin la buget din taxe prelevate obligatoriu de la populaţie, sau din împrumuturi.

    Sindicatele sprijină în mod conştient şi interesat o lege dăunătoare. Efectele salarizării unice sunt dezastruoase. Ea îi loveşte pe săraci, pe muncitorii necalificaţi şi pe membrii grupurilor de minorităţi.

    --Traducere şi adaptare după: Defending the Undefendable by Walter Block.

    • Like 0
  • 1. Cererile profesorilor nu sunt de ”mărire a salariului”, ci de respectarea legii unice a salarizării.
    2. Pensiile speciale sunt peste 9 miliarde de lei anual. Dacă se desființează, fiecare lucrător din învățământ ar putea să primească o mărire peste 3000 (trei mii de lei) pe lună!
    • Like 0
    • @ Constantin Lupaescu
      Niciun sindicat nu exercita presiuni pentru desfiintarea tuturor pensiilor speciale, in realitate total necuvenite si dobandite in mod abuziv si discriminatoriu fata de cei ce muncesc cu adevarat si cotizeaza la pensie dintr-un salariu stabilit in mod arbitrar de niste trantori prifitori.
      • Like 0
  • Îmi pare rău pentru profesorii de calitate, dar dacă azi România e codașă la testul Pisa în Europa aceasta este, în proporție de cel puțin 50%, și din cauza cadrelor didactice, a slabei pregătiri, a lipsei de respect pentru meserie și pentru copii, pentru viitorul acestora. De altfel sindicatele din învățământ au fost folosite de 30 de ani de PSD pe post de berbece: când dorește agitație, tensiuni, PSD-ul scoate la înaintare armata cadrelor didactice. Chiar ar fi o bună idee să fie făcute publice salariile celor din învățământ. Cum este posibil ca un copil premiant, dintr-un liceu de elită să simtă că are nevoie de pregătire la istorie și geografie pentru bac? Îmi pare rău că am ajuns să gândesc așa, am avut dintotdeauna legături strânse cu școala (bunicul, părinții mei, mătuși, unchi, veri și verișoare au fost învățători sau profesori), așa că nu aș îndrăzni să vorbesc împotriva acestei profesii fără motiv. Dar îmi amintesc că mama nu a făcut niciodată lecții cu mine, dar rămânea după ore cu copiii care aveau nevoie de ceva sprijin ca să se descurce cu lecțiile, iar tata alerga toată vara să facă pregătire (gratis, firește) cu elevii pe care-i lăsase corijenți în speranța că, ocupându-se mai mult de ei, îi va salva de cei 2-3 lei pe zi pe care i-ar fi primit dacă ar fi rămas să muncească la CAP.
    • Like 2
    • @ Stroe Adriana
      Dezastrul din invatamant il datoram psd-lui, ministrilor sai, acea cretina, "chimista...." cunoscuta si sub numele peiorativ de abramburica. De fapt ministrii psd ai invatamantului si nu numai nu au fost cretini ci ticalosi. Ei au actionat, in mod premeditat, pentru distrugere si aservire.
      • Like 0
  • nu sunt prea la curent, dar incerc sa imi inchipui cum se fac orele de sport, online - un baschet, chiar si un amarat de fotbal (o miutza);
    profii de sport nici asa nu aveau de corectat teze sau de ....pregatit lectia (la nr de ore egal cu cel de mate sau si mai rau, cu cel care are o ora pe saptamana cu fiecare clasa - parca exista si astfel de materii - 18 lectii de pregatit saptamanal plus tezele aferente)
    cand s-au stabilit norma egala la profii de sport cu restul, argumentul a fost ca merg sambata si duminica la competitiile scolare (daca mai stiti de vre-una scrieti -mi si mie aici!)
    • Like 2
  • Perfect de acord cu articolul, exista si alte aspecte in afara celor salariale si care stau la indemana autoritatilor locale..... dar se prefera cheltuirea banilor pe panselute, ca e mai usor si iti mai ajuti si unii pretenari, sau poate ca iti faci unii noi care sa te sustina la alegerile viitoare.... ca, deh, scolarii nu au drept de vot.
    • Like 1
  • Anna Ana Anna Ana check icon
    Fără supărare, dar când spuneți că meseria nu mai este atractivă pt tineri, ar trebui să nu luați numai salariul în considerare ci și cât de greu este să intri în sistem deoarece nu sunt locuri libere
    • Like 0
  • Nume check icon
    Cu cat scormonim mai mult in tot ceea ce reprezinta institutii / companii de stat observam si vom observa ca MAJORITATEA celor care lucreaza acolo NU DORESC nici o schimbare a situatiei actuale. De ce? Nu pentru ca schimbarea ar fi rea, dar inseamna o schimbare majora de mentalitate, o responsabilitate reala a ceea ce faci si nu numai a completa pontajul zilnic si de a deveni implicat in acolo unde lucrezi si comunitate. Prin urmare nu se va schimba nimic in urmatorii ani. nicaieri. P.S. Imi este mila de guvernantii de USRPLUS care au cele mai grele ministere si sper ca vor reusi sa faca ceva, daca nu va fi pacat pentru ca ultima bruma de speranta in Romania va disparea
    • Like 6
  • Corina check icon
    Sau mai simplu: dați o listă a salariilor nete actuale din învățământ. Raportat la plata celor din economia reală, ar vedea toată lumea nerușinarea cererii. Încă de pe vremea lui Dăncilă cel puțin, salariile din sistemul bugetar au devenit nesustenabile.
    • Like 9
    • @ Corina
      Stimată doamnă, să știți că în sistemul bugetar există salarii și...SALARII! Vă rog să reflectați, înainte de a da cu parul nemilos al analizei bugetarilor!
      • Like 0
    • @ Corina
      Stimată doamnă, să știți că în sistemul bugetar există salarii și...SALARII! Vă rog să reflectați, înainte de a da cu parul nemilos al analizei bugetarilor!
      • Like 0
    • @ Corina
      Stimată doamnă, să știți că în sistemul bugetar există salarii și...SALARII! Vă rog să reflectați, înainte de a da cu parul nemilos al analizei bugetarilor!
      • Like 0
    • @ Corina
      Stimată doamnă, să știți că în sistemul bugetar există salarii și...SALARII! Vă rog să reflectați, înainte de a da cu parul nemilos al analizei bugetarilor!
      • Like 0
    • @ Corina
      Dorin check icon
      Ar fii extrem de interesant ,așa s-ar vedea cu cât sunt plăți unii așa-ziși dascăli că să scoată o mulțime de analfabeți funcționali pe bandă rulantă .
      • Like 2
    • @ Vladimir Dumitru
      Dorin check icon
      Cred că am reflectat destul de 30 de ani , acum e timpul măsurilor radicale în rândul bugetărimii.
      • Like 2
    • @ Corina
      23de ani vechime in campul muncii, din care 16 in invatamant, studii universitare si post universitare( astea nu conteaza la salarizare, le-am facut ca am vrut, pe banii mei, nu ai angajatorului cum ar fi fost normal, deoarece cred ca invatarea trebuie sa fie pe tot parcursul vietii), 3331 net. Vi se pare mult? Cand avem vacante este sub 3000. Astept sa-mi spuneti si dumneavoastra pregatirea, vechimea si salariul ca sa facem o comparatie. Vreau sa vad si eu nerusinarea cererii. Multumesc!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult