Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Am ajuns într-o Romă sufocată de turiști și m-am refugiat într-un loc departe de selfie stick-uri: cum s-a născut Questo, aplicația care te plimbă în papucii localnicilor

(Foto: Guliver/Getty Images)

În 2015 am fost pentru câteva zile la Roma. Am ales orașul pentru că voiam o experiență „dolce far niente” și niște mâncare bună de la mama ei. Ne-am făcut un plan pentru toată călătoria, am cumpărat bilete la muzee de dinainte, ne-am uitat pe Tripadvisor după locuri de vizitat și mâncat, apoi am decolat.

Socoteala de acasă nu s-a potrivit însă cu cea din târgul Romei, și asta pentru că nu am luat în calcul distanțele mari pe care trebuia să le parcurgem: câte un semi-maraton pe zi, dar și prețul și calitatea mâncării din zonele pe care voiam să le vizităm.

Ne-am ținut însă de plan până în penultima zi, când ne-am întâlnit cu gazda de Airbnb pe care am rugat-o să ne recomande o altă zonă a Romei, o zonă în care să vedem dacă se poate și ceva mai mulți italieni și să putem mânca și o Capriciosa de la mama ei.

Și uite așa am ajuns în Trastevere, un cartier aflat pe partea autentică a Tibrului, departe de selfie stick-uri și fântâni cu monezi. Am avut noroc să primim și o recomandare pentru un loc în care să mâncăm, așa că în final am reușit să simțim pe papilele gustative ce înseamnă o Capricioasă adevărată.

Doi ani mai târziu, Questo. Aplicația care te plimbă prin papucii localnicului

Questo e o aplicație despre locuri precum cele din Trastevere, despre străduțe înguste și frecventate de localnici, despre restaurante conduse de familii, despre poveștile orașului și ale oamenilor care îi dau viață.

(Foto: Guliver/Getty Images)

După acel moment din Roma, ne-am propus să replicăm experiența noastră și să încercăm să reparăm turismul așa cum este acum:

„să îl transformăm dintr-un turism de adunat magneți într-unul de adunat experiențe.”

Pentru asta, am dezvoltat o aplicație de mobil care te plimbă printr-un oraș pe urmele localnicilor. Și nu doar te plimbă, ci te și provoacă să dezlegi anumite indicii pentru care îți oferă drept recompensă o serie de povești unice pe care nu ai putea să le găsești altundeva.  

De ce indicii? Din două motive: 1. Nu vrem să îți dăm doar o adresă pe care să o bagi în GPS, iar apoi să stai cu nasul în hartă până la destinație. Dacă faci asta, nu mai ești atent la mediul înconjurător și ratezi toată frumusețea orașului, care de cele mai multe ori este ascunsă în detalii; 2. Pentru că dacă ești din generația millennials, atunci ai nevoie de gamification. Îți place să înveți lucruri noi prin joacă și îți place să fii recompensat pentru munca ta. Cât mai des, dacă se poate.

Tocmai de aceea, traseele Questo (quest-urile) sunt construite în așa fel încât să fii recompensat cât mai des. Un quest nu durează mai mult de 90 minute în medie, iar indiciile de pe traseu nu îți iau mai mult de 10 minute fiecare ca să le rezolvi.

Și pentru că la Questo vrem să oferim o experiență completă de explorare, traseele noastre conțin și recomandări de locuri în care poți mânca, bea sau avea o experiență locală. La fel cum am avut noi atunci când ni s-a recomandat acea pizzerie din Trastevere.

Un astfel de loc pe care îl recomandăm în Questo se află în Sibiu pe o străduță de lângă Piața Aurarilor, o zonă mai puțin cunoscută a orașului. Localul se numește Syndicat Gourmet, iar motivul pentru care l-am ales a fost că oferă clienților săi o experiență, nu doar un meniu. Produsele sunt locale, rețetele sunt de-ale locului, zona este superbă, prețurile decente, iar oamenii foarte prietenoși. Adică exact așa cum ar trebui să fie un restaurant autentic. Localul poate fi găsit dacă explorezi quest-ul Cele 7 turnuri ale Sibiului, un traseu care îți prezintă poveștile Hermannstadt-ului din jurul centrului aglomerat de turiști.

Questo este o aplicație gratuită disponibilă în Google Play și App Store pentru 8 orașe din țară: București, Sibiu, Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Craiova și Sighișoara.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    PS- mancare buna la Roma...hmmm
    Capriciosa..
    Un Trastevere e plin de chinezi, evrei, turci..care si-au dechis magazine de mancare (pe principiul "food store") si n-au nimic in comun cu mancarea italieneasca decat numele si oarece ingrediente.
    Proastă, scumpă si uneori (la anumite ore ) greu de gasit. Astea-s caracteristicile principale ale mancarii din Roma.
    Asa le-am gasit eu (si n-am.stat doar 3-4 zile...)
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult