Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Am ajuns într-o Romă sufocată de turiști și m-am refugiat într-un loc departe de selfie stick-uri: cum s-a născut Questo, aplicația care te plimbă în papucii localnicilor

(Foto: Guliver/Getty Images)

În 2015 am fost pentru câteva zile la Roma. Am ales orașul pentru că voiam o experiență „dolce far niente” și niște mâncare bună de la mama ei. Ne-am făcut un plan pentru toată călătoria, am cumpărat bilete la muzee de dinainte, ne-am uitat pe Tripadvisor după locuri de vizitat și mâncat, apoi am decolat.

Socoteala de acasă nu s-a potrivit însă cu cea din târgul Romei, și asta pentru că nu am luat în calcul distanțele mari pe care trebuia să le parcurgem: câte un semi-maraton pe zi, dar și prețul și calitatea mâncării din zonele pe care voiam să le vizităm.

Ne-am ținut însă de plan până în penultima zi, când ne-am întâlnit cu gazda de Airbnb pe care am rugat-o să ne recomande o altă zonă a Romei, o zonă în care să vedem dacă se poate și ceva mai mulți italieni și să putem mânca și o Capriciosa de la mama ei.

Și uite așa am ajuns în Trastevere, un cartier aflat pe partea autentică a Tibrului, departe de selfie stick-uri și fântâni cu monezi. Am avut noroc să primim și o recomandare pentru un loc în care să mâncăm, așa că în final am reușit să simțim pe papilele gustative ce înseamnă o Capricioasă adevărată.

Doi ani mai târziu, Questo. Aplicația care te plimbă prin papucii localnicului

Questo e o aplicație despre locuri precum cele din Trastevere, despre străduțe înguste și frecventate de localnici, despre restaurante conduse de familii, despre poveștile orașului și ale oamenilor care îi dau viață.

(Foto: Guliver/Getty Images)

După acel moment din Roma, ne-am propus să replicăm experiența noastră și să încercăm să reparăm turismul așa cum este acum:

„să îl transformăm dintr-un turism de adunat magneți într-unul de adunat experiențe.”

Pentru asta, am dezvoltat o aplicație de mobil care te plimbă printr-un oraș pe urmele localnicilor. Și nu doar te plimbă, ci te și provoacă să dezlegi anumite indicii pentru care îți oferă drept recompensă o serie de povești unice pe care nu ai putea să le găsești altundeva.  

De ce indicii? Din două motive: 1. Nu vrem să îți dăm doar o adresă pe care să o bagi în GPS, iar apoi să stai cu nasul în hartă până la destinație. Dacă faci asta, nu mai ești atent la mediul înconjurător și ratezi toată frumusețea orașului, care de cele mai multe ori este ascunsă în detalii; 2. Pentru că dacă ești din generația millennials, atunci ai nevoie de gamification. Îți place să înveți lucruri noi prin joacă și îți place să fii recompensat pentru munca ta. Cât mai des, dacă se poate.

Tocmai de aceea, traseele Questo (quest-urile) sunt construite în așa fel încât să fii recompensat cât mai des. Un quest nu durează mai mult de 90 minute în medie, iar indiciile de pe traseu nu îți iau mai mult de 10 minute fiecare ca să le rezolvi.

Și pentru că la Questo vrem să oferim o experiență completă de explorare, traseele noastre conțin și recomandări de locuri în care poți mânca, bea sau avea o experiență locală. La fel cum am avut noi atunci când ni s-a recomandat acea pizzerie din Trastevere.

Un astfel de loc pe care îl recomandăm în Questo se află în Sibiu pe o străduță de lângă Piața Aurarilor, o zonă mai puțin cunoscută a orașului. Localul se numește Syndicat Gourmet, iar motivul pentru care l-am ales a fost că oferă clienților săi o experiență, nu doar un meniu. Produsele sunt locale, rețetele sunt de-ale locului, zona este superbă, prețurile decente, iar oamenii foarte prietenoși. Adică exact așa cum ar trebui să fie un restaurant autentic. Localul poate fi găsit dacă explorezi quest-ul Cele 7 turnuri ale Sibiului, un traseu care îți prezintă poveștile Hermannstadt-ului din jurul centrului aglomerat de turiști.

Questo este o aplicație gratuită disponibilă în Google Play și App Store pentru 8 orașe din țară: București, Sibiu, Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Craiova și Sighișoara.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  PS- mancare buna la Roma...hmmm
  Capriciosa..
  Un Trastevere e plin de chinezi, evrei, turci..care si-au dechis magazine de mancare (pe principiul "food store") si n-au nimic in comun cu mancarea italieneasca decat numele si oarece ingrediente.
  Proastă, scumpă si uneori (la anumite ore ) greu de gasit. Astea-s caracteristicile principale ale mancarii din Roma.
  Asa le-am gasit eu (si n-am.stat doar 3-4 zile...)
  • Like 0


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult