Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Am ajuns într-o Romă sufocată de turiști și m-am refugiat într-un loc departe de selfie stick-uri: cum s-a născut Questo, aplicația care te plimbă în papucii localnicilor

(Foto: Guliver/Getty Images)

În 2015 am fost pentru câteva zile la Roma. Am ales orașul pentru că voiam o experiență „dolce far niente” și niște mâncare bună de la mama ei. Ne-am făcut un plan pentru toată călătoria, am cumpărat bilete la muzee de dinainte, ne-am uitat pe Tripadvisor după locuri de vizitat și mâncat, apoi am decolat.

Socoteala de acasă nu s-a potrivit însă cu cea din târgul Romei, și asta pentru că nu am luat în calcul distanțele mari pe care trebuia să le parcurgem: câte un semi-maraton pe zi, dar și prețul și calitatea mâncării din zonele pe care voiam să le vizităm.

Ne-am ținut însă de plan până în penultima zi, când ne-am întâlnit cu gazda de Airbnb pe care am rugat-o să ne recomande o altă zonă a Romei, o zonă în care să vedem dacă se poate și ceva mai mulți italieni și să putem mânca și o Capriciosa de la mama ei.

Și uite așa am ajuns în Trastevere, un cartier aflat pe partea autentică a Tibrului, departe de selfie stick-uri și fântâni cu monezi. Am avut noroc să primim și o recomandare pentru un loc în care să mâncăm, așa că în final am reușit să simțim pe papilele gustative ce înseamnă o Capricioasă adevărată.

Doi ani mai târziu, Questo. Aplicația care te plimbă prin papucii localnicului

Questo e o aplicație despre locuri precum cele din Trastevere, despre străduțe înguste și frecventate de localnici, despre restaurante conduse de familii, despre poveștile orașului și ale oamenilor care îi dau viață.

(Foto: Guliver/Getty Images)

După acel moment din Roma, ne-am propus să replicăm experiența noastră și să încercăm să reparăm turismul așa cum este acum:

„să îl transformăm dintr-un turism de adunat magneți într-unul de adunat experiențe.”

Pentru asta, am dezvoltat o aplicație de mobil care te plimbă printr-un oraș pe urmele localnicilor. Și nu doar te plimbă, ci te și provoacă să dezlegi anumite indicii pentru care îți oferă drept recompensă o serie de povești unice pe care nu ai putea să le găsești altundeva.  

De ce indicii? Din două motive: 1. Nu vrem să îți dăm doar o adresă pe care să o bagi în GPS, iar apoi să stai cu nasul în hartă până la destinație. Dacă faci asta, nu mai ești atent la mediul înconjurător și ratezi toată frumusețea orașului, care de cele mai multe ori este ascunsă în detalii; 2. Pentru că dacă ești din generația millennials, atunci ai nevoie de gamification. Îți place să înveți lucruri noi prin joacă și îți place să fii recompensat pentru munca ta. Cât mai des, dacă se poate.

Tocmai de aceea, traseele Questo (quest-urile) sunt construite în așa fel încât să fii recompensat cât mai des. Un quest nu durează mai mult de 90 minute în medie, iar indiciile de pe traseu nu îți iau mai mult de 10 minute fiecare ca să le rezolvi.

Și pentru că la Questo vrem să oferim o experiență completă de explorare, traseele noastre conțin și recomandări de locuri în care poți mânca, bea sau avea o experiență locală. La fel cum am avut noi atunci când ni s-a recomandat acea pizzerie din Trastevere.

Un astfel de loc pe care îl recomandăm în Questo se află în Sibiu pe o străduță de lângă Piața Aurarilor, o zonă mai puțin cunoscută a orașului. Localul se numește Syndicat Gourmet, iar motivul pentru care l-am ales a fost că oferă clienților săi o experiență, nu doar un meniu. Produsele sunt locale, rețetele sunt de-ale locului, zona este superbă, prețurile decente, iar oamenii foarte prietenoși. Adică exact așa cum ar trebui să fie un restaurant autentic. Localul poate fi găsit dacă explorezi quest-ul Cele 7 turnuri ale Sibiului, un traseu care îți prezintă poveștile Hermannstadt-ului din jurul centrului aglomerat de turiști.

Questo este o aplicație gratuită disponibilă în Google Play și App Store pentru 8 orașe din țară: București, Sibiu, Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Craiova și Sighișoara.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  PS- mancare buna la Roma...hmmm
  Capriciosa..
  Un Trastevere e plin de chinezi, evrei, turci..care si-au dechis magazine de mancare (pe principiul "food store") si n-au nimic in comun cu mancarea italieneasca decat numele si oarece ingrediente.
  Proastă, scumpă si uneori (la anumite ore ) greu de gasit. Astea-s caracteristicile principale ale mancarii din Roma.
  Asa le-am gasit eu (si n-am.stat doar 3-4 zile...)
  • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult