Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Revolta unei profesoare: „Mi-e rușine de colegii mei că au participat cu slugărnicie la circul desfășurat de Gabriela Firea”

Gabriela Firea - balena albastra

Foto: Inquam Photos

Cristina Tunegaru, profesoară de limba română, a reacționat dur pe Facebook după ce primarul Gabriela Firea și ministrul de Interne Carmen Dan au mers miercuri la Școala Gimnazială 164 din București pentru a le vorbi elevilor de jocul „Balena albastră”. La vizită a participat și cântărețul CRBL, care a susținut un moment artistic în fața copiilor îmbrăcați cu tricouri și șepci cu inscripțiile Primăriei Capitalei.

„Mi-e rușine de colegii mei, profesorii de la Școala Gimnazială 164, că au participat cu slugărnicie la circul desfășurat de Gabriela Firea sub pretextul conștientizării pericolelor internetului. Au așteptat-o de la intrare, cuminți, au orchestrat întâmpinarea ei folosind copii mici pe care i-au îmbrăcat în haine populare. Cu flori în mâini, ca-ntr-un show comunistoid grotesc. Îmbrăcați cu tricourile și purtând șepcile primăriei, copiii școlii devin marionete care arată supușenia adulților”, a scris pe contul său de Facebook profesoara Cristina Tunegaru.

Copiii și cadrele didactice sunt folosiți ca niște punți de lansare politice pentru vedetele de la primărie, punctează Cristina Tunegaru. 

„Și nimeni nu pare să se opună, să observe ridicolul unei asemenea situații care nu are în centru copiii și nevoile lor, ci pe doamna primar. Acțiunea petrecută în timpul orelor de curs - când elevii și profesorii sunt captivi în școală - nu are nicio legătură cu educația. Și nici versurile misogine, sexiste ale lui Cerebel care cântă despre „fetele care vor na-na” și „n-ai bani de femei”. Discursurile patetice nu ajută elevii. Însă copiii sunt utilizați ca material propagandistic. Într-o școală !

Să nu uităm, dragi colegi, că școala nu e troaca unor animale politice!”, se arată în postarea profesoarei Cristina Tunegaru.

Primăria Capitalei a lansat miercuri campania „Stop joc! E viaţa ta!" prin care instituţia a anunțat că îşi propune să contribuie la creşterea gradului de conştientizare în rândul copiilor şi al adolescenţilor în ceea ce priveşte pericolele la care se expun din cauza jocului „Balena albastră" sau a unor jocuri asemănătoare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vreau să sper ca punctul de vedere al profesoarei Cristina Tunegaru este împărtășit de mulți alți profesori, revoltați de „spectacolul” Firea.
    • Like 0
  • Buna ziua tovarasa Firea! Trei culori cunosc pe lume...
    Felicitari Cristina Tunegaru! Daca in fiecare scoala ar fi macar 1-2 profesori ca dumneavoastra, poate mi-as mai recapata increderea in scoala de stat romaneasca.
    • Like 1
  • check icon
    Problema balenei albastre trebuie tratata de psihologi,nu de politruci...
    • Like 0
    • @
      check icon
      Eu cred ca si politrucii trebuie tratati de psihologi (poate chiar de psihiatri)
      • Like 1
  • Apropo de școală. Bunicul meu (Bunul Dumnezeu să-l odihnească) acum 50 de ani îmi spunea în glumă, dacă vreau să scap de școală, să o ung cu untură și așa o vor mânca câinii. Pe nemernica din capul primariei, dacă o ungem cu untură nici câinii nu se apropie de ea, atât de otrăvitoare este.
    • Like 2
    • @ Dorel Romica Palenciucc
      check icon
      Poate nu ați aflat, dar nemernica în chestiune e votată de majoritatea bucureștenilor.
      • Like 1
    • @
      check icon
      Gresit! A fost votata de majoritatea simpla a celor care s-au prezentat la vot. E o foarte mare diferenta.
      Dar votantii -in marea lor majoritate- nu se incurca de-o matematica d-asta de ciclu primar...
      • Like 1
  • check icon
    „ ... cu pâine, cu sare, cu mii și mii de telegrame ...”
    • Like 1
  • Unde e protecția copilului sa se autosesizeze ca acum 2 luni când nu mai puteau de grija alor mici aduși de părinți la proteste ?
    • Like 3
    • @ Vic Berenghi
      Protectia copilului este o adunatura de ratati, pe banii nostri, care "se sezizeaza" doar la comanda politica.
      • Like 1
    • @ Vic Berenghi
      Protectia copilului este o adunatura de ratati, pe banii nostri, care "se sezizeaza" doar la comanda politica.
      • Like 1
  • check icon
    Felicitări, Cristina Tunegaru !
    • Like 5
  • check icon
    Felicitãri doamnã Tunegaru! Sunteti o exceptie de la regula"românul s-a nãscut pupincurist". Rara avis! P.S.Din gasca aia mai lipsea Alex Velea cu mesajul:decât o balenã albastrã, mai bine 1milion de tatuaje!(desi,s-ar putea sã mã însel si acele tatuaje sã fie mult mai decente decât adunãtura de pupeze blonde si profesori cu" capul plecat").Poporul acesta e hopeless!
    • Like 3
  • Bv doamna profesoara..în Sf un profesor cu verticalitate nu sluga a sistemului bântuit de comunism și acum. Felicitări, putini oameni ca dvs.
    • Like 1
  • Rucs Rucs check icon
    cateva imagini cu Hilary Clinton prin scoli, in mijlocul elevilor http://www.gettyimages.com/photos/us-clinton-greets-children?excludenudity=true&sort=mostpopular&mediatype=photography&phrase=us%20clinton%20greets%20children
    Nu am o problema cu politicienii care vin in scoli; asta se face pretutindeni. Am ceva abia cu cei care nu vin, care nu verifica aceste cladiri ce sunt in subordinea lor, care nu tin legatura cu directorii lor, care sunt indiferenti la dotari, probleme, reclamatii. Si, desigur, sunt de acuzat cei care vin doar ca sa isi faca poze si apoi pleaca fara sa isi doreasca a lua nicio masura. Dar a acuza un primar pentru asta, pentru o deplasare intr-o unitate din subordinea sa, mi se pare ipocrit si deplasat. Desigur, ajuta la imaginea primarului, dar asta nu e o problema in sine. Pt ca risca sa fie acuzat de capitalizare de imagine, mai bine sa nu faca nimic, ori sa stea ascuns intr-un birou? Daca vrem sa criticam, din pacate chiar avem ce... Sunt destule nereguli reale. Chiar e nevoie sa inventam, sa cautam nod in papura?
    • Like 0
    • @ Rucs
      check icon
      Rucsandra, balenele astea cu moț roșu au ales să-și facă imagine în școli cât se poate de neinspirat.
      Exact așa cum educația sexuală care le pomenește elevilor de sexul anal îi face automat să se gândească la asta (în condițiile în care până atunci nici prin cap nu le trecuse așa ceva), exact așa și cu această „balenă albastră” pentru boost electoral.
      Dacă ăsta micu' al meu m-a întrebat ce-i jocul cu balena albastră, și a chiar căutat de curiozitate informații pe internet, imaginați-vă ce curiozitate le-a stârnit ațâțarea acestor povești adolescenților!
      • Like 1
    • @
      Rucs Rucs check icon
      De acord cu observatia ta, de posibil efect invers. Aceste actiuni pot avea perversul efect de diseminare a informatiei si starnire de interes. Psihologic, argumentul sta in picioare. Totusi problema nu s-a pus in termenii acestia, din comentariul tau, ci s-a afirmat ca primarul nu avea de ce sa mearga in scoli, pt ca folosea electoral niste copii. Uitati-l de ex aici pe dl presedinte, la un liceu din Capitala, trecand pe sub un pod de flori: http://www.evz.ro/a-sunat-clopotelul-presedintele-iohannis-nu-i-a-impresionat-pe-liceeni.html. Cine cauta nod in papura, poate spune la fel ca despre intampinarea lui Firea, ca a fost asteptat cu flori, ca in comunism etc etc. Or, e absolut normal si pentru seful statului, si pentru primar sa faca astfel de vizite in scoli, spitale etc.
      • Like 0
    • @ Rucs
      ba primarii sa faca, sa verifice personal - dar fara media dupa ei, pentru transformarea actiunii de verificare, control, indrumare, intr-una mediatica in scop de promovare personal; by the way: nu i-a iesit!
      • Like 0
    • @ Rucs
      Nu este nimic "inventat". Din prostia lor furnizeaza motive de critica. Asta a fost o mascarada propagandistica si nu o vizita pentru a lua contact cu nevoile scolii.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult