Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Rezultate alegeri locale 2016: exit poll-uri în București. Republica.ro anunță numele primarului general al Capitalei și al primarilor de sector

18.320.473 de români au fost așteptați duminică la urne pentru a-și alege primarii, însă doar 46,5% dintre aceștia își exprimaseră opțiunile cu o oră înainte de închiderea urnelor. Cel mai dezinteresați de procesul electoral au fost bucureștenii - doar 30,54% votaseră la ora 20:00.

Potrivit exit poll-ului IRES dat publicității de către Digi 24, valabil pentru ora 21:00, Gabriela Firea câștigă clar alegerile la Primăria Capitalei, cu 41% din voturi. 

Marea surpriză este produsă de către Uniunea Salvați Bucureștiul, a cărei reprezentantă, Clotilde Armand ar fi câștigat, potrivit exit poll-ului IRES, primăria sectorului 1.

Primăria Capitalei

Digi 24: Exit-poll IRES - Gabriela Firea (PSD-UNPR) - Gabriela Firea (PSD) 41%, Nicuşor Dan (USB) 30,8%, Cătălin Predoiu (PNL) 13,2% 

Consiliul General

PSD+UNPR – 38,9%, USB – 26,9%

România TV: CURS Avangarde - Gabriela Firea 42%, Nicușor Dan 29,8%, Cătălin Predoiu 12%, Robert Turcescu 6,8%, Daniel Barbu 4,1%.

Consiliul General: PSD 40,2%, USB 24,8%, PNL 15%, ALDE 7,6%

Sectorul 1

Digi 24: Exit-poll IRES: Clotilde Armand (USB) 32,5%, Dan Tudorache (PSD) 29,7%, Alexandru Nazare (PNL) 19,5%.

Sectorul 2

Digi 24: Exit-poll IRES: Mihai Toader (PSD) 35,2%, Dan Cristian Popescu (PNL) 22,9%

Sectorul 3

Digi 24: Exit-poll IRES: Robert Negoiţă (PSD) 60,1%, Roxana Wring (USB) 20,1%, Cristina Pocora (PNL) 10,2%

Sectorul 4

Digi 24: Exit-poll IRES: Daniel Băluţă (PSD) 37,5%, Răzvan Sava (PNL) 22,3%

Sectorul 5

Digi 24: Exit-poll IRES: Daniel Florea (PSD) 33,8%, Ovidiu Raeţchi (PNL) 28,5%, Marian Vanghelie (PDS) 22%

Sectorul 6

Digi 24: Exit-poll IRES: Gabriel Mutu (PSD) 37,4%, Mihai Daneş (USB) 21,8%

Prezența la vot la ora 20:00, cu o oră înainte de închiderea urnelor, era de 46%, ceea ce înseamnă că 8,5 milioane de români votaseră. Bucureștiul a avut cea mai slabă prezență, 30,54%, județele fruntașe fiind Giurgiu (59,7%) și Olt (58%).

La ora 19:00, votaseră 7.931.00 de alegători, adică 43,28% din totalul alegătorilor înscriși pe liste. Cea mai slabă prezenţă se înregistrase în Bucureşti, 27,42%, iar cea mai bună în județul Giurgiu, 54,53%, care a reușit pe seară să devanseze județul Olt - 53,97%. 

Prezența la ora 18:00 era de 39,2%, ceea ce înseamnă că 7,2 milioane de români și-au exprimat opțiunile. Cei mai puțini alegători s-au înregistrat în București, 24,7%, iar cei mai mulți în județul Olt, 50%. 

La ora 17:00, votaseră 6.520.000 de români, reprezentând 35,59% din totalul alegătorilor. Județul fruntaș în ceea ce privește prezența la urne este Olt, cu 45,6%, acesta fiind urmat de Giurgiu, cu 45,2% şi de Teleorman cu 44,4%. Ultimul loc este ocupat de către București, cu o prezență de 22,7%. Prezențe slabe s-au înregistrat și la Timișoara (29,6%) și Sibiu (32,4%).

La ora 16:00, prezența la urne ajunsese la 31,6% la nivel național, 5,8 milioane de alegători exprimându-și până atunci opțiunile. Județul fruntaș este Giurgiu cu 40,7%, Bucureștiul aflându-se pe ultimul loc, cu 20,2%.

La ora 15:00, participarea la vot a ajuns la 28,38%. Giurgiu (36,58%), Olt (36,25%) și Teleorman (36,15%) - acesta este clasamentul în topul prezenței la vot. Bucureștiul este pe ultimul loc în ceea ce privește prezența la vot, aceasta ajungând la doar 18%. Prezența la vot a fost, până la ora 10:00, de 7,93%, potrivit datelor anunțate de Biroul Electoral Central. În mediul urban, prezența la urne a fost de 6,13% și în rural, de 10,37%, în București aceasta fiind extrem de scăzută: 4,36%.

O noutate la aceste alegeri locale o reprezintă scanarea cărților de identitate ale alegătorilor, înainte de primirea buletinului de vot, pentru a preveni situațiile de vot multiplu: codul numeric personal este introdus într-un sistem centralizat, verificându-se astfel dacă a mai fost folosit vreodată la acest tur de scrutin.

Televiziunile care dau rezultate exit-poll

Televiziunile Digi 24, TVR și România TV vor difuza, începând cu ora 21:00, rezultate exit-poll.  Digi24 va face publice primele rezultate ale exit-poll-ului realizat de IRES pentru Bucureşti şi Cluj, iar TVR va da rezultatele exit-poll-ului realizat de CURS-Avangarde. Rezultate exit-poll realizate de CURS-Avangarde va difuza și România TV, atât pentru București cât și pentru marile orașe ale țării: Braşov, Constanţa, Cluj, Iaşi, Craiova, Timişoara, Arad, Târgu Mureş, Ploieşti, Sibiu, Târgu Jiu, Suceava, Bacău, Galaţi, Baia Mare.

Vocile Republica - comentarii la cald

Florin Negruțiu explică, într-un editorial, pentru cine a votat.

Deși alegerile locale se țin într-un singur tur, pregătiți-vă pentru turul 2! De ce? Vă dă amănunte Elena Calistru.

Cristian Tudor Popescu votează, sub amenințarea nașterii unei Coaliții Antijustiție. Citiți-l și gândiți-vă dacă „merită” să stai acasă.

„Enervat de două lucruri în campania electorală”, Codru Vrabie vă dă un argument valid pentru care ar trebui să mergeți la urne: „Mă concentrez pe listele de consilieri, căutând acolo oameni care ar putea deveni reprezentanții mei în consiliul local, oameni cu care să pot dialoga, cu care să pot explora alternative pentru viitor, la care să văd că au aspirații pentru 2030, de exemplu”.

Alex Livadaru vă oferă o fotografie-simbol a acestor alegeri și o cheie a felului în care gândesc mulți dintre cei care votează azi: „Suntem poporul lui o fi furat, da' măcar a făcut ceva, uite ce colorate și frumoase sunt panseluțele astea!”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult