Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Alegeri europarlamentare 2019 și referendum: urmăriți aici în timp real prezența la vot, județ cu județ

Alegeri europene 2019

Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Românii votează astăzi la alegerile europarlamentare și referendumul pe justiție convocat de Klaus Iohannis. Este prima ocazie pe care o au de a vota, după 2 ani și jumătate de măsuri controversate ale PSD-ALDE. Pe lângă miza concretă, aceea de a decide cine ne va reprezenta în Parlamentul European, alegerile europene de astăzi au și rolul de a le transmite politicienilor de la putere poziția electoratului față de guvernare

UPDATE: La nivel național, au votat 48,97 % dintre cei înscriși pe liste, iar la referendum 41,24%. Oprezențămult mai mare față de alegerile europarlamentare din 2014, dar și față de alegerile parlamentare din 2016.

UPDATE: La ora 19:00, votaseră pentru alegerile europarlamentare 42,81% dintre alegătorii înscriși pe liste, iar la referendum 35,81%. Este mai mult decât prezența pe întreaga zi la alegerile europarlamentare din 2014 - 32,44%, mai mult ca la algerile parlamentare din 2016, când au votat în total 39,49% dintre români, dar sub prezența înregistrată în turul I al alegerilor prezidențiale din 2014 - 47,34%.

UPDATE: La 17:16, referendumul a trecut pragul de validare, potrivit prezenței la nivel național contorizate în timp real de BEC. 

UPDATE: La ora 16:00, prezența la europarlamentare era de 31,3% și la refrendum de 25,91%. La europarlamentarele din 2014, votaseră până la ora 16, 18,71% dintre alegători. La prezidențialele din 2014, primul tur, prezența a fost de 35,1% la ora 16:00.

UPDATE: Prezența la 13:00 la alegerile europarlamentare este de 19,76%, iar la referendumul pentru justiție de 16.02%. La alegerile europarlamentare din 2014, votaseră până la ora 13:00 12,54% dintre cei înscriși pe liste.

La alegerile prezidențiale din același an, votaseră, în primul tur, până la ora 13:00 20,78% dintre alegători. 

UPDATE: La ora 10:00, prezența la vot la europarlamentare o depășise pe cea de la turul I al alegerilor prezidențiale din 2014: 6,56%, în comparație cu 6,55%. Totodată, aceasta depășise cu mult prezența la alegerile europarlamentare din 2014, unde votaseară până la aceeași oră, 4,61% din alegători. În turul I al alegerilor prezidențiale din anul 2014 , au votat, în total, 52,31% din cei înscriși pe liste. La alegerile europarlamentare din 2014, prezența finală a fost de 32,44%. La referendumul pentru justiție, votaseră 5,29% dintre alegători.

Prezența la alegerile europarlamentare este importantă în planul legitimității. Prezența la referendum este crucială pentru validarea acestuia: ca să treacă este nevoie ca 30% dintre cei 18.267.618 dintre românii aflați pe listele electorale să voteze.

Puteți urmări aici, în timp real, prezența județ cu județ la alegerile europarlamentare, conform datelor Biroului Electoral Central.

Iar aici, puteți urmări în timp real prezența județ cu județ la referendum, conform datelor Biroului Electoral Central. 

La precedentele alegeri europarlamentare, cele din 2014, prezența a fost de 32,44% din numărul celor aflați pe liste.

În România, urnele s-au deschis la ora 7.00 și se vor închide la ora 21:00. În străinătate însă, unii au votat mai devreme, precum acest cetățean din Noua Zeelandă: a fost primul român care a votat și a transmis un mesaj: „1-0 împotriva hoției!”

Primele rezultate exit-poll vor fi date la ora 21:00, în baza situației înregistrate la ora 19:00. De această dată, va exista un singur exit-poll, realizat de CURS și AVANGARDE, institutul condus de Marius Pieleanu.

România are dreptul să trimită 32 de europarlamentari în PE, iar pentru aceste locuri concurează reprezentanții a 13 formațiuni politice și 3 candidați independenți:  PSD, Alianţa 2020 USR-PLUS, Partidul Pro România, UDMR, PNL, ALDE, Partidul PRODEMO, PMP, Partidul Socialist Român, Partidul Social Democrat Independent, Partidul România Unită, UNPR, Blocul Unităţii Naţionale - BUN, respectiv Gregoriana-Carmen Tudoran, George Nicolae Simion şi Peter Costea.

În ultimul sondaj IMAS, în preferințele electoratului conducea PNL, cu 28,5% din intențiile de vot, urmat de PSD, cu 21,1% și Alianța 2020 USR-PLUS, cu 19,6%.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • :)))))))))))))))))))))))))))))) Peste 30% prezenţa la vot la ora 16, cu 25% la referendum?!
  Şi-au luat-o mafioţii, doar 5% au ascultat de ei şi n-au votat la referendum, cum ar veni prezenţa la vot la închiderea urnelor va fi de peste 50% şi PLUSR + PNL vor avea minim 40%.
  Eu cred că PLUSRii vor fi PESTE PNLi.
  Care n-ai fost la vot mişcă-ţi curul şi vei vedea ce nu s-o crezut, opoziţia având majoritatea.
  Şper că "băieţii" sunt cu ochii pe Livache ca pe butelie, deja are avionul de Rusia pregătit pentru mâine.
  • Like 1
  • @ Tibi Popescu
   Matematic sunt in pom, sa vedem ce ne va anunta dl drrrracnea....din Brazilia.
   • Like 1
 • Dorin check icon
  Prezența la referendum e mică pentru că Pensionarii Comunistoizi vor doar un buletin de vot și nu voteză decât pt europarlamentare Vor Hoți in continuare.Doar Nu niște Hoți le-au mărit pensiile.
  • Like 0
 • dan check icon
  Asadar prezenta slaba la referendum pana acum.
  • Like 0


Îți recomandăm

Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult