Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Rusia s-a întors la Stalin: strategia „valurilor umane" pe care le aruncă Putin în abatorul de la Soledar și Bahmut

V. Putin

Foto: Mikhail Klimentyev/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Ziua 326 a războiului pornit de Vladimir Putin în Ucraina. O imagine a terorii și o explicație despre tactica „valurilor umane” folosită de ruși:

- Cel puţin 20 persoane au fost ucise şi alte câteva zeci au fost rănite, sâmbătă, într-un atacul rusesc cu rachete care a lovit un bloc de locuinţe din oraşul Dnipro.

- Atacul a făcut parte din al doilea val de rachete rusești asupra Ucrainei într-o singură zi, la doar câteva ore după atacurile aeriene de sâmbătă dimineaţă, ceea ce i-a forţat pe oameni să se adăpostească în timp ce sirenele răsunau în toată ţara. Întreruperile de curent de urgență au fost puse în aplicare în 11 regiuni ale Ucrainei după atacurile rușilor asupra infrastructurii energetice.

- Adresându-se națiunii, Volodimir Zelenski a afirmat sâmbătă seară că peste 30 de rachete ruseşti au fost lansate asupra Ucrainei în cursul zilei de sâmbătă, mai bine de 20 fiind doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană. Zelenski a mai spus că „ruscismul” trebuie oprit, aşa cum lumea liberă a oprit nazismul.

- Tot preşedintele ucrainean a ținut să precizeze că „teroarea” rusă nu va putea fi oprită decât cu armele. „Poate fi oprită teroarea rusă? Da. Este posibil să o faci cumva altfel decât pe câmpul de luptă din Ucraina? Din păcate, nu. Acest lucru poate şi trebuie făcut pe pământul nostru, pe cerul nostru, în marea noastră. De ce este nevoie pentru acest lucru? De acele arme care se află în depozitele partenerilor noştri şi pe care trupele noastre le aşteaptă atât de mult. Oricât muncă de convingere s-ar duce sau doar trecerea timpului nu vor opri teroriştii care ne ucid în mod metodic poporul cu rachete, drone cumpărate în Iran, propria lor artilerie, tancuri şi mortiere. Întreaga lume ştie ce se poate opri şi cum este posibil să-i oprească pe cei care seamănă moartea. Acest bloc de apartamente din Dnipro se afla pe o stradă numită Naberejna Peremohî. Când au dat acest nume acestei străzi, au avut în vedere victoria asupra naziştilor în cel de-al Doilea Război Mondial. Rusciştii au preluat totul de la acel duşman al lumii libere. Este evident. Şi trebuie să facem tot ce putem pentru a opri ruscismul, aşa cum lumea liberă a oprit cândva nazismul. Şi le mulţumesc tuturor celor care ne ajută în acest sens!”, a transmis liderul de la Kiev.

- De la Washington, Casa Albă a condamnat cel mai recent bombardament al Rusiei în Ucraina, care a vizat infrastructura de utilități și a dus la mai multe victime. „Aceste lovituri sunt un alt exemplu al războiului brutal și barbar pe care îl duce Rusia, atacând infrastructura critică a Ucrainei care asigură lumină și căldură civililor ucraineni”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA.

- La rândul său, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a reacționat sâmbătă seară, după ce fragmente ale unei rachete rusești lansate sâmbătă spre Ucraina au căzut pe teritoriul moldovean. „Războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei are din nou un impact direct asupra Moldovei. Poliția de frontieră a descoperit fragmente dintr-o rachetă în apropiere de satul Larga, în nordul Republicii Moldova. Condamnăm cu fermitate atacurile intensificate ale Rusiei de astăzi și suntem alături de cei care și-au pierdut oameni dragi în Dnipro și în toată Ucraina. Pacea trebuie să învingă”, a scris Maia Sandu într-un mesaj pe Twitter.

- Ucraina le-a cerut aliaților să-i acorde mai mult sprijin după ce trupele sale au suferit pierderi grele în luptele de la Soledar și Bahmut în ultimele luni.

- În ceea ce privește bătălia de la Soledar, aceasta ilustrează avantajul pe care Rusia continuă să-l deţină în artilerie şi putere de foc în general şi confirmă nevoia Ucrainei de a primi mai multe arme occidentale, cu toate că armata ucraineană va avea de gestionat complicaţii logistice în operarea şi întreţinerea diferitelor tancuri şi blindate promise de NATO, conform evaluării mai multor experţi care au vorbit cu jurnaliștii agenţiilor AFP şi EFE.

- Armatele rusă şi ucraineană încă revendică fiecare controlul asupra oraşului Soledar din estul Ucrainei, care împreună cu oraşul învecinat Bahmut este scena unor lupte crâncene, descrise de un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski drept cele mai sângeroase de la începutul invaziei ruse.

- Mikola Bielieskov, analist militar în cadrul ONG-ului Come Back Alive ( organizație care oferă sprijin militarilor din Forțele Armate ale Ucrainei), a transmis că evoluţia luptelor de la Soledar şi Bahmut arată clar că Rusia încă este capabilă să concentreze masiv putere de foc pe o singură direcţie şi să continue lupta în ciuda marilor pierderi umane în rândul propriilor trupe.

- Potrivit soldaţilor ucraineni, mercenarii ruşi din grupul Wagner, implicați substanţial în bătălia de la Soledar, atacă acum poziţiile ucrainene în mici grupuri în valuri succesive. Cei din primul val, mai puţin pregătiţi, sunt adesea ucişi în luptă, dar reuşesc să detecteze poziţiile adversarului şi să-l epuizeze. Urmează al doilea val, format din soldaţi mai bine instruiţi şi mai capabili să neutralizeze trupele ucrainene.

- Această tactică a „valurilor umane” arată că Rusia nu mai mizează la fel de mult pe artilerie ca în etapele anterioare ale războiului pornit împotriva Ucrainei şi că este dispusă în schimb să piardă un mare număr de soldaţi în atacuri conduse de infanterie. Tactica a fost folosită mult de Stalin în al Doilea Război Mondial atunci când sovieticii demarau un asalt asupra pozițiilor inamice.

- „Ştiam că în Rusia viaţa are puţină valoare, dar ne surprinde totuşi până unde au ajuns”, a declarat pentru AFP, Oleksii Melnik, un fost responsabil militar ucrainean. Conform acestuia, confruntată cu această tactică a trupelor ruse, armata ucraineană se vede obligată să contraatace cu infanteria sau cu trupele speciale, ceea ce conduce la pierderi umane semnificative în rândul soldaţilor ucraineni, alternativa fiind retragerea. Vorbind despre cât sens ar mai avea ca armata ucraineană să apere în continuare zona axei Bahmut-Soledar, Melnik a mai precizat că este greu de tras o concluzie, iar pentru aceasta liderii ucraineni trebuie să decidă dacă preţul în vieţi omeneşti ale soldaţilor merită plătit.

- Cât despre operaţiunile contraofensive, însuşi şeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, a declarat că pierderile suferite în timpul recuperării teritoriilor pierdute pot fi mai mari decât cele provocate de apărarea lor. Prin urmare, deşi Ucraina a primit o mare cantitate de arme occidentale de când a început invazia rusă, acestea rămân insuficiente, iar lipsa tancurilor din acest ajutor militar îşi arată acum efectul în luptele de Bahmut şi Soledar.

- „Situaţia este foarte dificilă, echipamentele se defectează şi muniţiile sunt insuficiente”, s-a plâns un comandant tanchist ucrainean intervievat pe front de Agenția France Presse. „Nu avem piese de schimb pentru întreţinerea tancurilor şi şenilele se rup, aşa că atunci când brigada noastră de întreţinere vede tancuri care au fost lovite ia de pe ele tot ce trebuie”, a mai declarat militarul ucrainean, lângă un vechi tanc sovietic T-64, un model modernizat de Ucraina şi care înaintea invaziei ruse era majoritar în stocul de circa 900 de tancuri al armatei ucrainene.

- Ucraina a mai primit de atunci din partea ţărilor europene, în special din Polonia, circa 300 de tancuri T-72, de asemenea un model sovietic aflat în dotarea armatei ucrainene, şi în plus a capturat în luptă sute de tancuri de toate tipurile folosite de armata rusă (T-62, T-64, T-72, T-80, T-90).

- Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a pus săptămâna aceasta din nou presiune pe ţările occidentale să intensifice ajutorul militar oferit Ucrainei, care până în prezent a primit muniţii, artilerie, sisteme antiaeriene şi blindate pentru infanterie. Interesul Kievului se îndreaptă către tancul german Leopard 2, pe care Polonia s-a arătat dispusă să-l ofere Ucrainei din propria sa dotare dacă Germania va fi de acord.

- Acest tanc este superior celor sovietice la mai multe capitole, cel mai important fiind locul de stocare a muniţiei, a explicat pentru AFP un căpitan ucrainean, Volodimir Ceaikovski. „Într-un tanc sovietic, echipajul stă pe muniţii, aşa că dacă tancul este lovit, echipajul moare sigur”, în timp ce în tancul Leopard muniţiile sunt stocate în spatele unui panou blindat, subliniază militarul ucrainean. „Acesta este motivul principal pentru care avem nevoie de tancuri occidentale. Restul, de la GPS, viziune nocturnă și până la viziune termică, sunt dotări secundare”, adaugă acesta.

- Şi analistul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale din Washington, Mark Cancian, a scos în evidență importanţa acestui aspect, adăugând jurnaliștilor de la EFE că tancurile occidentale au, de asemenea, sisteme mai performante de achiziţie a ţintelor şi pot lovi la o distanţă mai mare.

- Cu toate acestea, Cancian crede că tancurile occidentale „nu vor fi un remediu miracol”, întrucât chiar dacă acestea vor ajunge în Ucraina numărul lor redus „va însemna ceva mai degrabă simbolic decât un potenţial militar real”, astfel că sugerează mai degrabă modernizarea rapidă a tancurilor ucrainene T-72 cu sisteme aflate în echiparea tancurilor occidentale.

De asemenea, primirea blindatelor şi a tancurilor occidentale pune armata ucraineană în faţa unor provocări logistice din cauza diversităţii acestor vehicule.

- Franţa, Germania şi SUA au promis săptămâna trecută livrarea către Ucraina a 40 de blindate germane Marder, 50 de blindate americane Bradley şi circa 40 de tancuri uşoare AMX-10 RC franceze. La rândul ei, Marea Britanie a transmis sâmbătă că va oferi Ucrainei tancuri Challenger 2.

- Însă „a da toate aceste echipamente este ceva, utilizarea lor este altceva”, a transmis o sursă militară americană. „Tancurile sovietice sunt foarte simple, au mai puţină electronică la bord. Dată fiind diversitatea de tancuri şi blindate occidentale promise, asta riscă să devină o bătaie de cap logistică pentru armata ucraineană, dat fiind că fiecare tip de vehicul are propriile sisteme, motoare şi arme de calibre diferite”, a avertizat la rândul său un ofiţer francez.

- „În consecință, trimiterea a 10 tancuri Challenger 2 de către Marea Britanie ar fi un cadou otrăvit. Asta ar necesita mobilizarea unei întregi filiere de pregătire şi mentenanţă pentru o disponibilitate limitată şi deci un efect minim pe teren”, crede şi Léo Péria-Peigné, expert în armament la Institutul francez de Relaţii Internaţionale. Totuşi, nuanţează acesta, „Ucraina este în stare de mobilizare generală, aşadar ea dispune de o resursă umană considerabilă” şi de „structuri şi dispozitive interne pentru a asimila toate aceste echipamente diverse”.

- În orice caz, Rusia nu va câştiga acest război, apreciază la rândul său Oleksii Melnik. „Problema este însă că cu cât el se prelungeşte mai mult, cu atât mai mulţi ucraineni vor muri şi cu atât mai multe vor fi efectele destabilizatoare în lumea întreagă, ceea ce va necesita mai mult efort şi timp pentru a le depăşi”, concluzionează acesta.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult