Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Să fii un bun român înseamnă și să recunoști când greșești, să fii demn, nu obedient, să conduci respectând reguli și să nu încerci să „iei fața” altuia

parada - Arcul de Triumf

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Mândria de a fi român nu se rezumă la a te îmbraca în ie și a ține un steag în mână de 1 Decembrie. Poți fi mândru doar când ești corect, nu primești și nu dai șpagă pentru a obține ceva, când oferi sprijin de orice fel semenilor, când ești un bun coleg și îți arăți aprecierea. 

Chiar și atunci când îți susții drepturile demonstrezi că ești un bun român sau când te implici în viața comunității. Un bun român păstrează și respectă moștenirea culturală lăsată de înaintași. Ești român când iubești natura și nu arunci orice gunoi la întâmplare. Când conduci respectând reguli sau atunci când respecți ordinea la un rând și nu încerci să „iei fața” altuia. Când circuli cu bilet într-un autobuz. Ești un bun român când ești demn și nu obedient, când ai curaj și recunoști când greșești. Ești un bun român când mulțumești și saluți, când îi respecți pe ceilalți.

De fapt, a fi un bun român înseamnă în primul rând a fi un bun cetățean, responsabil, cu principii și valori sănătoase. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult