Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Să ne închipuim un scenariu utopic: toate firmele trec la stat...

drum - asfalt - muncitor

Foto: Sergii Petruk / Alamy / Alamy / Profimedia

Scenariul propus în titlu este absurd, nedorit de nimeni, dar ca exercițiu de imaginație merită abordat, având ca exemplu ceea ce se petrece acum în companiile de stat. Rândurile de mai jos își propun să arate ce s-ar întâmpla dacă această monstruozitate s-ar extinde.

Tema mi-a fost sugerată de un prieten, director într-o firmă privată.

În toate firmele s-ar aplica legea salarizării unitare…

Și în toate firmele s-ar da vouchere de vacanță….

Și în toate firmele s-ar aplica, pe îndelete, cele peste 50 de sporuri…

Și în toate firmele s-ar munci la fel de mult ca la serviciul pașapoarte din Coreea de Nord, iar mofturile ar fi la ele acasă…

Și toate firmele ar intra sub grija sindicatelor ultracartelizate, cu lideri hercinici proprietari de conace, care devin comisari pentru salarii și ultrași pentru sporuri…

Și toate firmele ar fi sub asediul politicienilor, iar haitele de partid ar avea o pradă mult mai mare...

Și toate firmele ar avea organigrame suprapuse peste arborele genealogic al familiilor angajaților…

Și în toate firmele angajările s-ar face la presiunea unor animale politice….

Și în toate firmele ar fi la modă atitudinea de greață la adresa tuturor clienților…

Și în toate firmele nimeni nu poate fi dat afară sau sancționat, peste tot existând un disclaimer…

Și toate firmele ar beneficia de subvenții masive de la stat, ani la rând, pentru toate nerealizările…

Și în toate firmele s-ar instaura doctrina „să mi se dea”- atmosfera ar fi de tipul „salarii mari, obiective mici”, toate sub egida „Stai și câștigi!”.

Și în toate firmele conducătorii sunt din gruparea ultragramaticală „V-a fi bine!”; managementul firmelor va fi acaparat de invazia oamenilor de partid…

Și în fiecare firmă se va crea câte un snop de funcții, pentru a-i mulțumi pe toți politicienii, iar politicienii vor căpușa toate firmele, căci sunt de stat

Și vor mai apărea firme sau instituții, după modelul ASF, care vor pretinde că se autofinanțează, solicitând ca întreg profitul sau taxele să se împartă la angajați, ca și cum le-ar aparține lor, nu statului…

Și în toate firmele s-ar adânci fractura de logică în ecuația muncă-venit…

Și în toate firmele se vor acumula straturi peste straturi de neamuri și amante, care mai de care mai cochete și iubite și top-modele; clanurile și cumetriile vor sufoca toate firmele…

Și în toate firmele va fi un paradis al diplomelor obținute pe la facultăți particulare sau de stat (cu taxă), instituții de învătământ de tipul „shit university”…

Privilegiile câștigate de-a lungul timpului se vor păstra în familie; va fi un circuit închis, precum aerul condiționat…

Va fi o abundență de locuri în consiliile de administrație, fiecare politician va avea posibilitatea să facă parte din “fără-număr” consilii de administrație…

În toate firmele se va permanentiza filosofia de rezolvare a problemelor cu zicerea „vino mâine”…

Fiecare firmă va deveni un incubator de structuri parazitare…

Insolvențele și falimentele vor crește, luând modelul firmelor de stat actuale, care se zbat pentru supraviețuire, alimentate cu bani de sus, fenomen denumit „taromizare”…

Va fi o povară pentru toată populația, întrucât pierderile imense vor fi suportate de la buget…

Și Solitaire va deveni sport național, devansând oina…

Va fi o abundență de „cabinete doi” în toate firmele, prin care politicienii își vor impune propriile interese…

Și în toate firmele majorările de salarii s-ar face din pix…

Cerșetoria și smiorcăiala în relația cu bugetul vor fi cvasiprezente…

Și toate firmele ar deveni căpușe permanente ale bugetului, branșarea la bugetul de stat fiind cheia existenței lor…

Și va fi nevoie de un Isus al bugetului care să-l multiplice (e nevoie!) de câteva ori, precum Isus a înmulțit peștii și pâinile…

Și gândirea duodenală va marca activitatea tuturor firmelor…

Și cei care încă nu au prins un loc în aceste firme vor alerga, zombificați, către această destinație, iar odată intrați în sistem se vor adapta coteriei de aici…

Și mai e ceva! Analistul Constantin Rudnițchi a identificat trei domenii de activitate unde se solicită plata de „extra money”, adică salariul este pentru că vii la muncă. Dacă mai faci ceva, trebuie să fii plătit. Și dă exemplul domeniului medical, unde trebuie plătiți cei care participă la campania de vaccinare, domeniul învățământului unde trebuie plătiți cei care fac ore remediale, și domeniul fondurilor europene, al celor care scriu proiecte și care trebuie plătiți în plus. Această practică, dacă se va răspândi la mai multe firme, va exercita o presiune mare pentru buget. Sefu, am venit la serviciu, dar dacă vrei să fac ceva, mai bagă ceva la salariu! Flash-crash-ul va pluti în aer, iar bugetul se va duce de-a tumba în deficit major…

Et cetera…et cetera…et cetera….

Situația prezentată mai sus este o extensie a ceea ce se petrece acum în firmele de stat. Ideal ar fi ca statul, recunoscut ca un manager slab, să dețină cât mai puține companii. Această stare este greu ameliorabilă, adică adusă pe criterii de eficiență din cauza multiplelor drepturi dobândite și foarte greu de restrâns. În lucrarea „Efectul de platou” autorii, Bob Sullivan și Hugh Thompson, fac o comparație cu o turmă de căței care, odată scăpați din țarc din greșeală, cu greu mai pot fi aduși la loc.

Închei cu spusele dizidentului rus Alexandru Zinoviev: „Nicio altă orânduire, cu excepția comunismului, nu a asigurat un nivel de trai suportabil, pentru toată lumea, pentru un așa nivel scăzut de muncă”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Oana Blu Oana Blu check icon
    Autorul are talent scriitoricesc, dar nu am inteles care e ideea. Pe vremea lui Ceausescu toate firmele erau la stat si nimeni nu murea de foame
    • Like 0
    • @ Oana Blu
      maripos check icon
      Da nici bine nu mancau. Cateva felii de salam dupa ce fceai coda cateva ore! Bine, in afara de "baietii destepto", carora le venea salamul direct acasa. Dar daca mai aveai de hranit si copii, cam mureai de foame.
      • Like 0
  • Gecaba Gecaba check icon
    Ma amuza ipoteza și ma duce cu gândul la o contrapropunere. Ce ar fi dacă toate firmele din România ar fi private și statul doar ar incasa impozite? Pana și guvernul sa fie angajat privat, parlamentul sa fie privatizat, fiecare sa fie plătit în funcție de performantele financiare. Sigur, as vedea și partea proasta ptr multe companii private de astazi care ar fi în faliment din lipsa contractelor cu statul. Cati bani ar fi veni la bugetul de investiții? Cate șosele, scoli, spitale, case de copii, aziluri de bătrâni, centre de cercetare, parcuri, piscine olimpice s-ar construi? Cum ar fi bani ptr curățenie, deratizare? Cum s-ar umple pușcăriile private de moguli? Și tot asa, oare cum ar fi dacă statul ar privatiza mai tot din tara asta?
    • Like 2
    • @ Gecaba
      Nu trebuie chiar tot privatizat , ci tot ce ii pe minus. Dar la noi ii invers ,ce functioneaza sau se poate face bani din revanzare , se privatizeaza , iar ce inchite bani cu nemiluita se tine la stat. Sau se investeste in firma 1 mld. si apoi se vinde cu 500 mil.
      • Like 1
  • ove check icon
    Exact ,ce ar fi?Dar eu ma gandeam cum ar invers.Tot intr-o utopie, sa plecam din tara toti cei care muncim la privat si sa ii lasam pe bugetari sa se descurce singuri.De unde le mai vin toti banutii ,toate beneficiile si avantajele,vaucerele de vacanta ,sporurile absurde ,pensiile speciale etc?Cum mai ies saracii la pensie la anisorii aia putini,cui mai pretind mita si atentii cand apelezi la o institutie de stat,cum mai fac profesorii bani din meditatii dupa ce se fac ca predau in scoala?Pot continua pana maine,dar stim toti in ce tara traim.Singura speranta e ca parca, parca incepe sa se faca un pic de galagie pe tema asta.
    • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult