Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Să presupunem că guvernul va decide plafonarea adaosului pentru sucuri carbogazoase. Foarte probabil, în acest caz, companiile nu vor mai produce astfel de sucuri

Coș in supermarket

Foto - Profimedia Images

Bunurile substituibile sunt răspunsul pieței la aberații precum plafonarea adaosului comercial. În timp ce bunurile care vor avea adaosul comercial plafonat vor dispărea, poate brusc de pe piață, bunurile care vor satisface nevoia satisfăcută inițial de bunul al cărui adaos comercial a fost plafonat vor cunoaște o majorare a prețului.

În timp ce primele vor dispărea de pe piață, prețul produselor al căror adaos nu va fi plafonat va exploda. Se numește cerere și oferta.

Economia este fascinanta și nu este pentru toți. De aceea este bine ca o țară să nu fie condusă de șoferi sau lacătuși. Pe scurt. Haideți să luăm două produse care satisfac aceeași nevoie. Să presupunem că guvernul va decide plafonarea adaosului pentru sucuri carbogazoase. Foarte probabil, în acest caz, companiile nu vor mai produce astfel de sucuri pentru că nimeni nu vrea să vândă produse cu marjă de profit care nu merită efortul de a comercializa acel produs. Statul va pierde prin pierderea taxelor colectate pe întreg lanțul comercial, începând cu producția acelui bun, continuând cu prețul materialelor utilizate pentru îmbutelierea acelui bun, transport, ati înțeles ideea.

Însă în acest caz un consumator ar putea apela la sucuri naturale sau concentrat, căruia să-i adauge apa minerală.

Plafonarea nu merge de niciun fel. Este o aberație comunistoida.

Ce ar putea face statul dacă tot duce grija consumatorilor? Ar putea să susțină procesatorii români pentru a nu mai exporta grâu și să importam paste, să exportăm cireșe și să importăm sucuri sau să exportăm legume și să importăm conserve.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Articolul conține numai informații eronate. Guvernul nu și-a propus să plafoneze adaosul comercial ci să negocieze cu reprezentanții principalelor supermarket-uri o posibilă reducere, pe o perioadă limitată, a adaosului comercial și nu la orice produse (cum foarte aiuristic se dă exemplul cu sucurile carbogazoase), ci la câteva produse alimentare DE BAZĂ. Această negociere nu este o inovație carpato-danubiano-pontică, a fost practicată și în țări din vest. Autorul probabil că nu cunoaște multe cazuri de persoane care nu prea mai au ce să pună pe masă după ce plătesc toate facturile, cumpără toate medicamentele etc. Înainte de a scrie asemenea enormități, autorul acestui articol ar trebui să consulte statisticile cu privire la câtă populație se află sub limita sărăciei în țară. Și nu, nu sunt nici PSD-ist și nici "comunistoid". Dar măsurile sociale ar trebui să privească pe oricine, indiferent de orientarea politică.
    • Like 1
    • @ Andrei Tarlea
      Despre masurile sociale ,,nu-i intereseaza ,doar inaintea votarilor ,caci asistatii sunt loiali baronilor locali si masa de vot ,usor de manevrat . Dar o alta problema ,doresc sa aduc in discutie ;
      ---Am fost in vizita la Spital la un om ,cunostinta ,care era internat la Psihiatrie -dezalcolizare ..Deci ;
      ---Salvare-consultatatie-internare -tratamente, etc supraveghere severa ,acolo ,nu se poate intra in salon sa vizitezi ,Nici nu am stiut asa ceva.
      ----De ce statul vinde alcool cu o mana ,si cu cealalta , cheltuie ,ca sa-i vindece pe cei ,nesabuitii in consum ?
      • Like 0
  • andrei andrei check icon
    care sunt acesti soferi si lacatusi de care vorbeste autorul? sau e doar o vorba aruncata sa discrediteze? nu apar deloc guvernele astea ale partidului unic, dar vad ca replica se duce pe extremism. probabil ca ar fi autori ca nenea de mai sus sa zica ca nici tigarile nu trebuie taxate prea tare ca dupa nimeni nu ar mai fuma si ar disparea atatea locuri de munca si alte taxe. nici alcoolul nu ar trebui supra taxat ca se inchid dupa atatea baruri. rapublica doar genul asta de articole are in care e promovata ideea ca toate taxele sunt daunatoare si cum apare o taxa cum gata gate toata economia. si cum saracii antreprenori o duc rau. poate cei de pe site sa fie realisti, mediul de afaci din romania nu e idealist asa cum vrea sa para articolele, mediul de afaceri din romania e plin de smecherasi care ar vinde pe oricine pentru profit.
    • Like 1
  • cerere si oferta, da, dar mai exista ..."procedeul specula" precum si intelegeri (oneroase) intre firme!
    dau o pilda, daca seara la inchiderea magazinului am marfa de 1 milion iar dimineta la dechidere decid sa o vand cu 2 milioane, am profit, din pix, de 100%, si asa a cam fost.... cu scuza ca si vecinul a facut la fel, deh ...piata
    • Like 1
  • Nume check icon
    Care stat?
    • Like 0


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult