Fotografia de mai sus este atât de proastă, încât l-a „deranjat” și pe premierul Dacian Cioloș, care a promis că o va reface de urgență. Să sperăm că nu în Photoshop.
Obsesia imaginii a fost politică guvernamentală pentru mulți premieri, care și-au angajat adevărate armate de stiliști – consilieri și jurnaliști – care să-i învețe cum să dea bine la public. Grija pentru imagine face parte din bagajul obligatoriu al oricărui demnitar. Dar când se guvernează doar pentru aparență, doar pentru show și micul ecran, propaganda devine adevărata prioritate a Cabinetului. Inevitabil, tot acest machiaj începe să cadă precum peretele unei case pe care s-a pus prea multă tencuială și demnitarul ajunge singur și gol în fața propriilor limite. După ce-i mor lăudătorii, constată că nu a fost nici cel mai iscusit vânător al țării, nici cel mai înalt din Guvern, nici cel mai bun baschetbalist de pe teren, așa cum i s-a tot șoptit în ureche.
Se spune că ajungi să cunoști adevărata față a unui om atunci când ajunge la putere. Mulți dezvoltă o nesănătoasă încântare de sine, ca și când a doua zi după învestire ar fi descoperit că sunt os domnesc. Dă-le un os gustos, un girofar, un sepepist și două uși până la biroul lor și le-ai luat mințile.
Este încă devreme pentru un diagnostic, dar, cel puțin deocamdată, noul premier Dacian Cioloș arată a om. Un om nu le știe pe toate, nu le face pe toate, nu e perfect, greșește.
Dacian Cioloș a greșit când l-a propus pe ministrul Sănătății pe bază de părere. I s-a părut bun și n-a mai simțit nevoia să-i citească CV-ul. După ce lumea medicală a început să vocifereze că este o pălărie prea mare pentru un rezident, indiferent cât de bun chirurg este, să i se dea un minister atât de greu precum Sănătatea, dl. Cioloș și-a recunoscut greșeala și a făcut o altă nominalizare.
Dacian Cioloș a avut mână proastă când a propus-o pe Cristina Guseth ministru al Justiției. Prestația acesteia la audierile din Parlament l-a făcut să-și recunoască din nou eroarea de selecție și să facă o nouă propunere, chiar dacă doamna Guseth fusese validată – în mod bizar după cum s-au purtat discuțiile – de parlamentari, și de cei de la PSD, și de cei de la PNL.
Poza de grup cu miniștrii, în care doamnele au fost trecute în spatele unor domni ridicol de solemni, pare doar un episod neînsemnat. A fost o greșeală, spune premierul Cioloș, într-un interviu la radioul public: „Cu prima ocazie, vom reface poza și, dincolo de orice regulă de protocol, voi pune toate doamnele în față. Oamenii care au făcut comentariile au dreptate”.
Urâți și jupuiți constant de toți cei care au guvernat până acum, antreprenorii sunt cheia dezvoltării României.
Este bine ca, din când în când, conducătorii să asculte de comentariile oamenilor. Nu ne dorim lideri mesianici, omnipotenți și omniscienți, ci oameni care să înțeleagă mesajul societății, atunci când greșesc, și să corecteze erorile. Să ții legătura cu piața, cu toți cei care au observații pertinente despre ce faci tu la Guvern, indiferent ce simpatii politice au, este un semn de sănătate instituțională. Sperăm să-l țină Dumnezeu cu picioarele pe pământ, chiar dacă la jurământul de la Cotroceni nu și-a făcut cruce. Întrebat, în același interviu, despre acest moment, dl. Cioloș a răspuns: „Eu sunt creștin ortodox. M-am botezat și m-am căsătorit în biserica din Sălaj, bunica m-a învățat să mă rog, dar nu vreau să fac tapaj de credința mea”. Chiar dacă mândrilor români li se va părea anormal că un premier nu bravează cu credința lui, și acesta este un semn de normalitate într-o societate civilizată și tolerantă.
Și o mică mostră de umor ardelenesc - întrebat care este defectul său, premierul a răspuns: „Mi se întâmplă uneori să fiu prea rapid în decizii și plătesc pentru grabă”.
În final, aș vrea să remarc o frază cheie spusă de premier în interviul de la RRA: „Birocrația este prea mare, sugrumă mediul privat”. Dacă vrea să fie mai mult decât un premier-constatator, dl. Cioloș ar trebui să vorbească și să acționeze mult mai mult pentru mediul privat decât au făcut-o toți predecesorii săi la un loc. Urâți și jupuiți constant de toți cei care au guvernat până acum, antreprenorii sunt cheia dezvoltării României. În ultimele luni ale guvernării Ponta s-au făcut pași timizi pentru a lăsa, în sfârșit, mediul privat să respire. Marea provocare a dlui Cioloș este să reducă birocrația în ochiurile căreia stă ascunsă corupția și să reducă dependența de stat a celor care au curaj să facă afaceri în România.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
2.Poate dl. Cioloș a ajuns cu "ajutor" în forurile europene (a existat scrutin pentru europarlamentare), dar cred că ascensiunea dânsului în acestă structură nu s-a bazat pe PCR (pile, cunoștințe și relații)
3.Să avem puțină răbdare și să analizăm faptele nu presupunerile.
4. Indiferent cine ar fi la conducere nu poate mulțumi pe toată lumea
5. Pentru cei care contestă orice și oricum, dați exemplu de 3 măsuri care aplicate ar face să trăim mai bine din secunda 2 (fară a câștiga la loto).
Cel mai in masura sa-ti raspunda la intrebarea pusa cu atata insistenta este chiar dl Ciolos in persoana! De ce nu-l intrebi personal?
A-i raspunde lui Mircea serios sau argumentat e inutil si ineficient.
Cel mai bun exemplu din tot sirul de raspunsuri este dat de faptul ca abordeaza alt utilizator cu "tu de ce te bagi in seama, te-am intrebat pe tine ceva?", in vreme ce el insusi face acelasi lucru.
Nu discutam calitatea scrisului, calitatea raspunsurilor, lipsa perspectivei, abordarea agresiva etc., ci discutam doar despre un lucru.
O platforma lansata special pentru a genera si sustine discutii pertinente intre vizitatori si autorii articolelor este, conform lui Mircea, prea mult, nejustificat si de criticat.
Cum, insa, din felul lui de a scrie e clar ca nu vorbim de "trolling", atunci il ignoram si trecem peste.
Am inceput insa sa ma ingrijorez pentru ca a inceput sa iasa la iveala adevarata stare a economiei. Spre deosebire de inaintasii sai, domnul Ciolos nu a inceput prin a da vina pe "greaua mostenire" ci a si avut o intalnire cu Corina Cretu pentru a rezolva problema generata de blocarea decontarilor pentru proiectele cu fonduri europene pentru exercitiul 2007 - 2013 despre care nu s-a comunicat nimic pana acum.
Il creditez pe premierul actual cu buna intentie si sunt convins ca are nivelul de competenta necesar pentru a conduce eficient guvernul acesta. Recunoasterea erorii este un atribut al oamenilor onesti, cu intentii bune. In fond putea sa ii mentina pe cei doi ministri contestati nepasator la contestatiile venite din public, pentru ca trecusera de comisiile parlamentare. Nu a facut acest lucru si vad in asta un semn bun. Aprecierea de care se bucura la Bruxelles este o dovada incontestabila de competenta. Ramane doar ca aici acasa sa nu ne facem de ras inca odata contestand si blocand in mod iresponsabil orice tentativa de a face ceva bun. Pentru ca se va intampla ca in multe alte cazuri cand un specialist considerat incapabil aici sa fie imediat angajat si apreciat in strainatate. Nu pot sa cred ca suntem mai destepti decat tot restul lumii. Pentru ca daca ar fi asa, ar trebui ca noi sa traim mai bine decat toti ceilalti.
Intre timp am vazut si interviul luat de Luca Niculescu lui Dacian Ciolos. Mi s-a intarit convingerea ca mai avem o sansa sa pornim pe drumul cel bun. Sper sa nu fie irosita inca odata.