Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Să privim dincolo de o poză proastă. Cioloș arată a om

Guvernul României și președintele Klaus Iohannis

photo icon Guvernul României și președintele Klaus Iohannis Sursa: Guvernul României

Fotografia de mai sus este atât de proastă, încât l-a „deranjat” și pe premierul Dacian Cioloș, care a promis că o va reface de urgență. Să sperăm că nu în Photoshop.

Obsesia imaginii a fost politică guvernamentală pentru mulți premieri, care și-au angajat adevărate armate de stiliști – consilieri și jurnaliști – care să-i învețe cum să dea bine la public. Grija pentru imagine face parte din bagajul obligatoriu al oricărui demnitar. Dar când se guvernează doar pentru aparență, doar pentru show și micul ecran, propaganda devine adevărata prioritate a Cabinetului. Inevitabil, tot acest machiaj începe să cadă precum peretele unei case pe care s-a pus prea multă tencuială și demnitarul ajunge singur și gol în fața propriilor limite. După ce-i mor lăudătorii, constată că nu a fost nici cel mai iscusit vânător al țării, nici cel mai înalt din Guvern, nici cel mai bun baschetbalist de pe teren, așa cum i s-a tot șoptit în ureche.

Se spune că ajungi să cunoști adevărata față a unui om atunci când ajunge la putere. Mulți dezvoltă o nesănătoasă încântare de sine, ca și când a doua zi după învestire ar fi descoperit că sunt os domnesc. Dă-le un os gustos, un girofar, un sepepist și două uși până la biroul lor și le-ai luat mințile.

Este încă devreme pentru un diagnostic, dar, cel puțin deocamdată, noul premier Dacian Cioloș arată a om. Un om nu le știe pe toate, nu le face pe toate, nu e perfect, greșește.

Dacian Cioloș a greșit când l-a propus pe ministrul Sănătății pe bază de părere. I s-a părut bun și n-a mai simțit nevoia să-i citească CV-ul. După ce lumea medicală a început să vocifereze că este o pălărie prea mare pentru un rezident, indiferent cât de bun chirurg este, să i se dea un minister atât de greu precum Sănătatea, dl. Cioloș și-a recunoscut greșeala și a făcut o altă nominalizare.

Dacian Cioloș a avut mână proastă când a propus-o pe Cristina Guseth ministru al Justiției. Prestația acesteia la audierile din Parlament l-a făcut să-și recunoască din nou eroarea de selecție și să facă o nouă propunere, chiar dacă doamna Guseth fusese validată – în mod bizar după cum s-au purtat discuțiile – de parlamentari, și de cei de la PSD, și de cei de la PNL.

Poza de grup cu miniștrii, în care doamnele au fost trecute în spatele unor domni ridicol de solemni, pare doar un episod neînsemnat. A fost o greșeală, spune premierul Cioloș, într-un interviu la radioul public: „Cu prima ocazie, vom reface poza și, dincolo de orice regulă de protocol, voi pune toate doamnele în față. Oamenii care au făcut comentariile au dreptate”.

Urâți și jupuiți constant de toți cei care au guvernat până acum, antreprenorii sunt cheia dezvoltării României.

Este bine ca, din când în când, conducătorii să asculte de comentariile oamenilor. Nu ne dorim lideri mesianici, omnipotenți și omniscienți, ci oameni care să înțeleagă mesajul societății, atunci când greșesc, și să corecteze erorile. Să ții legătura cu piața, cu toți cei care au observații pertinente despre ce faci tu la Guvern, indiferent ce simpatii politice au, este un semn de sănătate instituțională. Sperăm să-l țină Dumnezeu cu picioarele pe pământ, chiar dacă la jurământul de la Cotroceni nu și-a făcut cruce. Întrebat, în același interviu, despre acest moment, dl. Cioloș a răspuns: „Eu sunt creștin ortodox. M-am botezat și m-am căsătorit în biserica din Sălaj, bunica m-a învățat să mă rog, dar nu vreau să fac tapaj de credința mea”. Chiar dacă mândrilor români li se va părea anormal că un premier nu bravează cu credința lui, și acesta este un semn de normalitate într-o societate civilizată și tolerantă.

Și o mică mostră de umor ardelenesc - întrebat care este defectul său, premierul a răspuns: „Mi se întâmplă uneori să fiu prea rapid în decizii și plătesc pentru grabă”.

În final, aș vrea să remarc o frază cheie spusă de premier în interviul de la RRA: „Birocrația este prea mare, sugrumă mediul privat”. Dacă vrea să fie mai mult decât un premier-constatator, dl. Cioloș ar trebui să vorbească și să acționeze mult mai mult pentru mediul privat decât au făcut-o toți predecesorii săi la un loc. Urâți și jupuiți constant de toți cei care au guvernat până acum, antreprenorii sunt cheia dezvoltării României. În ultimele luni ale guvernării Ponta s-au făcut pași timizi pentru a lăsa, în sfârșit, mediul privat să respire. Marea provocare a dlui Cioloș este să reducă birocrația în ochiurile căreia stă ascunsă corupția și să reducă dependența de stat a celor care au curaj să facă afaceri în România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sunt de acord cu tot ce semnalezi ,dar haide sa asteptam macar o lunade zile sa vedem cum se profileaza adevarata guvernare,apoi vom comenta. Din partea mea are credit .
    • Like 0
  • As spune ca fotograful de la Guvern a fost angajat cu pile. Nici un fotograf care se respecta nu ar fi facut asa o poza de grup! Sau o rugat cineva pe femeia de servici sa faca poza cu un telefon mobil.
    • Like 2
  • Republca.ro si nicidecum republik, desi nu toti folosim diacriticele, observ cum din anumite neajunsuri intelectuale, comentatorii de ocazie ajunsi judecatori, le suplinesc absenta cu tz -uri si sh-uri.
    • Like 0
  • Ca o prima masura, sa zic asa, Ministerul Finantelor a stopat platile catre beneficiarii Legilor 9,10 si 290, rebotezate 164 si 165! Daca ANRP a lucrat TRANSPARENT in 2014 si 2015, demonstrand ca se poate, redesteptand speranta pentru deportatii si refugiatii din Basarabia, Bucovina, Cadrilater sau pentru urmasii lor, umiliti de peste un deceniu, plimbati, amanati, despagubiri intinse pe 5 ani, iata ca acum iar sunt oprite platile pentru ca la finante n-a fost desemnat cineva "sa semneze"! Ciudata realitate, mareata birocratie!
    • Like 0
  • 1.Înainte să ne întrebăm ce au făcut alții în viață haideți să ne uităm la noi în curte
    2.Poate dl. Cioloș a ajuns cu "ajutor" în forurile europene (a existat scrutin pentru europarlamentare), dar cred că ascensiunea dânsului în acestă structură nu s-a bazat pe PCR (pile, cunoștințe și relații)
    3.Să avem puțină răbdare și să analizăm faptele nu presupunerile.
    4. Indiferent cine ar fi la conducere nu poate mulțumi pe toată lumea
    5. Pentru cei care contestă orice și oricum, dați exemplu de 3 măsuri care aplicate ar face să trăim mai bine din secunda 2 (fară a câștiga la loto).
    • Like 0
  • Mircea check icon
    Poate cineva de pe forumul asta sa raspunda la o intrebare simpla? Ce a realizat in viatza pe fortze proprii Dl Ciolosh (sau oricare din nulitatzile din guvernul lui)? Repet, pe fortze proprii, fara sa fie bugetarul, fiul, finul sau acolitul politic al cuiva? Incearca cineva sa raspunda la intrebarea asta?
    • Like 1
    • @ Mircea
      Doar pentru ca tu ai o obsesie nu inseamna ca cineva trebuie sa-ti faca pe plac.
      Cel mai in masura sa-ti raspunda la intrebarea pusa cu atata insistenta este chiar dl Ciolos in persoana! De ce nu-l intrebi personal?
      • Like 0
    • @ Gigi Netoiu
      Mircea check icon
      Nu am o obsesie, pun si eu o intrebare celui care a scris articolul asta sa il propteasca pe nulitatea de Ciolosh si "participantzilor" complet "aleatori" care se extaziaza la cat e de bun articolul. Faptul ca nimeni nu are raspuns, sau nu vrea sa raspunda spune ceva despre "participantzii" la discutzie si despre cel care a scris articolul. Apropos Gigi Netzoiu, pe tine te intreb direct, tu de ce te bagi in seama, te-am intrebat pe tine ceva?
      • Like 1
    • @ Gigi Netoiu
      Mircea check icon
      Si apropos, care e duda ta de te bagi intr-o discutzie neinvitat si sa te iei de oameni? Esti postac platit? Daca vrei sa raspunzi la intrebare, bine, iar daca nu, mai du-te in pana ta.
      • Like 0
    • @ Gigi Netoiu
      Mircea check icon
      Si inca ceva "Gigi Netzoiu", apropos de intrebari directe, pe tine cine te plateste sa contabilizezi comentariile din forumul asta de discutzii? Ca de postat vad ca nu ai postat nimic... Indiferent cine e, un lucru e clar: si tu esti in mod cert vreun fiu, nepot, fin, etc., altfel nu te-ar fi vexat intrebarea mea!
      • Like 1
    • @ Mircea
      Eu chiar as vrea sa aflu al cui fiu, fin, nepot sau ginere este dl. Cioloș ( încă mai știm sa scriem în limba română, nu în Messengita), dacă tot întrebi? Intre timp, această "nulitate " despre care vorbești a deținut o funcție foarte importanta în CE, mai ales pentru România, după care a devenit consilierul personal al Președintelui CE. Nu am mai auzit încă de o alta "nulitate " cu astfel de realizări, în niciunul dintre guvernele României, fie ea socialistă sau capitalistă, ca sa nu mai zic între aia peste 600 de inutili care populează Parlamentul. Dar chiar as vrea un răspuns, și nu o atitudine ostilă, de copil rămas fără jucării.
      • Like 2
    • @ Roxana Elena Ciuca
      Nefas check icon
      Roxana,

      A-i raspunde lui Mircea serios sau argumentat e inutil si ineficient.
      Cel mai bun exemplu din tot sirul de raspunsuri este dat de faptul ca abordeaza alt utilizator cu "tu de ce te bagi in seama, te-am intrebat pe tine ceva?", in vreme ce el insusi face acelasi lucru.

      Nu discutam calitatea scrisului, calitatea raspunsurilor, lipsa perspectivei, abordarea agresiva etc., ci discutam doar despre un lucru.

      O platforma lansata special pentru a genera si sustine discutii pertinente intre vizitatori si autorii articolelor este, conform lui Mircea, prea mult, nejustificat si de criticat.

      Cum, insa, din felul lui de a scrie e clar ca nu vorbim de "trolling", atunci il ignoram si trecem peste.
      • Like 2
    • @ Roxana Elena Ciuca
      Mircea check icon
      1. Roxana, nu totzi au luxul sa aiba diacritice pe pe telefon / calculator. 2. Asta a fost un atac ieftin, care nu are legatura cu discutzia (oare de ce nu ma mira). 3. Daca vrei sa stii al cui e Dl Colosh, informeaza-te din presa, s-a tot discutat. 4. Dl Ciolosh a fost propulsat la Blruxelles de niste grupuri din Romania, partide, nu a venit de pe strada, deci mi se pare aberant sa foloseshti asta ca argument de performantza. 5. Cat despre treaba cu Junker, sa ma ierte Dumnezeu, dar de cand e birocratzia europeana (unde fata lui Basescu si nevasta lui Ponta au ajuns europarlamentari iar protejata psd-ului comisar, adica exact ca Dl Ciolosh) un criteriu de "realizare". Poate doar in mintea Dvs. imatura!
      • Like 0
    • @ Nefas
      Mircea check icon
      Roxana si totzi acolitzii care ma ataca, inca ceva: daca atzi fi urmarit postarile mele cu buna credintza atzi fi vazut ca tot ce am facut a fost sa pun niste intrebari extrem de la obiect. Insistent, insa pe un ton extrem de civilizat, n-am jignit pe nimeni (in afara de guvernul Ciolosh). Raspunsurile care au rezultat au fost toate atacuri ieftine si puerile, ca nu fooosesc diacritice, sa il intreb eu pe Ciolosh, ca am obsesii, ca sunt platit, sa nu mi se raspunda nici macar in gluma, ca fotograful care a facut poza are pile, samd. Adica mishtouri ieftine gen Ponta si Nastase. Unii au decentza sa posteze cu numele intreg, altzii posteaza ca "gigi netzoiu", dar totzi au ceva in comun, adica un nivel intelectual de toata jena. Cat despre repere morale sau de bun simtz.... Asa ca va las in pace (un timp), pana la urmatoarea intrebare care o sa va scoata din sarite :):) Numai bine!
      • Like 0
    • @ Nefas
      Mircea check icon
      Roxana si totzi acolitzii care ma ataca, inca ceva: daca atzi fi urmarit postarile mele cu buna credintza atzi fi vazut ca tot ce am facut a fost sa pun niste intrebari extrem de la obiect. Insistent, insa pe un ton extrem de civilizat, n-am jignit pe nimeni (in afara de guvernul Ciolosh). Raspunsurile care au rezultat au fost toate atacuri ieftine si puerile, ca nu fooosesc diacritice, sa il intreb eu pe Ciolosh, ca am obsesii, ca sunt platit, sa nu mi se raspunda nici macar in gluma, ca fotograful care a facut poza are pile, samd. Adica mishtouri ieftine gen Ponta si Nastase. Unii au decentza sa posteze cu numele intreg, altzii posteaza ca "gigi netzoiu", dar totzi au ceva in comun, adica un nivel intelectual de toata jena. Cat despre repere morale sau de bun simtz.... Asa ca va las in pace (un timp), pana la urmatoarea intrebare care o sa va scoata din sarite :):) Numai bine!
      • Like 0
  • Foarte bun articolul. Asa arata o tara care s-a sinucis prin decimarea totala a generatiei intelectuale si burgheze de la 1945 si ce a ramas a fost "reeducata" in puscarii ca pitestiul etc. Ce e trist si amuzant e ca noua ni se spune ca suntem "generatia de sacrificiu" ... suntem armata intunericului.
    • Like 1
  • Excelent articol.
    • Like 0
    • @ Mihaela Shb
      Mircea check icon
      Ce vi se pare excelent la articolul asta care ocoleste esentza problemei?
      • Like 0
  • Am ascultat ieri, sambata, conferinta de presa sustinuta la sfarsitul sedintei informale cu guvernul. Si mi-a placut ce am auzit si mai ales cum a spus ce avea de spus. Fara fraze sforaitoare, fara tonul obraznic cu care ne-am obisnuit in ultima vreme ci calm, formulat clar si fara promisiuni bombastice. Spre deosebire de inaintasul sau, omul acesta nu are certitudini, nu l-am auzit sa promita ca se muta cu cortul pe marginea vreunei autostrazi sau cine mai stie ce alte angajamente.
    Am inceput insa sa ma ingrijorez pentru ca a inceput sa iasa la iveala adevarata stare a economiei. Spre deosebire de inaintasii sai, domnul Ciolos nu a inceput prin a da vina pe "greaua mostenire" ci a si avut o intalnire cu Corina Cretu pentru a rezolva problema generata de blocarea decontarilor pentru proiectele cu fonduri europene pentru exercitiul 2007 - 2013 despre care nu s-a comunicat nimic pana acum.
    Il creditez pe premierul actual cu buna intentie si sunt convins ca are nivelul de competenta necesar pentru a conduce eficient guvernul acesta. Recunoasterea erorii este un atribut al oamenilor onesti, cu intentii bune. In fond putea sa ii mentina pe cei doi ministri contestati nepasator la contestatiile venite din public, pentru ca trecusera de comisiile parlamentare. Nu a facut acest lucru si vad in asta un semn bun. Aprecierea de care se bucura la Bruxelles este o dovada incontestabila de competenta. Ramane doar ca aici acasa sa nu ne facem de ras inca odata contestand si blocand in mod iresponsabil orice tentativa de a face ceva bun. Pentru ca se va intampla ca in multe alte cazuri cand un specialist considerat incapabil aici sa fie imediat angajat si apreciat in strainatate. Nu pot sa cred ca suntem mai destepti decat tot restul lumii. Pentru ca daca ar fi asa, ar trebui ca noi sa traim mai bine decat toti ceilalti.
    Intre timp am vazut si interviul luat de Luca Niculescu lui Dacian Ciolos. Mi s-a intarit convingerea ca mai avem o sansa sa pornim pe drumul cel bun. Sper sa nu fie irosita inca odata.
    • Like 1
    • @ Dan Stroie
      Mircea check icon
      Chiar asa naiv suntetzi Dl Stroie? Chiar nu e clar ca Dl Ciolosh vine EXACT din acelasi loc ca Dl Ponta?
      • Like 0
    • @ Mircea
      Dupa stirea mea, domnul Ciolos vine dintr-un loc de la sute de kilometri distanta fata de locul de unde a venit domnul Ponta. Asta ca loc de nastere. Daca ne referim la locul unde si-a desfasurat activitatea in ultimii ani, vine de la mii de kilometri, dintr-un loc unde se traieste ca in visele noastre frumoase. Imi pastrez libertatea de a aplica "prezumtia de competenta" unei persoane care a confirmat asteptarile celor care l-au angajat in pozitii la care foarte putini dintre conationalii nostri pot aspira. Mai mult, nu am auzit sa fi inselat asteptarile cuiva pentru ca altfel nu ar fi venit aici de pe pozitia de pe care a venit. Imi este greu sa cred ca intr-un loc unde valoarea este pretuita si reprezinta, pana la proba contrarie, singurul criteriu de angajare si promovare, ar fi putut ajunge o persoana asa cum dumneavoastra il considerati pe primul ministru actual. Am sa imi pastrez opinia pana la proba contrarie la fel cum si dumneavoastra sunteti liber sa o faceti. In fond, nu trebuie sa gandim toti la fel.
      • Like 1
  • Mircea check icon
    Un subiect ocultat de multa vreme: specialistii romani din strainatate, aia care au reushit in viatza pe carca lor, fara sa ii mute cineva din punctul A in punctul B. Astia ar trebui cooptatzi Dl Negrutziu, nu expiratzi si seminulitatzi gen Ciolosh si "guvernul " lui. Aducetzi-l Dl Negrutziu pe Mihnea Mihai sa faca un guvern care sa faca treaba in Romania. Baiatul asta a absolvit cu brio 3 facultatzi de prestigiu in Romania iar la ora actuala e unul din cei mai respectatzi specialishti din industria miniera din Australia, adica exact motorul tzarii de la antipozi. A reushit singur in viatza, fara sa il "numeasca" sau "propuna" de colo colo politicianul x sau y, partidul lui peste, sau vreun serviciu secret. Dar nu o sa se intample niciodata chestia asta in Romania, pt ca Mihnea Mihai e fiul unor oameni respectabili si nu are unchi si nu e nici finul nimanui. Romania din pacate este, ca sa citez din Dl Bushcu, "povestea lipsei noastre de viitor scrisa de un singur om".
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult