Foto: Profimedia Images
Un eveniment meteo extrem s-a petrecut weekendul acesta în Sahara. Acolo s-au înregistrat primele inundații din ultima jumătate de secol, după cum scrie The Guardian. Două zile de precipitații în septembrie au depășit mediile anuale în mai multe zone din sud-estul Marocului și au provocat un potop, au declarat la începutul lunii octombrie oficialii agenției de meteorologie a țării.
În Tagounite, un sat situat la aproximativ 450 km sud de capitala Rabat, s-au înregistrat peste 100 mm într-o perioadă de 24 de ore.
Imaginile obținute prin satelit de la NASA au arătat că Lacul Iriqui, care a fost uscat timp de 50 de ani, s-a umplut.
„Au trecut între 30 și 50 de ani de când nu am mai avut atât de multă ploaie într-un interval de timp atât de scurt”, a declarat Houssine Youabeb, un oficial al agenției de meteorologie din Maroc.
Astfel de ploi, pe care meteorologii le numesc furtuni extratropicale, pot schimba condițiile meteorologice din regiune în lunile și anii următori. Pe măsură ce aerul reține mai multă umiditate, acesta favorizează evaporarea și provoacă mai multe furtuni, a mai spus meteorologul, citat de HotNews.
Luna trecută, inundațiile din Maroc au provocat moartea a 18 persoane. Iar fenomenele extreme în cel mai mare deșert fierbinte din lume nu se vor opri, avertizeză oamenii de știință. Furtuni similare ar putea avea loc în Sahara în viitor din cauza încălzirii globale.
Celeste Saulo, secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale, a declarat că ciclurile apei din întreaga lume se schimbă cu o frecvență tot mai mare: „Ca urmare a creșterii temperaturilor, ciclul hidrologic s-a accelerat. De asemenea, a devenit mai neregulat și mai imprevizibil și ne confruntăm cu probleme tot mai mari, fie prea multă, fie prea puțină apă”, a spus acesta.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.