Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Șapte luni extrem de dificile pentru economia României

Aglomerație supermarket

Foto - Inquam Photos / Octav Ganea

Să facem o scurtă recapitulare asupra a ceea ce s-a întâmplat în jurul nostru, în România, în primele aproape șapte luni ale anului 2023. Fără o ordine anume.

Cozi pe șosele, restaurante pline, hoteluri pline, pensiuni pline, pârtii pline, malluri cu înghesuială maximă, magazine de bricolaj unde stai la cozi lungi.

Liste de așteptare la sălile de conferințe din hoteluri pentru evenimentele organizate de companii.

Concedii, vacanțe și zile libere fără număr, agențiile de turism câștigă enorm, chiar dacă Turcia este “off the grid”. Toate avioanele sunt pline, sunt liste de așteptare și la business, dacă nu-ți iei din timp un bilet low-cost acesta se duce la 800 de euro pentru destinațiile europene de concedii. Cozi pe aeroporturi, scandaluri dacă sunt întârzieri, pentru că pierzi banii de vacanță.

Cozi și liste de așteptare la dealerii de autovehicule care au asigurate comenzi un an înainte, cozi la magazinele de bunuri de larg consum, e-comerțul înflorește și se așteaptă la un an record. Cozi în benzinarii, ați văzut ce cozi sunt în benzinării?

Cozi în hiper sau supermarket-uri și în magazine mari sau mici, în piață, la târgurile de 14 februarie, 1 martie, 8 martie, de Paste, de sărbători religioase, de sărbători naționale, la tarabele cu mici, zacuscă și murături de la serbările populare. Înghesuială și cozi la zilele orașului X sau ale orașului Y.

Cozi la bancomate, așa ceva nu vedeai pe vremea lui Ceaușescu. Se reașază încet-încet cozile la birourile bancare.

Succes de casă: cozi la suprasubscrierea de acțiuni la Hidroelectrica.

Urmează toate festivaluri verii unde sunt cozi la bilete, cozi la standurile cu mâncare și răcoritoare din festivaluri, Untold este supra-sold out. Sute de mii de români intră și ies din țară în fiecare zi.

Toate acestea în condițiile în care prețurile la marea majoritate a produselor pentru uzul zilnic s-au dublat și triplat. Să se vândă ceva, românii fac o coadă.

Și, contrar acestor aparențe, a fost o vară brăzdată de greve și nemulțumiri. Oamenii de afaceri își smulg părul din cap din cauza lipsurilor cu care se confruntă și amenință guvernul care vrea să introducă noi taxe și impozite. Analiștii financiari ne spun că totul se duce de rapă, pentru că nu încasăm destule venituri bugetare și că ne paște o criză fără precedent. Iar autoritățile aruncă în economie creșteri de salarii și pensii, ajutoarele, alocații, compensări, plafonări, subvenții și scutiri, ca să sprijine necazurile românilor.

Luni grele în 2023, ne așteptăm la un an și mai greu 2024.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am avut eu noroc pentru că nu am nimerit la nicio coadă? Nici la benzinărie, nici la mall (unde am văzut ultimul film din seria Indiana Jones, cu sala aproape goală), nici la supermarket. Nu am mai văzut o coadă de nu mai țin minte când... Nu știu de ce, dar se cam bat câmpii în acest articol. Fără grație.
    • Like 5
  • Nume check icon
    Mda..cam asa este...dupa ce o treaca vacanta si analizele saptamanale cu gradul de ocupare la mare si dinamica pretului la sezlong vs. cearceaf o sa inceapa dusurile reci...
    • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
Text: Dragoș Damian/ Voce: Mihai Livadariu
sound-bars icon