Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Schimbarea dintr-o companie îi afectează pe toți angajații. Cum o poți gestiona

Femei de afaceri

Foto: Guliver/ Getty Images

„Pentru a îmbunătăți e nevoie de schimbare, pentru a fi perfect e nevoie să schimbi des” – Winston Churchill

Există momente în viața personală sau profesională când îți dorești ceva mai bun, ceva diferit, sa treci la nivelul următor sau doar sa depășești un moment dificil. Uneori, așa cum este momentul pe care îl traversăm, contextul în care exiști se transformă radical și decizia de a schimba ceva la tine sau la ceea ce faci zi de zi nu îți mai apartine in totalitate, devine o necesitate. Indiferent dacă schimbi pentru a îmbunătăți mediul în care trăiești sau pentru a te adapta la ce se întâmplă în jur, primul pas este conștientizarea nevoii de schimbare. Conform lui Einstein: “nebunia este să faci același lucru de fiecare data, dar să aștepti rezultate diferite”, deci nu fi nebun, fă o schimbare. Dacă vom continua să ne conducem afacerile și proiectele ca și când contextul este neschimbat, vom obține rezultate valabile doar în trecut.

Managementul schimbării are o misiune clară, să ajute pe toți cei implicați să înțeleagă de ce este necesară schimbarea și să ne ghideze pe noi și pe cei care ne sunt alături pe parcursul călătoriei, cu un nivel minim de plângeri și energie negativă. Există un set de principii care ajută să navigăm procesul și ne oferă uneltele pentru a reuși sa finalizam cu rezultate pozitive. Vorbim de un set de principii pe care fiecare manager sau antreprenor trebuie să le personalizeze conform situației specifice afacerii lor.

Abordează oamenii din echipă într-un mod organizat. Schimbarea dintr-o companie va afecta toți oamenii. Unele locuri de muncă vor dispărea și altele vor fi redefinite. Responsabilitățile se vor transfera, dezvolta sau dispărea de la caz la caz. După ce identifici nevoia de schimbare în compania ta, va trebui să construiești un plan și obligatoriu să incluzi factorul uman in acel plan. Pentru gestionarea corectă a situației trebuie să fii proactiv și sa fii cel care inițiază comunicarea. Amânarea comunicării sau a gestionării problemelor care apar din cauza rezistentei naturale a oamenilor la schimbare, reactiv, vor întârzia procesul de schimbare și asta va afecta rezultatele si moralul. Fă gestionarea situațiilor apărute în relația cu angajații una din cele mai importante etape în managementul schimbării pentru că resursa umană este cea mai importanta în companie.

Începe cu tine. Schimbarea va aduce nesiguranță în ecuație și în momente ambigue și volatile, oamenii se vor uita la liderul lor. Liderii trebuie să fie primii care acceptă schimbarea și provocările și să ofere direcție și viziune “trupelor”. Dacă decizia este să reducem costurile în organizație, să tai salarii sau bonusuri pentru o perioadă dar vii in continuare la birou în mașina ta foarte scumpă, e foarte posibil sa transmiți mesajul greșit. Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în partenerii și angajatii tăi. În același timp, înțelege că fiecare persoană implicată reacționează diferit la schimbări și unii dintre ei vor avea nevoie de suportul tău. În vârf schimbarea începe din prima zi, fără procrastinare.

Implică fiecare nivel al organizației. Implementarea schimbării va afecta, mai devreme sau mai târziu, fiecare nivel al organizației. La fiecare nivel e nevoie să găsești, pregătești și motivezi un lider care să translateze viziunea ta la acel nivel. Importanța acestui pas creste o data cu dimensiunea organizatiei despre care vorbim. Când de exemplu se decide schimbarea produselor într-o companie, strategia este realizată la nivel executiv și apoi în cascadă deciziile ajung la angajați prin implicarea managerilor de echipe. Fără piloți ai schimbării implicați, pe diferite niveluri ale organizației, procesul nu are mari șanse de reușită.

Exprimă-ți punctul de vedere si comunică-l adecvat. Urmează acești trei pași când îți exprimi punctul de vedere, expune sincer realitatea și explică de ce schimbarea este necesară, demonstrează încredere în viitorul companiei și în liderii care o vor conduce acolo și la final arată drumul pe care îl aveți de parcurs. Fă clar pentru toată lumea realitățile cu care ne confruntăm și explică de ce schimbările ce vor urma sunt soluția cea mai bună pentru toți. Nu presupune că oamenii implicați înteleg ce se va întâmpla, comunică totul clar și corect și mai ales cere feedback pentru a te asigura că mesajul a fost livrat cum îți doreai. Momentul în care începe este unul sensibil și este nevoie de comunicare peste medie. Spune povestea cu emoție și fii dedicat, povestea potrivită este o componentă importantă în procesul de transformare.

Fă-i să simtă că este și afacerea/proiectul lor. Fă din parteneri și angajați aliați, ambasadori ai viziunii tale. Lasă lideri din diverse departamente să își asume responsabilitatea și susține această stare de fapt prin recompense și stimulente, materiale sau nu. Am fost mereu atras de sistemul American de parteneriat, dacă ești responsabil, dedicat și livrezi rezultate, după o perioadă de evoluție poți deveni oficial partener în companie. Dă șansa asta liderilor din organizația ta și ei vor implementa schimbările pe care le dorești.

Așteaptă-te la neprevăzut. E posibil să fii construit planul perfect, ai cei mai buni parteneri, angajați care să te ajute cu procesul dar întotdeauna există șansa ca unele lucruri să nu meargă așa cum ți-ai propus. Sunt multe elemente pe care nu le controlezi dar care îți influențează activitatea. Ai nevoie să aduni informații în timp real, să recalibrezi procesul și să te adaptezi din mers. Asigură-te ca ai și un plan B, C sau poate chiar D.

În sport te antrenezi, planifici o strategie pentru atac și apărare pe baza calităților jucătorilor pe care îi ai în echipă și a informațiilor despre oponent. Dar când începe jocul descoperi că nu ești singur pe teren, adversarul tău e acolo și sunt multe lucruri pe care nu le știai si nu le controlezi. Mike Tyson a spus – “toată lumea are un plan, până când primește primul pumn în față”. Vei primi lovituri, important e cum reacționezi după si cât de repede te redresezi.

Vorbește cu fiecare persoană individual. Călătoria pe care o începi va avea un final fericit doar dacă fiecare om va experimenta schimbarea, în acelasi timp va vrea să știe cum îl afectează pe el personal. Vorbește cu fiecare în parte și explică onest și cât de detaliat se poate ceea ce va urma. Oferă fiecăruia un motiv să devină parte din noua construcție, reține că oameni diferiți vor lucruri diferite. Deși este o decizie grea, uneori eliminarea din organizație a celor care se opun schimbării poate fi decizia corectă pe termen lung.

Schimbarea nu este ușoară, nu este confortabilă și nu este plăcută, tocmai de aceea reticența oamenilor este mare când e nevoie să schimbe ceva. Însă atunci cănd ai decis ca e benefică nu ai altă opțiune decât să începi procesul de transformare. Poate de aceea, uneori se întâmplă evenimente globale, precum cel pe care îl trăim acum și care ne obligă să facem schimbările necesare pe care le-am tot amânat. Dacă schimbarea este din motivele corecte, ai un plan, ghiduri clare pentru implementare și ești conștient de nevoia de schimbare, deja drumul este pe jumătate parcurs. Uneori, în situații dificile reactia noastră face diferența. Riscând, începând un proces de transformare, e posibil ca rezultatul final să te surprindă.

"Singurul lucru constant în viață este schimbarea." - Francois de la Rochefoucauld

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Liberty check icon
    „La Canal“ era o sentinţă grea în comunism. În timp ce presa vuia despre marile realizări ale socialismului, în şantierele din Dobrogea trudeau şi mureau sute de deţinuţi politic. Consideraţi în actele oficiale „forţă de muncă pentru completarea efectivelor muncitoreşti“, cu statutul de „colonişti MAI“, deţinuţii au fost supuşi la cele mai grele munci de la Canal....

    Braţul artificial al Dunării a fost inaugurat cu mare fast, în urmă cu mai bine de trei decenii, fiind una dintre mândriile Epocii de Aur. Însă între digurile de beton zac sute de istorii tragice şi dureroase ce spun poveşti despre sacrificiu, represiune şi injustiţie.

    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon