Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Schimbarea nu este un sprint, este un maraton pe care îl alergi în multe sprinturi

maraton -

Foto: Best / Alamy / Alamy / Profimedia

Indiferent cât de mult doriți, nu veți putea implementa rapid schimbările și nu veți putea reveni la normal a doua zi. Am înțeles, schimbarea este grea și inconfortabilă și cu toții vrem să trecem repede peste ea, din păcate nu funcționează așa. Nu este un eveniment unic, un sprint pe care îl alergi cât de repede poți și după care ai încheiat. Este un maraton și va necesita timp și, mai important, diagnoză, resurse și strategie. Vestea bună este că la linia de sosire totul merită.

Când te gândești la asta, managementul schimbării și alergarea cu succes a unui maraton sunt destul de asemănătoare. Trebuie să recunosc, nu am participat niciodată la un maraton, dar am condus câteva inițiative de schimbare cu succes și sentimentul este asemănător cu ceea ce aud despre alergarea pe distanțe lungi. Așa că asigură-te că te pregătești temeinic și asigură-te la începutul cursei că îți vei găsi ritmul, cadența cu care te simți confortabil. După aceea, pur și simplu alergați cursa, urmați-vă obiectivele, nu concurați cu alții și așteptați-vă la neașteptat. Și îl numim neașteptat în scopuri de licență poetică, dar în realitate toată lumea știe că va apărea la un moment dat. La final, termină în forță, bucură-te de rezultatele tale și vezi cum poți implementa inițiativele la nivel de organizație și cum poți ancora schimbările pe care le-ai făcut.

Pregătirea – atât în schimbare, cât și în maratoane, acest lucru poate face diferența

Unul dintre motivele pentru care schimbarea eșuează atât de des, și poate cel mai întâlnit motiv, este faptul că oamenii cred că poți începe dintr-o dată schimbarea, pur și simplu, și totul se va rezolva. Ca și în cazul alergării unui maraton, nu poți să te ridici de pe canapea după ani de sedentarism și să te apuci de alergat brusc. Sau poate că poți, dar cu siguranță vei eșua și nu vei termina. De asemenea, ai o mare șansă să te rănești cu adevărat.

Pentru maraton trebuie să te antrenezi, să alergi curse mai scurte, să te hidratezi și să faci stretching. Este la fel înainte de o schimbare, trebuie să te pregătești tu și organizația înainte de a începe. Aflați nivelul de pregătire al companiei dvs. și diagnosticați cultura. Vedeți dacă mentalitatea organizației va permite schimbări. Poate chiar uitați-vă la istoric, care a fost rezultatul ultima dată când ați încercat să schimbați modul de lucru?

Găsirea ritmului, a cadenței – procesul de schimbare, road map, cronologia

O idee bună ar fi ca în prima etapă să începeți cu pași mici, testați câteva lucruri, verificați cum reacționează oamenii și implicați-i pe toți în decizie, la urma urmei, echipa va alerga cursa, așa că asigurați-vă că vor și pot.

Cât timp poți lua oamenii din munca lor zilnică pentru a implementa schimbarea? Ce resurse ești dispus să aloci pentru acest proces? Prioritizați și amintiți-vă că motto-ul Navy Seals - “Slow is smooth and smooth is fast” se aplică atât în managementul schimbării, cât și în alergarea unui maraton.

Este cursa ta – îți cunoști cel mai bine compania, tu decizi inițiativele de schimbare

Singurii care știu cu adevărat ce trebuie schimbat sunt oamenii de pe teren, tu și echipa ta. Trebuie să găsești soluțiile, inițiativele de schimbare, pentru că le vei implementa și trebuie să ai încredere în ele. Utilizați empatia, generati idei, votați cele mai bune idei și aflați ce funcționează pentru dvs. Un consultant extern vă poate ajuta cu îndrumare, instrumente și facilitarea întâlnirilor, dar echipa face munca grea.

Lovirea peretelui – modul în care reacționezi la provocări influențează rezultatul cursei tale

Când alergi la un maraton, există un moment în jurul kilometrului 30 pe care alergătorii îl descriu ca și când ar lovi un zid. Experimentați o scădere bruscă și dramatică a energiei și a performanței atunci când depozitele de glicogen muscular sunt epuizate , ceea ce face ca fiecare mișcare să pară un calvar. Există câteva sfaturi și trucuri pentru a evita și depăși acest moment, dar ceea ce ajută este să nu pleci prea tare la început și să te antrenezi foarte bine.

Într-un proces de schimbare avem ceva similar. Dar este mai mult legat de mentalitate și comportamente, mai degrabă decât de depozitele de glicogen. Prima dată într-un proces de schimbare când credințele și principiile sunt contrazise, oamenii se vor opri sau cel puțin vor încetini, scăzând cu adevărat șansele de succes. Nu există nicio modalitate de a elimina acest moment din procesul de schimbare, mai devreme sau mai târziu te vei lovi de un zid, trebuie doar să fii pregătit și să-ți amintești de ce ai început în primul rând și să folosești asta pentru a depăși zidul.

Termină în forță, bucură-te de roadele muncii tale – toate obstacolele depășite, enjoy

Ultima parte a procesului de schimbare, chiar dacă este încă destul de complicată și dificilă, va părea cu siguranță mult mai ușoară după ce treci peste zid, rezolvi toate problemele și elimini toată rezistența. Acesta este momentul în care trebuie să începeți să vă bucurați de călătorie, altfel nu se va ancora în companie. În partea finală veți începe să vedeți îmbunătățiri, oameni care au încredere în proces și înțeleg că linia de sosire este aproape și viața lor va fi mai bună. Uitați-vă la alergători pe ultima suta de metri, sunt epuizați, totul doare, dar zâmbesc pentru că au terminat puternic și și-au îndeplinit obiectivele.

Oamenii se tem de schimbare mai ales pentru că se tem de necunoscut, nimeni nu poate spune cu adevărat ce se află în spatele cortinei, trebuie să mergi acolo și să faci treaba. Și nu o voi îndulci, va fi greu și dureros, te vei îndoi de tine de multe ori pe drum, dar dacă ar fi fost ușor, toată lumea ar fi putut să o facă. La fel ca în cazul unui maraton, schimbarea începe cu alergarea primului kilometru, după care motivația și încrederea într-un viitor mai bun vor fi suficiente pentru a termina cursa. Și nu vă înșelați, primul dvs. maraton va fi un calvar, dar după ce îl terminați pe primul, cu siguranță nu va fi ultimul. Adrenalina, sentimentul pe care îl ai la final, vor crea dependență. Și la fel este și cu schimbarea, când vezi avantajele și beneficiile pe care le obții, vei începe să cauți noi domenii de îmbunătățit.

Bucurați-vă de cursă, faceți-o distractivă și ne vedem la linia de sosire!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon