Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Se întâmplă ceva!

Bătălia de la Bahmut

1. Ministerul rus al Apărării a dat o dezmințire privind faptul că apărarea rusă s-ar fi prăbușit pe unele direcții (Vesti, 11 mai 2023, 23:03).

2. Anterior am avut declarațiile lui Prigojin că mult așteptata contraofensivă ucraineană ar fi început chiar la Bahmut, ucrainenii avansând pe flancuri (unde trupele regulate ruse nu ar fi capabile să țină frontul), în timp ce Wagner ar continua lupta în orașul Bahmut.

3. Există informații că ucrainenii ar fi inițiat un atac pe flancul de nord al frontului de la Bahmut (unele afirmând că ar exista și un atac pe direcția Soledar), acesta adăugându-se atacului inițiat anterior de ucraineni pe flancul de sud. De asemenea, ucrainenii au stabilizat frontul în orașul Bahmut (au recucerit clădirea unui colegiu, fapt confirmat video).

Cred că, foarte probabil, ucrainenii au declanșat o serie de contraatacuri la Bahmut. Acestea s-ar putea transforma într-o contraofensiva locala cu scopul de a lovi trupele ruse relativ recent dislocate în flancuri și, mai ales, neutralizarea Wagner (dacă este posibil, o încercuire, profitând de faptul ca Prigojin s-ar putea să-și fixeze (prostește) trupele sale în Bahmut, în dorința de a îl cuceri cu orice preț, chiar dacă ucrainenii vor avansa pe flancuri). Ucrainenii vor să exploateze greșeala flagranta pe care o fac rușii prin lipsa unității de comandă, chiar mai rău, a lipsei de comunicare între trupele ruse din flancuri și cele Wagner din oraș. Nu cred că Bahmut este direcția principala a viitoarei contraofensive (deși, dacă Wagner cedează complet, ceea ce e puțin probabil, ucrainenii nu vor rata șansa de a exploata succesul).

4. Exista informații că ucrainenii ar fi forțat un râu si ar avea un cap de pod undeva pe frontul din sud, la Velyka Novosilka, ceva mai la vest de Vuhledar.

Acțiunea se încadrează în seria de atacuri de tatonare (unele simple recunoașteri în forță) ale ucrainenilor pe întreg frontul de sud (începând cu o insulă de pe Nipru, lîngă Herson), însă aceasta pare mai de amploare. Atacul este cam prea la est de Zaporojie, dar tocmai asta e problema pentru ruși, ei consolidând în mod deosebit apărarea acolo, nu aici.

5. De asemenea, rușii par a fi îngrijorați de faptul că o coloană de trupe ucrainene a mărșăluit dinspre Harkov spre frontiera rusă.

Cred că aceasta ar putea să fie doar o manevră de înșelare a rușilor, ucrainenii neavând niciun interes să atace teritoriul rus.

Probabil, în următoarele zile vedem cât le reușește ucrainenilor la Bahmut. Dincolo de asta, vom vedea în ce măsură ei inițiază vreun atac pe frontul din sud. Abia atunci putem vorbi de contraofensivă. Oricum, o surpriza le-a reușit, contraatacul de la Bahmut era ultimul lucru la care se așteptau rușii (ei credeau că acolo vor avea victoria pe care o așteaptă de atâta vreme).

Rămân la părerea că ucrainenii au ca obiectiv principal tăierea culoarului din sud, dar unde? Ei trebuie să penetreze rapid apărarea rusă pentru a întoarce întreg dispozitivul de apărare rus (rușii și-au consolidat dispozitivul de apărare în adâncime, dar aceste trupe nu au mobilitate: odată depășite, sunt întro situație dificilă; doar o rezervă mobilă poate salva situația, dar, oare, cât de mare este aceasta și unde este dislocată). La cât de îndrăzneți au fost până acum, nu exclud nici chiar o forțare a Nistrului (au un pod sau ce a mai rămas din el la barajul de la Nova Hohovka.....iar, de au și apărarea antiaeriană necesară apărării capului de pod, avem povestea Canalul Suez la Yom Kippur).

PS. Să nu uităm că izolarea Crimeei este crucială, așa că lovirea podului de la Kerci este parte importantă din pregătirea/sprijinirea contraofensivei. Doar Marea Britanie tocmai au anunțat transferarea rachetelor din croazieră Storm Shadow către Ucraina.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult