Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Se întâmplă ceva!

Bătălia de la Bahmut

1. Ministerul rus al Apărării a dat o dezmințire privind faptul că apărarea rusă s-ar fi prăbușit pe unele direcții (Vesti, 11 mai 2023, 23:03).

2. Anterior am avut declarațiile lui Prigojin că mult așteptata contraofensivă ucraineană ar fi început chiar la Bahmut, ucrainenii avansând pe flancuri (unde trupele regulate ruse nu ar fi capabile să țină frontul), în timp ce Wagner ar continua lupta în orașul Bahmut.

3. Există informații că ucrainenii ar fi inițiat un atac pe flancul de nord al frontului de la Bahmut (unele afirmând că ar exista și un atac pe direcția Soledar), acesta adăugându-se atacului inițiat anterior de ucraineni pe flancul de sud. De asemenea, ucrainenii au stabilizat frontul în orașul Bahmut (au recucerit clădirea unui colegiu, fapt confirmat video).

Cred că, foarte probabil, ucrainenii au declanșat o serie de contraatacuri la Bahmut. Acestea s-ar putea transforma într-o contraofensiva locala cu scopul de a lovi trupele ruse relativ recent dislocate în flancuri și, mai ales, neutralizarea Wagner (dacă este posibil, o încercuire, profitând de faptul ca Prigojin s-ar putea să-și fixeze (prostește) trupele sale în Bahmut, în dorința de a îl cuceri cu orice preț, chiar dacă ucrainenii vor avansa pe flancuri). Ucrainenii vor să exploateze greșeala flagranta pe care o fac rușii prin lipsa unității de comandă, chiar mai rău, a lipsei de comunicare între trupele ruse din flancuri și cele Wagner din oraș. Nu cred că Bahmut este direcția principala a viitoarei contraofensive (deși, dacă Wagner cedează complet, ceea ce e puțin probabil, ucrainenii nu vor rata șansa de a exploata succesul).

4. Exista informații că ucrainenii ar fi forțat un râu si ar avea un cap de pod undeva pe frontul din sud, la Velyka Novosilka, ceva mai la vest de Vuhledar.

Acțiunea se încadrează în seria de atacuri de tatonare (unele simple recunoașteri în forță) ale ucrainenilor pe întreg frontul de sud (începând cu o insulă de pe Nipru, lîngă Herson), însă aceasta pare mai de amploare. Atacul este cam prea la est de Zaporojie, dar tocmai asta e problema pentru ruși, ei consolidând în mod deosebit apărarea acolo, nu aici.

5. De asemenea, rușii par a fi îngrijorați de faptul că o coloană de trupe ucrainene a mărșăluit dinspre Harkov spre frontiera rusă.

Cred că aceasta ar putea să fie doar o manevră de înșelare a rușilor, ucrainenii neavând niciun interes să atace teritoriul rus.

Probabil, în următoarele zile vedem cât le reușește ucrainenilor la Bahmut. Dincolo de asta, vom vedea în ce măsură ei inițiază vreun atac pe frontul din sud. Abia atunci putem vorbi de contraofensivă. Oricum, o surpriza le-a reușit, contraatacul de la Bahmut era ultimul lucru la care se așteptau rușii (ei credeau că acolo vor avea victoria pe care o așteaptă de atâta vreme).

Rămân la părerea că ucrainenii au ca obiectiv principal tăierea culoarului din sud, dar unde? Ei trebuie să penetreze rapid apărarea rusă pentru a întoarce întreg dispozitivul de apărare rus (rușii și-au consolidat dispozitivul de apărare în adâncime, dar aceste trupe nu au mobilitate: odată depășite, sunt întro situație dificilă; doar o rezervă mobilă poate salva situația, dar, oare, cât de mare este aceasta și unde este dislocată). La cât de îndrăzneți au fost până acum, nu exclud nici chiar o forțare a Nistrului (au un pod sau ce a mai rămas din el la barajul de la Nova Hohovka.....iar, de au și apărarea antiaeriană necesară apărării capului de pod, avem povestea Canalul Suez la Yom Kippur).

PS. Să nu uităm că izolarea Crimeei este crucială, așa că lovirea podului de la Kerci este parte importantă din pregătirea/sprijinirea contraofensivei. Doar Marea Britanie tocmai au anunțat transferarea rachetelor din croazieră Storm Shadow către Ucraina.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult