Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Sebastian Lăzăroiu despre prăbușirea PSD: „Dăncilă a fost o altă cauză de scădere a partidului. Am văzut un sondaj, 60-70% spuneau că este proastă. Sunt copii la grădiniță care râd de Dăncilă”

Petre Daea - Viorica Dăncilă

Foto: Inquam Photos

Scăderea la jumate a PSD după doar doi ani și jumătate de guvernare este unică în istoria din ultimii 30 de ani a României. Însă acesta este rezultatul unor politici dezastruoase duse de partidul de guvernământ, a spus sociologul și analistul politic Sebastian Lăzăroiu în emisiunea „În fața ta” de la Digi24. Faptul că a măritt salariile la 1,3 milioane de bugetari a dus la creșterea inflației și a scumpit produsele din coșul minim, ceea ce i-a afectat în primul rând pe pensionari, ale căror pensii au fost doar indexate, și pe persoanele cu venituri foarte mici, a explicat el. 

Apoi au mai fost modificările din justiției, despre care PSD nu a suflat niciun cuvânt în campania electorală. „Inclusiv alegătorii PSD au fost cutremurați de valul de infracțiuni de după recursul compensatoriu”, a declarat Lăzăroiu.

„Dăncilă a fost o altă cauză de scădere a partidului. Am văndut un sondaj făcut după primele 6 luni de Dăncilă. Există întrebări, să caracterizezi un om politic. Există acolo o diversitate de etichete care se pun unui lider politic, viclean, cinic etc. Și niciodată nu am văzut o asemenea convergență ca la Dăncilă. Cred că vreo 60-70% spuneau că e proastă. Sunt copii care în grădiniță vorbesc și râd de Dăncilă”, a afirmat sociologul.

În opinia sa, PSD este într-o situație relativ bună. A venit la guvernare într-o perioadă de prosperitate și lasă țara într-un moment de austeritate, care va fi decontat de următorul guvern. 

„Planul lui Ponta e legat de prezidențialele din 2024”

Partidul ar mai putea să scadă în perioada următoare, dar nu sub 15%. Ce se va întâmpla cu Pro România? „Pro RO e un partid nou și nu cred că Ponta vrea să preia PSD, să devină lider. În PSD sunt mulți care nu-l iubesc, în special baronii. Sunt mulți care îl consideră omul sistemului, sunt mulți care îl consideră responsabil pentru ceea ce li s-a întâmplat unor baroni de-ai lor - Mazăre și alții. Sunt mulți care nu-l vor cu niciun chip, dar nici el nu vrea să preia partidul, cu Oprișan, cu Paul Stănescu. El vrea să ia oameni ceva mai tineri, mai puțin contaminați de spriritul organizațional al PSD. Planul lui Ponta e legat de prezidențialele din 2024”, crede analistul politic.

„PNL își asumă un risc intrând la guvernare”

Partidul care s-a decis să își asume guvernarea, PNL, își sumă un mare risc, continuă el. „Am vorbit de situația economică, care nu-i ușoară, vorbim de un PSD în Opoziție care va spune: Vedeți, noi am mărit, ei vă taie. Dacă nu intră nici USR, ei vor avea opoziție și dintr-o parte, și din alta. USR o să le spună: Tăiați, faceți, dregeți, deființați Secția specială, luați măsuri de reformă. PSD o să spună: Nu”.

„A doua oară trece Guvernul 100 la sută. Și un Guvern condus de Monica Macovei trece a doua oară cu votul PSD”

În ceea ce privește noul guvern, Sebastian Lăzăroiu este de părere că nu va trece de votul Parlamentului. „Dacă ne luăm după ce s-a întâmplat în 2009, primul guvern cade, pentru că nu votează nimeni un guvern propus de președinte și contracandidat al candidaților partidului. Până nu se termină alegerile, nimeni nu mișcă în front, pentru că e un fel de sprijin pe care îl dai contracandidatului tău.

A doua oară trece. 100% trece orice guvern. Chiar dacă ar fi condus de Monica Macovei, Traian Băsescu, Laura Codruța Kovesi, personaje pe care PSD le urăște visceral. Trece cu votul PSD, pot să dau scris.”

„USR se mișcă foarte prost și a gestionat incredibil de prost succesul de la europarlamentare”

Sebastian Lăzăroiu a analizat și prestația USR din ultima vreme, mai ales după publicarea investigației în care Rise Project scrie că Dan Barna, candidatul partidului la prezidențiale, „este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE”.

„Să iasă și să spună ce e adevărat și ce nu e adevărat de acolo și care e responsabilitatea lui în acele mici fraude care s-au comis. Chestia asta că suntem atacați, suntem sub asediu, am văzut-o la simpatizanții USR, e anormală. Lasă omul să explice despre ce e vorba”, a declarat el.

Potrivit lui Lăzăroiu, „USR se mișcă foarte prost și a gestionat incredibil de prost succesul de la europarlamentare”. „S-au apucat să se certe între ei, USR cu PLUS, să-și facă împărțeala cu ce o să fie la parlamentare .În loc să fuzioneze repede, ei nu au făcut nici măcar alianță politică, ci electorală. Și-au lăsat fiecare loc, ca la logodnă: ne logodim ca să nu divorțăm. După asta s-au apucat să-și facă congres înainte de alegeri. Nimeni nu face congres înainte de alegeri, pentru că la congres cineva pierde, cineva câștigă. Ăla care pierde își revine greu și nu se mobilizează în campanie electorală pentru partid”.

Analistul politic numește „propagandă” insistența cu care USR cere anticipate. „În fiecare zi ei spun: nu intrăm la guvernare, deși li s-a explicat cu argumente raționale că în România nu se pot face anticipate decât dacă în Oarlament există o majoritate care vrea anticipate. Majoritatea din Parlament nu vrea anticipate: PSD rămâne fără jumătate din parlamentari, care pleacă acasă. ALDE nu intră în Parlament, Pro România abia a început să se construiască, nu vrea acum alegeri”.

Emisiunea „În fața ta” este difuzată de Digi24 sâmbăta și duminica, de la ora 14:00. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ionel check icon
    Individul asta, sociolog de profesie, a fost consilierul lui basescu !!! Probabil de asta il numiti si analist politic ! Vad ca intra si in analize economice, asa ca maine poimaine o sa fie si analist economic. Sa spui ca din cauza salariilor marite ale bugetarilor au crescu preturile !!! mi se pare o culme a ceva.....va las pe dvs sa va ganditi la ce vreti. Sa spuna cineva o perioada in decursul celor 30 de ani cand preturile au scazut in Romania !! In iulie 2007 un euro era 3,11 lei, acum un euro este 4,75 lei, cu siguranta bugetarii sunt de vina (nu sunt bugetar si lucrez in privat)
    • Like 0
  • O analiză obiectivă!Ceea ce vedem tot mai rar...!
    • Like 0
  • USR nu trebuie să intre la guvernare.
    Argumente :
    1. Parlamentul actual nu mai reprezintă voința electoratului - alegerile europarlamentare au demonstrat acest aspect.
    2. Nu se poate guverna eficient cu un parlament ostil.
    3. Rezultatele de la europarlamentare nu creează obligația de a intra la guvernare cu un parlament ostil.
    4. Un partid care nu acceptă și situația de opoziție este un partid totalitar.
    USR este un partid democratic și poate sta în opoziție până la alegerile parlamentare, anticipate sau la termen.
    Soluția : Alegeri anticipate sau un guvern minoritar, susținut de alte partide pe probleme urgente și utile țării.
    USR are obligația morală să susțină un guvern minoritar și să asigure votul în parlament pentru rezolvarea problemelor urgente și utile țării.
    • Like 0
  • Lazaroiule dar despre Băsescu nimic? Nu ți-e rușine că ai lins mîinile unui turnător ordinar?
    • Like 1
  • AlexisZ check icon
    Sa nu strigam victorie prea devreme caci poate fi doar una de etapa si nu castigarea razboiului. Aceasta liota, adunatura de javre a dovedit, asemeni hidrei ca are o vitalitate nemaipomenita in a'si regenera atat capetele cat si bratele si va continua s'o faca. Atata timp cat mama prostilor. nemernicilor, fraierilor si lichelelor continua sa fete in Romania, partidul asta are viitorul asigurat.
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult