Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Și ce mai înseamnă sărbătorile când stăm în orașe aglomerate, înconjurați de beton și asurziți de claxoane?

Pastele în catedrală

Foto: Inquam Photos

Sărbătorile nu se simt în București ca într-un sat ardenelesc, dar, mamaia mea a reușit să aducă cu ea în capitală tot ce era mai bun din Mărgău, satul în care s-a născut și unde mama și mătușa mea și-au petrecut copilăria și aproape toate vacanțele de vară. De când mă știu, pentru mine Săptămâna Mare a însemnat multe vizite la biserică pentru a mă spovedi, a mă împărtăși, a ocoli biserica, a trece pe sub masă și, în final, a merge la Înviere.

Înainte de Paște, mamaia mea reușea să ne facă să ținem post pe mine și pe cei doi veri ai mei, fără să ne dăm seama. Gătea orice ierburi, învârtea ceapa și cartofii în fel și chip, de aveam mereu impresia că mâncăm mereu altceva, ceva extraordinar, cum astăzi se servește pe bani serioși la restaurante fine-dining cu specific românesc. Zacuscă, mămăligă, tocăniță de legume, ciorbă de lobodă și, uite așa, trecea tot postul. Ceapalău – mâncarea ei de ceapă - a fost mâncarea mea preferată cât încă mamaie mai trăia și mi-o făcea. Tot meniul ăla bogat și gustos era o artă pe care o apreciez abia acum când nu știu ce să îi mai dai copilului meu de mâncare.

Dacă postul era al lui mamaie, masa de Paște îi aparține, fără dubiu, mătușii mele, la fel și ca cea de Crăciun. Sora mamei mele face sarmale cum probabil numai prin Mărgău se mai pot gusta. Am încercat să învăț de la ea rețeta, proporțiile în care se pun carnea și orezul, cum se rulează, dar gustul bun vine de la multe lucruri pe le mai am de învățat. Începe cu alegerea verzei perfecte, pe care o nimerește numai unchiul meu, mergând în Obor, la o băbuță, pentru că varza murată ținută de noi, la bloc, pe balcon, toată iarna, nu ajunge niciodată până la Paște. Doamne, suflatul prin țeavă în butoiul cu varză era cea mai amuzantă activitate de care îmi pot aduce aminte din anii ’90! După cum vedeți, în familia noastră, sarmalele se mănâncă și de Crăciun, dar și de Paști. De câte ori are chef să le facă mătușa!

De unde a început tradiția noastră preferată de Crăciun, nu știu. În fiecare an, împreună cu cei doi verii ai mei, aveam două variante de „styling”. Prima era un fel de încălzire, când bradul era abia adus în casă și pus în suport. Aruncam în sus, ca să ajungă până în vârf, toate șosetele și chiloții pe care îi găseam prin sertare. Textilele colorate atârnau festiv pe crengi, spre bucuria noastră, până ce adulții le strângeau ca să pună globuri și beteală. Într-un an, n-am cum să uit, a venit popa să ne binecuvânteze și când mamaie a deschis ușa nu și-a dat seama că în mijlocul sufrageriei era bradul cu chiloți. Ce față a făcut popică! A râs după ce s-a dezmeticit, așa cum fac toți popii buni, ăia care știu că cei mici sunt în stare de tot felul de năzdrăvănii, dar rareori asta e motiv de supărare. Asta nu a fost o tradiție adusă de la Mărgău, dar fiecare familie își inventează și unele proprii. O băutură fină desfăcută de unchiul meu pentru că era ocazie specială, o rețetă nouă testată de mătușa, întotdeauna râsete multe și vorbit tare. Cum văd în filmele americane că ar fi Ziua Recunoștinței. Așa arăta Crăciunul nostru. Nu făceam schimb de cadouri, nu trebuia să cumpărăm nimic de la mall ca să simțim că e sărbătoare. Cu toate astea, acum că eu sunt mamă, mi-e tare greu să stau departe de magazine, deși știu că nu acolo este Învierea.  

Putem căuta veșnicia născută la sat, contemplând plini de amărăciune că nimic nu mai e la fel, nici Vama, nici Paștele, nici noi, sau putem să învățăm de la ai noștri și să ne mirăm de cât de minunați sunt ei, cât încă suntem împreună, sănătoși, pe timp de pace. Cu mâncare comandată sau gătită, cu Iisus din Nazareth sau Singur Acasă la televizor, cu decorațiuni elegante sau chiloți în brad, sărbătoarea suntem noi. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • dan check icon
    Hristos a Inviat !
    Cat despre chiloti in brad , nu stiu in ce case ai vazut tu asa ceva.
    Poate nu ar fi rau o selectie a articolelor de catre redactie.
    • Like 0


Îți recomandăm

Fără poveste nu există design

Ezio Manzini este una dintre cele mai influente voci globale în domeniul designului pentru sustenabilitate și inovare socială. Profesor emerit la Politecnico di Milano și fost profesor de Design Industrial la Universitatea de Arte din Londra, Manzini a revoluționat modul în care înțelegem rolul designului în societate. Fondator al DESIS (Design for Social Innovation and Sustainability), o rețea internațională prezentă în peste 50 de universități din întreaga lume, el a fost printre primii care au articulat viziunea designului ca instrument de transformare socială și ecologică. Cărțile sale, printre care ”Design, When Everybody Designs" și "Politics of the Everyday", au devenit texte esențiale pentru designeri, arhitecți și inovatori sociali. Cu o carieră de peste patru decenii dedicată explorării modurilor în care designul poate facilita tranziția către o societate mai sustenabilă și mai justă, Manzini continuă să inspire generații de profesioniști să regândească relația dintre design, comunitate și mediu.

Citește mai mult

Hektar

Traian F1- gogoșarul rotund cu pulpă groasă, Kharpatos 1- ardeii lungi de un roșu intens la maturitate, Minerva F1- vânăta subțire cu semințe puține și miez alb, Prut F1- castravetele care nu se amărăște când îl arde soarele, Burebista- pepeni ovali cu coajă verde și miez zemos, Valahia F1, Daciana F1, Napoca F1. Zeci de soiuri hibrid de legume care poartă nume românești sunt realizate în serele private de cercetare HEKTAR, de lângă Câmpia Turzii.

Citește mai mult

Mara Barbos Niculescu

În România lui „învățăm simultan”- în aceeași oră, unii copii rezolvă probleme, iar alții silabisesc primele propoziții. Discuția cu Mara Barbos Niculescu (Director Regional Centru-Vest, Teach for Romania) oferă o imagine mai puțin vorbită la nivelul societății despre ceea ce se întâmplă în școlile vulnerabile. Clivajele adânci dintre comunități, decalajele de literație și numerație te obligă la gimnaziu, ca profesor, ori să înveți să construiești baza – citit, scris, socotit, ori să cauți sprijin din partea unui specialist.

Citește mai mult

Cartierul perfect

Nu e doar un loc pe hartă, ci o combinație de elemente care ne fac să ne simțim acasă, în siguranță și conectați. „Cartierul perfect” nu e o utopie, ci o lecție sau un model de locuire la comun. E o alfabetizare, spune Alexandru Belenyi, arhitectul care a coordonat, la inițiativa Storia, un proiect curajos în România încercând să răspundă la întrebarea: Ce înseamnă ”perfect” când e vorba de locuire?

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon  BT Business Talks - Corina Cojocaru, CEO BT Pensii

Într-un nou episod din BT Business Talks, podcastul economic și financiar al Băncii Transilvania, am stat de vorbă cu Corina Cojocaru, CEO BT Pensii, despre sustenabilitatea sistemului public, importanța pilonului III și deciziile care ne pot defini calitatea vieții… peste zeci de ani.

Citește mai mult