Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Și totuși România. Investitorii din IT fac bilanțul: dacă în Londra câștigi 4.500 de lire sterline/ lună, în România trebuie să câștigi doar 1.365 lire sterline/ lună ca să ai același standard de viață

antreprenoare - getty

(Foto: Guliver/Getty Images)

Recent, chiar dacă pare deja acum o eternitate după toate cele întâmplate de atunci, am sărbătorit Ziua Națională a României. Am vorbit despre trecutul nostru, despre comorile deseori uitate ale acestei ţări şi despre compatrioții cu care ne mândrim. De multe ori, poate de prea multe, vorbim despre neajunsurile acestei ţări. Despre faţa sa urâtă, pentru care găsim mai mereu, în urma tuturor reflecțiilor şi raționamentelor logice, aceeaşi explicație: prostia şi hoția celor care o conduc. Am făcut-o şi noi, vorbind despre piedicile absurde pe care statul le pune antreprenorilor români.

Şi totuși, așa cum e ea, cu toate imperfecțiunile ei, România are și câteva avantaje uriașe, care atrag în continuare investiții și generează dezvoltare. În acest articol vom încerca să vorbim şi despre acestea, aducând poate câteva motive de speranță într-o realitate cotidiană marcată mai mereu de deziluzii, frustrări și renunțări. 

În toți acești ani, nu sunt puțini oamenii de afaceri străini care au ales România, păstrând astfel economia noastră pe linia de plutire. De multe ori, ei lasă în urmă câteva aprecieri cu adevărat impresionante, care ne pun pe gânduri şi ne fac să scuturăm din cap şi să nu mai cădem pradă eternei noastre tentații de a ne compătimi. Un astfel de exemplu este Robert Knapp, un antreprenor care a decis să vină în România pentru a pune bazele startup-ului său. Când a luat această decizie, prietenii i-au spus că este nebun. Tot ceea ce știau despre România este că e o ţară din lumea a treia, nesigură şi nedezvoltată, recunoscută pentru Ceaușescu, Dracula şi Hagi. După şase ani, Knapp vindea CyberGhost unei companii israeliene pentru suma de 9,2 milioane de euro. Iar secretul succesului său, spunea el, era chiar România. „Nu am fi avut succes în altă parte. Am fi închis după un an și jumătate în Germania și după câteva luni în Silicon Valley”, a spus Knapp, care a explicat şi de ce.

Uitați de Silicon Valley! Veniți în România

În România, costurile sunt la jumătate față de Germania, fiecare euro generat la noi în ţară valorează cât doi în ţara sa. Dar investitorul mai aduce şi alte argumente. Un mare avantaj al țării noastre sunt chiar angajații români, pe care îi descrie drept „motivați, autodidacți și capabili să se adapteze rapid (…). Românii duc treaba la bun sfârșit”, adaugă Knapp. Acesta menționează şi buna cunoaștere a limbilor străine, dar şi spiritul românilor. În Germania, spune el, ideea predominantă este „să nu se schimbe nimic”, ceea ce este cumva explicabil, având în vedere stabilitatea şi forța economică a nemților. În România însă, există un puternic apetit pentru schimbare. Iar acest climat priește de minune unui start-up. Ultimul său argument pare însă cel mai neaşteptat. El face referire la protestele #rezist, apreciind etica profesională a românilor, care au ieșit să protesteze după terminarea programului de lucru. În alte părți, astfel de mişcări de stradă ar fi paralizat o ţară întreagă. Iată motivele pentru care germanul recomandă tuturor celor care vor să pornească un start-up în domeniul IT să vină în România, în detrimentul unor destinații consacrate precum Silicon Valley, Londra sau Berlin.

În ceea ce privește costul cu forța de muncă amintit de Knapp, salariile competitive încă reprezintă unul dintre avantajele majore ale României, mai ales în zona IT. Salariul unui junior developer pleacă de la 700 de euro pe lună, sumă care, potrivit unui studiu Business Insider, este suficientă pentru un trai decent în 7 dintre orașele importante ale României (Sibiu, Brașov, Oradea, Craiova, Timișoara, Arad şi Iaşi). Practic, orașele din România oferă o bună calitate a vieții și totodată unul din cele mai scăzute costuri din lume. Ca exemplu, dacă în Londra câștigi 4.500 de lire sterline pe lună, în România trebuie să câștigi doar 1.365 lire sterline pe lună pentru a avea același standard de viață.

De asemenea, aprecierile pe care Robert Knapp și alții le aduc angajaților români sunt susținute de argumente solide. Un studiu publicat de techcrunch.com vorbește despre „Silicon Valley-ul din Transilvania”, menționând că România, deşi are doar 20 milioane de locuitori, se află în primele 10 ţări din lume ca număr de specialişti IT (95.000), iar Asociația Română pentru Industrie Electronică si Software se așteaptă ca acest număr să se tripleze până în 2020. Dintre aceştia, jumătate sunt software developers, cu peste 90% vorbitori de limbă engleză.

Totodată, deşi educația din România nu reprezintă prea des un motiv de mândrie națională pentru noi, studiul de mai sus menționează sistemul de învățământ din România drept un alt avantaj competitiv. Din 2001, universitățile din România se situează în fiecare an în top trei în competițiile de design ale IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers, cea mai mare organizație internațională de tip non-profit care sprijină evoluția tehnologiilor bazate pe electricitate). De asemenea, România are cei mai mulţi olimpici la informatică şi matematică din Europa, fiind a treia din lume după Rusia şi China.

La toate acestea se adaugă şi climatul macro-economic favorabil, România fiind ţara cu cea mai mare creștere economică din UE. Știm, veți spune că este pe steroizi. Parțial, da. Dar nu întru totul. Impozitele mici (aproape la jumătate față de nivelul taxării din Franța, Germania sau Italia), facilitățile fiscale pentru angajații din IT sau scutirea de taxe a profitului reinvestit reprezintă argumente în plus în favoarea investiţiilor în ţara noastră. De asemenea, mai ales pentru startup-urile din zona IT, un alt avantaj competitiv al României îl constituie viteza internetului, una dintre cele mai mari din lume.

Faptul că România reprezintă un mediu favorabil pentru afaceri în domeniul tehnologiei informației este confirmat şi de fondul american de investiţii 500 Start­ups, care, în urma unui studiu a concluzionat că infrastructura şi cadrul legislativ din ţara noastră sunt favorabile pentru lansarea de startup-uri. 500 Start-ups a finanțat în cei 6 ani de la înființare peste 1.600 de companii la început de drum din industria hi-tech cu aproape 300 milioane de dolari.

„România are un sistem de învățământ bun în zona tehnică, în special în dezvoltarea de software. De asemenea, este mai ieftin să înființezi o companie aici decât în Silicon Valley, ceea ce permite start-up-urilor să experimenteze mai mult. În plus, şi sistemul legal şi infrastructura Capitalei şi a țării susțin dezvoltarea de start-up-uri”. Este declarația lui Robert Neivert, partener în cadrul 500 Start-ups şi advisor pentru compania locală Qualitance, o deja celebră poveste de succes românească.

Un alt exemplu de reușită made in Romania este Vector Watch, producătorul român de ceasuri inteligente. Vector Watch a fost un start-up care a inovat şi a mizat pe avantajul său competitiv: autonomie de o lună de zile. Urmarea? Compania a fost preluată de Fitbit, cel mai puternic jucător din piaţă, pentru 15 milioane de dolari. Succesul Vector Watch atrage atenţia lumii întregi asupra potențialului uriaş al României, iar Financial Times amintește de compania românească într-un material amplu care vorbește despre ţara noastră ca destinație preferată pentru start-up-urile din domeniul IT.

Avem nenumărate astfel de povesti remarcabile, avem minți strălucite şi idei care pot schimba lumea. Nu trebuie să cădem pradă tentație falsei modestii şi nici să ne mințim singuri: România creşte şi se dezvoltă. Adesea în ciuda conducătorilor ei și datorită unor lideri din mediul privat, vizionari și curajoși, care au știut să fructifice oportunități în beneficiul lor și a comunităților lor. 

Atractivitatea României depinde şi de priceperea cu care sunt administrate orașele sale. Accesul la oportunități şi calitatea vieții sunt factori determinanți pentru orice potențial investitor. De altfel, dezvoltarea orașelor României ar merita o discuție separată. Platforma globală de investiţii RISE Consortium a publicat o analiză amplă în acest sens, identificând 10 motive pentru care centrele noastre urbane reprezintă destinații atractive pentru investitori. Unul dintre acestea este faptul că oferă acces la una din cele mai mari piețe din lume, respectiv la piața unică europeană. Potrivit Băncii Mondiale, consumul per capita în Uniunea Europeană este de 26.946 dolari, în timp ce la nivel global este de 7.581 dolari. Ca exemplu, Italia, unul din principalii parteneri comerciali ai României, consumă anual mai mult decât India, țară cu o populație de 1,31 miliarde de locuitori.

Totodată, orașele din România sunt orașele cu cel mai puternic ritm de creștere din Uniunea Europeană. Între anii 2000 și 2013 orașele din UE cu cel mai mare ritm de creștere a PIB-ului per capita, în termeni de paritate a puterii de cumpărare, au fost Timișoara, București, Cluj-Napoca și Craiova, acestea fiind urmate de Sofia (Bulgaria), Brașov, Iași și Constanța. Așadar, din primele 8 oraşe din UE, 7 sunt din România. De asemenea, orașele din România au unele din cele mai puternice rate de îmbunătățire a conectivității din lume, traficul aerian crescând semnificativ pentru majoritatea aeroporturilor importante din România. Ca exemplu, aeroportul din Craiova a înregistrat o creștere de peste 40% între anii 2005 și 2016. De asemenea, orașele din România devin tot mai atractive pentru migranți și navetiști. Aproape fiecare oraș are o zonă urbană funcțională care depășește granițele sale administrative, iar forța de muncă este mobilizată de pe un teritoriu larg, după cum arată un raport al Băncii Mondiale care ar trebui să fie lectură obligatorie pentru autoritățile locale și naționale.

În România se nasc zilnic afaceri de succes, care pot deveni următorul Qualitance sau Vector Watch. Din fericire, există mai nou și câteva instrumente pentru a pune bazele unor astfel de start-up-uri. Fundația CAESAR oferă posibilitatea de a accesa 40.000 de euro nerambursabili prin Diaspora StartUp, un program deștept finanțat din fonduri europene, prin care românii din diaspora sunt sprijiniți să-şi deschidă o afacere în orașele din România. Asta înseamnă un dublu câștig: șansa de a-i aduce acasă pe cei plecați peste hotare, cu tot cu experiența, cunoștințele, capitalul și relațiile lor; și sămânța pentru afaceri de succes pornite chiar de aici, din România. Nu trebuie să ne temem de succes. În era Revoluției Industriale 4.0, companii care au pornit de la zero au devenit în foarte scurt timp jucători globali de importanță vitală. Altfel spus, această eră nu este a pașilor mici, ci a salturilor mari. Asta poate fi și rețeta recuperării într-o singură generație a decalajului față de Vest, ceea ce ar putea fi cu adevărat proiectul de țară mult așteptat.

Da, România nu are încă acei conducători pe care îi merită şi nici un cadru perfect care să vină în sprijinul antreprenorilor. Dar România rămâne după 28 de ani de democrație și piață liberă o țară în care se investește – o ţară vie şi cu perspective. Are nevoie însă, din când în când, şi de implicarea și de încrederea noastră pentru a ajunge mai sus.

A contribuit Alin IIliescu

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • "dacă în Londra câștigi 4.500 de lire sterline pe lună, în România trebuie să câștigi doar 1.365 lire sterline pe lună pentru a avea același standard de viață." - comparatia mi se pare cel putin exagerata. In primul rand pentru ca, in Romania esti platit in Lei, iar in Anglia in Lire, sau in Germania in Euro.
  Nu poti compara sub nici o forma, puterea de cumparare a Lirei cu cea a Leului. Deci nu, nu iti ajung echivalentul in lei a 1.365 Lire, ca sa duci aceeasi viata.
  In al2lea rand sunt multe optiuni care pur si simplu lipsesc in Romania, dar le ai la dispozitie in UK sau Germania; asta daca ne referim la standard de viata.
  • Like 0
 • Fiecare vede ce i se potriveste in mod convenabil. Ia sa analizam "bullet point"cum stau lucrurile cu adevarat. Scurt si la obiect., declara domnul Knapp: In Romania costurile sunt la jumatate fata de Germania, angajatii au iesit sa protesteze dupa terminarea programului de lucru, romanii duc treaba la bun sfarsit, impozitele mici, apetit pentru schimbare, Omite sa precizeze cheltuielile salariale, insa apare in mod convenabil comparatia venit/tara 4500lire in Londra versus 1356 Lire in Romania la acelasi nivel de trai. Nu mai vorbesc despre "respectul" favorizant acordat strainilor de mai tot omul si prin tot locul, in Romania. Este firesc pentru un investitor sa fie atras de "frumusetea locului" in aceste conditii. It is a good way to make money, imi spunea prin 2007 fiul unui fermier american, referindu-se la cultivarea cartofilor in judetul Galati. Tot el, ma intreba:"de ce furati motorina de la noi" sau de ce strivesc ceapa cu pumnul, angajatii. A ramas doi ani in Romania, din cate stiu eu. A facut ceva bani si sa intors la el acasa in Utah. La fel domnul Yves, mezmerizat de ieftinatatea unor produse, vinul sau sunca. Asa ca domnule Knapp si domnule Iohansen, veniti in Romania. este bine totusi sa stim pe ce picioare stam, si unii si altii.
  Este normal si firesc, exista oameni de buna calitate , buni profesionisti in Romania. Ei sunt cei care pun "piedica" colapsului economic romanesc. In extremis nici chiar P.S.D ul nu este cauza tuturotr relelor. Functionari corecti, ingineri, itisti, medici, uneori politisti, inca tin lucrurile pe linia de plutire. Din ce in ce mai putini. Cat despre restul. se ocupa proverbele romanesti. "O maciuca la un car de oale" sau "un prost arunca piatra si zece destepti se chinuie sa o scoata". Problema este ca nu avem zece destepti, in timp ce prostii.......
  • Like 0
 • Fiecare vede ce i se potriveste in mod convenabil. Ia sa analizam "bullet point"cum stau lucrurile cu adevarat. Scurt si la obiect., declara domnul Knapp: In Romania costurile sunt la jumatate fata de Germania, angajatii au iesit sa protesteze dupa terminarea programului de lucru, romanii duc treaba la bun sfarsit, impozitele mici, apetit pentru schimbare, Omite sa precizeze cheltuielile salariale, insa apare in mod convenabil comparatia venit/tara 4500lire in Londra versus 1356 Lire in Romania la acelasi nivel de trai. Nu mai vorbesc despre "respectul" favorizant acordat strainilor de mai tot omul si prin tot locul, in Romania. Este firesc pentru un investitor sa fie atras de "frumusetea locului" in aceste conditii. It is a good way to make money, imi spunea prin 2007 fiul unui fermier american, referindu-se la cultivarea cartofilor in judetul Galati. Tot el, ma intreba:"de ce furati motorina de la noi" sau de ce strivesc ceapa cu pumnul, angajatii. A ramas doi ani in Romania, din cate stiu eu. A facut ceva bani si sa intors la el acasa in Utah. La fel domnul Yves, mezmerizat de ieftinatatea unor produse, vinul sau sunca. Asa ca domnule Knapp si domnule Iohansen, veniti in Romania. este bine totusi sa stim pe ce picioare stam, si unii si altii.
  Este normal si firesc, exista oameni de buna calitate , buni profesionisti in Romania. Ei sunt cei care pun "piedica" colapsului economic romanesc. In extremis nici chiar P.S.D ul nu este cauza tuturotr relelor. Functionari corecti, ingineri, itisti, medici, uneori politisti, inca tin lucrurile pe linia de plutire. Din ce in ce mai putini. Cat despre restul. se ocupa proverbele romanesti. "O maciuca la un car de oale" sau "un prost arunca piatra si zece destepti se chinuie sa o scoata". Problema este ca nu avem zece destepti, in timp ce prostii.......
  • Like 1
 • Eu cred ca domnul Burduja este deosebit de optimist in ceea ce priveste nivelul de trai decent al unui IT-ist din Romania , prin comparatie cu un altul din UK, , exemplul dumnealui.In primul rand ce inseamna un trai decent pentru un tanar scolit si foarte dedicat profesiei?La Bucuresti si la Londra?
  • Like 0
 • Tibi_R check icon
  Daca e asa de grozav, de ce asa putini straini se muta in orasele noastre?
  Hai sa fim seriosi. Romania e atractiva pentru anumiti angajatori, ca pot gasi forta de munca mult mai ieftina, dar nu cea mai inalt calificata. Tot in Silicon Valley sau in Londra gasesti oamenii super calificati.
  Dar, in schimb pentru cei care trebuie sa conduca zilnic pe strazile noastre, care trebuie sa dea spagi sa-si trimita copiii la gradinite sau scoli decente, care trebuie sa se interneze in aceleasi spitale infecte nu stiu cat sunt de incantati ca locuiesc in Romania.
  Altii avanseaza, vor merge cu hyperloop-ul, si noi ne vom vinde calea ferata la fier vechi. Ce fericit trebuie sa fii sa locuiesti in Romania!
  • Like 2
 • Ah, si in London se dau șpăgi in spitale, se folosește apă pe post de dezinfectant, te duci la wc in fundul curții la școală sau îți cade tavanul în cap, nu sunt spitale în care sa poți trata arși, aleșii își dau contractele publice firmelor de casă și-și atribuie prin hotărâri semnate de ai lor bucăți din țară? Și acolo își bat joc de tine la ghișee și te pun să dai șpăgi in timp ce Tăricenii lor intră pe ușa din dos?
  Nu? Atunci nu au același standard de viața.
  • Like 6
 • Sa intelegem ca, de fapt, salariile n-au nici o legatura cu mult clamata productivitate a muncii si nici cu mult clamata inovatie. De fapt salariile sunt rezultatul calculelor de maximizare a profitului, in rest ... apa de ploaie, motiv de 'razmerita' daca se incearca alinierea pretului fortei de munca la preturile din UE. Una este sa spui ca sistemul economico-financiar din Romania are si imperfectiuni si alta sa spui ca aici este iadul pe pamant !
  • Like 0
 • Adrain D check icon
  Cum se defineste standardul de viata? Birocratie, calitatea in servicii ca sanatatea, nivel de coruptie, infrastructura, si altele? Cati oameni din Londra se muta in Romania si cati invers? IT e probabil domeniul cel mai usor de relocat, asa ca daca argumentul principal e costul relativ scazut al vietii, asta nu e un motiv prea mare de bucurie.
  De unde vin statisticile de la olimpiada? Avem traditie si rezultate foarte bune, dar locul 3 nu apare in clasamentele pe care le vad de la aceste competitii. In plus, care e proportia olimpicilor care raman fata de cei care pleaca, la Londra sau in alta parte?
  • Like 2
  • @ Adrain D
   dalex check icon
   Am inteles, dupa tine este rau si cand este bine.
   Sa fie cum zici tu, dar ce ti-am facut de te-am suparat noi cei din tara ?
   Ai plecat si ti-e teama ca ai decis in graba si ai gresit ?
   • Like 0
  • @ dalex
   Nu. Este rau cand e rau. Si e rau.
   • Like 1


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult