Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Singurul „citat celebru” care nu-ți cere un share: Nu poți trăi din citate motivaționale

Servită în calupuri de o calitate îndoielnică, inputurile motivaţionale au devenit omniprezente. Au inundat viaţa dincolo de cota de avarie şi nu există ungher al minţii şi inimii căruia oameni de ştiinţă sau artişti să nu-i fi rezervat zeci de ani, în strădania continuă de a descâlci firea umană, şi care să nu poată fi sintetizat, pe reţelele de socializare, într-o pastilă efervescentă care, îngurgitată pe nerăsuflate, să pişte plăcut neuronii cititorului, făcându-l să se simtă câteva secunde mai inteligent cu zece cuvinte.

Sfaturi despre orice stau azi la îndemâna tuturor. „Cutărescu a spus două puncte crash boom bang wow” pare a fi soluţia la fiecare din problemele cu care ne confruntăm. Numai că ele nu dispar, sunt eludate. La fel ca viaţa pe Facebook, care nu desfiinţează realitatea, ci o face puţin mai insesizabilă, suprapunând peste ea vălul Instagramului şi al Photoshopului şi uitarea generată de like-uri şi postările de pe wall.

Deja e un fapt acceptat, ce cochetează cu zona truismului, că reţelele de socializare reprezintă un indice al alienării de lumea reală. Cu cât mai mult timp petrecut pe net, cu atât mai săracă şi nesatisfăcătoare e viaţa dincoace de biţi.

Însă problemele individuale rareori vor fi rezolvate prin evadarea într-o existenţă virtuală. Acolo poţi afla un fals punct de echilibru, aflat la confluenţa multiplelor identităţi confecţionate şi care, temporar, reuşeşte parţial să „fenteze” fiinţa adevărată, precar suspendată deasupra lumii reale, dar dezamăgitoare. Acest simulacru de oglindă, în care fiecare îşi studiază atent orice zâmbet şi se reflectă cu gesturi elaborate, are un aport insignifiant la viaţa adevărată. Cel mai vizibil e la aceia care îşi dirijează dorinţa de a fi plăcuţi cu atâta măiestrie în online că, atunci când aceasta e răscumpărată în like-uri, eul li se transformă într-o creatură cvasimitică, pe care le e şi teamă să o scoată afară, nu cumva aura să se disipe prea uşor la lumină.

O asemenea oglindă, ale cărei mecanisme sunt operate pentru a obţine un rating mai bun al sinelui virtual, nu transmite nimic când sunt acasă, între patru pereţi, şi repaosul îi obligă să mediteze asupra vieţii pe care o duc.

Ori de câte ori decupăm tablouri multicolore dintr-o fictivă viaţă bucolică, ne ciopârţim pe noi. Dar mundus vult decipi. Lumea vrea să fie înşelată. Lumea iubeşte înşelăciunea pentru a se autoproteja. Eroarea fundamentală, trecută cu vederea pentru că s-a înrădăcinat în substanţa mentală a multora, e că societatea încurajează înşelăciunea prin gândirea şi comportamentul zilnic al tuturor celor care o compun. Iar o eroare asumată colectiv pare mai puţin nocivă datorită caracterului ei universal.

(Foto Guliver/Getty Images)

Însă, în momentele de sinceritate, rare sunt persoanele care nu se înşeală cu privire la cum ar trebui să se desfăşoare relaţiile interumane, la ce şi-ar dori să facă în timpul liber, la tipul de persoane ce le-ar fi trebuincioase, la felul în care ar trebui să fie tratate şi să îi trateze pe ceilalţi, la lucrurile de care ar avea nevoie indispensabilă, la joburile care li s-ar potrivi şi deciziile pe care ar urma să la ia.

Ştiu, dar nimeni nu are decât o idee înceţoşată despre ce trebuie concret făcut.

Paradoxul e că pastilele efervescente din zece cuvinte inteligente ale somităţilor defuncte şi mai puţin defuncte de pe mapamond le răspund cu o elocvenţă însufleţită, 24 de ore din 24, tuturor întrebărilor cuibărite în cap. Ignoră răutatea! Urmează-ţi visul! Dă-te de-a dura! Fă ce simţi ! Dar, oh, şi ce-ţi place! Şi, mai ales, ce te face fericit! Trăieşte clipa! Bucură-te de ea! Vizitează globul pământesc! Iubeşte! Cântă în ploaie! Dansează în băltoci! Miorlăie în pat! Şamd.

Asemenea îndemnuri, variaţiuni pe aceeaşi temă, par a traduce frământările, uimirile, nehotărârile, aşteptările şi dorinţele individuale, dar scot în evidenţă mai ales neputinţa de a le pune în practică. Căci, luându-le în serios, autorul îţi sădeşte în minte acel soi special de luciditate pe care îl dau doar prostia şi ignoranţa.

Motivul, foarte banal, e că elanurile sentimentale către dolce far niente şi starea de zen, aşa cum sunt ele formulate de unii şi alţii, sunt greu puse la încercare când: a) jobul îţi solicită nervii şi răbdarea în locul creativităţii şi IQ-ului; b) banii puşi deoparte în fiecare lună abia îţi ajung pentru un weekend la Herculane; c) babuinii şi partenerele lor botoxate sunt modelele celor din preajmă; d) ce ai învăţat la şcoală valorează infinit mai puţin decât maneaua nebunului de Salam; e) relaţiile fluctuează între rateuri şi inexistenţa celuilalt; f) compromisurile, ce ar fi trebuit să aibă un caracter provizoriu, nu aduc îmbunătăţiri semnificative pe termen lung, ba se şi se înmulţesc; g) anii fug din viaţa ta mai repede decât Usain Bolt la Jocurile Olimpice h) iluziile cad secerate ca inteligenţa celor ce capitulează, zi de zi, în faţa emisiunilor pentru oligofreni.

Într-un final, chiar şi cei mai naivi, odată ce-s loviţi zdravăn de realitate cu leuca-n cap, pricep cât de cât că trăiesc într-o lume populată cu fantasme dezordonate în care mulţi aleg să creadă deoarece, astfel, şi fantasma proprie ar avea mai multă consistenţă.

Pricep, dar ce ar putea face?

O întrebare mereu actuală.

Răspunsurile, via „famous quotes”, se adăpostesc şi ele în liniştea calmantă şi protectoare ale nemuritoarelor umbrele croite din clişee: să ai puterea să o iei de la capăt (încă o dată), să îţi păstrezi nealterate idealurile, să ţii minte că viaţa ta e în mâinile tale, să nu te laşi afectat de minusculul inconvenient că eforturile şi implicarea par a nu duce niciodată nicăieri, să nu repeţi greşelile din trecut (sic!), să nu laşi greutăţile să-ţi fure zâmbetul sau să-ţi răpească plăcerea de a plăti 10 ani rate la mobila de bucătărie, să-ţi prepari eternele cocktailuri delicioaaaase din eternele lămâi stafidite pe care viaţa ţi le-aruncă-n meclă etc.

Toate astea se cunosc, te-ai lovit de ele de o sută de ori doar în ultima săptămână pe internet şi le-ai auzit repetate, cu o intonaţie sacrosanctă, la toate conferinţele ţinute de oameni frumoşi, cu zâmbet relaxat şi atitudine inspiraţională.

Dar mereu intervine ceva. Aşa cum, în trecut, năvălirea Hoardei de Aur a mongolilor a împiedicat Rusia să participe la Renaşterea europeană, în prezent, năvălirea unei hoarde invizibile în viaţa individului îl împiedică să participe la renaşterea sa spirituală.

Pentru că, oricât am rosti sloganuri de îmbărbătare, va fi problematic modul în care s-ar putea (auto)educa natura individuală într-o cultură în care facultăţile centrate pe cultivarea unui stil de viaţă care să o reprezinte sunt în pericol de-a fi destrămate de preeminenţa laturii tehnologice asupra celei umane, de intervenţia unei ordini de necesităţi fatale greu de ignorat, de interdicţiile sociale care o împiedică să se manifeste conform sieşi, dar şi de interminabilele conflicte izvorâte din prea multe idealuri şi moduri de a trăi, sfaturi şi nevoi de validare.

De aici împunsăturile confuziei, dificultatea de a angaja întreaga fiinţă în ceva concret, sau inutilitatea curajului de a face ce doreşti. Nu pentru că oamenilor le-ar lipsi dorinţa de a fi utili (sieşi şi comunităţii), voinţa de a face o schimbare radicală, ambiţia de a-şi depăşi condiţia, curajul ori fiindcă nu au habar ce vor de la viaţă.

Însă, aparent, sunt la îndemână atâtea opţiuni, perspective şi posibilităţi că nu îţi vine a crede în precaritatea şi/sau falsitatea lor. Soluţiile la problemele cu care omul modern e confruntat sunt servite cu atâta promptitudine că e incredibil de ce, aflându-le, acestea se încăpătânează să rămână insurmontabile. La fel, există atâta veselie şi fericire în mediile de socializare încât statisticile ce vorbesc de singurătate, depresie şi nefericire la nivel global par a împrumuta un aer de chinezărie făcută pe vapor sau, mai grav, seriozitatea unui doctorat făcut în universităţile româneşti. Iar revistele glamour emană atâta poftă de viaţă şi de succes că nu înţelegi cum de oamenii fără job şi cei care trăiesc de azi pe mâine, deşi devorează asemenea droguri ale mass-media, nu vor să îşi schimbe destinul în acord cu ceea ce citesc.

Am putea merge mai departe, la predilecţia stupefiantă a numeroase persoane către oficianţi ai corupţiei, vulgarităţii, minciunii, mitocăniei şi indiferenţei (inclusiv faţă de cei ce îi susţin), ca să înţelegem că organizarea vieţii prin trasarea unui cadru eminamente raţional constituie o abordare neinspirată şi tentativele de îmbunătăţire a ei doar prin tapetarea spiritului cu bon mots şi alte mostre de înţelepciune culese din online riscă să devină un regres la infinit.

Viaţa nu doar că e complexă şi are multe aspecte, dar produce cohorte de oameni slab educaţi care, convinşi că ignoranţa lor e calea către adevăr&dreptate, împânzesc plini de seninătate societatea cu acele trăsături care, în capul lor, fac din individ un om ales, impunându-le ca etalon şi pe cei care le întrupează drept modele. Întrucât forţa lor rezidă în numărul mare al celor ce o compun şi întrucât numărul lor creşte de la o zi la alta, puţin câte puţin, inconştient şi chiar fără voie, aceştia demontează întregul ansamblu al unei societăţi funcţionale, tocindu-i ascuţişurile şi sporind imperceptibil alienarea individului care, copleşit de oboseală, neputinţă şi lehamite, ajunge să-şi piardă sensul propriei structuri interioare.

Cronologia dezastrului social la care asistăm nu poate fi datată cu uşurinţă. Nimeni nu poate spune cu certitudine dacă şi când se va produce lovitura fatală. Poate nici nu va exista. Poate nici nu asistăm la vreun dezastru. Caracterul speculativ al oricărei predicţii e uşor de pus la îndoială şi ridiculizat.

(Foto Guliver/Getty Images)

În ultimă instanţă, ce decizii luăm, ce facem cu noi înşine, cum preferăm să trăim şi ce lăsăm moştenire va fi responsabilitatea fiecăruia. Care, cumulate, ne vor afecta pe toţi.

Şi, deoarece am menţionat că rareori citatele vor reuşi să ne scoată din dărâmăturile în care viaţa ne aruncă, voi încheia, în răspăr, tot cu un citat, însă unul ce nu are această pretenţie, căci nu promite nimic şi nu îndeamnă la nimic. În schimb, descrie foarte bine ce cred despre lumea în care trăim.

Hai, să fie primit !

„…tocmai fiindcă m-aştept la prea puţin din partea condiţiei umane, perioadele de fericire ale omului, progresul său parţial, eforturile lui de-a o lua de la capăt şi de a continua, toate mi se par nişte lucruri grozave, care aproape compensează masa monstruoasă de nenorociri şi înfrângeri, de indiferenţă şi greşeală. Dezastre şi prăbuşiri vor mai fi; dezordinea va triumfa, dar şi ordinea, fie şi numai din când în când.” („Memoriile lui Hadrian”, Marguerite Yourcenar)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • ” La fel ca viaţa pe Facebook, care nu desfiinţează realitatea, ci o face puţin mai insesizabilă ” ??? Sau ”sesizabila” ? Si uite-asa stand si disecand firu-n n-spe ajuhg de pic si eu in capcana vietti ” oglindă, ale cărei mecanisme sunt operate pentru a obţine un rating mai bun al sinelui virtual ” :)
    In rest...stima pentru articol !
    • Like 0
  • asta cu citatele, apoi insiruiri de citate - nu e un fel de plagiat, la alta scara, desigur?
    • Like 0
  • Atât de adevărat încât devine trist.
    • Like 0
  • Articol bun.
    • Like 0
  • Foarte frumos articolul si plin de ganduri pe care la un moment dat multi dintre noi le-am avut chiar daca nu atat de clar si rational spuse.Mi-e imi plac citatele de toate felurile, fie din literatura, fie din spusele unor oameni de seama din toate timpurile. Nu-mi ghidez viata dupa ele si nu am putut sa o fac niciodata dar m-au ajutat mult sa nu ma simt singura in fata unor inerente absurditati din viata de toate zilele. Am liste intregi de citate din miile de carti citite in decenii de viata pe care le-am grupat pe fiecare deceniu in functie de ceea ce am trait atunci. Viata mea facuta din citate! Le-am scos chiar si din dialogurile din filmele preferate. " Intalnire cu Joe Black" mă ajuta mult in aceasta parte finala, sunt toate trecute in deceniul de dupa 70 de ani. Pot sa spun ca umorul, autoironia si o atitudine mai relaxata fata de ce fac altii fac sigur viata mai placuta.Felicitari pentru articol, chiar mi-a placut foarte mult!
    • Like 2
  • La început a fost cuvântul... iar la final ce este ?
    • Like 1
  • Marius P check icon
    Buna ziua! Va felicit pentru articol. Spunea Dan Puric ca la un momentat dat ca i-a cerut unui un om batran, simplu de la tara o definitie a vietii, omul a spus: "Viata-i viata... dar si multa nalucire in jur!".
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult