Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Sistemul medical privat e fără caste. Acolo, dacă eşti bun rezişti, dacă nu eşti bun pleci

hol de spital - Getty

Foto Guliver/Getty Images

Sistemul public de sănătate e în colaps. Haos mai mare ca în spitalele de stat nu cred că există. Poate la ANAF sau la Casele de Pensii. Dar nu de nivelul şi dramatismul din spitalele publice din România.

Cetăţenii români sunt captivi de ani buni unui sistem care consumă resurse imense şi oferă mult prea puţin pentru cât plătim lunar pentru el: 223 lei la salariu minim pe lună (circa 50 euro) şi 543 lei la un salariu mediu (circa 120 euro).

Ca să fim trataţi „gratuit". În mod egal. Adică, de fapt, unii să fie trataţi şi alţii lăsaţi pradă destinului. Cei mai mulţi nu avem probleme majore de sănătate. Slavă Domnului! Căci, dacă ajungi să te îmbolnăveşti mai grav, ai două variante ca să ai cât de cât şansă de supravieţuire: [1] fie cunoşti pe cineva şi faci tot posibilul să ajungi prin trimitere sau [2] fie ai suficient de mulţi bani ca să plăteşti în plus pentru acest serviciu gratuit astfel încât să ajungi unde trebuie şi tratat cum trebuie.

Chiar şi cu creşterea consistentă de salarii, cele două variante au rămas la fel. Ori, ori. Nu a scăzut nici tariful pentru servicii gratuite de calitate infinit mai bună decât cea pentru muritorii de rând şi nici importanţa prietenilor care să te recomande / să te ajute să ajungi unde trebuie.

Ştiu, vor spune unii: m-am operat la stat de X, o operaţie complexă, fără să dau nimic. Dacă nu ai dat ceva sau nu ai apelat la cineva înseamnă că ai avut noroc. Un noroc chior.

Acest sistem este un sistem clientelar şi un sistem în care castele se dezvoltă foarte mult. Doctorii din vârful piramidei sunt adevăraţi shoguni. De la cel mai important specialist până la cel mai mic trepăduş din sistem, toţi sunt mufaţi bine de tot. Se apără unul pe altul. Se acoperă unul pe altul. Nu se dau în gât. Tac şi fac. Este şi un sistem foarte închis: orice asistent sau doctor tânăr care vine cu alt stil de muncă (nu ia sau nu tratează diferit pe cei recomandaţi) este eliminat rapid din sistem. E izolat. După metoda clasică.

Pacientul e mereu victima. E suficient de sărac să fie speriat cu alternativa privată. Care înseamnă complet altceva. Oricine a mers într-un spital privat a văzut diferenţa. Şi asta într-un sistem privat medical care încă e incipient. Şi pus pe picior de inegalitate faţă de stat: întâi plăteşti sistemul de stat din salariu şi apoi, dacă vrei cu adevărat servicii medicale, plăteşti mai mult la shogunii de la stat sau mergi în privat. Nu ai alternative. Caz în care, sistemul privat prinde şi el pe cei cu venituri mai mari. Sau pe cei foarte disperaţi sau exasperaţi care scrâşnesc din dinţi şi plătesc de două ori servicii medicale.

Nu orice pacient însă e victimă. Cel care are o poziţie în societate (face şi el parte din alte caste) sau cel care are bani poate cumpăra servicii excelente la stat. Pentru astfel de oameni discuţia privat-public nu e importantă. Chiar e mai confortabil să fie menţinut sistemul de stat, încă mult mai dezvoltat decât cel privat pe alocuri. Amărâtul de pacient fără relaţii şi bani însă e victimă sigură. El e mereu ignorat pe holuri, operat sau tratat greşit sau insuficient. Infectat din prima clipă în care intră în spital.

Sistemul privat e fără caste. Acolo, dacă eşti bun rezişti, dacă nu eşti bun pleci. Acolo eşti evaluat de pacient. Acolo pacientul are un contract clar cu doctorul şi cu spitalul. Shogunii nu sunt doctorii. Shogunii sunt cei ce investesc capital, îşi asumă riscuri, intră în concurenţă cu alţii. Pot da faliment. Pot fi boicotaţi de pacienţi. Ca în orice demers antreprenorial.

Sindicatele din sănătate încep să se agite. La fel şi doctorii-shoguni. Statul trebuie apărat. Sistemul trebuie apărat. Cel care oferă gratuit nimic. Sau nu mare lucru. Egal pentru toţi. Cel centrat pe doctor-shogun (plus toată echipa din spate) nu pe pacient. Care e mereu speriat cu tot felul de prostii. Noi, utilizatorii de servicii medicale, trebuie să îi trimitem imediat la plimbare pe aceşti detractori. Mereu împotriva reformelor. Ştim ce îi mână în luptă. Nu sănătatea noastră, asta e clar.

Suntem prea săraci ca să ne mai permitem acest lux! Reforma în sănătate trebuie să devină o prioritate. România trebuie să treacă printr-un proces amplu de reformare în care toate serviciile publice trebuie puse în regim de concurenţă reală cu cele private. Egalitatea de tratament a pacientului trebuie înlocuită cu egalitatea de tratament a furnizorilor de servicii medicale. Doar concurenţa reală între privat şi stat poate salva vieţi şi ne poate da o şansă egală la sănătate de calitate.

În final, vă invit să reflectaţi la acest aspect: serviciile medicale de stomatologie sunt cvasi-private, cele de oncologie sunt cvasi de stat. Unde e mai bine? Unde mergem noi la alţii să ne tratăm şi unde vin alţii la noi să se trateze? E testul cel mai simplu pe care îl putem face.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ar fi nedrept sa nu spun asta. Fratele meu se trateaza de noua luni la IOB.Nimeni nu i-a luat un leu mita.A platit doar analize care se efectuau in regim privat si CT-urile facute la urgenta.
    • Like 1
    • @ Victoria Rabei
      Delia MC Delia MC check icon
      Excepția confirmă regula...
      Vi se pare puțin si normal analize în sistem privat și CT, fiind trimis de o instituție de stat? Mie nu.
      • Like 0
  • Parerist check icon
    Eu cred ca statul trebuie sa joace rol de mediator, si sa stabileasca regulile, si nu sa fie gestionar direct al sistemului de sanatate, si cu atat mai putin de intermediar. Trebuie sa exista concurenta intre asigurari si intre spitale, pe de o parte, insa pe de cealalta parte nu cred ca rolul afacerii in sanatate ar trebui sa fie profitul. Pentru ca exista boli/pacienti mai profitabile decat altele, exista regiuni unde probabil nu s-ar face profit si ar fi abandonate, fara sa existe un minim de servicii, etc. De exemplu un sistem de tip "afacere" nu ar avea prea mare interes sa faca preventie, nu se castiga mare branza din asta, banii vin din tratamente. Sanatatea e un domeniu in care goana dupa profit poate duce la derive de etica, chiar si daca la nivel individual fiecare om din "sistem" e OK.
    Poate ca ministrul sanatatii ar trebui sa fie o IA (chiar daca e artificiala, macar e inteligenta :D ) . Ar avea de optimizat o functie destul de simpla, cu resurse finite si cunoscute ar trebui maximizat/minimizat cativa parametri statistici relativ usor de urmarit (morbiditate, mortalitate, etc).
    • Like 1
    • @ Parerist
      Delia MC Delia MC check icon
      În sistemele eficiente de sănătate e tot timpul vorba de bani: trăiesc din sumele colectate și au grijă să le chivernisească optim. Nimeni nu face o clinică pentru caritate, să fim serioși. DAR acele sisteme sunt în țări cu reguli stricte și clare, special făcute să prevină derapajele de la etică. Reguli a căror încălcare aduce pedepse uriașe, de cele mai multe ori nu numai penal ci atrage eliminarea din sistem.
      În aceste condiții ar avea interes maxim să facă prevenție întrucât costă mult mai puțin decât tratamentul acelorași boli.
      • Like 0
  • Aiurea, dacă e așa de eficient atunci să-și facă un sistem de asigurări privat complementar celui de stat nu să tragă tot din banii de la stat. La noi din păcate mediul privat românesc nu creează bani ci trage tot pe bugetul de la stat. Mai era un deștept care voia să ,, privatizeze " registrul comerțului, halal afacere.
    • Like 1
    • @ Adrian Ionescu
      Ar trebui ca oamenii sa poata opta unde isi fac asigurarea; la stat sau la privat; si daca isi fac asigurare; nu obligatoriu, toti, la stat, ca acum; asta e greseala.
      Daca va uitati la Obamacare, faimoasa lege din SUA, veti vedea ca statul asigura asistenta medicala gratuita si pentru cei care nu pot sa si-o plateasca. Nu ii obliga pe toti sa plateasca (chiar si cei fara venituri sau cu venituri modeste) la stat.
      Acum intelegeti diferentele? (Nu mai punem la socoteala faptul ca cei fara venituri sau cu venituri modeste platesc asigurari mai mari decat cei cu venit din pensii de stat. Pina la pensii de 2000lei/lunar nu platesc asigurare...?!!!)
      La noi este un sistem mafiot, centrat pe stat, care distribuie banii cum vrea el, cui vrea el. De obicei, tot mafiotilor. Dar ii taxeaza -obligatoriu- pe toti.
      In felul asta avem oameni care nu pot plati, suprataxati si oameni care platesc, dar nu beneficiaza de servicii medicale, pentru ca se duc la privati.
      Halal!
      • Like 2
    • @ Munteanu Mongolul Mircea
      Greșit, în toate țările din Europa asigurarea de stat e obligatorie iar cea privată complementară. Doar nu vreți un sistem precum cel din SUA ? La veniturile noastre de 400-500 de euro 80% din populație nu ar avea acces la sistemul de sănătate.
      • Like 2
  • Gabi check icon
    Eu sunt de acord cu Cristi Păun. Comunitatea socialistă este o mare asociație autoritară în care ordinele sunt emise și respectate. Dar, până acum, niciun „Comitet de Îmbunătăţire” şi nici decizii economice luate în grabă de către stat nu au reuşit vreodată să menţină un sistem de sănătate decent. Speranţa că instituțiile statului ar putea îmbunătăți situaţia sistemului de sănătate prin intervenţii „de-la-centru” este speranţa că o economie planificată, (adică socialistă), eventual va începe să funcţioneze. Este o speranţă periculoasă. În cele din urmă, deși economia încă pare liberală, aceasta va ajunge să fie complet controlată de către stat.
    Democrația reprezentativă nu poate exista dacă o mare parte din angajaţi şi alegători trăiesc din bani de la stat.
    • Like 5
    • @ Gabi
      Parerist check icon
      Asa e, democratia reprezentativa nu functioneaza cand aceeasi mafie controleaza si economia, si politica, si eventual si justitia, presa, etc. Si nici cand clasa medie se subtiaza (fenomen care se intampla peste tot).
      • Like 0
  • Delia MC Delia MC check icon
    Domnule Autor, puteți să uitați. Privatul e bau-baul modern, de când cu inițiativa aia de lege.
    Citez: se transformă spitalul în ONG, vom plăti de ne ies ochii, cine are bani se tratează, cine nu...
    Ei nu înțeleg că era și o modalitate elegantă de a stârpi șpaga: prin concurență, așezămintele medicale de stat erau obligate să ridice nivelul. Erau obligați să renunțe la șpagă.
    Se deschideau porțile clinicilor și spitalelor private pentru publicul larg, care avea posibilitatea să aleagă ( scrie clar, pacientul NU plătește în plus. Dar la tv asta nu se spune).
    Statul nu poate să se ocupe integral de asistența medicală așa că își atrage instituții private cărora le plătește actele medicale, câștigând, căci sunt deja construite din fonduri private.
    Dar nu. Românul e masochist, vrea să meargă în continuare cu plicul, umil și umilit la spital. Să fie ușuit de liftieră, asistentă, să bage banul în buzunarul infirmierei dacă vrea un așternut curat, plosca, etc. Să fie prost tratat. Mama mea e caz de malpraxis, dar cui să-i spui? Eu am ocolit indicația medicală și bine am făcut, am evitat două operații inutile pe care natura plus controale le-au rezolvat. Am căutat abitir și am găsit cu greu un medic bun, dar eu am avut noroc chior. Bine, și încăpățânare ieșită din comun.
    Dar se vrea perpetuarea haosului. A șpăgii, al sistemului feudal din spitale a apelor tulburi unde rechinii se mișcă în voie.

    PS: în medicină e foarte des vorba de bani, spitalul trăiește din plata serviciilor. Fără bani medicina nu trăiește. Un stat NU poate subvenționa la infinit toată asistența medicală dar prin colaborarea casă de asigurări și privat se poate.

    PPS: rog citiți ordonanța.
    • Like 1
    • @ Delia MC
      maripos check icon
      De parca n-ar fi si casa de asigurari tot a statului. Si mie mi-e greata de umilinta suportata in spitalele de stat. Dar daca acea casa de sanatate (= statul) plateste pentru toti cei care merg la privat tarifele cerute (duble sau triple), intr-un trimestru se cheltuie tot bugetul pe un an. Ori daca privatul colaboreaza cu casa de sanatate bugetul creste peste noapte. Nu tot din acelasi buget ii plateste casa? Sau casa incaseaza mai mult? De unde? De la stat!!!???
      • Like 1
    • @ maripos
      Delia MC Delia MC check icon
      Este, și uitați de ce: problema numărul unu e că statul își bagă mâinile până la umăr în bugetul Casei: sumele colectate merg la bugetul consolidat al statului (pentru astuparea diverselor găuri) și apoi, deja micșorat, se întoarce la Casă (de aia medicii și toate cadrele medicale sunt bugetari). Deci furt din partea statului, subfinanțare cu bună știință.
      Aveți dreptate, am auzit că deja privații nu vor, căci nu pot accepta sumele mici virate de Casă. Până la urmă acesta e prețul real nu cel oferit de Casă. Asta înseamnă că serviciile medicale la stat sunt sub-evaluate, ceea ce cumva se știa. Ies la iveală multe probleme ce vor trebui cumva rezolvate.
      • Like 0
  • Spitalul privat ? Este o soluție doar pentru cei cu ”cont gras”. Dar , de regulă, nu crește prin forțe proprii ci doar prin ademenirea/racolarea de specialiști de la spitalele de stat, ”procurarea” de dotări în stil pnl-ist (precum Dr. C.), slăbirea capacității profesionale a spitalului de stat și, ”paradox”, limitarea responsabilităților pe spatele spitalului de stat ! Rentabilă afacere, nu-i așa ? În concluzie, care e aportul unui spital privat la rezolvarea asistenței sanitare a unei populații cu venituri (în medie) reduse și a limitării responsabilităților pentru actul medical ? Involuntar, ajungi la concluzia că (dacă spitalul privat nu e ”ajutat” să se finanțeze independent), spitalul privat nu poate ”rezista” fără căpușarea resurselor umane și financiare ale statului ! Dacă nu va fi obligat să se finanțeze singur, viitorul spitalului privat nu e unul roz și, în această situație, nu prea mai vedem contribuția spitalului privat la asistența sanitară asigurată de stat la nivelul marii majorități a populației, ba chiar (după racolarea resurselor umane și financiare de la stat) dimpotrivă !!
    • Like 1
  • Din păcate,d-ul Păun are dreptate.Tot din păcate,noi plătitorii de taxe și impozite sunt REFRACTARI la nou.
    • Like 5
  • Nu trebuie deschis cufarul pt spitalele private , ci trb reformat sistemul de stat. Sacali sunt peste tot. Sunt "n" exemple cant spitalele private sau companii farmaceutice au decontat de la stat lucruri care nu le-au facut. Asa ca sa nu ne amagim cu privatul.
    • Like 1
    • @ Silviu Pop Sese
      check icon
      Sistemul de stat nu se va reforma atat timp cat poate folosi discretionar resursele...ce,ai vazut vreo schimbare in bine din partea personalului medical dupa majorarea salariilor?Aceleasi scandaluri legate de ne-spalarea mainilor,luarea de spaga...Concurenta ar fi singurul mod de a responsabiliza sistemul de stat,desfiintarea casei de sanitate ar aduce la buget suficienti bani pentru un spital regional,dar asta nu se poate...mai bine capuse grase decat pacienti bine tratati.
      • Like 1
  • Spitalul privat urmărește profitul, deci este o afacere. În acest caz sist. privat trebuie să se finanțeze singur și nu să căpușeze spitalul de stat !
    • Like 2
    • @ Ion Filip
      Adi check icon
      Gresesti profund si tu si toti cei care gandesc "de stinga". Statul te capuseaza pe tine (si pe mine si pe toti platitorii de taxe) ca sa tina captiv sistemul medical (statul/birocratii este un intermediar - camatar care se baga intre mine, pacientul platitor de taxe si doctorul furnizor de servicii medicale si doar isi ia partea leului ca si intermediar inutil). Eu (si tu) dau bani ca sa am servicii medicale. Este irelevant din punctul meu de vedere ca serviciul medical este "de stat" sau particular. Eu (si tu) il finantez. Pe mine ma intereseaza rezultatul final al investitiei mele. Si este calr ca privatii ofera rezutate mai bune decit "statul". Si atunci de ce sa nu se duca banii din taxele mele (si ale tale) catre cel mai eficient sistem? Si apropo, de ce este nevoie de "stat" (citeste birocrati plimbatori de hirtii) caintermediar intre mine si doctor? De ce sa dau o parte din banii pe care ii aloc sanatatii unor intermediari hoti si lenesi? De ce sa nu dau banii direct doctorului? Poate asa ma costa mai putin sau doctorul fiind mai bine platit imi ofera servicii de si mai buna calitate? Si evident ca daca nu ar fi subventia numita "stat" si toti doctorii ar fi la privat ar fi concurenta mai mare intre ei si ca atare si serviciile oferite de ei ar fi mai ieftine si de mai buna calitate. Imagineaza-ti spitatele si policlinicile (de stat) ca niste aeroporturi care nu au propriile avioane, ci doar inchiriaza spatiile firmelor de aviatie. La fel ar trebui si spitalele sa inchirieze salile de operatie, cabinetele si rezervele catre doctori. Si ca sa inchei - ar trebui sa nu mai existe asigurare de stat (CNSAS) si toate asigurarile sa fie private (cu mentiunea ca pentru cei saraci sa contribuie in functie de necesitati statul - dar tot spre firme de asigurare privata la alegerea asiguratului). In acest fel ar avea grija firmele de asigurare ca doctorii sa nu sara peste cal cu cheltuielile.
      • Like 5
    • @ Ion Filip
      Eu am fost internat de multe ori în spitale de stat,pt. diferite boli.(am 80ani).Am fost internat și într-un spital privat, de doua ori, cate O Zi.(a plătit fiul meu) Să știți că e MARE,chiar f. mare diferență în toate privințele.Curatenie,liniște,atenția acordată de medic și cadrele medicale,etc.Ce bine ar fi dacă toate spitalele ar fi macar la jumătate că cel la care mă refer.
      • Like 4
    • @ Adi
      Roxana B check icon
      Qed! Dar cine e interesar in asemenea reforme?
      • Like 0
    • @ Ion Filip
      Delia MC Delia MC check icon
      Totul pe lumea asta este o afacere. Bun venit în lumea reală!
      • Like 3
    • @ Delia MC
      Gabi check icon
      Subscriu +Like.
      • Like 0
    • @ Adi
      maripos check icon
      "pentru cei saraci sa contribuie in functie de necesitati statul"
      Avem pre multi saraci, statul nu face fata.
      • Like 0
    • @ Adi
      Parerist check icon
      Concurenta e buna, nimic de zis. Insa trebuie sa fie bine incadrata, iar profitul nu poate fi singurul obiectiv in privinta asta. Cu alte cuvinte chiar daca sistemul in sine e 100% privat, statul are un rol de regulator de jucat chiar daca nu unul financiar.
      Asiguratorii urmaresc profitul, si dau raportul actionarilor, nu tie, oricat ai tu impresia ca esti important. Clientul conteaza doar daca inseamna profit.
      Gandeste-te de exemplu ca te "profileaza" unii ca fiind un potential client pagubos. Ai avut doua cancere in familie, si vine un contabil care decide ca e riscant sa te asigure, pentru ca cele cateva sute de euro pe care le ia de la tine nu vor acoperi un tratament de zeci de mii pe care va trebui sa ti-l ofere cu o probabilitate de 50% in urmatorii 10 ani. sau 75 in urmatorii 25. Si pur si simplu te lasa fara asigurare, sau iti baga o prima pe care n-o poti plati.
      Sau pur si simplu, refuza sa te asigure peste o anumita varsta. Iti ia banii pana la 45 ani fara sa clipeasca, iti ramburseaza doua coroane dentare si trei cutii de aspirina, si apoi pe baze pur statistice decid ca pe viitor au mai mult de pierdut decat de castigat pastrandu-te de client, ca de la o vreme ai inceput sa racesti cam des.
      Si nici nu e nevoie sa fie toti niste jeguri umane ca sa faca asta. Insa logica economica ii poate obliga, daca vreo societate de asigurari ar incerca sa faca acte "caritative" pur si simplu ar da faliment.
      Si spitalul poate avea derive din astea, gen iti ofera tratamente inutile doar pentru profit (deriva care apare si in sistemul comunist de stat dealtfel).
      • Like 0
    • @ Parerist
      Delia MC Delia MC check icon
      Se și întâmplă, in sistemul privat de asigurări de sănătate. Pur și simplu nu te iau. Dacă te și " debarcă" asta nu știu.
      Nu sunt neapărat jeguri umane, stă în firea omului să fie porc.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Parerist check icon
      Nu e vina de firea omului, ci de faptul ca sistemul e facut in asa fel incat aia care se poarta ca jegurile au supravietuit, iar ceilalti nu. Daca ordinul de "mariti productivitatea" dat sus ajunge jos "adu mai multi bani sau inchidem sectia" nu poti zice ca cineva anume e un jegos, insa sistemul intreg e corupt fara ca oamenii care il compun sa fie neaparat corupti.
      Daca nu vrei sa ramai cu cei care se poarta jegos trebuie sa creezi un mediu care sa incurajeze si sa rasplateasca (inclusiv financiar) comportamentul etic.
      Iar aici statul are un rol de jucat.
      • Like 1
    • @ Parerist
      Delia MC Delia MC check icon
      "sistemul intreg e corupt fara ca oamenii care il compun sa fie neaparat corupti" ați zis un mare adevăr.
      • Like 0
  • Prea multe lozinci propagandistice și prea puține date care să le susțină, nu cred că acest lucru ar trebui să „producă/livreze” un profesionist în ale economiei/finanțelor, profesor universitar la ASE.
    • Like 1
    • @
      De ce crezi că părerea lui nu e buna? Din cele scrise de tine,și tu ai o părere.Alege singur pe cea mai potrivită pt.tine.Parerea mea.
      • Like 3


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult