Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Sociologul Gelu Duminică, despre cum și-a convins mama să se vaccineze, cu „argumente de suflet”: „Uite, știi, ne luăm în brațe, ne pupăm, cum făceam noi”

Gelu Duminica si mama

Foto: Facebook Gelu Duminică

Sociologul Gelu Duminică a povestit la Digi24 cum și-a convins mama să se vaccineze, cu argumente de suflet - „uite, știi, ne luăm în brațe, ne pupăm, cum făceam noi” - și a adăugat că pentru oamenii simpli, în vârstă, nu funcționează îndemnuri la vaccinare legate de „datoria morală”, și „sănătatea publică”. Oamenii nu au încredere în politicieni, spune Gelu Duminică, care a punctat motivele pentru slaba vaccinare în rândul oamenilor în vârstă. 

„Pentru astfel de oameni, politicienii nu prezintă încredere, mai ales politicienii de la nivel central. Trebuie să ne uităm la un conglomerat de cauze, atunci când vorbim de slaba vaccinare, care țin de slaba strategie de comunicare pe care am avut-o, proximitatea serviciului - noi ne-am așteptat ca omul să vină către serviciu, cu toate că unii nu pot, sau fac eforturi foarte mari sau au costuri foarte mari pentru chestia asta și atunci refuză, și nu au înțeles că unii nu acționează doar cu argumente raționale, ci mai degrabă cu argumente emoționale care țin cu totul și cu totul de alte valori”, a spus Gelu Duminică.

Sociologul a povestit că în familia sa extinsă toată lumea s-a vaccinat.

„Noi suntem 4 frați și 2 au fost reticenți în a o susține pe mama să se vaccineze, cu toate că ei înșiși s-au vaccinat. Mama, având un istoric medical destul de complicat, cel mai mare frate, chiar dacă prima dată m-a susținut, după care a zis bă, poate totuși, Doamne ferește, să nu se întâmple vreun necaz. Eu am fost singurul nebun din familie, beneficiez și de o relație extraordinară cu mama mea, și în momentul în care am vorbit cu mama, mama a zis da, mamică. Și în dimineața vaccinării, când s-a îmbrăcat să se ducă, ceilalți frați au zis, băi, femeie, totuși unde te duci? Și mama a zis: eu i-am promis lui Gelu, așa că mă duc. Însă mamei i-au fost suficiente argumentele pe care le-a înțeles, adică pentru ea nu conta mamă, sănătatea publică, știi, e datoria morală... Hai să fim serioși, pentru oamenii ăștia contează foarte puțin, pentru că mobilitatea lor este redusă. Pentru că ei petrec foarte mult timp în casă, pentru că ei trăiesc pe ideea mie nu mi se poate întâmpla. Însă în momentul în care mamei i-am dat argumente de suflet - puiule, uite, știi, ne luăm în brațe, ne pupăm, cum făceam noi, mama a zis - gata, mamică, se duce mama. 

Gelu Duminică a povestit cum, după ce s-au vaccinat, a putut să își îmbrățișese din nou mama, pentru prima dată, de la începutul pandemiei, iar de Paște toată familia s-a reunit.

„Mama, după ce a făcut primul vaccin, frații mei mă sunau, râdeau, eu nu eram acasă la Galați, acolo erau ceilalți trei frați ai mei atunci, pentru că s-au dus să vadă dacă, Doamne ferește, se întâmplă ceva. Și mama a fost pe baterii Duracell câteva zile, eu am râs cu ea. Mama are probleme cardiace și probleme de respirație suficient de mari, destul de mari, cu stent, cu intervenții medicale. Și i-am spus, mami, ai să vezi că după aceea o să te simți chiar mai bine. (V-ați îmbrățișat?) O da, da. Toată familia mea extinsă, cu frați, cu nepoți, este vaccinată, absolut toată familia mea. Frații mei erau reticenți pentru mama, ei înșiși și-au făcut vaccinul”. 

„Acum de Paște, că suntem toți vaccinați, am fost acasă și am stat pentru prima dată în ultimul an de zile, exact așa cum o făceam odată, am stat la masă, ne-am pupăcit, am cântat, lucruri pe care le făceam și înainte de pandemie, dar pe care din păcate în timpul pandemiei le-am făcut cu foarte multe restricții. Am stat în poalele mamei, nu am ținut-o la piept, mama mea m-a mângăiat, dar niciodată nu m-a pupat, aveți cuvântul meu de onoare. Eu am simțit chestia asta ca o mare problemă, mama mea a simțit asta ca o mare problemă. Dar eram conștienți că o facem unii pentru ceilalți. Fratele meu care e superdiabetic de 30 de ani și operat de 2 cancere s-a dus și s-a vaccinat din dorinta de a susține sănătatea mamei, și a făcut-o cu AstraZeneca, în condițiile în care era pe piață toată nebunia. Citez din fratele meu - mă vaccinez și cu nino-nino dacă asta înseamnă că trebuie să o protejez pe mama. Și s-a dus și s-a vaccinat”, a povestit Gelu Duminică. 

Doar 15% dintre persoanele cu vârste peste 80 de ani s-au vaccinat anti-Covid, arată datele comunicate de Comitetul Naţional de Vaccinare. La această categorie de vârstă, este înregistrată cea mai scăzută acoperire vaccinală.

Sociologul Gelu Duminică a explicat la Digi24 că cei de peste 80 de ani au o mobilitate redusă și că pentru ei este grea deplasarea la un centru de vaccinare departe de casă. În cazul lor ar fi fost mai ușor să fie vaccinare la domiciliu sau cât mai aproape, a spus sociologul.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult