SUA, Marea Britanie şi Franţa au atacat vineri seara la ora 21:00, ora SUA (4:00, ora României), mai multe zone din Siria care se presupune că ar avea legătură cu armele chimice pe care regimul sirian este acuzat că le-a folosit împotriva civililor din Douma în urmă cu o săptămână, anunţă BBC, potrivit News.ro. „Misiune îndeplinită!” a anunțat sâmbătă pe Twitter președintele Donald Trump, mulțumind aliaților pentru intervenția „executată perfect”.
Peste 100 de rachete americane, britanice şi franceze au lovit ţinte militare ale regimului Bashar Al Assad. Rusia a avertizat că vor exista consecinţe. Trei civili ar fi fost răniți în urma atacului. Președintele Klaus Iohannis a transmis într-un mesaj pe Twitter: „Suntem solidari cu acțiunile partenerilor noștri strategici”. După atacul din această dimineaţă, cotaţia petrolului pe plan internațional a urcat la 72,62 de dolari, cel mai mare nivel din noiembrie 2014.
„Cu puţin timp în urmă, am ordonat Forţelor Armate ale Statelor Unite să lanseze lovituri de precizie asupra obiectivelor asociate cu capacităţile de arme chimice ale dictatorului sirian Bashar al-Assad", a spus vineri seara președintele Donald Trump.
Rusia a transmis că „astfel de acţiuni nu vor rămâne fără consecinţe". „Un scenariu predefinit a fost pus în aplicare. Suntem din nou ameninţaţi. Am avertizat că astfel de acţiuni nu vor rămâne fără consecinţe. Întreaga responsabilitate pentru ele revine Washingtonului, Londrei şi Parisului", a precizat ambasadorul rus în SUA.
Purtătorul de cuvânt al MAE rus Maria Zaharova a afirmat într-o postare pe Facebook că trebuie să fii anormal să ataci capitala Siriei exact când existau şanse de pace.
Rusia propune o rezoluție în Consiliul de Securitate al ONU
UPDATE. Rusia a propus un proiect de rezoluție a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite care să condamne „agresiunea împotriva Republicii Arabe Siriene din partea SUA și aliaților săi, care încalcă dreptul internațional și Carta ONU", relatează Reuters.
Nu este clar când ar putea fi votat proiectul propus de Rusia. Experți consultați de Reuters sunt de părere că este puțin probabil ca proiectul să obțină cel puțin nouă voturi necesare pentru a forța un veto din partea Statelor Unite, Franței sau a Marii Britanii.
Klaus Iohannis: „Suntem solidari cu acțiunile partenerilor noștri strategici”
UPDATE. Președintele Klaus Iohannis a reacționat pe Twitter după atacul asupra Siriei.
„România continuă să condamne utilizarea armelor chimice în Siria, acțiune care nu este deloc justificată. Suntem solidari cu acțiunile partenerilor noștri strategici”, se arată în mesajul postat de președintele Iohannis.
(Foto: presidency.ro)
Ministerul român al Afacerilor Externe: „Acţiunea întreprinsă de SUA, Marea Britanie şi Franţa, la data de 14 aprilie, constituie o reacţie fermă la atrocităţile soldate cu numeroase victime în rândul populaţiei civile din Douma, confruntată cu consecinţele devastatoare ale unui război care trebuie încheiat cât mai curând. România este solidară cu aliaţii şi partenerii săi strategici”.
Vladimir Putin, despre atacul lansat de SUA și aliații săi: „O agresiune”
UPDATE Preşedintele Vladimir Putin a calificat atacul asupra Siriei lansat de SUA, Marea Britanie şi Franţa drept „o agresiune”, potrivit The Guardian.
Putin a declarat că Rusia va cere o întrunire de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta despre „acţiunile agresive ale SUA şi aliaţilor săi”. Rusia „condamnă ferm atacul asupra Siriei, acolo unde soldaţii ruşi ajută guvernul legitim în lupta sa cu terorismul”, a adăugat președintele Putin într-un comunicat emis de Kremlin.
(Foto: Guliver/Getty Images)
Rusia „condamnă în cel mai serios mod atacul asupra Siriei, unde militarii ruși ajută guvernul legitim în lupta sa cu terorismul", se mai arată în declarația preluată de agențiile de știri rusești și citată de The Guardian.
Președinția Siriei a distribuit un clip cu președintele Bashar al-Assad sosind la lucru
UPDATE Președinția Siriei a publicat o înregistrare video cu președintele Bashar al-Assad sosind la lucru sâmbătă dimineața la ora 9:00. „Președintele sirian a ajuns la lucru la ora obișnuită, aducându-și servieta. Pare bine odihnit, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, comentează un utilizator de Twitter care a distribuit clipul.
Guvernul sirian a anunțat că a „absorbit" atacul condus de Statele Unite, iar toate locaţiile vizate au fost evacuate în urmă cu câteva zile, în urma unui avertisment primit din partea Rusiei.
Siria „condamnă în termenii cei mai fermi agresiunea SUA, Franţei şi Marii Britanii asupra Siriei, care constituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional", a spus o sursă din cadrul Ministerului de Externe sirian, conform agenției siriene de presă, preluată de The Guardian.
Premierul britanic: Atacurile asupra Siriei au fost „corecte și legale”
Premierul Marii Britanii, Theresa May, a afirmat sâmbătă dimineața că atacurile asupra Siriei au fost „corecte şi legale”, iar intervenția militară transmite mesajul că utilizarea armelor chimice nu va fi tolerată, scriu jurnaliștii de la The Guardian.
Imaginile atacului
Ministrul francez al Apărării a publicat pe Twitter un videoclip cu o navă de război care lansează rachete asupra Siriei.
„Țin să salut rigoarea și curajul exemplare de care au dat dovadă femeile și bărbații din Armata franceză, care au permis buna execuție a acestei operațiuni complexe”, a scris pe Twitter ministrul francez al Apărării, Flocence Parly.
Parly a precizat într-un discurs că Franţa s-a asigurat că Rusia a fost informată înaintea bombardamentelor. „Ne-am asigurat că ruşii au fost avertizaţi. Franţa nu caută confruntări şi refuzăm posibilitatea escaladării unui conflict militar”, a declarat Parly.
(Foto: captura Twitter)
Țintele lovite: un centru de cercetare din Damasc, un depozit de arme chimice și un depozit de echipamente pentru armele chimice
În cadrul unui briefing la Pentagon generalul Joseph Dunford a precizat că au fost lovite trei ţinte: un centru de cercetare din Damasc despre care se crede că ar avea legătură cu producţia de arme chimice şi biologice, un depozit de arme chimice la vest de Homs şi un depozit de echipamente pentru armele chimice şi un important centru de comandă tot de lângă Homs.
The New York Times notează că Statele Unite și aliații săi europeni au ales trei ținte, comparativ cu o singură bază anul trecut și au folosit de două ori mai multe arme. Atacul a durat aproximativ o oră.
La atac au participat cel puțin o navă americană poziționată în Marea Roșie, dar și bombardiere de tip B-1. Televiziunea siriană de stat susține că apărarea antiaeriană a doborât mai mult de 12 rachete.
Atacul cibernetic - un posibil răspuns din partea Moscovei și Teheranului
Publicația The New York Times comentează că președintele Trump, deși a folosit mai mult armament în ofensiva de vineri seara împotriva Siriei, a optat în cele din urmă pentru o „operațiune restrânsă”, care a fost în mod evident calculată pentru a evita o răzbunare din partea Rusiei și Iranului.
Oficialii americani se îndoiesc că Rusia și Iranul vor lansa un contraatac direct împotriva forțelor Statelor Unite din regiune. Aceștia se concentrează însă asupra perspectivei unor represalii care să se bazeze pe capacitățile cibernetice extraordinare ale Moscovei și Teheranului, potrivit jurnaliștilor de la The New York Times.
Nu se știe cât de mult sunt dispuse Rusia și Iranul să își asume riscul amplificării crizei din Siria printr-un contraatac cibernetic asupra Occidentului. Însă oficialii americani au declarat că se pregătesc să răspundă la posibile acte de represalii - inclusiv un atac online care ar putea bloca comunicațiile cu trupele Statelor Unite în zonele de luptă, mai arată publicația americană.
De ce s-a ajuns la atacul asupra Siriei
Intervenția militară a SUA și a aliaților săi asupra țintelor din Siria vine la o săptămână de la atacul cu arme chimice, imputat regimului sirian, care a avut loc la Douma, o suburbie a Damascului. Apărarea Civilă Siriană a difuzat imagini șocante cu adulţi şi copii în convulsii sau chinuindu-se să respire. Peste 70 de persoane ar fi murit în urma atacului cu gaz toxic.
Opoziţia siriană susţine că elicoptere ale guvernului sirian au survolat zona încercuită de forţele loiale regimului Assad şi au aruncat câteva recipiente, iar la scurt timp oamenii au început să aibă grave probleme respiratorii.
Guvernul sirian a negat orice implicare, iar ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a precizat că specialiștii ruși care au fost la Douma nu au găsit „nicio urmă" de substanță chimică, potrivit Reuters.
După atacul cu gaz otrăvitor președintele american Donald Trump a avertizat, duminica trecută, că va fi un „preț mare de plătit".
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Imediat si neconditionat.
Risca Putin un atac impotriva Romaniei, pentru a verifica disponibilitatea NATO de a-si apara membrii? Eu cred ca inca nu e chiar atit de nebun.
In ce priveste "Scutul", s-a zis de n ori. El apara flancul sudic al NATO. Nu neaparat Romania.
Nu de un atac rusesc desfasurat cu zeci sau sute de rachete balistice nucleare. De un atac pirat, desfasurat cu 1-2 rachete nucleare. Derulat de un dictator, amenintat sau fanatic, al statelor satelit din sudul Rusiei.
Daca Rusia insista sa vada un afront personal in "Scut", inseamna ca ea clocea un plan de acest tip. Un stat dictatorial ataca -utilizand rachete nucleare-, si ei veneau ca porumbeii pacii sa "negocieze" intre victima si agresor.
Devin ridicoli sa se plinga de 12 rachete, cand ei au 2000.
Si iata, pina si partizanii lor recunosc faptul ca "Scutul" nu are valoare militara practica in caz de razboi. (Postarea ta.)
Sunt (insa) alte mijloace de riposta.
Cu demagogia nu castigi prozeliti in diplomatie. Mai ales ca Romanii cunosc demagogia rusa. Tudor Vladimirescu, Livadia, 1917, 1924, 1940, 1947.........
Restul sunt povesti si consecinte ale diverselor politici de nivel regional si global, politici care au dus la moartea a sute de mii de sirieni si milioane de migranti, sirieni si altii, ilegali in Europa.
Faptul ca nu se renunta nici in ceasul al 12-lea, cand destabilizarea prin terorism a Siriei este aproape eliminata, nu arata decat o sinistra lipsa de empatie fata de suferintele acestui popor amarat sirian, o lipsa de empatie de care nu sunt capabili decat psihopatii si mincinosii patologici (pe scurt, mai sus enumerati) ce tin - momentan si temporar - fraiele acestei lumi in maini.
As recomanda ca macar pentru o clipa sa se imagineze fiecare ca fiind sirian si traind intr-un Califat DAESH. O clipa doar!
Cred ca Putin a inteles ca politica lui, de derbeu international, se apropie de sfarsit. Daca altceva nu stie, e timpul sa se retraga. A profitat de necunosterea sa in vremea Bush, a profitat de slabiciunea lui Obama, dar nu-i mai merge.
Ori schimba discursul politic (si practica), ori dispare din peisaj.
In acelasi timp se vede de ce stingisitii americani au turbat cand a castigat Trump. Si -inca de la inceput- nu mai slabesc atacurile la acesta si echipa sa. Apelind la toate curvele..... Au devenit ridicoli.
Si sa nu uitam ca rachetele antiracheta de la Deveselu sunt acolo pentru apararea SUA si nu a Romaniei. Sau avem iluzii?
Pe 13 Martie, seful statului major rus a facut o declaratie publica- google it- despre eforturile rebelilor din Gouta care ar fi urmat sa insceneze un atac cu gaze pentru a blama guvernul sirian. Raportul detaliaza incercarile cinemato-propagandiste rebele, care au incorporat zeci de copii invatati sa faca pe mortii...cu upload prin satelit imediat si preluat de BBC...
Vezi interviurile cu pesonalul unicului spital din Gouta: nu au trata pe nimeni pentru intoxicatie cu gaze, nu exista cadavre gazate la morga...
Mii de rebeli si zeci de mii de civili au fost evacuati din Gouta recent in zona din nord vest, controlata de rebeli...operatiune care a accelerat semnificativ victoria lui Assad . Guvernul a preluat astazi controlul complet asupra regiunii...
Ideea ca Assad a folosit gaze omorand cateva zeci de civili, dupa o victorie majora, e stupida.
So Don't worry, be happy ... ca tot vine Ferrin pe la Bucuresti. ORICE incercare CONTRA NATURII prin care unii sau altii vor dorii sa schimbe lumea dupa placul si interesele lor inguste si egoiste sunt cosmic sortite esecului.
Cat de curand Terranomul va emerge si va matura toata aceasta mizerie asemanatoare unei boli autoimune a umanitatii.
Crede tata si mai ales, nu cerceta.
Lucrarea de mai jos:
Peter Mansfield
O istorie a Orientului Mijlociu
Revizuită și actualizată de Nicolas Pelham
Humanitas, Istorie / Colectia: Istorie
m-a ajutat sa inteleg Razboiul din Siria. Recomand lectura suplimentara.