Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Suntem în valul 3 iar virusul primește un ajutor neașteptat chiar din partea noastră

masca in flacari - Lutcanu Iuliana / IPA / PA Images / Profimedia

Foto: Lutcanu Iuliana / IPA / PA Images / Profimedia

Valul 1 (primăvara 2020) - România, ca majoritatea statelor UE, a abordat primul val al pandemiei printr-o strategie de tipul „zero-covid”. Lockdown prelungit, de 2 luni, cu scopul de a reduce la maximum numărul de infectări, având ca obiectiv protejarea sistemului de sănătate (evitarea scenariului Lombardia). Obiectivul „zero-covid” nu a putut fi atins pentru că SARS-CoV-2 era deja răspândit, iar statele au acționat necoordonat.

Valul 2 (toamna 2020) - România și Europa au învățat că trebuie să trăiască împreună cu virusul, așa că au renunțat la strategia „zero-covid” din primul val, încercând intervenții de sănătate publică țintite (decizii locale, în locul celor naționale) pentru a controla numărul de cazuri, asumând o presiune mai mare pe sistemul de sănătate, în comparație cu primul val. În această abordare, obiectivul a fost protejarea economiei*, alături de preocuparea de a nu fi depășită capacitatea sistemului de sănătate. 

Valul 3 (primăvara 2021) - Până acum, România aplică metoda de luptă din valul 2, însă ecuația este diferită. Cele mai mari probleme le pune tulpina B.117, dominantă în România, în fața căreia multe state europene au luat deja măsuri extrem de restrictive, amintind de valul 1. Răspândirea virusului este favorizată în primul rând de aderența din ce în ce mai scăzută a oamenilor față de măsurile preventive (petreceri private, în cluburi sau în stațiunie montane). Față de valul 2, avem și o veste bună: vaccinarea personalului medical (care va determina scăderea cazurilor de infectare în spitale și ambulatorii) și vaccinarea (deși încă limitată) a personalului din educație (care va duce la o scădere a cazurilor de infectare în școli, în comparație cu valul 2).

* protejarea economiei, în sensul explicat de cei mai mulți experți în domeniu. Ca medic, opinia mea este mult mai nuanțată (și, posibil, irelevantă)

** testarea insuficientă și, mai nou, ineficientă (dacă vorbim despre secvențierea genomică) reprezintă firul roșu al celor 3 valuri. Tebuie să devenim conștienți că fără un sistem de testare centrat pe prevenție, nu pe diagnosticare, implementat unitar la nivel național și care să includă testare rapidă, PCR și secvențiere genomică, ne va fi greu să controlăm pandemia.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Problema cea mai mare e ca sunt multi oameni care nu mai vor sa respecte anumite reguli - unii nici nu mai pot din motive financiare - , iar autoritatile nu prea mai pot sa le impuna. Peste tot in Europa si nu numai, rata de acceptare de catre populatie a unor noi masuri de tip lockdown e tot mai mica.
  Din pacate, autoritatile nu sunt in stare sa gandeasca un set de masuri de baza pe care sa il si poata implementa la modul real. Se vorbeste de carantina, lockdown, restrictii, masuri care lovesc in oamenii de buna-credinta, in vreme ce ”smecherii” vor merge in continuare la petreceri, schi, etc. Iar lucrul acesta va duce la o respectare redusa a regulilor.
  • Like 1
 • Nume check icon
  O cunostiinta. 45 de ani. Fara comorbiditati. Putin grasut, supraponderal, dar nu obez. Antivaxer convins. A luat virusul de la o persoana asimptomatica.!!!!!! Dupa vreo 3 zile de la confirmare dus de urgenta la spital, direct in reanimare cu oxigen, din fericire fara intubatie. 4 saptamani in spital in reanimare si dupa aceea 2 in salon. Afectare plamani serioasa. Cel putin sase luni de recuperare. Citez: "O boala extrem de perfida. Am fost un dobitoc ca nu m-am protejat!"
  In concluzie: o gripa simpla. Trece cu o ciorbita de pui ca la mama acasa...
  • Like 1
  • @ Nume
   "A luat virusul de la o persoana asimptomatica.!!!!!! "
   Afirmatia asta se bazeaza pe..... ?
   • Like 0
  • @ Ovidiu Grigore
   Nume check icon
   Asa mi-a spus el. Nu am intrat in detalii.
   • Like 0
 • testarea insuficientă și, mai nou, ineficientă (dacă vorbim despre secvențierea genomică) reprezintă firul roșu al celor 3 valuri. Tebuie să devenim conștienți că fără un sistem de testare centrat pe prevenție, nu pe diagnosticare, implementat unitar la nivel național și care să includă testare rapidă, PCR și secvențiere genomică, ne va fi greu să controlăm pandemia.
  Si care e vina cetatenilor ???
  • Like 0
 • Mr.Oh check icon
  Ce interesant. Cate valuri sunt necesare pentru a nu le mai numara?

  Gripa spaniola: 500 mil. Infectati si 50 mil decedati. 10%. Intr-o perioada cand penicilina/antibioticul nu fusese descoperit...

  CoVid: 122 mil infectati si 2.7 mil decedati. 2%.

  Unde e simtul proportiilor?

  Asa le place oamenilor. Sa faca din tantar armasar. Sa se simta importanti.

  • Like 1
  • @ Mr.Oh
   Cati oameni ar trebui sa moara ca dvs. si ciocioacii sa fiti multumiti ca se moare conform ideeii personale de catastrofa?In Evul mediu se murea de ciuma,holera sau vărsat ,ati dori ca omenirea sa fi ramas la acelasi nivel stiintific?Altfel mureau in fiecare an 6-700.000 oameni de gripa sezoniera,pe aia ii plangeau numai familia si prietenii,acum fiind mult mai multi ii descopera si societatea!
   • Like 4
  • @ Mr.Oh
   Cati oameni ar trebui sa moara ca dvs. si ciocioacii sa fiti multumiti ca se moare conform ideeii personale de catastrofa?In Evul mediu se murea de ciuma,holera sau vărsat ,ati dori ca omenirea sa fi ramas la acelasi nivel stiintific?Altfel mureau in fiecare an 6-700.000 oameni de gripa sezoniera,pe aia ii plangeau numai familia si prietenii,acum fiind mult mai multi ii descopera si societatea!
   • Like 0
  • @ Mr.Oh
   Corina check icon
   Să nu vorbim doar de morți imediate - oricum groaznice, din atâtea motive. Să vorbim și de sechelele bolii, unele resimțite imediat, luni de zile, altele putând apărea în viitor, afectând calitatea vieții. Și să dai virusul ăsta în stânga și-n dreapta la nesfârșit, cu nepăsare?
   • Like 2
  • @ Arthur Chivulescu
   Dan check icon
   Dar , ssososaca ,,, Inconstienta ,,habotnica bolonava psihic ,dupa puterea politica care si-o doreste ,cu orice pret,, ! NU conteaza , ca transmite boala ,negativisme ,,si nimic ,,,normal ,!!
   --- Ea vrea ,sa ajunga ,acolo ,unde vrea EA ! Adica ,un fel de teoria ,,porcului ,,Calca in picioare ,tot , ptr ea nu este Lege ?
   -- Putem noi oamenii de rand ,sa purtam masca si distantare, , daca asemenea indivizi ,fac ce fac ! Si nimeni ,,nu o blocheaza , . Ce este mai trist si dureros ,este ca ,are multi adepti ! Poate asa vom sti ,cati ,,idioti mai sunt in acesta Lume !
   • Like 1
  • @ Mr.Oh
   Nume check icon
   Am inteles ca gripa spaniola a avut patru valuri. Cred ca si actuala va avea cel putin la fel, in functie de gradul de vaccinare sau daca mai apar si alte tulpine din ce in ce mai periculoase.
   • Like 1


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult