Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Suntem în valul 3 iar virusul primește un ajutor neașteptat chiar din partea noastră

masca in flacari - Lutcanu Iuliana / IPA / PA Images / Profimedia

Foto: Lutcanu Iuliana / IPA / PA Images / Profimedia

Valul 1 (primăvara 2020) - România, ca majoritatea statelor UE, a abordat primul val al pandemiei printr-o strategie de tipul „zero-covid”. Lockdown prelungit, de 2 luni, cu scopul de a reduce la maximum numărul de infectări, având ca obiectiv protejarea sistemului de sănătate (evitarea scenariului Lombardia). Obiectivul „zero-covid” nu a putut fi atins pentru că SARS-CoV-2 era deja răspândit, iar statele au acționat necoordonat.

Valul 2 (toamna 2020) - România și Europa au învățat că trebuie să trăiască împreună cu virusul, așa că au renunțat la strategia „zero-covid” din primul val, încercând intervenții de sănătate publică țintite (decizii locale, în locul celor naționale) pentru a controla numărul de cazuri, asumând o presiune mai mare pe sistemul de sănătate, în comparație cu primul val. În această abordare, obiectivul a fost protejarea economiei*, alături de preocuparea de a nu fi depășită capacitatea sistemului de sănătate. 

Valul 3 (primăvara 2021) - Până acum, România aplică metoda de luptă din valul 2, însă ecuația este diferită. Cele mai mari probleme le pune tulpina B.117, dominantă în România, în fața căreia multe state europene au luat deja măsuri extrem de restrictive, amintind de valul 1. Răspândirea virusului este favorizată în primul rând de aderența din ce în ce mai scăzută a oamenilor față de măsurile preventive (petreceri private, în cluburi sau în stațiunie montane). Față de valul 2, avem și o veste bună: vaccinarea personalului medical (care va determina scăderea cazurilor de infectare în spitale și ambulatorii) și vaccinarea (deși încă limitată) a personalului din educație (care va duce la o scădere a cazurilor de infectare în școli, în comparație cu valul 2).

* protejarea economiei, în sensul explicat de cei mai mulți experți în domeniu. Ca medic, opinia mea este mult mai nuanțată (și, posibil, irelevantă)

** testarea insuficientă și, mai nou, ineficientă (dacă vorbim despre secvențierea genomică) reprezintă firul roșu al celor 3 valuri. Tebuie să devenim conștienți că fără un sistem de testare centrat pe prevenție, nu pe diagnosticare, implementat unitar la nivel național și care să includă testare rapidă, PCR și secvențiere genomică, ne va fi greu să controlăm pandemia.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Problema cea mai mare e ca sunt multi oameni care nu mai vor sa respecte anumite reguli - unii nici nu mai pot din motive financiare - , iar autoritatile nu prea mai pot sa le impuna. Peste tot in Europa si nu numai, rata de acceptare de catre populatie a unor noi masuri de tip lockdown e tot mai mica.
    Din pacate, autoritatile nu sunt in stare sa gandeasca un set de masuri de baza pe care sa il si poata implementa la modul real. Se vorbeste de carantina, lockdown, restrictii, masuri care lovesc in oamenii de buna-credinta, in vreme ce ”smecherii” vor merge in continuare la petreceri, schi, etc. Iar lucrul acesta va duce la o respectare redusa a regulilor.
    • Like 1
  • Nume check icon
    O cunostiinta. 45 de ani. Fara comorbiditati. Putin grasut, supraponderal, dar nu obez. Antivaxer convins. A luat virusul de la o persoana asimptomatica.!!!!!! Dupa vreo 3 zile de la confirmare dus de urgenta la spital, direct in reanimare cu oxigen, din fericire fara intubatie. 4 saptamani in spital in reanimare si dupa aceea 2 in salon. Afectare plamani serioasa. Cel putin sase luni de recuperare. Citez: "O boala extrem de perfida. Am fost un dobitoc ca nu m-am protejat!"
    In concluzie: o gripa simpla. Trece cu o ciorbita de pui ca la mama acasa...
    • Like 1
    • @ Nume
      "A luat virusul de la o persoana asimptomatica.!!!!!! "
      Afirmatia asta se bazeaza pe..... ?
      • Like 0
    • @ Ovidiu Grigore
      Nume check icon
      Asa mi-a spus el. Nu am intrat in detalii.
      • Like 0
  • testarea insuficientă și, mai nou, ineficientă (dacă vorbim despre secvențierea genomică) reprezintă firul roșu al celor 3 valuri. Tebuie să devenim conștienți că fără un sistem de testare centrat pe prevenție, nu pe diagnosticare, implementat unitar la nivel național și care să includă testare rapidă, PCR și secvențiere genomică, ne va fi greu să controlăm pandemia.
    Si care e vina cetatenilor ???
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult