Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Surpriza din 2020: de ce a câștigat Oscarul filmul sud-coreean „Parasite"? C.T. Popescu: „Mesajul lui poate fi înțeles și de europeni și de americani și de popoare din Africa”

Parasite 2020

Foto: Guliver/Getty Images

Calitatea principală a „Parasite”, care a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film, este că imaginile vorbesc, a spus la Digi24 jurnalistul și criticul de film Cristian Tudor Popescu. „Imaginile sunt atât de tușante, de expresive, încât aproape că nu lasă rest pentru dialog. Aș fi putut să îndrăznesc să extrapolez lucrurile la extrem, să fie un film mut, un film nevorbitor, nu era nevoie să auzim ce spun personajele, am fi înțeles și simțit filmul în proporție de 90 la sută din imagini”, spune Cristian Tudor Popescu.

„Parasite” a primit Oscarul și pentru cel mai bun film într-o limbă străină, Oscarul pentru regie și Oscarul pentru scenariu original.

Citiți și: 

„Permiteți-mi o dată în viață să mă laud și eu de unul singur. Ce s-a întâmplat anul ăsta s-a mai întâmplat începând cu 2014. Filmul pe care l-am preferat drept cel mai bun a luat Oscarul pentru cel mai bun film. Asta s-a întâmplat cu „Birdman” în 2014, cu „Spotlight” în 2015, cu „Greenbook” în 2018 și cu „Parasite” în 2019.

„Parasite” e un film sud-coreean care reușește să se adreseze Europei de vest și Americii. E bazat pe o idee europeană, pe ideea transformării temporare a sclavilor în egalii stăpânilor lor sau chiar să ajungă sclavii să fie serviți de stăpânii lor. E ideea vechii sărbători grecești ateniene Cronia, idee preluată apoi de antichitatea romană în sărbătoarea numită Sarturnalia. Ideea este veche, însă transpunerea ei cinematografică este de o originalitate remarcabilă, modul în care cei din clasa de jos se insinuează în clasa stăpânilor ca niște paraziți e surprinzător, original și memorabil.

În partea a doua a filmului, finalul în special, foarte violent, cu scene sângeroase, m-a dus cu gândul la spectacole de Grand Guignol, desfășurate de la sfârșitul secolului al XIX-lea, până prin anii '60 în Paris. Acolo se întâmplau astfel de lucruri pe scenă, care duceau spectatorii până la vomă sau până la excitație sexuală, senzații foarte puternice create de ceea ce se întâmpla pe scenă - mult sânge, dezmembrări, decapitări. Acest lucru îl reușește Bong Joon Ho aici, să creeze un sentiment inclasabil. Sentimentele sunt în general cunoscute - iubire, ură, frică, îți vine să plângi, îți vine să râzi. Este foarte greu să creezi în artă un sentiment inclasabil. Or asta face Bong Joon Ho. Mi-am dat seama la a doua vizionare a filmului.

Am sesizat acest sentiment inclasabil, pentru că violența nu e violență pur și simplu acolo, ea are un ecart mic, dar prezent în fiecare dintre acele scene violente, care oscilează între plâns, râs, cădere pe gânduri în fața unei drame sociale. 

Sunt multe genuri amestecate acolo în mod unic de către Bong Joon Ho. Performanța lui e internaționalitatea acestui film. Acest film îl pot întelege orice locuitori ai planetei. Mesajul filmului este universal, poate fi înteles chiar dacă nu are subtitrări. Auzit în coreeană poate fi înțeles și de europeni, și de americani și de popoare din Africa.

Este foarte expresiv cinematografic. Calitatea principală a filmului este că imaginile vorbesc. Sunt atât de tușante, de expresive, încât aproape că nu lasă rest pentru dialog. Aș fi putut să îndrăznesc să extrapolez lucrurile la extrem - să fie un film mut, un film nevorbitor, nu era nevoie să auzim ce spun personajele, am fi înțeles și simțit filmul în proporție de 90 la sută din imagini. Este o calitate pe care Bong Joon Ho a manifestat-o și la „Shaking Tokyo”, un film excepțional. De atunci a manifestat această calitate extraordinară de a vorbi în imagini”, a spus la Digi24 criticul de film Cristian Tudor Popescu.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Am un prieten vechi care dupa 30 de ani de SUA s-a intors definitiv in Romania!De ani buni ,inca din presedentia lui Obama imi tot spunea pe Slype sau FT ,printre altele ,ca SUA devine tot mai socialista,chestie pe care eu o combateam cu tarie din Romania pesedista!Iata omul a avut ,normal,dreptate: asazisa cultura si arta americana arata tot mai clar aceasta tendinta,nu numai prin glorificarea "luptei de clasa",din acest film ,dar si prin corectitudinea politica de a prezenta in majoritatea filmelor si serialelor scene si reprezentanti LGBTQ,tragedizarea inexistentei unor reprezentanti ai altor rase printre premiato(nu valoarea conteaza!) si in general foarte multa ipocrizie specifica socialismului!Poate ar trebuivsa biruiasca si la ei sa vada cumve caci altfel carti nu prea mai citesc!
    • Like 0
  • A fi parazit social este o strategie de supravietuire. Sociali sunt si sobolanii, si coiotii si lupii. NIciun animal nu paraziteaza alt animal, decat daca e vierme nevazut ascuns in cotloanele corpului.. Omul poate poate fi un 'Parasite' pentru semen, fara sa fie nevoie sa i se ascunda in intestine. Tine de strategia omului sa-ti devina frate pentru a-ti devora viata.
    • Like 0
  • A ajuns și Oscarul un fel de Eurovision?
    • Like 0
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Nu știu ce-o fi ajuns și Oscarul, dar "Parasite" e un film super tare, mi-a plăcut foarte mult.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult