Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Tablou clasic cu mitocan în parcare. „- Zi drept, voiai să mă faci prost! Așa sunt eu, mai prost, îmi place să mă dau cu mașina prin fața barierei...” Cum ne strivește agresivitatea la fiecare pas

Furia la volan

Foto: Getty Images

Un fapt banal, cotidian, căruia altfel nu i-aș fi dat atenție. Plătesc parcarea și dau să ies cu mașina pe la bariera dotată cu cameră video. Doar că aceasta nu îmi citește numărul, așa că fac câteva manevre față – spate pentru a repoziționa vehiculul, în încercarea de a rezolva problema. Banalitatea se oprește însă aici. 

Mașina din spate începe să mă claxoneze frenetic. Înaintează, astfel încât nu mai pot face manevre de repoziționare. Șoferul se dă jos și vine furtunos în drept cu geamul meu. Deschid geamul să văd ce vrea. Începe prin a zice „Ce faci, băi?”

Îl scutesc de a mai vorbi și îl întreb direct: „Zi drept, voiai să mă faci prost!” Omul surprins zice un firav „Păi, da.” 

Îi răspund pe înțelesul lui: „Așa sunt eu, mai prost, îmi place să mă dau cu mașina prin fața barierei...” Vă scutesc de restul dialogului, ireal oricum, pentru că nu este important. Relevant este că omul nu m-a întrebat, în primul rând, dacă am o problemă și dacă mă poate ajuta. Instinctul lui l-a determinat, în primul și primul rând, să vină să mă facă prost, fără să mă cunoască și fără să știe ce se întâmpla.

Este doar una din interacțiunile zilnice pe care le am cu armata tot mai mare a mitocanilor. Pentru scopul articolului, am tot căutat un sinonim potrivit care să descrie o persoană lipsită de bun simț, needucată, cu comportări grosolane, de o inteligență discutabilă și nu am găsit un cuvânt potrivit care să însumeze aceste atribute. Am rămas la mitocani. Unii mai folosesc și termenul de ghiolbani, îl accept și pe acela.

Vorbesc de acei oameni care intră în procentul mare de analfabeți funcționali, pe care îl avem pe plan național. Oameni care nu sunt în stare să judece cu propriii neuroni, astfel că se lasă atrași în variate și infinite teorii ale conspirației, pentru ca mai apoi să le apere cu o fervoare aproape religioasă. Sunt indivizii care te împing și te calcă în picioare pentru un minor beneficiu, oricare ar fi el. Te calcă în picioare oricum, în orice ocazie, pentru ei este un gest social acceptat. Sunt indivizii care nu au mai deschis o carte de când au terminat școala. Sunt cei care nu au mai citit un ziar serios de mulți ani, asta dacă l-au citit vreodată, dar se informează din surse dubioase de pe internet. Sunt cei care se comportă după modelul dobitoacelor, cele cu patru picioare, în multe împrejurări când s-ar cere o urmă de bun simț. Sunt cei pentru care nici nu mai există instrucțiuni cu text, ci cu poze parcă desenate pentru un copil de cinci ani. Sunt cei care confundă termenul de all-inclusive de prin Bulgaria cu mănânci cât poți și te comporți grosolan.   

Sunt cei care nu mai gândesc, doar acționează urmând-și instinctele primare: foame, sete, sex. Aș putea continua la nesfârșit cu caracterizarea lor, dar nu acesta este scopul meu astăzi. Ce mă preocupă pe mine este lupta zilnică pe care o ducem cu ei și faptul că nu se întrezărește o victorie a oamenilor cu bun simț.

Sunt tot mai mulți și tot mai vocali. Cuceresc zi de zi tot mai mult teritoriu social și aduc cu ei lumea lor măruntă și modul lor nerușinat de comportament. Pe măsură ce sunt tot mai mulți, sistemul social în care trăim se modifică și se adaptează pentru a găzdui si produce tot mai mulți indivizi de acest gen. Paradigma se schimbă permanent în sens negativ. Norma devine lipsa bunului simț, incultura și inteligența submediocră. Sunt o specia invazivă care se adaptează prin distrugerea ecosistemului, oriunde ajung. Obraznici și impertinenți, trag totul in jos în mocirla lor comportamentală în care a țipa cel mai tare echivalează cu a avea dreptate, iar grosolănia este ridicată la rang de spirit fin.

În practică, această luptă face sa fie tot mai greu de ieșit din bula noastră confortabilă. Eu nici nu mai îmi pun problema că pot evita interacțiunile cu ei. A accesa orice serviciu, de la o livrare prin curier, la cumpărături la magazin, devine o corvoadă. Devine deja o excepție să constați că poți avea o interacțiune în limitele normalului cu cineva necunoscut. Dacă mă duc la supermarketul de lângă casă, am un puternic sentiment că devin un animal. Lumea te înghesuie, te împinge, limbajul pe care îl auzi te blochează pur si simplu, iar calitatea angajaților scade constant și sigur. O plimbare prin oraș sau o vizită la un mall nu este cu nimic mai plăcută. 

Magazinele ieftine de bricolaj sunt paradisul lor absolut. Condusul este o corvoadă atât de mare, încât mă gândesc serios să merg cu autobuzul la muncă. Îmi este groază să merg undeva prin țară, la o pensiune. Nu știi niciodată ce surprize ai, singura certitudine este că vor fi surprize neplăcute. Nu am mari așteptări de la un dialog, în orice circumstanțe, cu persoane pe care nu le-am cunoscut anterior. Poate că sună exagerat, dar mitocănia este permanentă în jurul nostru.

Nu neg că există încă un procent mai mic sau mai mare de oameni cu bun simț. Bunul-simț se formează acasă și nu are legătură cu statusul școlar, cu originea socială sau cu averea adunată. Bunul simț are legătură cu ce înveți acasă. Cred ca mitocănia are legătură cu aspirațiile și valorile noastre ca națiune, valori care sunt în acest moment greu puse la încercare. Începând de la conducătorii noștri, cu diplome de tot felul trase la xerox, trecând prin parlament, care reprezintă oglinda nației și mergând în jos către omul de rând, mitocănia se instalează temeinic și plenar. Rar mai vezi un exemplu public pozitiv care să aibă legătura cu noțiunea de educație. Educația este un cuvânt care dispare încet, dar sigur, din DEX. Credeți că doamna cu comportament porcin, care urlă, face spume la gură si debitează numai inepții ridicate la rangul de filozofie, are atâta succes pentru că suntem o națiune de oameni educați și de bun simț? Are succes pentru că sunt mulți exact ca ea. Reprezintă perfect o bună parte din națiunea noastră și din păcate procentul lor este în creștere.

Până cu ceva vreme în urmă acest gen de oameni mă enervau, până am înțeles că, de fapt, lor nu le pasă. Am mai înțeles și că nu am cum să îi evit permanent, așa că îi ignor, pur si simplu. Atunci când nu pot să-i ignor, din diverse motive, folosesc ca armă de apărare ironia și persiflarea. Nu știu cum procedați voi, dar aceasta este soluția găsită de mine. Așa că, revenind la pățania descrisă la început, omul care se pregătea să mă facă prost a trebuit să dea mașina înapoi pentru a mă lăsa pe mine să dau înapoi, să parchez din nou și să sun la cei responabili de parcare. 

A plecat nervos cu mașina, făcând semne prin geam. Nu înțeleg de ce, că doar i-am urat drum bun!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cum de au doua automobile aceleasi numere de inregistrare??? Cum asa???
    • Like 0
  • Dle. Ilies v-as da 10 pentru articol numai pentru fraza "" Pe măsură ce sunt tot mai mulți, sistemul social în care trăim se modifică și se adaptează pentru a găzdui si produce tot mai mulți indivizi de acest gen"" Foarte bun articol , pe langa tona de tampenii debitate de multi '' contribuitori '' ai Republicii!
    • Like 1
  • Exista si vanatorii de defectati, ale caror defecte sunt imediat extrapolate natiunii, asa cam cum face autorul articolului. Nefiind martori la micuta altercatie, naratorul poate sa-si inchipuie orice. Totusi, daca nu i-a mers tichetul de parcare, ar fi putut sa explice asta civilizat oricarui interlocutor, iar nu persiflant, nascator de scandal. Mai mult, daca este vreo defectiune, poate-ar fi normal si civilizat sa te dai la o parte si sa nu pedepsesti sirul care se formeaza in urma ta sa te astepte pana-ti rezolvi tu problema. Cat despre eternul analfabetism functional.... zau asa, nene, chiar si-aici la tzafna matale ti-ai gasit sa infierezi boboru', ca e el vinovat?
    • Like 4
    • @ Dumitru Branisteanu
      Ma recunosc cazuta-n admiratie raaau de tot! Eu trebuie sa marturisesc ca nu stiu cum se face dar, de cate ori mi se intampla sa fiu prinsa intre ceva care nu functioneaza si cineva care claxoneaza isteric in spatele meu si face tot felul de chestii agresive imi pierd cumpatul si devin o neplacuta sarcastica. In loc sa-i raspund bland si politicos, cu tot respectul cuvenit unor atare manifestari de buna educatie, ma pomenesc manifestandu-ma rautacios, de multe ori persiflant si potential cauzator de scandal.
      • Like 1
  • Intr-adevar, bunul simt se formeaza acasa, in familie. Din pacate, trebuie sa va anunt ca si mitocania se "formeaza" tot acasa, ca o forma de violenta. Este o manifestare adaptativa. Copilul care creste intr-un mediu violent, mai exact caruia nu-i sunt satisfacute nevoile emotionale primare(si fundamentale) legate de afectiune, siguranta, valorizare, atasament, va cauta sa le obtina singur si va folosi cel mai frecvent in acest scop, violenta. Este singura modalitate prin care copilul obtine ceea ce are nevoie: stima celorlalti,apreciere si iluzia atasamentului. Doar ca aprecierea din partea celorlalti este una falsa, generata de frica, teama. O alta cauza o reprezinta etichetarile puse de parinti copiilor lor: esti prost, nu e nimic de capul tau, nu o sa faci nimic in viata, esti la fel ca unchiu-tau, samanta rea, etc, etc. Intr-un fel, asemenea oameni nu sunt vinovati, ei nu inteleg ce se intampla cu ei si isi continua astfel viata in acest mod, din pacate. La fel, nici parintii lor nu vor fi inteles nimic din viata lor marcata tot de abuzuri si traume emotionale. De aici rezulta rolul urias al educatiei in familie si in scoli. Ignoranta ca arma de aparare, nu este neaparat o solutie pt ca nu inseamna neaparat ca nu "reactionam" emotional in interiorul nostru. Ironia si persiflarea sunt tot o forma de manifestare a violentei in raspunsul nostru. Raspundem la mitocanie, tot cu violenta, sub alta forma. A nu reactiona, presupune nu a ignora ci a nu te mai identifica cu problema, adica a-ti fi indiferent. Indiferenta este ca opus al iubirii, ucigatoare. O alta varianta ar fi activarea compasiunii fata de asemenea cazuri.
    • Like 2
  • Vio check icon
    Eu nu stiu, inca, in Bucuresti cel putin, nicio parcare cu plata in care intri doar pe baza numarului masinii, ci ti se da un tichet, pe baza caruia faci plata, iar la plecare, daca nu-ti citeste camera numarul masinii, introduci frumos tichetul si se ridica bariera. Daca tu ai avut acel tichet si nu l-ai folosit la bariera, atunci esti un prost cu diploma, din aceia care se sparg in figuri in bula lor pe Facebook , iar apoi se mira ca nu-i voteaza lumea. Si, mai nou, si pe acest site.
    • Like 3
    • @ Vio
      Cu un minim de efort ati fi putut afla ca autorul este din Cluj. Aici avem multe parcari in care nu se folosesc tichete, ci platesti in baza numarului de inmatriculare dupa care iesi din parcare dupa cum e explicat mai sus. Dar, decat sa faceti acea minima documentare(mie mi-a luat sub un minut sa aflu), ati preferat sa povestiti despre prostie si diplome, acum poate ar trebui sa discutam si despre prostie si fudulie... sau nu aveti nici expresia aceea, "in Bucuresti cel putin".
      • Like 9
  • Nume check icon
    Astia suntem si din pacate astfel de comportamente sunt din ce in ce mai dese. Noi nu vom putea progresa ca natie decat atunci cand vom invata de mici sa ne respectam unii pe altii si sa intelegem ca binele creeaza bine si raul creeaza rau.
    • Like 7
    • @ Nume
      Vladov Vladov check icon
      Din pacate, da..

      Dupa mine, asta e cea mai mare problema a poporului roman, lipsa respectului RECIPROC intre cetateni.
      Toti cerem respect de la ceilalti.

      Ca sa ceri ceva, inclusiv respect, de la un altul, INTAI OFERA TU RESPECT !

      In speta, NU "ma dau cu masina prin fata barierei" !!!!!!!!!

      Daca babuinul nu a priceput ce facea "eroul principal" acolo, faptul ca in loc sa i se explice situatia, i s-a dat o replica la misto (botezata in mod fandosit "ironie" si "persiflare"), arata ca nu exista nicio diferenta.de gandire si educatie intre cele 2 personaje.

      Parerea mea.
      • Like 6
    • @ Nume
      Păi luați aminte chiar la două comentarii din imediata dvs.vecinătate...
      Adică ați pus punctele și pe „i” și pe „j”.
      • Like 1
  • Vladov Vladov check icon
    "ASA SUNT EU, MAI PROST, IMI PLACE SA MA DAU CU MASINA PRIN FATA BARIEREI..."

    Foarte dragut articolul !

    Asta e din categoria: "DE CE MA INJURI BA` DE MAMA, `TU-TI GURA MATII !!!!"

    Nu vad diferenta mare intre critic si criticat.

    Un om cu adevarat educat, nu mitocan cu fite de educat, nu se pune la mintea babuinului si nu i se adreseaza cu mistouri (botezate de autor in mod fitos "ironie" si "persiflare"), plangand apoi ca nu i s-a raspuns politicos.

    De fapt, problema mare a poporului roman este nu proasta educatie a unora, ci faptul ca toti ii acuzam pe ceilalti ca nu fac exact ceea ce nici noi nu facem.

    BUNUL SIMT TREBUIE SA IL SOLICITAM IN PRIMUL RAND DE LA NOI INSINE SI ABIA APOI CELORLALTI !

    Altfel vom fi din ce in ce mai prost-crescuti, asa cum foarte bine a observat autorul.

    ...Cu totii....
    • Like 7
    • @ Vladov
      Delia MC Delia MC check icon
      Corect. Numai un like am putut da...
      Să vedem și alte variante de reacție. Într-un scenariu îmbunătățit, ce putea să facă acela din spate? Dacă se grăbea: dle, mă grăbesc, sunteți amabil să mă lăsați să ies? Iar varianta mai bună: aveți o problemă? Pot să vă ajut?
      Omul simplu de la țară, fără multă carte, îți oferă ajutorul, cu ce poate el. Ce am observat, agresivitatea asta se generează în special în orașe. Mereu m-am întrebat, se adună mitocanii în orașe ori devin așa din cauza aglomerării ori stresului din oraș?
      Agresivitatea e un fenomen EMOȚIONAL și nu cognitiv. Dacă are vreo legătură cu educația, are cu cei 7 ani de acasă și încă vrep câțiva petrecuți cu părinții.
      Evident că sistemul de învățământ necesită îmbunătățiri urgente, am mai spus-o. Dar ce te poate învăța școala în ora de educație civică ori altceva când familia nu te învață nimic?
      Sursele agresivității sunt multiple, stresul, complexele, de inferioritate ori superioritate. Iar singurii care îi putem pune stavilă ori s-o controlăm cât de cât suntem noi înșine (totuși de ce nu cabinete psihologice unde se învață controlul agresivității? Eventual subvenționate de stat. Că acela din spate o să facă pe unul prost, pe altul idiot dar la urmă se poate să scoată cuțitul, bine că puțini au arme altfel ar fi poc poc pe șosele). Agresivitatea are o singură cale și anume în sus.
      E adevărat, pe mitocan nu-l mai dezveți de mitocănie. Și-i greu să procedezi cu cap când tu însuți ai o agresivitate subconștientă și ești cu capsa pusă mereu că știi că vei da peste ei oricum. Dl din față a evocat agresivitatea ceea ce nu prea rezolvă problema. Poate puterea exemplului? Mă gândesc la un mod de reacție de genul " dle, bariera asta nu-mi recunoaște mașina, dacă va grăbiți vă fac loc". Eu las de la mine chiar dacă ulterior doare, plus un zâmbet ori o glumă. Orice ca să detensionez. Dacă mai mulți am face așa, mitocanul ar vedea că nu mai are succes și poate ar proceda cu timpul mai puțin mitocănește. Ce ziceți, încercăm?
      • Like 3
    • @ Delia MC
      Vladov Vladov check icon
      LIKE.

      Exact asta vream sa spun, dar nu mi-a iesit ca dvs.
      Pot spune ca de nenumarate ori am fost in situatii asemanatoare si cred ca fiecare dintre noi am fost, fara sa realizam.
      O replica ar fi fost:
      IMI CER SCUZE STIMATE DOMN, CHIAR NU DORESC SA FAC PROBLEME, SI EU SUNT LA FEL DE GRABIT CA DVS., DAR DACA NU GASESC URGENT O SOLUTIE SA RIDIC BARIERA, CARE NU STA DIN VINA MEA, VOI STA EU, DVS. PRECUM SI URMATOARELE PERSOANE UN TIMP LUNG SI INUTIL IN FATA ACESTEI BARIERE. MA PUTETI DVS. AJUTA CU O IDEE CUM SA IESIM DE AICI MAI REPEDE ?

      Eu unul am avut succes, nu mi s-a aratat nici un deget, nu am fost agresat, etc. In 9 din 10 cazuri am fost ajutat sa rezolv problema, chiar si de catre persoane mai recalcitrante, chiar daca uneori cu oarece mormaieli si bombanituri inerente, care nu erau neaparat la adresa mea

      Nu stiu altii...
      • Like 3
    • @ Vladov
      Vladov Vladov check icon
      ...
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Vladov Vladov check icon
      P.S. Mi-as dori sa fim mai mult de 2 persoane care agreeaza aceasta abordare.

      Si atunci poate ne -am respecta mai mult, ceea ce de fapt ne dorim cu totii, cei de aici.
      • Like 3
    • @ Vladov
      Delia MC Delia MC check icon
      Mi s-a părut grozav că ați sesizat miezul problemei, postarea dvs m-a inspirat și mi-a dat curaj să-mi aștern gândurile. E practic același lucru altfel formulat.
      • Like 3
    • @ Vladov
      Scriitorul acestui articol nu face altceva decât să își verse frustrările. Are un aer de superioritate, de parcă toată lumea a avut șansa să fie educată, neluând în seamă mediul din care provin oamenii. Așa cum el a fost judecat, așa a judecat și el, ba chiar mai rău. O arde cu teorii ale conspirației și cărți necitite. Nu toată lumea s-a născut doctor, cum nu toată lumea s-a născut gunoier. Iar "teoriile" derivă din bătaia de joc a guvernelor statelor asupra populației și modul în care "dreptate" se face doar pentru unii. Știu, are destui bani încât să nu mai poată să se pună în locul unuia mai sărac cu duhul sau cu avutul. Din păcate, ceea ce a exprimat, este la fel de ipocrit ca și cazul descris. Dintr-un caz particular, îi bagă pe toți în aceeași oală, ca și cum toți ar fi proști, iar el e eminența cenușie. Și când te gândești că oameni ca el sunt plătiți să scrie "articole"! Ce glumă proastă!
      • Like 3
    • @ Nicolae Nry
      corne check icon
      amice:
      1. nimeni nu se naste doctor sau gunoier. dar daca ar fi sa marsez pe o figura de stil, as spune ca toti ne nastem gunoieri, dupa care urmeaza efortul personal. pentru ca nasterea nu dureaza toata viata.

      2. eu nu am sesizat aere se superioritate in textul autorului, in vreme ce dumitale, da. asadar o sa impartim oamenii, simplist, in doua categorii: cei care se simt insultati de mesajul din articol si cei care il gasesc valid. ramane sa te intrebi, dupa ce-ti va fi trecut indignarea, de ce te afli in prima categorie. pentru ca esti sarac si doresti sa le iei apararea celor ca tine (ca veni vorba, mitocanul din povestire a coborat dintr-o masina, nu impingea un carucior prin parcare)? cunosc multi saraci care fac parte din a doua categorie.

      3. "Din păcate, ceea ce a exprimat, este la fel de ipocrit ca și cazul descris". vom vedea mai jos unde ai gasit tu "ipocrizie".

      4. "Dintr-un caz particular, îi bagă pe toți în aceeași oală, ca și cum toți ar fi proști, iar el e eminența cenușie." nu autorul face o generalizare, ci mintea ta putina si confuza. in definitiv, daca tot ai inceput prin a sublinia faptul ca unii "is nascuti doctori", iar altii - "gunoieri", si ca trebuie sa intelegem situatia si sa o acceptam ca atare, de ce in final dezvolti acelasi model drept contra-argument? citez: "pornind de la un caz particular (in care subiectul s-a dovedit a fi prost, intelegem n.m.) ii baga pe toti in aceeasi oala, ca si cum ar fi toti prosti (...desi fie sunt cu totii destepti, fie doar unii sunt prosti. aaaaa...nu, mai multi prosti adaugati prostului initial te-ar inflama si mai rau, asa ca o sa retinem sensul : ".... ca si cum toti ar fi prosti, dar nu, nu sunt, sunt destepti", "iar el e eminenta cenusie"). aici ne amintim de "ipocrizia" invocata mai sus si tragem rapid concluzia ca nu, nu e eminenta cenusie, e prost ca miezul noptii, tovarasi, ha-ha-ha! una peste alta, am inteles esenta demersului tau: suntem un popor de oameni destepti, format in jurul a doi prostalai: autorul articolului si individul de care s-a ocupat in el. stam bine, zic, sa-ti urmam asadar sfatul si sa-i acceptam asa cum sunt, ca sa pot si eu concluziona:

      5. nu despre desteptaciune (sau prostie) e vorba in articol, ci despre lipsa de bun simt, mai mult, agresivitatea celui "nascut prost", agresivitate pe care nu ai pierdut prilejul sa o manifesti si tu,
      prietenii stiu de ce. si stim si noi.
      • Like 0
    • @ corne
      Fratele mei, ca tine am mai halit. Nu ai înțeles esența a ceea ce am scris. Mediul din care pleci îți dă, la naștere, șanse extrem de mari să te țină captiv acolo, mai ales cu educația care este deficitară atât în multe familii, cât și în cele mai multe școli. Nu știu care dintre noi doi are credit la bancă, asta ca să mă pot exprima care este săracul în această "cameră". Te rog, nu mai fii frustrat. Înțeleg perfect ce vrea să spună autorul, dar una e să te plângi, alta e să vii cu soluții. Ceea ce a spus el este ceva nou? Este nedescoperit? Oamenii la care el se adresează citesc măcar articolul? Pe bune? Deci, autorul a identificat o problemă, dar ce soluție propune? Dacă vrei să discutăm și să dezbatem subiectul de-a fir a păr, hai să ne întâlnim într-un loc neutru, la o cafea, și să vedem până la urmă dacă eu greșesc, sau tu, sau amândoi. Mă găsești pe Facebook cu numele ăsta. Aștept cu drag un mesaj privat de la tine. Dacă textul era o analiză completă, nu mai spuneam nimic. Dar nu e. Iar punctul meu de vedere momentan, nu se schimbă. Este scris la frustrare. Eu am compasiune și pentru proști pentru că, ghici ce? Sunt și ei oameni, iar unii mai au o șansă la reeducare, o reeducare la care nimeni nu se încumetă. Societatea și televiziunea oricum asta promovează: prostia și frustrarea. Aș mai adaugă chiar și panica. O zi bună să avem!
      • Like 0
    • @ Nicolae Nry
      Vladov Vladov check icon
      Pai da.
      • Like 0
  • In epoca post"revolutie" a da dovada de educatie este caracterizat drept prostie, slabiciune, frica. Asta este rezultatul graitor al cretinilor de partid (psd si chiar si celelate perindate la guvernare) unsi drept "ministrii educatiei si invatamantului", in ciuda faptului ca nu au nicio legatura cu acestea, chiar daca unii s-au laudat cu functii de profesori, chiar rectori universitari. Ori au fost si sunt in continuare niste cretini sadea ori, mai grav, au fost si sunt sabotori ai procesului de educatie. Si-au bagat labele in sistemul de invatamant, au tinut cont de niste imbecili rauvoitori adunati in consiliile nationale ale parintilor, ei insisi niste inculti needucati si mai grav cosiliii nationale ale elevilor, tocmai cei ce ar fi urmat a fi educati dar care sunt refractari la a invata, a munci. In sec XIX s-a pus la punct invatamantul in romania de catre niste oameni de cultura adevarati, cum romania nu mai are. Nici macar comunistii cei odiosi nu si-au permis sa distruga munca unor somitati culturale care au adus progres si civilizatie multor generatii. Dar acesti impostori gen abramburica andronescu, actualul sorin campeanu saboteaza si distrug tot ce ating.
    • Like 5
    • @ Mircea Zugravu
      Vladov Vladov check icon
      Ai uitat sa il mentionezi pe ministrul "educatiei" care nu stia in ce lume traieste si corecta arogant un copilas care stia mai bine decat el cate stelute sunt pe steagul Uniunii, pe principiul 2 din Decalogul sefului : "Chiar si cand nu are dreptate, Ministrul are intotdeauna dreptate".
      ACEST OM CONDUCEA DESTINELE EDUCATIEI POPORULUI ROMAN !!!
      Probabil din toata povestea, inca niste zeci de copii din scoala respectiva au inteles ca cine invata carte este un prost, ca sa ajungi ministru trebuie doar sa ai bani, relatii si mult, mult tupeu.
      • Like 4
    • @ Mircea Zugravu
      check icon
      Nici înainte de '89 nu stăteam mai bine. Ba chiar dimpotrivă.
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult