Foto: Getty Images
Un fapt banal, cotidian, căruia altfel nu i-aș fi dat atenție. Plătesc parcarea și dau să ies cu mașina pe la bariera dotată cu cameră video. Doar că aceasta nu îmi citește numărul, așa că fac câteva manevre față – spate pentru a repoziționa vehiculul, în încercarea de a rezolva problema. Banalitatea se oprește însă aici.
Mașina din spate începe să mă claxoneze frenetic. Înaintează, astfel încât nu mai pot face manevre de repoziționare. Șoferul se dă jos și vine furtunos în drept cu geamul meu. Deschid geamul să văd ce vrea. Începe prin a zice „Ce faci, băi?”
Îl scutesc de a mai vorbi și îl întreb direct: „Zi drept, voiai să mă faci prost!” Omul surprins zice un firav „Păi, da.”
Îi răspund pe înțelesul lui: „Așa sunt eu, mai prost, îmi place să mă dau cu mașina prin fața barierei...” Vă scutesc de restul dialogului, ireal oricum, pentru că nu este important. Relevant este că omul nu m-a întrebat, în primul rând, dacă am o problemă și dacă mă poate ajuta. Instinctul lui l-a determinat, în primul și primul rând, să vină să mă facă prost, fără să mă cunoască și fără să știe ce se întâmpla.
Este doar una din interacțiunile zilnice pe care le am cu armata tot mai mare a mitocanilor. Pentru scopul articolului, am tot căutat un sinonim potrivit care să descrie o persoană lipsită de bun simț, needucată, cu comportări grosolane, de o inteligență discutabilă și nu am găsit un cuvânt potrivit care să însumeze aceste atribute. Am rămas la mitocani. Unii mai folosesc și termenul de ghiolbani, îl accept și pe acela.
Vorbesc de acei oameni care intră în procentul mare de analfabeți funcționali, pe care îl avem pe plan național. Oameni care nu sunt în stare să judece cu propriii neuroni, astfel că se lasă atrași în variate și infinite teorii ale conspirației, pentru ca mai apoi să le apere cu o fervoare aproape religioasă. Sunt indivizii care te împing și te calcă în picioare pentru un minor beneficiu, oricare ar fi el. Te calcă în picioare oricum, în orice ocazie, pentru ei este un gest social acceptat. Sunt indivizii care nu au mai deschis o carte de când au terminat școala. Sunt cei care nu au mai citit un ziar serios de mulți ani, asta dacă l-au citit vreodată, dar se informează din surse dubioase de pe internet. Sunt cei care se comportă după modelul dobitoacelor, cele cu patru picioare, în multe împrejurări când s-ar cere o urmă de bun simț. Sunt cei pentru care nici nu mai există instrucțiuni cu text, ci cu poze parcă desenate pentru un copil de cinci ani. Sunt cei care confundă termenul de all-inclusive de prin Bulgaria cu mănânci cât poți și te comporți grosolan.
Sunt cei care nu mai gândesc, doar acționează urmând-și instinctele primare: foame, sete, sex. Aș putea continua la nesfârșit cu caracterizarea lor, dar nu acesta este scopul meu astăzi. Ce mă preocupă pe mine este lupta zilnică pe care o ducem cu ei și faptul că nu se întrezărește o victorie a oamenilor cu bun simț.
Sunt tot mai mulți și tot mai vocali. Cuceresc zi de zi tot mai mult teritoriu social și aduc cu ei lumea lor măruntă și modul lor nerușinat de comportament. Pe măsură ce sunt tot mai mulți, sistemul social în care trăim se modifică și se adaptează pentru a găzdui si produce tot mai mulți indivizi de acest gen. Paradigma se schimbă permanent în sens negativ. Norma devine lipsa bunului simț, incultura și inteligența submediocră. Sunt o specia invazivă care se adaptează prin distrugerea ecosistemului, oriunde ajung. Obraznici și impertinenți, trag totul in jos în mocirla lor comportamentală în care a țipa cel mai tare echivalează cu a avea dreptate, iar grosolănia este ridicată la rang de spirit fin.
În practică, această luptă face sa fie tot mai greu de ieșit din bula noastră confortabilă. Eu nici nu mai îmi pun problema că pot evita interacțiunile cu ei. A accesa orice serviciu, de la o livrare prin curier, la cumpărături la magazin, devine o corvoadă. Devine deja o excepție să constați că poți avea o interacțiune în limitele normalului cu cineva necunoscut. Dacă mă duc la supermarketul de lângă casă, am un puternic sentiment că devin un animal. Lumea te înghesuie, te împinge, limbajul pe care îl auzi te blochează pur si simplu, iar calitatea angajaților scade constant și sigur. O plimbare prin oraș sau o vizită la un mall nu este cu nimic mai plăcută.
Magazinele ieftine de bricolaj sunt paradisul lor absolut. Condusul este o corvoadă atât de mare, încât mă gândesc serios să merg cu autobuzul la muncă. Îmi este groază să merg undeva prin țară, la o pensiune. Nu știi niciodată ce surprize ai, singura certitudine este că vor fi surprize neplăcute. Nu am mari așteptări de la un dialog, în orice circumstanțe, cu persoane pe care nu le-am cunoscut anterior. Poate că sună exagerat, dar mitocănia este permanentă în jurul nostru.
Nu neg că există încă un procent mai mic sau mai mare de oameni cu bun simț. Bunul-simț se formează acasă și nu are legătură cu statusul școlar, cu originea socială sau cu averea adunată. Bunul simț are legătură cu ce înveți acasă. Cred ca mitocănia are legătură cu aspirațiile și valorile noastre ca națiune, valori care sunt în acest moment greu puse la încercare. Începând de la conducătorii noștri, cu diplome de tot felul trase la xerox, trecând prin parlament, care reprezintă oglinda nației și mergând în jos către omul de rând, mitocănia se instalează temeinic și plenar. Rar mai vezi un exemplu public pozitiv care să aibă legătura cu noțiunea de educație. Educația este un cuvânt care dispare încet, dar sigur, din DEX. Credeți că doamna cu comportament porcin, care urlă, face spume la gură si debitează numai inepții ridicate la rangul de filozofie, are atâta succes pentru că suntem o națiune de oameni educați și de bun simț? Are succes pentru că sunt mulți exact ca ea. Reprezintă perfect o bună parte din națiunea noastră și din păcate procentul lor este în creștere.
Până cu ceva vreme în urmă acest gen de oameni mă enervau, până am înțeles că, de fapt, lor nu le pasă. Am mai înțeles și că nu am cum să îi evit permanent, așa că îi ignor, pur si simplu. Atunci când nu pot să-i ignor, din diverse motive, folosesc ca armă de apărare ironia și persiflarea. Nu știu cum procedați voi, dar aceasta este soluția găsită de mine. Așa că, revenind la pățania descrisă la început, omul care se pregătea să mă facă prost a trebuit să dea mașina înapoi pentru a mă lăsa pe mine să dau înapoi, să parchez din nou și să sun la cei responabili de parcare.
A plecat nervos cu mașina, făcând semne prin geam. Nu înțeleg de ce, că doar i-am urat drum bun!
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Dupa mine, asta e cea mai mare problema a poporului roman, lipsa respectului RECIPROC intre cetateni.
Toti cerem respect de la ceilalti.
Ca sa ceri ceva, inclusiv respect, de la un altul, INTAI OFERA TU RESPECT !
In speta, NU "ma dau cu masina prin fata barierei" !!!!!!!!!
Daca babuinul nu a priceput ce facea "eroul principal" acolo, faptul ca in loc sa i se explice situatia, i s-a dat o replica la misto (botezata in mod fandosit "ironie" si "persiflare"), arata ca nu exista nicio diferenta.de gandire si educatie intre cele 2 personaje.
Parerea mea.
Adică ați pus punctele și pe „i” și pe „j”.
Foarte dragut articolul !
Asta e din categoria: "DE CE MA INJURI BA` DE MAMA, `TU-TI GURA MATII !!!!"
Nu vad diferenta mare intre critic si criticat.
Un om cu adevarat educat, nu mitocan cu fite de educat, nu se pune la mintea babuinului si nu i se adreseaza cu mistouri (botezate de autor in mod fitos "ironie" si "persiflare"), plangand apoi ca nu i s-a raspuns politicos.
De fapt, problema mare a poporului roman este nu proasta educatie a unora, ci faptul ca toti ii acuzam pe ceilalti ca nu fac exact ceea ce nici noi nu facem.
BUNUL SIMT TREBUIE SA IL SOLICITAM IN PRIMUL RAND DE LA NOI INSINE SI ABIA APOI CELORLALTI !
Altfel vom fi din ce in ce mai prost-crescuti, asa cum foarte bine a observat autorul.
...Cu totii....
Să vedem și alte variante de reacție. Într-un scenariu îmbunătățit, ce putea să facă acela din spate? Dacă se grăbea: dle, mă grăbesc, sunteți amabil să mă lăsați să ies? Iar varianta mai bună: aveți o problemă? Pot să vă ajut?
Omul simplu de la țară, fără multă carte, îți oferă ajutorul, cu ce poate el. Ce am observat, agresivitatea asta se generează în special în orașe. Mereu m-am întrebat, se adună mitocanii în orașe ori devin așa din cauza aglomerării ori stresului din oraș?
Agresivitatea e un fenomen EMOȚIONAL și nu cognitiv. Dacă are vreo legătură cu educația, are cu cei 7 ani de acasă și încă vrep câțiva petrecuți cu părinții.
Evident că sistemul de învățământ necesită îmbunătățiri urgente, am mai spus-o. Dar ce te poate învăța școala în ora de educație civică ori altceva când familia nu te învață nimic?
Sursele agresivității sunt multiple, stresul, complexele, de inferioritate ori superioritate. Iar singurii care îi putem pune stavilă ori s-o controlăm cât de cât suntem noi înșine (totuși de ce nu cabinete psihologice unde se învață controlul agresivității? Eventual subvenționate de stat. Că acela din spate o să facă pe unul prost, pe altul idiot dar la urmă se poate să scoată cuțitul, bine că puțini au arme altfel ar fi poc poc pe șosele). Agresivitatea are o singură cale și anume în sus.
E adevărat, pe mitocan nu-l mai dezveți de mitocănie. Și-i greu să procedezi cu cap când tu însuți ai o agresivitate subconștientă și ești cu capsa pusă mereu că știi că vei da peste ei oricum. Dl din față a evocat agresivitatea ceea ce nu prea rezolvă problema. Poate puterea exemplului? Mă gândesc la un mod de reacție de genul " dle, bariera asta nu-mi recunoaște mașina, dacă va grăbiți vă fac loc". Eu las de la mine chiar dacă ulterior doare, plus un zâmbet ori o glumă. Orice ca să detensionez. Dacă mai mulți am face așa, mitocanul ar vedea că nu mai are succes și poate ar proceda cu timpul mai puțin mitocănește. Ce ziceți, încercăm?
Exact asta vream sa spun, dar nu mi-a iesit ca dvs.
Pot spune ca de nenumarate ori am fost in situatii asemanatoare si cred ca fiecare dintre noi am fost, fara sa realizam.
O replica ar fi fost:
IMI CER SCUZE STIMATE DOMN, CHIAR NU DORESC SA FAC PROBLEME, SI EU SUNT LA FEL DE GRABIT CA DVS., DAR DACA NU GASESC URGENT O SOLUTIE SA RIDIC BARIERA, CARE NU STA DIN VINA MEA, VOI STA EU, DVS. PRECUM SI URMATOARELE PERSOANE UN TIMP LUNG SI INUTIL IN FATA ACESTEI BARIERE. MA PUTETI DVS. AJUTA CU O IDEE CUM SA IESIM DE AICI MAI REPEDE ?
Eu unul am avut succes, nu mi s-a aratat nici un deget, nu am fost agresat, etc. In 9 din 10 cazuri am fost ajutat sa rezolv problema, chiar si de catre persoane mai recalcitrante, chiar daca uneori cu oarece mormaieli si bombanituri inerente, care nu erau neaparat la adresa mea
Nu stiu altii...
Si atunci poate ne -am respecta mai mult, ceea ce de fapt ne dorim cu totii, cei de aici.
1. nimeni nu se naste doctor sau gunoier. dar daca ar fi sa marsez pe o figura de stil, as spune ca toti ne nastem gunoieri, dupa care urmeaza efortul personal. pentru ca nasterea nu dureaza toata viata.
2. eu nu am sesizat aere se superioritate in textul autorului, in vreme ce dumitale, da. asadar o sa impartim oamenii, simplist, in doua categorii: cei care se simt insultati de mesajul din articol si cei care il gasesc valid. ramane sa te intrebi, dupa ce-ti va fi trecut indignarea, de ce te afli in prima categorie. pentru ca esti sarac si doresti sa le iei apararea celor ca tine (ca veni vorba, mitocanul din povestire a coborat dintr-o masina, nu impingea un carucior prin parcare)? cunosc multi saraci care fac parte din a doua categorie.
3. "Din păcate, ceea ce a exprimat, este la fel de ipocrit ca și cazul descris". vom vedea mai jos unde ai gasit tu "ipocrizie".
4. "Dintr-un caz particular, îi bagă pe toți în aceeași oală, ca și cum toți ar fi proști, iar el e eminența cenușie." nu autorul face o generalizare, ci mintea ta putina si confuza. in definitiv, daca tot ai inceput prin a sublinia faptul ca unii "is nascuti doctori", iar altii - "gunoieri", si ca trebuie sa intelegem situatia si sa o acceptam ca atare, de ce in final dezvolti acelasi model drept contra-argument? citez: "pornind de la un caz particular (in care subiectul s-a dovedit a fi prost, intelegem n.m.) ii baga pe toti in aceeasi oala, ca si cum ar fi toti prosti (...desi fie sunt cu totii destepti, fie doar unii sunt prosti. aaaaa...nu, mai multi prosti adaugati prostului initial te-ar inflama si mai rau, asa ca o sa retinem sensul : ".... ca si cum toti ar fi prosti, dar nu, nu sunt, sunt destepti", "iar el e eminenta cenusie"). aici ne amintim de "ipocrizia" invocata mai sus si tragem rapid concluzia ca nu, nu e eminenta cenusie, e prost ca miezul noptii, tovarasi, ha-ha-ha! una peste alta, am inteles esenta demersului tau: suntem un popor de oameni destepti, format in jurul a doi prostalai: autorul articolului si individul de care s-a ocupat in el. stam bine, zic, sa-ti urmam asadar sfatul si sa-i acceptam asa cum sunt, ca sa pot si eu concluziona:
5. nu despre desteptaciune (sau prostie) e vorba in articol, ci despre lipsa de bun simt, mai mult, agresivitatea celui "nascut prost", agresivitate pe care nu ai pierdut prilejul sa o manifesti si tu,
prietenii stiu de ce. si stim si noi.
ACEST OM CONDUCEA DESTINELE EDUCATIEI POPORULUI ROMAN !!!
Probabil din toata povestea, inca niste zeci de copii din scoala respectiva au inteles ca cine invata carte este un prost, ca sa ajungi ministru trebuie doar sa ai bani, relatii si mult, mult tupeu.