Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Țările NATO nu au reușit să ajungă la un acord pe tema răspunsului Alianței la un eventual atac rusesc

Ministrul turc al apărării

Foto - Ministrul turc al apărării, Yasar Guler, la întâlnirea ministrilor apărării din țările NATO/ Profimedia Images

O știre importantă: Miniştrii apărării din cadrul NATO nu au reuşit vineri să ajungă la un acord asupra noilor planuri referitoare la modul în care Alianţa ar răspunde unui atac rusesc, iar un diplomat occidental a vorbit cu jurnaliștii de la Reuters sub rezerva anonimatului, acuzând Turcia că a blocat consensul.

Potrivit informațiilor furnizate de oficialul NATO, Turcia a blocat aprobarea planurilor, având obiecţii în privinţa locaţiilor geografice, inclusiv în ceea ce priveşte Cipru. Există încă o oportunitate de a găsi o soluţie înainte de summitul NATO de la mijlocul lunii iulie de la Vilnius, a adăugat diplomatul. La rândul său, misiunea diplomatică a Turciei la NATO a declarat că ar fi greşit să comenteze un document secret al NATO, adăugând doar că „procesul obişnuit de consultări şi evaluare între aliaţi continuă”.

Aşa-numitele planuri regionale cuprind mii de pagini de planuri militare secrete care vor detalia modul în care alianţa va răspunde unui atac rusesc. Întocmirea acestor documente semnifică o schimbare fundamentală. Timp de decenii, NATO nu a considerat că este nevoie de planuri de apărare pe scară largă, deoarece a purtat războaie mai mici în Afganistan şi Irak şi a avut certitudinea că Rusia post-sovietică nu mai reprezenta o ameninţare existenţială. 

Dar, în contextul în care cel mai sângeros război din 1945 încoace, în Ucraina, se desfăşoară chiar dincolo de graniţele sale, Alianţa avertizează acum că trebuie să aibă toate planurile pregătite cu mult înainte de izbucnirea unui potenţial conflict cu un adversar de acelaşi rang, precum Moscova.

Separat, Vladimir Putin a avertizat vineri că dacă Occidentul va ajuta Ucraina cu avioane de luptă F-16, acest lucru ar reprezenta „un pericol serios de a târî NATO într-un conflict armat” cu Rusia. Liderul autocrat de la Kremlin a mai precizat că aeronavele vor fi distruse, sugerând în același timp că Moscova ar putea lovi bazele unde se află aceste aeronave, chiar dacă acestea sunt situate în afara Ucrainei, potrivit agenţiei ruse de presă TASS. Comentariile lui Putin despre avioanele F-16 vin în condiţiile în care secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că piloţii ucraineni au început deja antrenamentele pentru a pilota astfel de avioane.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult