Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Taxe zero și impozit progresiv, două idei populiste care se vehiculează, dar care nu ar rezolva problema deficitului bugetar

oameni pe strada - Foto Inquam Photos / Alberto Groşescu

Foto: Inquam Photos / Alberto Groşescu 

Efectele pandemiei asupra populației sunt multiple. Deși există categorii afectate, pe medie salariul mediu nominal net a crescut în septembrie 2020 la 3.321 lei, cu 7,8% peste nivelul de anul trecut. Aceasta, împreună cu păstrarea locurilor de muncă, conservă puterea de cumpărare pentru relansarea economiei.

În contextul polarizării veniturilor populației (fenomen întâlnit în toate țările), există două idei populiste promovate în perioada aceasta. Aparent și pe termen scurt, acestea sunt benefice pentru cei cu venituri mici. Dar pe termen mediu, efectele sunt dezastruoase pentru noi toți (inclusiv cei cu venituri mici).

(1) Taxe zero pe salariul minim are 3 probleme:

 • impactul bugetar masiv după un deficit fiscal istoric în 2020 din cauza pandemiei, un derapaj fiscal care riscă să ne arunce în creșterea riscului de țară. Din această cauză, măsura vitregește bugetul de bani pentru investiții și stimulează consumul prin venit net mai mare (am văzut aceeași poveste prin dezastrul guvernării #WageLedGrowth)
 • Pilonul I (pensia publică) devine practic falimentar, după ce este deja sufocat de trendurile demografice. O treime dintre angajați sunt plătiți la salariul minim. Astfel, această măsura ar reduce numărul contribuabililor de la 4,5 milioane la doar 3 milioane, care trebuie să susțină 5,2 milioane de pensionari și 1.2 milioane de angajați în sectorul public
 • Încurajează economia subterană (deja cea mai mare din Europa) prin migrarea contractelor de muncă la salariul minim declarat (pe hârtie) și diferența plătită în plic. Astfel, se reduc costurile cu salariile cu aproximativ 67% (72% diferența dintre brut și net minus 5% impozit dividend pentru „banii în plic”)

(2) Impozitul progresiv - măsură socialistă de tip Robin Hood, prin care doar se redistribuie, incapabilă să crească valoarea totală din economie și pătura de mijloc. Veniturile publice din salarii au fost în 2019 în total 23 miliarde de lei, cca 2% din PIB. O eventuală creștere a sarcinii fiscale nete prin cote progresive cu 20% - 30% ar genera venituri publice adiționale de maximum 0,2% - 0,3% din PIB, de aproximativ 40 de ori mai puțin decât deficitul public. Deci, nu rezolvă problema dezechilibrului fiscal.

Valoarea adăugată și creșterea păturii de mijloc nu se face artificial și brusc prin taxe sau redistribuire. Singura soluție este dezvoltarea economiei prin investiții publice în infrastructură (transport rutier și feroviar, irigații în agricultură, energie și digitalizare) și segmente sociale (educație, sănătate, sport și cultură). Numai așa putem crește ca națiune și să reducem diferențele față de țările europene. Restul, sunt balade populiste electorale prin care luăm de la bogați și dăm la săraci ... adică economie de evul mediu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • 2 elevi - unul își toceste coatele prin școală altul prin baruri. Ies pe Piața Munci după terminarea scolii iar cel care și-a tocit coatele la școală și a învățat câștiga mai mult. De ce trebuie el sa susțină cu bani mai mult leneșul de l-a durut în cot?
  Se aplica și la aberația de la USR cu salariul minim.
  Sa vi și sa spui 0 impozit pe venit pana în 25 de ani... Asta pot sa o înțeleg și sunt de acord cu ea.
  • Like 2
 • impozit progresiv,taxe zero ,vor fi degeaba ...se tot vb de viata buna de la stat ,cu sporuri care mai de care ,dar de faptul ca statul plateste politistilor,angajatilor din penitenciare ratele bancare la casele proprii,,unii vile,chiar majoritatea ..de ce nu spune nimeni nimic.. poate nu se cunoaste si in anul 2020 cu toate pb care exista nu este normal ca statul sa iti plateasca rata la casa,,o achiti singur ca toata lumea ,..pana nu vor dispare pensiile speciale si aceste incredibile drepturi ale unor bugetari ,nu vor fi bani .
  • Like 1
  • @ Lau Mocanu
   Petru check icon
   Da aveti dreptate. Dar pomenile facute da stat sunt mult mai multe. De la indemnizatia de fost sef de stat pana la ajutoarele sociale pentru cei cu venitul sub un anumit standard. As mai aminti pensiile speciale, sporurile de toate felurile acordate bugetarilor, scutirile de impozite pentru anumite categorii (IT, constructii), tratament fiscal special pentru anumite categorii (vezi asig.sociale pentru cei care sunt platiti pentru drepturi de autor-jurnalisti) S-a ajuns pana acolo incat un functionar care lucreaza cu calculatorul are spor de calculator ca si cand salari
   ul n-ar fi tinut cont de asta. Pe cand spor de "sapa" pentru un lucrator care sapa santuri. Toate astea au fost stabilite pentru a stoarce mai bine bugetul de stat sau bugetele locale. Cat priveste impozitarea progresiva ea exista si se aplica pensionarilor. Partea din pensie care depaseste 2000 se impoziteaza cu 10%. Cred ca guvernanti nu au un interes real de a face dreptate ci de a avantaja anumite categorii de care se presupune ca vor avea nevoie vreodata.
   • Like 0
 • impozit progresiv a mai existat in romania, si au renuntat in 2004- era prea greu pentru contabili si pentru stat sa il aplice. Sper ca acum sa recunoasca neputintele si sa copie sistem idn alte tari unde veniturilor mici sub un anumit prag li se da deduceri.
  • Like 0
 • Razvan G check icon
  Analiza este scurta si la obiect. Daca va uitati la proiectul de lege, facut de un neica nimeni, fara nicio fundamentare economica, o sa vedeti ca se doreste si cresterea progresiva a CAS si CASS. Un salariu mai mare ar putea fi impozitat cu 70% ceea ce este inacceptabil. Migrarea la alte solutii de plata a salariilor va veni natural si rezultatul va fi exact invers decat cel perorat de initiator.
  Cand o sa intelegem ca bunastarea vine din munca si investitii, nu din redistribuirea saraciei. Restructurarea aparatului de stat, asezarea siatemului de pensii pe baze reale, dezvoltarea pilonului 2 si mai ales, constientizarea faptului ca fiecare trebuie sa isi conceapa planul personal pentru perioada de pensie, nu sa stea la mana politicului.
  • Like 2
 • Nume check icon
  Toata veniturile de orice fel trebuie impozitate fara discutie. Totusi cred ca ar trebui o dezbatere referitor la cota unica vs. cota progresiva ca sa intelegem mai bine efectele acestora asupra pietii muncii si a veniturilor populatiei pe termen scurt si pe termen lung.
  Dl. Guda mentioneaza ca impozitul progresiv este "socialist" si nu aduce nici o valoare adaugat. Altii sustin ca stimuleaza "lenea", cu toate ca nu inteleg cum? Altii spun ca prin impozit unic, bogatii devin mai bogati si saracii mai saraci prin polarizarea claselor sociale, prin urmare nici clasa de mijloc nu s-ar dezvolta cu acest impozit unic.
  Din pacate nimeni nu ne clarifica obiectiv acest subiect. PSD-ul o foloseste populist ca sa obtina voturi in plus - nici ei nu au prezentat ceva serios, iar PNL sustine impozitul unic - deh, ei cica ar fi ambasadorii performantei si antreprenorilor, dar si ei fara argumentari. Dl. Guda este si el un partizan al capitalismului pur in care fiecare trebuie sa se descurce cum poate.
  Din pacate in acest moment nu avem decat partizanate politice si economice si nu exista nimeni cat de cat obiectiv si sa ne explice intreg fenomenul.
  • Like 3
 • Ionel check icon
  Pe bune ! Nu stiam ca o masura de tipul "Impozitul progresiv - măsură socialistă de tip Robin Hood" se aplica in Anglia, Germania, Italia, Franta......Si noi care doream sa atingem nivelul lor de viata !!!
  • Like 2
  • @ Ionel
   Tarile care le enumeri nu sunt la nivelul la care sunt din cauza impozitului progresiv , ci din cauza nivelului la care sunt isi permit impozitului progresiv. Impozitul progresiv ii o masura socialista care o sa bage tarile in coma. Prima o sa fie Italia. O sa fie mai rau ca Grecia. Au noroc cu imigratia masiva care sustine piata muncii . Nu poti sustine mediocritatea. Mai era un primar PSD care sustine ca trebuie oferite burse elevilor de 7-8 ca oricum cei de 9-10 o sa plece din tara. Ti se pare normal? Asa ii si cu impozitarea progresiva . Ii premiaza pe lenesi ii taxeaza pe cei inovativi si harnici ( sa nu ii pui pe bugetari la socoteala ca acolo nu se aplica legile meritocratiei).
   • Like 3
  • @ Silviu Pop Sese
   No shit!
   • Like 0
  • @ Anca Paduraru
   Shit ! Shit!
   • Like 0


Îți recomandăm

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

e.on - energie

În viața de zi cu zi, când spunem energie, ne referim la lucrurile mici pe care le facem în mod uzual, fie că aprindem un bec, deschidem televizorul, gătim sau dăm drumul la centrală pentru a ne încălzi. Aceste acțiuni au devenit atât de uzuale, încât nu mai stăm să ne gândim cum a fost produsă energia respectivă - dacă vorbim despre energia electrică - sau de unde provine ea - dacă vorbim despre gazele naturale.

Citește mai mult
sound-bars icon