Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Testamentul Regelui: Înapoi la România! Regii ne-au făcut România Mare, iar noi am cedat-o pe bucăți regilor tranziției

Liviu Dragnea la catafalcul Regelui Mihai

Foto: Guliver Getty Images

Mă uit și nu pot să nu mă minunez câtă dragoste și respect îi sunt arătate memoriei Regelui zilele astea. Cozi mai mari ca la moaște... Lume multă. Lume bună. S-a stat resemnat la o coadă lungă de 6 ore, nimeni nu s-a îmbulzit, nimeni nu s-a plâns.

Deși este un moment trist, reacția acestor români mă bucură și mă intrigă în același timp. Pentru că, dacă Regele ar mai fi trăit încă, nu venea mai nimeni la el.

După momentul din 1992, românii au început, încet - încet, să-l uite. În cel mai „bun” caz, repetau inepția comunistă cu vagoanele cu aur și tablouri cu care Regele ar fi plecat din țară.

La rândul său, Regele a fost discret. N-a vrut să ne ofere dragoste cu de-a sila.

Cred că avem o problemă ca nație... Una gravă. Noi ne deșteptăm când e prea târziu.

Pentru că la fel am procedat cu toți cei care s-au dus, după ce s-au dus, de la Corneliu Coposu și Ion Rațiu, la artiști, cântăreți, până la tinerii de la Colectiv... Ne agităm cu disperare, plângem și ne văitam doar atunci când nu se mai poate face nimic. 

La fel vom proceda și după ce vom pierde țara! Căci, în „stilul” ăsta, o vom pierde. Cu fiecare metru de Bărăgan și fiecare clădire vândute, cu fiecare pom tăiat, cu fiecare om plecat la muncă în străinătate, fie el doctor sau „capșunar”, noi mai pierdem puțin din țară...

Cu fiecare copil care nu se mai naște. Sau, care iși ia zilele de dorul parinților plecați.

Cu fiecare zi de nepăsare și indiferență.

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Cei care de trei decenii conduc țara vor scoate „vagoanele cu aur” pitite azi prin paradisuri fiscale, vor pătrunde în Muzeul de Istorie și vor revendica adevărata Coroană regală. Cea reală, după ce Regelui Mihai i-au dat pe ultimul drum o copie. Se vor întroniza drept adevărații regi și stăpâni ai acestor locuri.

Cei care se opun sunt oare o minoritate pe cale de dispariție? Dacă e așa, merităm să vină alții în loc, care să merite această țară și moștenirea regală. România merită un popor mai bun și mai păsător. Sunt convins că aceste zăcăminte de cinste și de bunătate există în acest popor, doar așteptau pe cineva care să le catalizeze.

Ne-a murit Regele. A plecat un om bun. Moștenirea Regelui însă rămâne. Afluxul de iubire al oamenilor care au ieșit aseară să-i lumineze Regelui ultimul drum cu candele sau cu lanternele de la telefoanele mobile, prin gările noastre înecate în întuneric și în indolență, m-a impresionat. De la acești oameni poate porni schimbarea pentru salvarea României. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sigur este parerea mea! Pana cand nu se va da o LEGE cate sa INTERZICA CU DESAVARSIRE TRASEISMUL POLITIC vor fi mereu aceiasi borfasi care se vor muta ...IN FUNCTIE DE CIOLAN ! De ce n-am iesit anul trecut la vot? O SINGURA DATA SI CER IERTARE COPIILOR MEI ! Pentru acest motiv AZI VOTEZI CEVA SI MAINE ...IESE ALTCEVA ! Unii poate vor spune ca am fost nesimtitoare, dar a fost singura ,si cea mai tragica data, cand n-am iesit la vot in 27 ani!
    • Like 0
  • Liviu check icon
    Păi nu prea ai ce să votezi. Avem un partid gigant în jurul căruia apar şi dispar o grămadă de partide şi partiduleţe. La fiecare rundă de alegeri mai apare câte un partid nou, cele vechi se rup etc. N-avem şi noi un sistem cu două partide, cum îi au americanii pe democraţi şi republicani sau englezii pe conservatori şi laburişti. Măcar ştiu despre ce e vorba. La noi apare de fiecare dată câte ceva nou şi ne orientăm cum se orientează un căţel căruia îi arunci un băţ. Nu e o constanţă, o siguranţă, ceva de care să te agăţi.
    • Like 0
  • Ca ne vom "pierde" tara era vizibil din 1990. Vorba americanului, daca merge ca o rata, arata ca o rata si macaie ca o rata este o rata. De la FSN la PSD. Ma intreb la ce va trebuit atata timp sa realizati asta.
    Cat despre:"De la acesti oameni poate porni schimbarea pentru salvarea Romaniei" adevarat spus, totusi prea putini.
    • Like 0
  • check icon
    Iluzii desarte....Cred ca 80% din cei care au iesit cu telefoane au iesit sa filmeze,nu le pasa de Rege...As crede mai curand in cei care ar fi iesit cu o lumanare...
    • Like 0
  • Liviu check icon
    Ce s-a întâmplat de fapt la înmormântarea Regelui? Comunismul ne-a transformat într-o ţară neînsemnată, lipsită de importanţă, fără voce şi cu capul plecat. Zilele trecute monarhii lumii şi-au plecat fruntea în faţa celui care a fost cu siguranţă un model de monarh. Brusc nu mai suntem o ţară de mâna a doua. Dacă Ferninand ne-a întregit, Mihai ne-a învăţat să ridicăm fruntea şi ne-a redat vocea. Monarhii lumii s-au înclinat nu doar în faţa Regelui, ci şi în faţa României. E un lucru pe care nu l-am mai simţit de multă vreme. Nu avem nevoie doar de hrană, avem nevoie şi de demnitate.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult