Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Testamentul Regelui: Înapoi la România! Regii ne-au făcut România Mare, iar noi am cedat-o pe bucăți regilor tranziției

Liviu Dragnea la catafalcul Regelui Mihai

Foto: Guliver Getty Images

Mă uit și nu pot să nu mă minunez câtă dragoste și respect îi sunt arătate memoriei Regelui zilele astea. Cozi mai mari ca la moaște... Lume multă. Lume bună. S-a stat resemnat la o coadă lungă de 6 ore, nimeni nu s-a îmbulzit, nimeni nu s-a plâns.

Deși este un moment trist, reacția acestor români mă bucură și mă intrigă în același timp. Pentru că, dacă Regele ar mai fi trăit încă, nu venea mai nimeni la el.

După momentul din 1992, românii au început, încet - încet, să-l uite. În cel mai „bun” caz, repetau inepția comunistă cu vagoanele cu aur și tablouri cu care Regele ar fi plecat din țară.

La rândul său, Regele a fost discret. N-a vrut să ne ofere dragoste cu de-a sila.

Cred că avem o problemă ca nație... Una gravă. Noi ne deșteptăm când e prea târziu.

Pentru că la fel am procedat cu toți cei care s-au dus, după ce s-au dus, de la Corneliu Coposu și Ion Rațiu, la artiști, cântăreți, până la tinerii de la Colectiv... Ne agităm cu disperare, plângem și ne văitam doar atunci când nu se mai poate face nimic. 

La fel vom proceda și după ce vom pierde țara! Căci, în „stilul” ăsta, o vom pierde. Cu fiecare metru de Bărăgan și fiecare clădire vândute, cu fiecare pom tăiat, cu fiecare om plecat la muncă în străinătate, fie el doctor sau „capșunar”, noi mai pierdem puțin din țară...

Cu fiecare copil care nu se mai naște. Sau, care iși ia zilele de dorul parinților plecați.

Cu fiecare zi de nepăsare și indiferență.

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Cei care de trei decenii conduc țara vor scoate „vagoanele cu aur” pitite azi prin paradisuri fiscale, vor pătrunde în Muzeul de Istorie și vor revendica adevărata Coroană regală. Cea reală, după ce Regelui Mihai i-au dat pe ultimul drum o copie. Se vor întroniza drept adevărații regi și stăpâni ai acestor locuri.

Cei care se opun sunt oare o minoritate pe cale de dispariție? Dacă e așa, merităm să vină alții în loc, care să merite această țară și moștenirea regală. România merită un popor mai bun și mai păsător. Sunt convins că aceste zăcăminte de cinste și de bunătate există în acest popor, doar așteptau pe cineva care să le catalizeze.

Ne-a murit Regele. A plecat un om bun. Moștenirea Regelui însă rămâne. Afluxul de iubire al oamenilor care au ieșit aseară să-i lumineze Regelui ultimul drum cu candele sau cu lanternele de la telefoanele mobile, prin gările noastre înecate în întuneric și în indolență, m-a impresionat. De la acești oameni poate porni schimbarea pentru salvarea României. 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Sigur este parerea mea! Pana cand nu se va da o LEGE cate sa INTERZICA CU DESAVARSIRE TRASEISMUL POLITIC vor fi mereu aceiasi borfasi care se vor muta ...IN FUNCTIE DE CIOLAN ! De ce n-am iesit anul trecut la vot? O SINGURA DATA SI CER IERTARE COPIILOR MEI ! Pentru acest motiv AZI VOTEZI CEVA SI MAINE ...IESE ALTCEVA ! Unii poate vor spune ca am fost nesimtitoare, dar a fost singura ,si cea mai tragica data, cand n-am iesit la vot in 27 ani!
  • Like 0
 • Liviu check icon
  Păi nu prea ai ce să votezi. Avem un partid gigant în jurul căruia apar şi dispar o grămadă de partide şi partiduleţe. La fiecare rundă de alegeri mai apare câte un partid nou, cele vechi se rup etc. N-avem şi noi un sistem cu două partide, cum îi au americanii pe democraţi şi republicani sau englezii pe conservatori şi laburişti. Măcar ştiu despre ce e vorba. La noi apare de fiecare dată câte ceva nou şi ne orientăm cum se orientează un căţel căruia îi arunci un băţ. Nu e o constanţă, o siguranţă, ceva de care să te agăţi.
  • Like 0
 • Ca ne vom "pierde" tara era vizibil din 1990. Vorba americanului, daca merge ca o rata, arata ca o rata si macaie ca o rata este o rata. De la FSN la PSD. Ma intreb la ce va trebuit atata timp sa realizati asta.
  Cat despre:"De la acesti oameni poate porni schimbarea pentru salvarea Romaniei" adevarat spus, totusi prea putini.
  • Like 0
 • Iluzii desarte....Cred ca 80% din cei care au iesit cu telefoane au iesit sa filmeze,nu le pasa de Rege...As crede mai curand in cei care ar fi iesit cu o lumanare...
  • Like 0
 • Liviu check icon
  Ce s-a întâmplat de fapt la înmormântarea Regelui? Comunismul ne-a transformat într-o ţară neînsemnată, lipsită de importanţă, fără voce şi cu capul plecat. Zilele trecute monarhii lumii şi-au plecat fruntea în faţa celui care a fost cu siguranţă un model de monarh. Brusc nu mai suntem o ţară de mâna a doua. Dacă Ferninand ne-a întregit, Mihai ne-a învăţat să ridicăm fruntea şi ne-a redat vocea. Monarhii lumii s-au înclinat nu doar în faţa Regelui, ci şi în faţa României. E un lucru pe care nu l-am mai simţit de multă vreme. Nu avem nevoie doar de hrană, avem nevoie şi de demnitate.
  • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult