Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Titluri de stat, depozite bancare sau pilonul III - care e opțiunea potrivită pentru tine dacă nu-ți place riscul

titluri de stat

În imagine, un material publicitar de la prezentarea emisiunii de titluri de stat "Centenar", în iulie 2016. / Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fonduri de pensii (pilonul III), titluri de stat sau depozite bancare? Pentru a alege una dintre cele trei posibilități de investiții, o persoană trebuie să ia în calcul apetitul de risc pe care îl are, precum și randamentele oferite de instrumentele de investiții, a explicat analistul financiar Radu Crăciun, la emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

„Depinde de apetitul de risc și ce randamente își dorește. pentru că dintre cele trei posibilități pe care le-ați menționat - fonduri de pensii, titluri de stat și depozite bancare - depozitele bancare au randamentul cel mai mic. Titlurile de stat au riscul cel mai scăzut, depozitele bancare sunt și ele garantate practic, deci acolo riscul e extrem de scăzut. La fondurile de pensii riscul este mediu spre scăzut, pentru că noi nu investim doar în depozite sau doar în titluri de stat, noi investim și în acțiuni. De ce facem lucrul acesta? Pentru ca să avem randamente mai bune și da, fondurile de pensii private au avut randamente peste depozitele bancare si peste titlurile de stat. Mai precis în ultimii 15 ani, randamentul mediu anual a fost de 7,5%, în condițiile în care inflația a fost în medie cam de 4,3%, deci a fost un randament foarte, foarte bun, iar dacă ne uităm la ultimele 12 luni, creșterea e chiar de 18%, compensând practic toată pierderea de anul trecut și depășind-o. (...)  Deci dacă vrei un randament mai mare, atunci trebuie să-ți asumi și un minim risc. 

Deci dacă apetitul de risc e scăzut, atunci - titlurile de stat sau depozitele bancare, Dacă ai un apetit de risc să zicem mediu, atunci cu siguranță pe termen lung fondurile de pensii private sunt o variantă mult mai bună”, a spus Radu Crăciun.

Emisiunea „În fața ta” de la Digi24, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită sâmbăta și duminica, de la ora 14.00.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon