Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Trei condiții pentru ca un al treilea producător auto să vină în România

Reabilitarea infrastructurii rutiere, anularea impozitelor pe salariile inginerilor din industria de automobile și continuarea acordării ajutoarelor de stat pentru industria auto reprezintă principalele trei condiții pentru ca în România să vină un al treilea producător de automobile, în opinia lui Constantin Stroe, președintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile din România (ACAROM).

 Ideea venirii unei noi companii din industria auto a fost readusă pe tapet după ce vicepremierul Costin Borc a admis, într-un interviu, că există negocieri cu producători de mașini electrice. „Mai lipsea să mă întrebaţi <<e vorba de o companie al cărei nume începe cu T şi se termină cu esla>>”, a spus Borc, la insistențele jurnalistului. 

„România trebuie să rezolve trei probleme capitale. Prima este reabilitarea infrastructurii rutiere, care este capitală, pentru că aici intră în discuție costurile cu logistica. Din cauza infrastructurii rutiere execrabile costurile se ridică, iar orice producător își pune problema eficientizaării operaționării”, a spus pentru Republica.ro Constantin Stroe.

O altă condiție menționată de Stroe este legată de partea de fiscalitate.

„Poate că propunerea mea e considerată anapoda. Mă refer la anularea impozitelor pe salarii pentru inginerii care lucrează în proiectare, cercetare în domeniul industriei de automobile. Dacă nu, vom pierde în continuare ingineri, care pleacă în străinătate”, arată Stroe care susține că, din analizele sale, reiese că în cazul acordării unor astfel de facilități au de câștigat atât firmele producătoare de componente auto și de automobile, dar și statul, fără să intre în detalii.

În fine, continuarea acordării ajutoarelor de stat ar fi, în opinia lui Constantin Stroe, o a treia condiție esențială pentru ca autoritățile să reușească să atragă un al treilea producător de automobile în România.

Un al treilea producător de automobile în România ar fi „o mană cerească” pentru economia națională, crede Stroe.

„Trendul în industria de autombile este unul crescător până în anul 2021. Se va ajunge la 105 milioane de automobile pe an. Am putea intra și noi aici cu vreo 200.000-300.000 de mașini pe an în plus, exact modulul care ar corespunde unui al treilea producător auto”, este de părere Constantin Stroe.

Despre o eventuală venire a Tesla în România, Stroe a refuzat să facă comentarii.

„Ar trebui să vă uitați pe situația producătorilor mondiali de automobile. Din 90 de milioane de automobile câte s-au fabricat anul trecut, unde e Tesla?”, a comentat președintele ACAROM.

Intrarea pe piața auto din România a altui mare producător auto este un subiect adus în discuție periodic. România a ratat o investiție Daimler în favoarea Ungariei, precum și producția SUV-ului Jaguar în favoarea Slovaciei.

Anul trecut producţia de autovehicule din România a atins 387.171 de unităţi, o scădere cu 1,1% faţă de producţia de autovehicule din 2014, potrivit statisticilor producătorilor auto.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • MirceaA check icon
    V-a scapat un "a" in "eficientizaării" ;)
    In rest mi-a placut articolul!
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult