Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Trezirea post-Brexit. Ce urmează după ce Guvernul Marii Britanii a fost umilit de propriul partid în Parlamentul de la Londra

Theresa May

Foto: Guliver Getty Images

Guvernul britanic condus de Theresa May s-a prezentat în această seară în Camera Comunelor pentru a le cere parlamentarilor să voteze în favoarea acordului Brexit negociat cu Uniunea Europeană. Cum era de aşteptat, Parlamentul nu a votat acest acord: majoritatea fragilă pe care guvernul conservator o are în Parlament, precum şi subiectul delicat al Brexit-ului, care stârneşte în Regatul Unit pasiuni imense, făceau improbabil votul favorabil acordului negociat de Theresa May. Ce nu era de aşteptat era o înfrângere de proporţii istorice a Guvernului în Parlament: parlamentarii au votat împotriva acordului cu o majoritate de 230 de voturi, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată la Westminster. În mod normal, o asemenea înfrângere ar fi dus la demisia imediată a oricărui prim-ministru. Nu însă şi a doamnei May, care încă speră, contrar tuturor previziunilor, că va putea convinge UE să-i ofere un acord mai pe placul parlamentarilor britanici. Totuşi, nu este deloc clar, în condiţiile configuraţiei actuale a Parlamentului de la Londra, ce anume i-ar satisface pe parlamentari. Dintre cei 432 care au votat împotriva Guvernului, cei mai mulţi au fost, fireşte, laburişti, membri ai Partidului Scoţian şi liberal-democraţi, adică opoziţia, dar nu mai puţin de 118 conservatori au decis să-şi umilească propriul guvern, ceea ce ridică multe semne de întrebare asupra credibilităţii pe care premierul o mai are în acest moment. 

Cum s-a ajuns la acest rezultat catastrofal?

Motivele pentru care parlamentarii au respins acordul lui May sunt eterogene şi chiar fundamental contradictorii, dar aceasta nu trebuie să surprindă, dată fiind natura subiectului. Cei mai mulţi au votat împotriva acordului cu UE nu pentru că nu şi-ar dori unul, ci pentru că nu doresc Brexit deloc ori îşi doresc ca Marea Britanie să rămână cel puţin în piaţa economică comună EEA; or, din acest punct de vedere, acordul negociat de May tăia cam toate legăturile ţării cu UE. Pe de altă parte au fost însă şi destui parlamentari, în special conservatori radicali, adepţi ai unui Brexit hardcore, care au votat împotriva lui May pentru că nu-şi doresc absolut niciun acord, vor pur şi simplu să plece din UE fără alte discuţii sau negocieri, cu orice riscuri ar implica această decizie. Este posibil însă şi ca foarte puţini laburişti, în special cei mai în vârstă, adepţi ai unui socialism dur, cărora capitalista Uniune Europeană nu le prea e pe plac, să fi respins acordul tocmai pentru a netezi calea pentru un Brexit hardcore.

Ce se va întâmpla mai departe?

Imediat după vot, liderul opoziţiei, laburistul Jeremy Corbyn, a anunţat o moţiune de cenzură împotriva Guvernuului, iar Theresa May a acceptat ca aceasta să fie dezbătută în Parlament chiar miercuri. Dacă Guvernul nu va trece de moţiunea de cenzură, atunci May nu va avea altă opţiune decât să demisioneze, ceea ce ar duce, în mod inevitabil, la alegeri anticipate, întrucât conservatorii nu deţin majoritate în Parlament, ci se bazează, în actuala legislatură, pe voturile partidului naţionalist nord-irlandez DUP. Şansele ca moţiunea să treacă depind de strategiile pe care fiecare tabără şi le face privind Brexitul. Pe de o parte rezultatul de marţi seara ar indica o nouă înfrângere usturătoare pentru Guvern. Pe de alta, nu trebuie subestimat că mulţi dintre conservatorii radicali care au votat împotriva propriului Guvern marţi vor vota pentru susţinerea acestuia miercuri pentru că nu-şi doresc o victorie laburistă şi pentru că, aşa cum unul dintre ei, cunoscutul Boris Johnson, a declarat după vot, speră s-o trimită înapoi la Bruxelles pe May pentru a le cere liderilor europeni să renegocieze tratatul şi să fie, practic, de acord cu toate pretenţiile lor. Aceste pretenţii, rezumate plastic de acelaşi Boris Johnson printr-o zicală englezească grăitoare „Have your cake and eat it”, presupun, în fapt, menţinerea tuturor avantajelor apartenenţei la UE şi aruncarea la coş a tuturor obligaţiilor Marii Britanii în ce priveşte imigraţia, politicile bancare, taxele vamale etc. Aşadar, nu este deloc cert, în acest moment, că moţiunea de cenzură a lui Corbyn, pe care el însuşi a ezitat multă vreme s-o anunţe, va avea sorţi de izbândă.

Dacă moţiunea nu va trece, lucru pe care May l-a anticipat în propriul discurs din Parlament de marţi seara, aceasta a enumerat patru posibile opţiuni pe care le are în vedere: 

1. organizarea unui al doilea referendum, aşa cum îşi doreşte tabăra Remain, care pare ferm convinsă că de data aceasta britanicii vor vota respingerea Brexitului. Aceasta este o opţiune riscantă politic, pentru că ţara este în continuare extrem de divizată şi foarte probabil rezultatul, oricare ar fi el, ar fi din nou foarte strâns.

2. părăsirea UE fără niciun acord, lucru asupra căruia Jean-Claude Juncker a avertizat imediat după anunţarea rezultatului votului. Această opţiune este extrem de riscantă economic, Marea Britanie fiind fundamental nepregătită, în ciuda retoricii triumfaliste a naţionaliştilor, pentru „no deal”.

3. organizarea de alegeri anticipate, aşa cum îşi doreşte Jeremy Corbyn, care, de altfel, a şi fost acuzat de către propriul partid, că nu-şi doreşte rămânerea în UE şi astfel riscă îndepărtarea electoratului tânăr de stânga. Corbyn vrea să ajungă prim-ministru în speranţa că va putea scoate el ţara din impas, lucru care pare foarte nepplauzibil în condiţiile date.

4. cererea renegocierii acordului cu UE în speranţa că politicienii europeni vor ceda ei primii presiunilor Marii Britanii. Dar, aşa cum toţi liderii europeni au declarat fără echivoc, o asemenea variantă pare fantezistă.

Fiecare tabără îşi evaluează acum strategiile pentru săptămâna în curs, dar, în timp ce politicienii britanici continuă să se războiască, ceasul Brexitului continuă şi el să bată, iar riscurile unei ieşiri a UK din UE fără niciun acord şi fără nicio protecţie atât pentru cetăţenii britanici, cât şi pentru cei europeni, sunt tot mai dificil de evitat. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • da, astia au respins acordul de brexit crezind ca o sa li se faca frica europenilor si o sa puna botul la fentele englezilor...dar tare mi-e ca peste inca citeva luni vor inghitzi acelasi rahat de acord brexit, reincalzit si vor spune, mama ce gustos e, desi nu fa fi nici o schimbare fatza de ce au respins saptamina trecuta...
    • Like 0
  • Singurul lucru de care îmi pare rău este că la observația P.M May că ar fi „catastrofală” renunțarea la Brexit, nu am fost acolo să o întreb : PENTRU CINE ar fi catastrofală ? clasa de vârf, clasa de mijloc, clasa de jos, emigranți, pentru anumiți oameni de afaceri...conservatori ? cum și pe cine întrebam : PENTRU CINE ?
    • Like 1
  • A existat un James Cameron, un individ pe cât de infatuat pe atât de limitat.....și de altfel toți așa zișii lorzi din parlamentul britanic nu și-au dorit niciodată apartenența la democrația europeană, în principal datorită unui adevăr simplu, care este aplicabil și la noi, nu este suficient să fii bogat și aristocrat ca să fii și un pic deștept! De aceea nu au ținut cont de binele țării lor ci de propriul orguliu mărun de -lord scăpătat-de nimeni votat!
    • Like 2
    • @ Mihai Sava
      "...James Cameron..." - banuiesc ca e o simpla scapare, dar dezastrul provocat de James Cameron se numeste "Avatar", nu Brexit.
      Cel cu referendumul Brexit este David.
      • Like 1
    • @ Mihai Sava
      Mircea S check icon
      David Cameron nu e lord. Nici aristocrat. Camera Lorzilor in Parlament e cu capul pe umeri. Niciun lord nu ar fi facut tampenile lui
      • Like 1
  • Si in batalia asta se vede clar , nu numai ca politicienii trateaza totul ca pe un joc cu mai multe meciuri, dar, in plus nu sunt deloc interesati de viata si nevoile electoratului, oricare ar fi acesta. Niciunul nu lupta de fapt pentru impunerea unor idei dictate de o doctrina menita sa asigure o cale de dezvoltare, ci pentru interese de partid si umflarea ego-ului.
    P.S. Partidul laburist a fost intotdeauna socialist. Asta nu inseamna comunist. La noi socialismul a fost cangrenat de comunism si de-aia il percepem in sens peiorativ (de la asa-zisa republica socialista). Socialismul face bine-merci de multa vreme in occident si este ceea ce contrabalanseaza ambitiile capitaliste care in lipsa socialismului din opozitie ar derapa repede spre o dictatura de dreapta.
    • Like 2
  • check icon
    Este posibil însă şi ca foarte puţini laburişti, în special cei mai în vârstă, adepţi ai unui socialism dur, cărora capitalista Uniune Europeană nu le prea e pe plac, să fi respins acordul tocmai pentru a netezi calea pentru un Brexit hardcore.“....hehehe,am trait s-o aud si pe asta-englezii sint aia comunisti,iar mareata UE musteshte de capitalism,habar n-are ce-i ala socialism....cucoana,vezi ca la tine sint rasturnate toate pe invers,nici pe departe nu intelegi cum functioneaza cea mai veche democratie a lumii...daca UE a crezut,pina in ultima clipa ca “ ii intzeapa” pe britanici,s-au inselat amarnic-i-au jucat britzii in foi de varza,tragind de timp ca sa aiba timp sa-si pregateasca “ retragerea” fara nici un acord..Nici n-au avut alt eva in minte,de prima data.Daca cineva credea ca natiunea asta care i-a batut pe nemtzi si pe francezi pe oriunde si oricind i-a prins o sa se lase incalecata de astea doua tari marxist-socialist-arogante-iarasi s-a inselat.Vina UE e ca a subestimat UK,acum va plati pretul....” nu degeaba exista expresia “ Perfidul Albion”...
    • Like 0
    • @
      Alien check icon
      Nu stiu ce fumezi dar e tare.... vreau si eu numarul dealerului :)
      • Like 2
    • @ Alien
      Tipul are dreptate. Habar n-ai de ce au votat britanicii iesirea si de ce nu vor niciun acord. Documenteaza-te inainte de a comenta.
      • Like 0
  • si inca tot nu credeti ca Putin a reusit perfect sa divizeze Europa ?! chiar si lumea.... a pus un tembel la Casa Alba... ii canta-n struna lui Erdogan ... se pupa cu chinezii si anexeaza ce vrea muschi lui ... acum a vrut marea Azov . hehe !
    • Like 4
    • @ Razvan Valentin Vasioiu
      Europa se divizeaza din cauze interne, din cauza politicii proaste, a impunerilor si restrictiilor. Putin profita de asta. Nu el l-a pus pe Trump acolo, ci poporul american. Nu mai crede toate balivernele globaliste.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult
sound-bars icon