Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Tristețea cameristei mele sovietice și nașterea unei mari națiuni. Am început discuția cu o gafă: „- Îi urăști pe ruși?…”

Ucraineancă drapel

Foto: Profimedia Images

- Îi urăști pe ruși?

Mi-am dat seama că am făcut o gafă când întrebarea mea a căzut în gol, ca un fir de praf pe podeaua pe care ea o mătura. În cele 2-3 secunde de tăcere s-a îndreptat din umeri:

- Nu, de ce?

O întrebasem dacă pot să-i pun o întrebare personală, după ce colega ei îmi spusese că „e din Ucraina”. Camerista s-a oprit din dereticat și m-a privit în ochi:

- De ce să-i urăsc?

- Pentru că ți-au bombardat țara, orașul…

- Adevărul e că, în Harkov, toți ne bombardează, și rușii, și ucrainenii…

Femeia are o engleză bună și o atitudine de om obișnuit să conducă. Îmi spune că în țara ei a fost manager de magazin. N-o deranjează că aici mătură podele, pentru că-și ține mintea ocupată și face și niște bani. Bărbatul și fiul de 26 de ani, IT-ist, au rămas în Harkov. De asta nu-l are la inimă pe Zelenski, pentru că i-a legat de glie pe toți bărbații apți să lupte. Față de Putin are mai multă înțelegere, zice că face ce-i bine pentru țara lui și pentru ruși. Îmi spune că mulți prieteni din Harkov s-au refugiat în Rusia, pentru că acolo „e mai multă libertate” și „e liniște”. Aș vrea s-o întrerup, să o întreb de ce ea s-a refugiat în România, în Vest, și nu s-a dus în Est, ca ceilalți din familie.

- Noi, civilii, suntem captivi între două armate. Am vrea să se termine, să nu mai tragă nimeni, dar nu cred că mai devreme de doi ani se va termina. Poate că în final vom face parte și noi din Rusia, ca cei din Crimeea…

O întreb, într-un final:

- Te consideri rusoaică sau ucraineancă?

Îmi răspunde cu mândrie:

- Tata a fost rus, mama a fost jumătate rusoaică, jumătate bielorusă. Eu m-am născut în Harkov, în Uniunea Sovietică. Deci sunt sovietică.

Dacă mă uit la sondajele de opinie, camerista mea sovietică pare a fi excepția care confirmă regula: în șase luni de rezistență eroică, s-a născut o mare națiune. Se prea poate ca populația rusofonă din rândurile căreia face parte și doamna din poveste, să fi părăsit Ucraina și să nu fi participat la sondajul acesta. Unitatea în jurul drapelului a avut drept consecință nașterea unui sentiment național, mândria de a aparține națiunii ucrainene. O națiune căreia Vladimir Putin îi negase dreptul la existență când a pornit campania „de denazificare și demilitarizare”. În loc să șteargă Ucraina de pe fața Pământului, agresiunea lui Putin a pus-o pe hartă. Puțini ucraineni mai au nostalgii imperial-sovietice. Cele 6 luni de război au marcat o bruscă opțiune pro-occidentală pentru aproape toată societatea ucraineană.

Însă cifrele vorbesc cel mai bine:

  • Azi, 85 la sută dintre ucraineni se identifică mai presus de orice ca cetățeni ucraineni, mai degrabă decât ca locuitori ai unei regiuni, ca membri ai unei minorități etnice sau ai alte categorii identitare. În urmă cu șase luni, doar 64 la sută se considerau ca aparținând națiunii ucrainene.
  • În februarie 2022, cu câteva zile înainte de începerea războiului, 55 la sută dintre ucraineni doreau aderarea la NATO și 68 la sută aderarea la Uniunea Europeană (Sursa)
  • La șase luni de la invazia Rusiei, 91 la sută dintre ucraineni doresc aderarea la NATO și 96 la sută aderarea la Uniunea Europeană (Sursa)
  • 84 la sută dintre ucraineni resping orice concesii teritoriale față de Rusia, iar acest indicator a crescut între mai și iulie, când au avut loc sondaje. Chiar și printre locuitorii sudului ucrainean, unde sunt lupte (Dniepropetrovsk, Zaporozhe, Nikolaev, Odesa, Herson) 77 la sută se opun concesiilor. În rândul locuitorilor din est (Harkov și zone controlate de Kiev din Luhansk și Donețk) 82 la sută resping concesiile.
  • 61 la sută din ucraineni sunt pentru lupta împotriva agresiunii ruse până ce toată Ucraina, inclusiv Crimeea anexată de ruși în 2004, revine sub controlul Kievului. (Sursa)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Este foarte greu pentru cei care nu au locuit sau nu au avut legaturi stranse cu spatiul ex-sovietic sau al imperiului rus sa intelega cum merg lucrurile intr-o regiune sau o fosta republica sovietica, Cateva sute de ani limba rusa a fost obligatorie in toate regiunile indiferent de etnicitatea lor iar limbile locale interzise, populatia stramutata, deportata sau amestecata. Personalul administrativ era in exclusivitate rusesc si nu aveai nici o sansa sa muncesti undeva sau sa promovezi daca nu erai rus sau nu te rusificai....asta a generat doua reactii : unii s-au rusificat ca sa supravietuiasca si sa realizeze ceva, altii au ramas ceea ce erau vorbind in continuare limba lor, pastrandu-si traditiile si obiceiurile si au asteptat momentul in care se pot elibera. Am intalnit multi ucrainieni, basarabeni care ziceau ca sunt rusi desi clar nu erau la fel cum am intalnit altii care erau f mandri ca sunt ucrainieni sau moldoveni...oportunisti si cozi de topor se gasesc in toate natiunile, pe tmp de razboi le zice : colaborationisti...numai ca acum nu vorbim de diferente etnice ci de diferente de sistem, Ucrainienii nu mai vor dictatura... iar Putin nu vrea sa inteleaga ca vine o vreme cand un popor vrea sa fie liber si sa-si vada de viata lui fara controlul Moscovei....acolo nu se da lupta intre rusi si ucrainieni ci intre doua sisteme, intre dictatura si democratie ...
    • Like 1
  • Mie imi place logica folosita. Luam la intamplare un cetatean ucrainian fugit si il intrebam ce crede. Apoi decretam: majoritatea zic "fix invers".
    Nu vi se pare un pic penibil ? Daca vreti sa demonstrati ca majoritatea sunt altfel dati exemple. Altfel e un simplu "am auzit ca" ...
    • Like 1
  • Doamna tanti femeia de servici ex manager de magazin îmi aduce aminte de Maria, cetățeană a Republicii Moldova, etnic român. Am avut-o colegă două nivele la cursul de neerlandeză și întrebată odată dînsa a spus că este fluentă scris /vorbit în „limba moldovenească”. Am sărit imediat, „Nu românește?”. „Nu”, mi-a răspuns „eu nu-s româncă, sînt moldoveancă”...
    Maria stătea bine merci în Flandra ca cetățeană EU, căci avea și cetățenia română.
    Așa și cu doamna aceasta, „sovietică”, ne-ucraineană, etnic rus-bielorus dar să o pună de cetățenia EU ca refugiată cu toate drepturile, ajutoarele etc, asta da.
    • Like 0
  • Din pacate, majoritatea omenirii este clar, beligeranta, dupa cum se vede si din comentarii...Ncsf....Ecce homo!
    • Like 0
  • Bine,bine...da* ștergeți șablonu* ala de lemn cu *excepția care confirma regula* ca innebunesc. Din punctul de vedere al logicii, o exceptie nu poate decat sa infirme o regula. Acea așa-zisa excepție nu e o excepție decat pentru cei leneși , care nu gandesc suficient cu glagorea personala. Acea excepție face parte dintr-o alta mulțime de fenomene care se supun 100% unei alte reguli.
    • Like 1
    • @ Florin Balan
      https://ro.wikipedia.org/wiki/Excep%C8%9Bia_confirm%C4%83_regula
      Stiu ca este enervanta formularea, dar cititi aici explicatia!
      • Like 0
  • Intrebarea este: pentru ce se omoara oamenii, intre ei? In general! Si, in particular, rusii cu ucrainenii?
    • Like 1
    • @ Danescu Cristina
      O intrebare cretina. Rusii au atacat Ucraina care se apara. Deci ce i-a mancat in cur pe rusi?
      • Like 2
    • @ Marius Andrei
      Oxiuri.
      • Like 1
    • @ Marius Andrei
      Tu esti ala care ar pune mana pe pusca inaintea cuvantului! M-ai jignit cu usurinta unui neadaptat social, si a unui incapabil in dialog, ca sa fiu amabila! Intrebarea mea era in general. Despre toate razboaiele, in care oamenii se omoara aiurea...Ai raspuns doar la cea din particular, dar si la aia cu ochelari...! Cum ai inteles -o tu, cu creierasul tau ingust, care are doar alb si negru in el! Sau 1 si 0! Sunt profetii ale oamenilor de stiinta , ca robotii vor cuceri lumea...esti stramosul lor!
      P.s. Zi-mi, daca esti asa dastept, de ce rusii aia, soldati, locotenenti, colonei, generali, oameni care vorbesc aceeasi limba, care au trait sub acelasi steag multe generatii,care au rude comune, ucid ucraineni:femei, copii, batrani, fiinte pasnice? Ca ei ii ucid, nu Putin & company!
      • Like 0
    • @ Danescu Cristina
      Marius check icon
      intrebarea ta e tendentioasa. Sau intrebarea e cretina., nu tu! intelegi? nu inteleg cu ce te-a jignit pe tine. Sa vb despre intrebare: a pune egal intre agresor si victima. e ca si cum ai intreba victima in sala de judecata de ce tipa cand era violata in sens peiorativ ca a deranjat vecinii. Oricaui om normal care considera anormal violul o sa aiba o reactie de inflamare in creier. e o reactie chimica. Daca ai codul scris in creier ca e rau sa violezi si vezi ca altul muta subiectul de la problema. Deci daca cineva iti spune ca intrebarea e cretina nu te-a atacat pe tine la persoana. ci a ramas pe subiect. Cam tu esti cea care a sarit cu pusca la persoana si asta se depuncteaza intr-o dezbatere. Daca vrei sa vb despre logica si ca vai ti-a dat cu "ad hominemul" in cap (desi nu ti-a dat ci tu i-ai dat!) sa stii ca si pusul de intrebari in sensul sa iti demonstreze celalat ce e adevarat si ce nu e adevarat e o eroare logica si se depuncteaza intr-o dezbatere. Ex. e o sticla de coca cola pe marte, demonstreaza tu ca nu e...eu zic ca e! cel care face afirmatia sau acuzatia sau intrebarea are sarcina dovezii. sa-l pui ce celalat sa-ti raspunda la intrebare e doar o schimbare a sarcinii dovezii. "change the burden of proof." Ia zi, tu daca nu dumnezeu a facut lumea, cine a facut lumea? daca eu nu stiu nu insamna ca Dumnezeu a facut-o. Sau poate nici nu e facuta. asa ca daca ai sa spui ceva, asuma-ti ce vrei sa spui si nu intinde capcane cu intrebari tendentioase. Dar am sa-ti raspund la intrebare. Pentru ca sunt manipulati. Exact ca nazistii in ww2. pentru ca asa au facut tot timpul? Rusia nu are frati, are doar slugi. Rusia nu e o natie...sunt 50 si de etnii in rusia. toate au fost unite impotriva lor. Daca nu crezi citeste despre holodomor! Pentru ca Putin si a lui satra care are toata puterea in mana lor se simt amenintati de o democratie in ucraina. Ca daca le merge mai bine ucrainenilor? regimul lor autoritar e in pericol! partidul lui Putin la ultimile alegeri cu tot cu furat a cazut aproape la 60%. Ce sa faca putin sa mai castige niste imagine? poi sa inceapa un razboi nu? exact cum a castigat puterea, bombardand locuite in moscova si dand vina pe ceceni ca sa inceapa al doilea razboi cecen. toti fratii lor au fost si aia. I-au distrus de nu a mai ramas un vc in picioare. acum cecenia e multumita ca e rusia...regiunea cu cel mai mic pib pe cap de locuitor din rusia dar e rusia frate! mie imi dai impresia ca habar nu ai cine e rusia! pentru ca pentru russia e absolut normal sa-i hartuiasca vecinii. de aia si exista NATO! Nu ca rusia e agresiva ca exista nato! cum mai bat unii campii
      • Like 0
  • Eu, în locul SRI-ului, aș fi atenta la mamașa asta. Cine știe cum se numește ea, ca trol, pe rețelele de socializare?
    • Like 3
  • Sunt curios câți ruși, sau rusofili, s-au refugiat în Rusia lui Putin . Mă îndoiesc că persoana respectivă ar fi putut să-și exprime liber, în patria mumă, ceea ce gândea, să zicem, despre libertățile cetățenești. un popor și o națiune se definește, printre altele, prin limbă. Pentru cei care-i asimilează pe ucraineeni cu rușii le atrag atenția că limba ucraineană este o limbă slavă dar este o altă limbă decât cea rusă.
    • Like 3
    • @ Ion Podocea
      Like . Uimitoare este mirarea domnului Negrutiu in urma interactiunii cu doamna menajera .
      Domnul Negrutiu ori nu stie ori nu isi da seama ca intr-o proportie daca nu covarsitoare macar majoritara , refugiatii ucrainieni sunt de origine RUSA . Populatia majoritara in aceste regiuni era de origine rusa , vezi statistici -ei s-au refugiat alungati de razboi si nu neaparat din cauza ocupantilor rusi . Din diverse motive nu se retrag in Rusia - pierderea cetateniei / pass-ului / drept de calatorie in UE , etc. Daca observati , doamna menajera considera Rusia un promise land ... Zilnic , dau cate 1-2 ture de Herastrau , intalnesc multi refugiati ucrainieni -mare parte din ei vorbesc limba rus -precizez ca am ,, facut ,, rusa 8 ani in scoala ; mai precizez ca deosebesc rezonabil limbile slave - cultura generala , vacante , experienta de viata , etc . Nota . Se intampla exact ce s-ar intampla in ipoteza absurda ( oare ? ) in cazul unui conflict cu Ungaria si refugiatii secui din HR si CV , s-ar refugia sa zicem , in Bulgaria - inima lor ar apartine Satului roman sau celui ungar ? ...Scuze pt. ca v-am rapit din timp . Sanatate.
      • Like 4
  • Cu deferenta va atrag atentia ca in Ucraina nu iti poti exprima liber parerile...politice...pentru ca functioneaza principiul. ..'cine nu e cu noi ,este impotriva noastra'!!!
    Dupa 2014...sunt sceptic in a crede ca poti spune ca esti pro rus...!!! Nimeni - cred eu - nu poate exprima LIBER,o preferinta politica daca nu e cea nationalista ucrainiana...!!!
    • Like 2
    • @ Ioan Eremia
      Nationalism ucrainian ? Si de ce este un lucru rau ? Functioneaza o alta tara sau natiune altfel ? Uitam prea des ca natiunea ucrainiana , la propriu , NU a avut Stat nici odata cu exceptia ultimilor 3 decenii ( fara exceptia efemera de la sfarsitul lui WW I ) . Cititi Potopul , Prin foc si sabie & celelalte - cand nu-i taia cavaleria poloneza ii lua la maruntit muscalul , turcul sau celalalt co-fondator al ,, natiunii ,, ruse , tatarul din pustie - Crimeea , Astrahan , Siberii .
      • Like 2
    • @ Ioan Eremia
      De unde cunoașteți atât de bine ceea ce se întâmplă în Ucraina și atât de prost în Rusia. Faceți comparație cu Rusia lui Putin și cu Ucraina? Da! Ucraineeni au fost din totdeauna, de secole, naționaliști și au luptat să nu fie asimilați de ruși. Nu sunt filoucraineean dar nu sunt deloc filorus, iubitor al Rusiei putiniste, sau din totdeauna imperialiste.
      • Like 2
    • @ Luigi Cosma
      Faptul ca o natiune nu a avut un stat pana in perioada istorica recenta nu este un argument impotriva statalitatii contemporane ale natiunii in cauza. Cehii, Slovacii, Slovenii si chiar Belgienii si-au format statele recent, la scara istorica.
      • Like 3
    • @ Ioan Eremia
      Ucraina se afla practic in stare de razboi. Nici cea mai democratica tara nu permite propaganda inamica in vreme de razboi. Nici macar SUA sau Marea Britanie in WWII. Inteleg ca ,,libertatea cuvanrului,, din Rusia nu va creeaza motive de nemultumire.
      • Like 3
    • @ Vasile Ostaciuc
      Exact asta trebuie inteles din ce am scris .
      • Like 0
    • @ Luigi Cosma
      Probabil nu sunteti la curent cu o serie de legi din Ucraina care nu recunosc nicio alta natie decat cea ucrainiana...legi special facute contra rusilor si care asupresc deopotriva...si pe romani,maghiari,slovaci...etc!!!
      Ucraina ...trebuie sa aiba un stat care sa fie al tuturor cetatenilor ei...din care cam 50% s-au declarat rusi... Din pacate Ucraina nu e pregatita inca...sa accepte acest lucru...!!! Daca va fi vreodata vorba sa fie acceptata in UE...Ucraina va avea mult de lucrat la dosarul de aderare din punct de vedere legislativ...!!!
      • Like 0
    • @ Ioan Eremia
      Oare, nu au fost libere alegerile in Ucraina? Nu a fost vointa lor , Revolutia Portocalie? Vor ei sa fie rusi? In Rusia lui Putin?
      • Like 1
    • @ Ioan Eremia
      Marius check icon
      tu nu distingi ce e important si ce nu. Ucraina se indreapta spre valori liberale, nu e acolo, se indreapta. si e fals ca nu te poti exprima liber. eu cred ca tu habar nu ai nici ce e aia libertate de exprimare nici ce s-a intamplat in ucraina in 2013. ia zi tu de ce e interzis sa vorbim in public cuvinte de lauda despre nazisti? ca cam asta sunt rusii si nu din 2014 de mult inainte...numai ca din 2014 s-a confirmat pentru ucraineni si acum pentru mai toatya lumea. Ar trebui sa vezi winter on fire sa vezi ce sa intamplat in 2013 cand ucrainenii au stat 90 de zile afara protestand ca nu vor sa mai aiba o conducere rusa. si rusia tragea cu gloante adevarate in ei. exact cum faceau la revolutia noastra trageau infiltrati in civili in armata ca armata sa traga in civili. asta e rusia. pentru ucraina sa zici ca esti prorus...adica sa fii pro ce face rusia acum e ca si cum ai zice ca esti pro crima pro viol, pro genocid...ceea ce nu face parte din libera exprimare.
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult