Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Anul acesta m-am uitat foarte atent la luminițele de Crăciun puse de primărie. Rezultatele unui experiment cetățenesc

Acest proiect a pornit după ce am observat cum, în fiecare an, în București luminițele de Crăciun se schimbă cu totul. Am auzit o mulțime de păreri: că se plimbă prin țară, că într-un an luminițele de la București ajung la Constanța, că cele de la Constanța ajung în alt oraș etc. Doar că nimeni nu a verificat acest lucru, toată lumea își dă cu părerea și emite diferite ipoteze. Hai să vorbim pe cifre, cu răspunsurile oficiale în față.

Din fericire există o lege care permite oricărui cetățean din România să întrebe orice autoritate publică, orice, în legătură cu cheltuirea banilor publici. Acestă lege se numește 544/2001. Am trimis astfel de cereri către toate orașele, municipiile, precum și cele 6 sectoare din București. În total am formulat peste 320 de cereri. Până în prezent, am primit răspuns de la 85 de primării.

Încă 5 primării mi-au zis că volumul de lucru necesar formulării acestui răspuns de o pagină necesită mai mult de 10 zile, o să primesc răspuns în termenul legal de 30 de zile. 

Notă - La Primăria Craiova și la Primăria Brăila nu am făcut rost de o adresă de email validă.

Refolosite

În 20 de primării, fiecare cetățean a dat fix 0 lei din buzunarul lui, fiindcă primăria a refolosit instalațiile pe care le-a achiziționat în decursul anilor.

Cel mai mare UAT (unitate administrativ-teritorială) dintre acestea este Primăria sectorului 5, urmat de orașul Târgoviște, apoi orașul Sebeș din județul Alba, Roșiorii de Vede din județul Teleorman, orașul Zărnești din județul Brașov, orașul Drăgănești din județul Olt, orașul Jimbolia din județul Timișoara, orașul Hârlău din județul Iași, orașul Videle din județul Teleorman, orașul Urlați din județul Prahova, orațul Ianca din județul Brăila, orașul Topoloveni din județul Argeș, orașul Odobești din județul Vrancea, orașul Siret din județul Suceava, orașul Pincota din județul Arad, orașul Bălan din județul Harghita, orașul Horezu din județul Vâlcea, orașul Potcoava din județul Olt, orașul Bălcești din județul Vâlcea și orașul Ticleni din județul Gorj.

Cumpărate

Dintre acestea, 49 au cumpărat instalații luminoase, costul mediu plătit de fiecare locuitor a fost de 3,3 RON / fără TVA

Costul plătit pentru cumpărarea instalațiilor luminoase diferă de la 0,18 ron /fără TVA în orașul Berbești până la 8,18 lei /fără TVA în Petroșani, prețul pe care contribuabilii îl vor plăti pentru aceste luminițe.

Cele mai avantajoase contracte, ca preț plătit de fiecare cetățean din acel oraș pentru cumpărarea instalațiilor luminoase:

tabel luminite primarii1
tabel luminite primarii 2

Cele mai dezavantajoase contracte, ca preț plătit de fiecare cetățean din acel oraș pentru cumpărarea instalațiilor luminoase:

Aici am o singură mențiune, la orașul Galați, este vorba de suma maximă alocată, extrasă din SEAP, pe baza răspunsului lor.

tabel luminite primarii 3 tabel luminite primarii 4

Închiriate

20 de primării au ales să închirieze instalațiile luminoase, iar costul mediu plătit de fiecare locuitor a fost de 4,85 RON / fără TVA.

Costul plătit pentru închirierea instalațiilor luminoase diferă de la 0,42 RON /fără TVA în Iași până la 27,2 RON /fără TVA în orașul Ghimbav, prețul pe care contribuabilul îl va plăti pentru aceste luminițe.

Cele mai avantajoase închirieri, ca preț plătit de fiecare cetățean sunt:

tabel luminite primarii 5

Cele mai dezavantajoase închirieri, ca preț plătit de fiecare cetățean: 

tabel luminite primarii 6

Tranzacții ciudate

În orașul Ghimbav, fiecare persoană a trebuit să scoată din buzunar 33 de RON.

O clasă de 30 de copii a contribuit direct cu 1012 RON doar pentru închirierea, nu cumpărarea acestor instalații luminoase.

Spre comparație, orașul Brașov, un oraș cu o populație de peste 275.000 de locuitori, de 40 de ori mai mare decât orașul Ghimbav, a plătit 450.000 RON / fără TVA pentru închirierea instalațiilor de Crăciun.

Aceste instalații au fost închiriate de la firma Methexis SRL din Codlea, judetul Brașov, firma deținută de Pascu Dionisie, vicepreședinte PSD Codlea (35310 părți sociale în valoare totală de 353.100 RON și Pascu Sanda (15.133 părți sociale în valoare totală de 151.330 RON )

În orașul Bicaz, judetul Neamț, fiecare cetățean dintr-un oraș de 9.201 persoane a plătit 4,78 RON / fără TVA pentru închirierea instalațiilor luminoase.

Acestea au fost cumpărate de la SC LUCRIS SERV SRL, firma deținută de Lungu Gheorghe Cristinel , consilier la consiliul local Negrești și președinte al organizației locale Negresti a Partidului Liberal, după cum reiese din declarația de interese din 2015.

Sunt mai multe firme pe care încă nu am apucat să le verific, de exemplu SC Darabut Electro Instal Curtici ,SC ELESAL SRL SALONTA care a câștigat contractul din Salonta etc.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.Îți recomandăm

Arsenie. Viața de apoi

„Constatarea cea mai sumbră, după experiența asta, e că oamenii se lasă foarte ușor manipulați pe fondul de nevoie intimă religioasă și că ne îndreptăm, cumva și din analfabetism istoric sau din necunoaștere, către valorizarea acestor formule autoritare antioccidentale, antieuropene conspiraționiste care sunt în spațiul public din ce în ce mai puternice. Și asta vom vedea la alegerile de anul viitor cu ce o să se soldeze”, a concluzionat Alexandru Solomon.

Citește mai mult

Apă de băut

Copil fiind, înainte de 1990, „recrutam” câte un adolescent mai vânjos din cartier ca să cărăm sacoșele cu 10-12 recipiente din sticlă, pe care le dădeam goale și le aduceam acasă pline cu apă minerală. Vecinul se alegea cu o monedă sau un biscuit Poiana. Dacă știa să negocieze mai bine, primea cu împrumut mingea mea de fotbal, câteva ore.

Citește mai mult