Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Turiști, în pat cu SRI în camera de hotel: Prezentăm voucherul, actul de identitate și apoi... începem sârguincios să completăm un formular

Cuplu în cameră de hotel

Foto: Guliver Getty Images

Să ne imaginăm:

Ajungem în Franța, la un hotel drăguț din Paris. Prezentăm voucherul, iar recepționistul ne verifica actul de identitate, ne dă cheia și ne urează sejur plăcut.

Ajungem la un hotel la Amara... sau la Mamaia. Prezentăm voucherul, actul de identitate și apoi... începem sârguincios să completăm un formular. Pe baza acestui formular, operatorul turistic va fi OBLIGAT să trimită mai departe un raport către SRI si STS cu nu mai puțin de „n” – 14 puncte despre profilul turistului. De la cetățenie, până la scopul călătoriei. De la domiciliu, până la date din profilul „client fidel”.

Nu, nu ne imaginăm România anului 1952. Este vorba de România anului 2017.

Zilele trecute a apărut Lega a Turismului, o lege care de câteva zile este în dezbatere publică, o lege care pe parcursul a 38 de pagini reia textele anterioare de lege fără să aducă ceva semnificativ inovator sau contemporan. Cu câteva excepții. Una este imaginea de mai sus, iar acestei imagini Legea Turismului i-a dedicat un capitol întreg. Unul dintre cele două capitole „VII”.

Da, textul de lege este așa de varză, încât are două capitole „VII”

Trecem peste.

Capitolul „Sistemul Informatic de Evidență a Activității de Turism din Romania (SIEATR)” este de departe cel mai bine făcut din această lege. Pe parcursul a nu mai puțin de 14 articole (peste 25% din textul de lege) se explică foarte structurat și în amănunt întreg mecanismul de colectare de date. Cu siguranță, doamnele și domnii de la Ministerul Turismului, care nici măcar nu știu să numere cifrele romane, au fost foarte fericiți când au primit cele 10 pagini, scrise profesionist, de la o altă instituție a statului.  

Îți recomandăm

Ministrul Dobre a aruncat gogoașa cum că această monitorizare atentă a turiștilor are ca scop reducere evaziunii fiscale, dar și facilitarea unor calcule și strategii pe care vrea să le facă Ministerul Turismului pentru a aduce România pe culmile turismului mondial. Practic ar putea spune ca ambulanțele sunt vopsite în roșu pentru a reduce consumul de carburant.

De ce scriu asta? Pentru că există și acum mecanisme de control și de prognoză. Fiecare turist care se cazează în România completează o fișă de bun simț și i se face o copie după cartea de identitate. Apoi, la cererea INS, datele despre circulația turistică se centralizează, iar informațiile, mulți indicatori, se publică.

Nu monitorizarea este problema, sigur, în contextul actual de securitate sau mai bine zis de insecuritate, monitorizarea este firească. Problema este cum folosim această monitorizare. Cât de ascunse sunt scopurile ei. Dacă legea rămâne în forma aceasta, practic, se va ști în orice moment unde se află Popescu sau Ionescu, cât stă, de câte ori a fost, cu cine a fost. Probabil că noi, în calitate de Ionescu și Popescu, putem fi monitorizați mult mai atent prin alte metode decât prin acestea, așa de evident intruzive.

În ceea ce privește evaziunea în turism, actuala lege nu îi aduce nicio atingere concretă. Și pe noul text, turismul la negru de la Costinești ori de la Rânca va funcționa nestingherit. Legea nu întărește nicio autoritate de control, iar sancțiunile propuse în penultimul capitol sunt un pic prea blânde, dacă nu hilare.

Ca să vă dau un exemplu concret: dacă hotelul operează fără autorizație, cel mai grav lucru care se poate întâmpla în universul turistic românesc, proprietarul se poate alege cu 30, maximum 40 puncte de amendă. Asta e tot.

Ca idee: pentru depășirea cu 41-50 km/h a vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv pentru categoria din care face parte autovehiculul condus, conducătorul primește 20 de puncte de amendă. 

Deci sancțiunile sunt o simplă bătaie de joc la adresa consumatorilor.

Restul capitolelor nu spun nimic concret. Unul dintre cele mai importante capitole care ar fi trebuit prins in lege, unde România este absolut deficitară – școlarizarea, are mai puțin de o pagină, iar alte elemente presante: asigurările în turism, mecanismele de control, standardizările, lipsesc cu desăvârșire. Despre reglementări concrete ale agențiilor de turism, ale operatorilor, ale relațiilor cu operatorii mondiali nu se scrie niciun cuvânt, iar în momentul de față, dacă nu știați, mai mult de 25% din circulația turistică a României se desfășoară prin portaluri înregistrate în alte țări.

Practic, în 38 de pagini, Legea Turismului nu aduce nimic progresist, din contră. Avem de a face cu o lege de tip „Big Brother” care, la cât de eterogen, este peisajul turistic românesc, probabil va ajunge în Monitorul oficial fără prea mari modificări.

Așadar, tovarăși aveți grijă cu cine și pe unde veți călători, pentru că suntem pe cale să avem o Lege a Turismului demnă de serialele de desene animate... sovietice.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • In exemplul dat cu Franta sunteti absolut in plop. De multa vreme se completeaza o fisa de identificare pentru turistii straini, chiar destul de cuprinzatoare. Oricine se poate informa despre continutul ei (https://www.service-public.fr/professionnels-entreprises/vosdroits/R41514) si online, daca are nevoie de exercitii de imaginatie pentru calatorii in Franta. Astfel de proceduri sunt extrem de necesare pentru siguranta publica. Bineinteles ca trebuie sa existe limite ale puterii serviciilor, dar cu sperietoarea sovietica agitata mereu nu rezolvi nimic.
  • Like 0
 • ma cam bati campii. e un articol cam prost! oriunde in UE se colecteaza date. doar pentru ca in afara totul se intampla mai mult sau mai putin digitalizat, asta nu inseamna ca fenomenul nu exista. se cer pasaportul sau buletinul peste tot. se fac copii sau dai pe mail dinainte sa ajungi. se completeaza si formulare in unele locuri. e doar o forma mai finuta prin care se face aceasta verificare, dar este acelasi lucru. chiar si la airbnb depui documente acum.
  • Like 0
  • @ Laurentiu Stanciu
   Zev check icon
   Depinde si ce date. Cand merg la hotel, dau carnetul de conducere, unul pentru toata familia. Nu ca scopul vizitei, de unde 14 puncte? Carnetul are nume si prenume, seria, si adresa. Atat. Prin UE n-am fost de o gramada de timp, asa o fi
   • Like 0
 • Stati usor,ca pe langa aceasta lege vine si aia cu infiintarea unei societati nationale de ascultat telefoane,asa ca vor stii unde suntem dar si ce vorbim! Apropo,ce ne facem cu Republica daca ne vor interzice sa si scriem?
  • Like 0
  • @ Mihai Ducu
   Telefoanele sunt ascultate inregistrate de cand s-a inventat telefonia mobila. Nu va avea nimeni timp sa parcurga inregistrarile. Singurii care se agita din cauza asta sunt cei care au ceva de ascuns.
   • Like 0
  • @ Mihai Ducu
   Zev check icon
   Pai, de sa interzica scrisul? E util, mai fisezi pe unul, pe altul, pe toti :)
   • Like 0
  • @ Mihai Ducu
   Zev check icon
   Pai, de sa interzica scrisul? E util, mai fisezi pe unul, pe altul, pe toti :)
   • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult