Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

TVA diferențiat la achizițiile imobiliare: 3 tipuri de TVA pe care le poți plăti anul viitor dacă vrei să cumperi o locuință

Imobiliare - machete

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Este important să fie redus deficitul bugetar al țării. Dar nu oricum și nu doar pe hârtie, ci corectând realmente acele elemente care au dus în această situație România. Rămâne să vedem dacă noile modificări ale Codului Fiscal își vor atinge scopurile declarate sau, dimpotrivă, vor crea probleme și mai mari. 

Astăzi mi-am propus să explic despre TVA diferențiat la achizițiile imobiliare.

În 2024, vom avea practic trei cote de TVA pentru tranzacțiile imobiliare: cea standard de 19% și cea redusă de 9% și respectiv 5%. Fiecare cetățean poate beneficia de o singură achiziție cu TVA redus în 2024, fie că este 9% sau 5%.

Care sunt condițiile unui TVA de doar 5% în 2024? Dacă s-au semnat documente pre-achiziție în baza cărora s-a plătit un avans în 2023 pentru o proprietate imobiliară cu suprafață utilă de maximum 120 mp cu o valoare totală netă de maxim 600.000 lei, echivalentul a circa 120.000 euro. Această sumă include și valoarea terenului și eventuale anexe gospodărești.

La calcularea încadrării la TVA de 5% se vor lua în considerare valorile locuinței care, în momentul livrării, trebuie să fie locuită ca atare. Altfel spus, să întrunească anumite condiții minime de funcționare. Acces liber individual la spațiul locuibil. Acces complet la toate utilitățile. Asigură cel puțin un spațiu de odihnă, un spațiu pentru pregătirea hranei și un grup sanitar. Asigură finisajele exterioare și interioare, dar și instalațiile sanitare și electrice conform cerințelor legii. Adică să nu mai fie doar case la gri.

Pentru achiziția unei proprietăți de până în 120.000 euro în 2024 se va plăti TVA de 9%. Pentru proprietățile care depășesc acest prag, se va plăti TVA de 19%. De exemplu, pentru o diferență de doar 2000 euro în prețul net, se va plăti cu peste 12.000 euro mai mult TVA.

Având în vedere perspectivele anului viitor care vor duce la creșterea costurilor în construcții, în cazul proprietăților nou construite sau amplu renovate, păstrarea plafonului de 120.000 euro pare să ignore realitatea pieței. Mai ales că vorbim despre aproape dublarea cotei de TVA reduse de la 5% la 9%.

Mai mult, ar fi benefică o analiză profundă a rezultatelor obținute până în prezent pe cote de TVA diferențiate pentru aceleași tip de tranzacții în funcție de praguri valorice. Avem două variante de lucru: cotă unică de TVA sau diferențiată. Pentru o proprietate de 150.000 euro autoritățile pot spera că se va plăti TVA de 19%, adică aproape 30.000 euro.

Exemplu impact:

120.000 EUR x 9/100 = 10.800 EUR (TVA diferențiat „redus”)

150.000 EUR x 9/100 = 13.500 EUR (TVA unic)

150.000 EUR x 19/100 = 28.500 EUR (TVA diferențiat „standard”)

Sau autoritățile pot constata că o sumă atât de mare ar putea motiva puternic piața să găsească soluții creative pentru a plăti doar o treime din această valoare. O cotă unică ar garanta o valoare ceva mai mare colectată la bugetul de stat din TVA. Mai mult, ar colecta și mai mult din toate celelalte impozite care se aplică economiei la alb.

Însă depinde care este scopul acestor modificări ale Codului Fiscal. Se dorește o astupare doar pe hârtie a găurii bugetare? Sau se dorește cu adevărat reducerea evaziunii fiscale? Dacă răspunsul este a doua variantă, atunci să se asigure că nu creează stimulente puternice pentru acțiuni contrare scopului declarat. Vorbim totuși de aproape o dublare a cotei de impozitare reduse. Dacă se dorește cu adevărat reducerea evaziunii fiscale, poate au acum oportunitatea să fie realiști cu privire la gradul de suportabilitate a taxelor și impozitelor impuse de stat contribuabililor.

Nu există soluție de salvare individuală. Nu ca societate, nu ca națiune. Acest joc toxic de-a șoarecele și pisica ar trebui să înceteze. Avem nevoie să colaborăm, să aducem la masă toate părțile și să croim în mod autentic un viitor mai bun. Ne așteaptă vremuri complexe. Dacă nu corectăm relația disfuncțională dintre stat și contribuabili, nu vom avea nicio șansă la evoluție, dezvoltare, prosperitate. Doar ne vom certa pe cine ia o felie mai mare din sărăcie.

Ne găsim astăzi într-o situație în care efectele greșelilor făcute în ultimii 30 de ani ne pun în fața unor decizii majore. Avem șansa de a le corecta sau a continua să le privim cum putrezesc totul în jur.

Articol publicat anterior pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult