Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Ucraina anunță că va primi drone Bayraktar din Turcia. Dronele turcești, o armă eficientă împotriva armatei ruse

Dronă turcească

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat, miercuri, că Ucraina urmează să primească rachete Stinger şi Javelin din străinătate pentru a se apăra de atacurile Rusiei, dar şi un alt transport de drone turceşti.

Aflate deja în dotarea armatei ucrainene, dronele fabricate în Turcia și-au dovedit deja eficiența în apărarea împotriva invadatorilor ruși.

August 2021. Drona Bayraktar prezentată la o paradă militară ca parte a dotării armatei ucrainene. Foto: Getty Images

Imagini apărute în ultimele zile pe rețelele de socializare arată, de pildă, cum un astfel de dispozitiv distruge un sistem rusesc de lansare de rachete sol-aer.

Bayraktar TB2 este un tip de dronă turcească pe care armata ucraineană l-a utilizat împotriva forțelor ruse de la începutul invaziei ruse, relatează Time.com. Marți, armata ucraineană a declarat că dronele Bayraktar au distrus un tanc și două sisteme de rachete sol-aer peste noapte. În alte videoclipuri distribuite pe Twitter, dronele Bayraktar lovesc ceea ce pare a fi un convoi rusesc de combustibil și un grup de camioane de aprovizionare.

Dronele sunt mici și ușoare, pot să stea pe cer până la 30 de ore, iar fiecare poate transporta câte patru rachete ghidate cu laser, după cum se arată în prezentarea făcută de compania producătoare Baykar Technologies,

Potrivit Time, care citează analiști militari americani și europeni, utilizarea dronelor de către armata ucraineană a contribuit în încetinirea avansului Rusiei și a scos la iveală slăbiciuni neașteptate din partea armatei ruse. Poate mai semnificativ, adaugă analiștii, videoclipurile devin, de asemenea, o parte din ce în ce mai proeminentă a războiului informațional al Ucrainei - oferind invadatorilor ruși un motiv să se teamă de inamicul lor și oferind un impuls vital pentru moralul ucrainean pe fondul temerilor de un atac militar viitor. Chiar și așa, este puțin probabil ca dronele să schimbe cursul pe termen lung al războiului, subliniază analiștii citați de Time.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult