Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Ultima operațiune de amploare a Guvernului tehnocrat zguduie sistemul politic: control la toate ajutoarele sociale, 20 la sută au fost date prin fraudă!

O fraudă masivă constatată în sistemul de acordare a beneficiilor sociale va duce la un control de proporții la nivelul întregii țări și va schimba legislația în domeniu - este ultima operațiune de amploare a Guvernului tehnocrat Dacian Cioloș înainte de alegeri. Măsura este o reală lovitură la adresa sistemului politic, care și-a ținut, ani de zile „masa de manevră electorală” captivă prin acordarea de ajutoare sociale, a subliniat ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, autorul inițiativei.

Ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a anunțat la emisiunea „În fața ta”, moderată de Florin Negruțiu și de Claudiu Pândaru la Digi24, că, în maximum două săptămâni, Executivul va adopta un pachet legislativ – o ordonanță și o hotărâre de guvern - care să întărească puterile Inspecției Sociale, după ce controalele au arătat că în unele cazuri 20% din ajutoarele sociale au fost acordate în mod fraudulos.

Dragoș Pîslaru a atras atenția că încă din 2015 au fost făcute controale în urma cărora au fost descoperite cazuri de fraudă, dar autoritățile nu au luat măsuri.

„În anul 2015, Banca Mondială, pe un contract de împrumut pe care îl are cu Guvernul României, a lucrat împreună cu ANPIS (Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială) pentru a reduce fraudele din sistemul de șomaj, de beneficii sociale. Ce au scos în evidență făcând un inventar la două mii și ceva de primării... Într-un caz aveam cam 20% fraude în zona de investigație, într-un alt caz aveam undeva pe la 11%, ceea ce reprezintă niște sume exorbitante”, a explicat Pîslaru.

El a spus că anchetele desfășurate recent au confirmat rezultatele analizei din 2015 în ce privește acordarea beneficiilor sociale.

„Acest lucru înseamnă că există o fraudă în sistem la care nici un guvern anterior nu a reacționat și a ținut-o sub preș. De ce? Pentru că practic asta însemna că schimbi masa electorală de manevră. (...) În acest moment practic sistemul a fost fraudat pentru că se poate, rețineți ce vă spun, este extrem de grav. Se poate frauda și a fost fraudat”, a spus ministrul Muncii. 

Ministrul a explicat că „în linii mari” pachetul legislativ care va fi adoptat de Guvern va introduce un nou mecanism de control al sistemului de acordare a beneficiilor sociale, iar „Inspecția Socială va fi reașezată din temelii”.

„Ceea ce cu sigurață nu voi face este să pun toate persoanele care sunt în situația de vulnerabilitate să vină la ghișeu ca să îi controleze cineva”, a ținut să precizeze ministrul. El a adăugat că pe baza unei analize de risc dezvoltate de autorități în ultima perioadă au fost identificate „zone și tipologii care vor fi avute în vedere”.

„Problema este că ajutoarele sociale se dau pe bază de documente, fără anchete sociale care să se facă serios în teren”, a mai arătat Dragoș Pîslaru. 

Într-un interviu acordat Republica.ro în luna iunie ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a vorbit despre sistemul prin care oamenii cu vulnerabilități vor fi identificați doar pe teren, și nu din birou, așa cum se mai întâmplă încă. În plus, dacă e să ne luăm după scriptele ministerului, numărul de invalidități în România este într-o continuă creștere. „Culmea, statisticile arată că de obicei există o pondere constantă a acestui tip de probleme. La noi numărul de invalidități crește”, spunea ministrul.

Oficialul de la Ministerul Muncii a precizat că doar cei care au cu adevărat nevoie vor primi asistență socială din partea statului.

În România, în 2015, un număr de 5,84 milioane de persoane au beneficiat de șapte tipuri de asistență socială – ajutor pentru încălzirea locuinței, alocații de stat pentru copii, alocații pentru susținerea familiei, drepturi pentru persoane cu handicap, plăți pentru ajutoare sociale, indemnizații pentru creșterea copilului, alocații de plasament, potrivit unor statistici de la Ministerul Muncii.

În total, anul trecut, pentru cele șapte tipuri de asistență socială a fost plătită o sumă de 9,43 miliarde de lei, reprezentând 1,33% din PIB. În România există cinci milioane de pensionari, precum și circa 600.000 de oameni care își caută de muncă, fie ca sunt în șomaj, fie că sunt în zona gri, adică au ieșit din evidențe.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dacă ar fi verificate bunurile pe care le au în proprietate acești beneficiari de ajutor social s -ar reduce considerabil bugetul alocat acestor ajutoare sociale .
    • Like 0
  • Vor merge pana la capat cu aceste masuri, sau, se vor opri si vor ceda unor presiuni, stiindu-se ca sunt in campanie electorala !?
    • Like 0
  • Banii din bugetul de stat , au fost mereu dirijati in functie de interesele politice.Manipularea acestora , a fost legiferat in Parlamentul Romaniei. Un alt exemplu , il constituie modificarea Legii Farmaciei 266/2008 , astfel incat , oricine poate infiinta farmacii. Chiar si camatari , tigani , etc. Astfel , decontarile de la CJAS este strict monitorizata si nu ii intereseaza faptul ca aceste societati nu platesc taxe si impozite locale. Decontarile sunt de ordinul miliardelor , lunar !!
    • Like 2
  • Ajutoarele sociale si pensiile de boala inchipuite sunt un stimulent pentru electoratul pesedist .
    • Like 4
  • Sigur nu e o greseala? 2 miliarde de euro se duc la asistatii sociali?
    • Like 0
  • Tehnocratii(cica!) astia nu au reusit sa faca macar un lucru dus pana la capat.Au fost si mai sunt o adevarata tragedie penttru Romania.
    • Like 0
  • Foarte bine ce face domnul Cioloș dar tot guvernul e corupt
    Trebuie ajutat dacă într-adevăr dm Cioloș vrea sa facă dreptate si sa fie Trași la răspundere toti cei care au furat
    Dm Dragnea e Duar fata de el dar in spate are multe si o face pe filozoful in fata lumii
    Sa le fie Rușine ca mai au si tupeu sa mai Vb in fata poporului sau sa apăra pe listele de candidați si el si Ponta
    • Like 0
  • Poate se vor gandi sa angajeze asistenti sociali competenti si in numar mai mare. Un asistent social la 2000 de persoane e foarte mult
    • Like 0
  • Ideologie tipica de extrema dreapta sau guvernarea Boc reloaded ! Observati asemanarea fizica intre Boc si Ciolos , ministra Dragu comuna ambilor precum si gandirea mica-mica si zgarcita ! :) Daca nu poti guverna la nivelul cerut iti dai demisia nu te apuci sa tai picioare dupa lungimea patului ! Absolut penibila "guvernare" si mod de a pune problema !
    • Like 0
    • @ Marius Cazacu
      De ce nu va convin reformele pentru binele nostru, nu al celor care fura de 27 de ani si nu se mai satura, cu ce averi au facut si paienjenis de de hotii?
      • Like 0
  • pfuaaa,asta a descoperit d-l prim...păi d-le nu e cam târziu pentru așa ceva;și dacă tot vine moca de dincolo,hai să-l facem în folosul candidaților ,de pe la alegerile care au fost și care vor veni,țăranul nu știe decât că e de la primar ,sau primărie,doamne ce descoperire....trăiască ....cine câștigă.
    • Like 0
    • @ Mari Mari
      Taranul asa a fost invatat! Nu i s-a permis largirea orizontului, sa vada mai departe lumea civilizata, cum traiesc"taranii" in tarile civilizate?! Acolo nu este diferenta intre sat si oras, iar dezvoltarea intelectuala a fost permisa! Acolo cetateanul este respectat si are legi care trebuie respectate nu incalcate! Nu s-a dorit sa ne civilizam si ca taranul sa deschida ochii, caci nu sr mai fi putut ei sa fure si sa vanda tara, atunci!
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult