Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Umilirea copiilor: 30-60-90. Noile cote de evaluare a meritelor elevilor din Sectorul 4

elevi - scoala - Octav Ganea

(Foto Inquam Photos / Octav Ganea)

30-60-90. 

Probabil că vă gândiți că acesta este un nou standard în lumea modei sau o nouă reglementare în legislația rutieră. Ei bine, nu. Acestea sunt noile cote de evaluare a meritelor elevilor din Sectorul 4. Da, este cât se poate de trist, dar adevărat. 

Acestea sunt marile burse anunțate cu surle și trâmbițe în luna februarie a acestui an, de nimeni altul decât primarul Daniel Băluță. 

În luna ianuarie, a intrat în vigoare legea 38/2019, care completează legea Educației nr. 1/2011, aducând două modificări majore:

- obligativitatea acordării burselor de merit elevilor cu medii peste 8,50 și

- posibilitatea cumulării burselor sociale cu cele de performanță, de merit, sau de studiu.

În luna februarie a acestui an, elevii din Sectorul 4 anunțau organizarea unui protest în data de 13 februarie, față de deciziile Consiliului Local Sector 4 de a nu acorda burse decât elevilor cu nota 10.

De ce o astfel de decizie? Pentru că ei pot! Sau ca să-l citez pe dl primar Băluță, pentru că ei au oportunitatea.

Imediat, elevii sunt invitați la sediul Primăriei Sector 4, pentru discuții, unde, cu un tupeu extraordinar, invocând democrația participativă, dl primar pasează acest cartof fierbinte elevilor și le propune, pe baza datelor furnizate de D.A.U.I. (Direcția de Administrare a Unităților de Învățământ), să întocmească chiar ei un proiect de HCL pentru burse, având în vedere un buget de 15 milioane de lei. De ce doar 15 milioane? Pentru că au această oportunitate și pentru că pot.

Bănuiesc că nu surprinde pe absolut nimeni faptul că datele au fost furnizate cu mare întârziere. Evident, aceste întârzieri erau din cauza oricui, nu cauza primăriei.

Contrar așteptărilor, elevii reușesc să eleboreze un proiect de HCL, cu niște sume aflate în limita bunului simț, ținând cont de bugetul alocat, însă, nici cei de la D.A.U.I, nici cei din direcția economică, nu se obosesc să ia în calcul acest proiect. Ba mai mult, acesta a fost ținut ascuns față de consilierii locali, acestora fiindu-le prezentată doar varianta propusă de cei din aparatul primarului, variantă în care sunt trecute din „greșeală", date eronate. 

Pentru a face puțină lumină în acest caz, am dorit să avem o întâlnire cu toți consilierii, solicitând în acest sens dlui primar să ne pună la dispoziție sala de consiliu din cadrul primăriei. Evident că am fost amânați, pentru ca în final să fim refuzați din motive logistice, urmând ca marți, 11 iunie, sala să ne fie pusă la dispoziție.

Doar că, așa cum le stă unora bine, noaptea ca hoții, vineri seară, a fost adăugat pe ordinea de zi suplimentară a zilei de luni, 10 iunie, proiectul de HCL pentru burse.

Marele proiect, bătaia de joc la adresa elevilor și nu numai, o umilință fără margini.

Conform acestui proiect, pentru elevii cu medii între 8,50-8,99, se vor acorda burse de 30 de lei, pentru medii între 9,00-9,49 burse de 60 de lei, iar pentru medii între 9,50-9,99, de 90 de lei, urmând ca cei care au terminat cu 10 să primească 200 de lei.

De ce ?

Evident, pentru că au această oportunitate și pentru că pot!

Desigur, revin cu întrebarea: Domnule primar, doamnelor și domnilor consilieri, de ce nu folosim fondurile europene pentru investiții, iar din bugetul local să alocăm suma corectă pentru burse?

De ce ?

Răspunsul cred că-l știm cu toții...

Citiți aici proiectul privind aprobarea burselor scolare in anul școlar 2018-2019, pentru semestrul al II-lea, în Sectorul 4

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Bursele de merit au fost si raman o gluma. Pentru ca domnii primari pot, evident.
  • Like 0
 • Ca mama de copil de 10, da, zece curat din clasa a 5 pana in clasa a 8-a imi pare o umilinta bursa copilului meu, aceeasi cu cea a elevului de 8.50 si chiar 9.
  In clasa fiicei mele, totii copiii iau burse, pentru ca au medii peste 8.50. Chiar si ultimul din clasa.
  Unii dau bursa pe tigari chiar de printr-a 6 -a sau a 7- a.
  Deci munca copilului meu e la fel recompensata cu a celui de 8.50.
  Sigur ca 30 de ron e foarte putin ca bursa, dar eu am prins vremuri cand alocatia lunara era 22 sau 27 ron. Apoi 42 ron...
  Deci, cum este mai bine?
  • Like 1
 • Pentru ca e vorba de Bucuresti, nu de vreun sat indepartat si defavorizat, intreb: care e rostul acestor burse cu sume ridicole? Ce se presupune ca face un copil cu 30 de lei?
  Nu prea stiu cum e la scoala pentru ca fica-mea acum termina gradinita, dar 30 de lei e o suma comparabila cu ce cheltuim noi lunar cu igienicele, pentru ca gradinita n-are hartie igienica, sapun, servetele...
  • Like 1
 • cromium check icon
  Caut sa strang un grup cu initiativa de a determina oamenii sa renunte la cetatenia Romaniei si sa nu mai recunoasca legitimitatea guvernului si a Constitutiei.E timpul infiintarii cu adevarat a Statului Paralel.Nu glumesc.Chiar caut oameni dispusi sa schimbe aceasta guvernare cu pretul de a pierde toate drepturile cetatenesti. Este un guvern votat de 16% din populatia Romaniei si Constitutia nu ar trebui sa permita ca 16% sa conduca 84 %.Daca asa zisul Stat Paralel va contine 84% dintre romani atunci va fi legitim si va avea dreptul la propria constitutie.Faptul ca au fost sub 49% oameni la vot si referendum arata ca inca mai este loc pentru initiativa in Romania.Este sub jumatate din populatia Romaniei.Romania nu este a lor.Trebuie sa luam inapoi tot ce ne-a fost luat cu forta sau prin jaf.Ori suntem Romani ori nu mai suntem, ce dracu!
  Le dam buletinu inapoi.Sa se duca de unde au venit cu jandarmi, militie si servicii...Sa se legitimeze intre ei.
  • Like 0
 • Copiii sunt umiliți constant, în special cei buni. Se fac constant intervenții și mânării grosolane la olimpiade și la concursuri. Cum ar fi un caz în care dintre doi elevi cu exact același punctaj la o națională. doar unul a luat premiu, celălalt nu. Sau cum s-au dat, teoretic după aceiași formulă, la clasa a 9a 14 mențiuni și la a 11a 4.
  Toate fiind, evident, remunerate și direct, și prin intermediul unor burse acordate în funcție de ele. Și toate astea cu o lipsă totală de transparență, zici ca-s clasificate.
  Evident, una-i consiliul local, alta-i inspectoratul. Dar merită îmbibate cu sarin ambele instituții.
  • Like 2
 • Am un cunoscut care este pictor de biserici si mi-a zis ca alearga un popa dupa el sa ii picteze biserica, ca primarul sectorului 4 ia dat 200(miliarde de lei vechi), ca nu are ce face cu banii si ii da la biserica. Si cauta popa sa-i justifice ca sa nu ii ia inapoi la inchidere de an.
  Uite asa...
  • Like 0
 • AlexI check icon
  Are multe borduri de pus domnu' primar.
  • Like 0


Îți recomandăm

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult

Bright Sky - Oana Pellea

„Femeile aflate în situații abuzive au fost prinse într-o cușcă cu lei. Forțate să rămână în domiciliu alături de un partener agresiv, nu li s-a oferit posibilitatea de a pleca mai departe de în jurul blocurilor”, spune Simona Voicescu, directoarea executivă a Asociației Necuvinte, care oferă sprijin victimelor abuzurilor domestice.

Citește mai mult