Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de trei ani. De astăzi vă invităm să ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră, dar și să testați viitorul tehnologiei, implementăm conversația vocală direct în browser, apăsând pe butonul de microfon poți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Umilirea fermierului care a încercat să ia „bani de la UE” pentru un solar de căpșuni sau de ce are România rușinosul procentaj de 2% absorție a fondurilor europene

Cultivator de căpșuni

Foto: Guliver Getty Images

Nu mai uimește pe nimeni cifra asta. Se poate vedea ușor că știrea n-a făcut audiență. Dar totuși, cum e posibil ca vecina noastră Bulgaria, să aibă o absorbție de 5 ori mai mare?

Sunt de 5 ori mai deștepți, de 5 ori mai muncitori?

Răspunsul meu de consultant „cititor de ghiduri” și „scriitor de proiecte” este direct: nesimțirea, nepăsarea și prostia autorităților noastre.

Am să detaliez ultima experiență care mi-a mâncat toți nervii, timpul și a înghițit 4 topuri de hârtie, multă benzină și un cartuș de imprimantă degeaba.

Am spus din capul locului că angajații autorităților sunt nesimțiți, nepăsători, arțăgoși până la violență, cu apucături tiranice de umilire a persoanelor ce au teribilul ghinionul să le intre în joc.

Știu că vor fi și unii care vor spune că nu este așa, că sunt și persoane minunate în aparatul ăsta bugetar, care muncesc, care de fapt fac treaba celorlalți. Așa este, sunt, am întâlnit astfel de oameni, dar sunt foarte puțini. Și acum ce să facem, să nu generalizăm, să spunem că bugetarii sunt lapte și miere? Să ascundem subiectul doar ca să nu deranjezăm pe unii și pe alții?

Să trecem mai departe când vedem știri de absorție 2%?

Pentru cine nu cunoaște, banii de la UE, acele fonduri nerambursabile, se duc mai întâi pe la diferite ministere, care mai departe se duc la tot felul de agenții, care se duc mai departe la alte și alte structuri cu diferite nume.

Partea proastă este că fiecare agenție are un director și un întreg aparat de supt bani pe salarii frumoase. Mai au și calculatoare, sedii și licențe Microsoft, pe care habar nu au cum să le folosească.

La 30 de km de București, în comuna Florești-Stoenești, un fermier muncit prin vest cu vârf și îndesat, îmi solicită să-i scriu un proiect, pentru un solar de căpșuni.

Prima mea întrebare este dacă are bani pentru a face și singur proiectul, știind că tranșele vin greu și foarte greu, și că e imposibil în realitate să faci un proiect fără să ai resurse, așteptând doar „banii de la UE”.

V-am spus mai spus că banii de la UE nu sunt problema, problema sunt cele 3-4 agenții care au de hrănit guri de directori și de conțopiști care trebuie să semneze tot felul de hârtii complet inutile.

Omul nostru mă asigură că are banii, dar că cei 40.000 de euro sunt toată munca lui și că dacă tot se dau fonduri ar fi bine să aibă certitudinea că își va recupera investiția.

Prin vara lui 2017 primim asigurări din cadrul primăriei că suntem eligibili și că să fim pregătiți, urmează să se lanseze selecția de proiecte cu finanțare nerambursabilă.

Săptămânile trec, iar omul nostru mă întreabă când îi scriu proiectul.

Îi explic că fără Ghidul de proiect nu muncesc degeaba în avans.

Ghidul de 60 de pagini, împreună cu alte 20 de anexe ce totalizează 361 de pagini (cerere de finanțare, plan de afaceri, contract de finanțare etc.) au fost publicate pe site cu doar 10 zile înainte de deschiderea sesiunii de depunere a proiectelor.

Cam ciudat nu-i așa?

Studiez zi și noapte toate anexele, mă deplasez la fermierul nostru, scriem și planul de afaceri, verificăm toate cifrele și mergem la depunere.

Depunerea se face la GAL Giurgiu Nord (Grup de Acțiune Locală). Mai departe, această entitate, raportează către AFIR (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale), care mai departe raportează către LEADER (nu vă pot spune ce face, că are site-ul picat), care mai departe, raportează către Guvernul României, care mai departe primește banii de la Uniunea Europeană.

Habar nu am ce fac entitățile astea, nu mă interesează, oricum păienjenișul este ilogic. Cert este că ele apar în antetul tuturor documentelor proiectului nostru.

Poate că sunt agenții, poate că au alte denumiri generale, poate că nu raportează una alteia, habar nu am, treaba mea a fost doar să scriu, conform ghidului publicat, un proiect competitiv și apoi să duc la bun sfârșit implementarea acestuia.

La GAL, ne primește o echipă de 3 tineri. Nu e un birou mare, dar avem loc pe scaune cu toții.

Cel care se uită peste proiectul nostru fumează mult. În jur, una dintre colege este însărcinată, probabil prin luna a 7-a, poate chiar a 8-a.

Vorbește la telefon, se mai uită pe proiectul nostru, ne mai aruncă un „n-ați citit” superior și ne spune să stăm liniștiți, să scoatem anumite documente „irelevante”, cum ar fi o certificare a unui curs de lucrător în comerț, o factură și un contract care atestă activitatea noastră prezentă de cultivatori activi de căpșuni, și altele asemenea.

Ni se dau asigurări în mod gratuit, cum că suntem singurul proiect, și că vom primi tot sprijinul ca să fie bine.

Ni se explică cum trebuie să arate sfoara, sigiliul, unde trebuie puse ștapila și numerotate paginile, cum trebuie să fie scanate apoi toate hârtiile document cu document pe CD, cum trebuie să arate întregul dosar. 

Printăm în 3 exemplare color toată hârțogăraria de 93 de pagini, scanăm, facem CD-uri, sigilăm și mergem a doua zi la depunere. Suntem întorși pentru prima oară, motivul fiind acela că dosarul copie este printat color, ștampilat și semnat pe fiecare pagină. Ne spun că nu este copie, că este identic cu cel „original beneficiar”. Îi explic că nu scrie în ghid că trebuie copie xerox alb-negru așa cum ni se solicită, și că nici nu găsim în comună un xerox. Încerc să aflu logica, dar agresivitatea acestor tineri depășește limitele normale și aleg să cedez.

Ne întoarcem a doua zi cu o copie alb-negru a dosarului. N-am scos nimic din dosar, doresc să luăm punctajul maxim, asigurările repetate cum că am fi singurii - mi se par deja suspecte. Ni se refuză a doua oară depunerea proiectului, pe motiv că nu suntem eligibili. Fermierul nostru, foarte blând îl întreabă cum e posibil, din moment ce astă vară ne-a dat garanții că suntem eligibili, acum după ce a cheltuit atâția bani cu înființarea firmei și cu obținerea unei duzine de țidule, să nici nu putem depune proiectul? Funcționarul nostru, într-un final ne spune un grețos „îmi pare rău”.

Cerem solicitări de clarificare a situației de la organizațiile superioare. Pe lângă faptul că nimeni n-a oferit un răspuns concret, acesta a venit foarte târziu, iar sesiunea de depunere se termina în două săptămâni deja. În lipsa clarificărilor, modificăm planul, și înlocuim peste tot cuvântul biloane, cu solarii. Pentru a nu intra în detalii obositoare, diferența este în principal dată de înălțimea solariilor, o chichiță neclară în nomenclatoarele de la Minister.

Încercăm să depunem proiectul încă odată, dar este respins a 3-a oară. De data aceasta, motivul este că avem contractul de arendă pe 10 ani, și că ar trebui pe 11, că a trecut deja o lună, de când a fost făcut contractul, și că la momentul depunerii vor fi 10 ani fără o lună. Le arătăm cu ghidul în față, că acest contract trebuie să fie încheiat pe o perioadă de 10 ani, inclusiv din anul depunerii proiectului. Fermierul nostru încă mai crede că se poate discuta cu oamenii ăștia, și se duce la notar, reface contractul, și refacem tot dosarul.

Refacerea dosarului este o muncă migăloasă ce ne ia o zi întreagă, două persoane. De ce? Pentru că fiecare foaie trebuie semnată, ștampilată și numerotată și trebuie să corespundă cu opisul. Adăugând o singură pagină, se modifică totul după ea.

Apoi, trebuie să reluăm scanarea, pagină cu pagină și să o punem pe CD-uri. De fiecare dată.

Ni se respinge proiectul și a 4-a oară.

Motivele nu au nicio legătură cu realitatea. Sunt scorneli de genul că nu am numerotat și ștampilat cazierul original. Incredibil, un document original ni se cere ștampilat și semnat. Este trecut ca număr de ordine în opis, trecut și în alte două documente, dar totuși ni se respinge... Demontăm punct cu punct fiecare motiv de respingere din procesul verbal, și facem apel către organizațiile superioare - AFIR, LEADER, Min. Agriculturii.

Răspunsul vine târziu, după terminarea sesiunii de depunere. E ticsit de ștapile, semnături, numere de înregistrare, multe adrese în CC.

Gargară ieftină. S-a rezolvat, nu se poate, cum ar zice tot românul... Pe scurt, ni se spune că acest GAL se organizează cum dorește, iar ei, AFIR, n-au nicio putere.

Este un abuz de la cap la coadă. E ca si cum te-ai fi pregătit de un examen, iar profesorul nu te primește în sală. Așa și noi. N-am fost lăsați să depunem, ce să vorbim de evluare...

Cine câștigă din lupta asta român contra român? Ce e cu toată șarada asta, în care proiectul n-are nicio relevanță, ci doar forma dosarului cu sute de hârtii? Ce e cu refuzul ăsta, de parcă banii ar fi din buzunarul lor cumva, și ar veni de la UE, n-ar fi oricum plătită o comisie de evaluare profesionistă? Ce ce cu toate agențiile astea? Știe cineva câți bani sug din salarii și cheltuieli de funcționare?

Durata de lansare a unui apel de selecție ia multe luni, poate chiar un an. Calculează cineva câți bani va fi dat de fapt UE pentru fermierul nostru? Impresia mea este că de fapt, UE ar da liniștită cei 40.000 de euro, dar ca să-i obținem, toate agențiile astea românești mai sug cel puțin pe atât. Și culmea, chiar și așa, tot nu-i dau!

Am încercat umil, să le dau un feedback, în ideea că sunt tineri și vor fi mai receptivi. Le-am spus ca pe viitor să nu mai dea fișiere în formate de genul .xlsm (un excel cu macro-uri făcut prost), sau .docx cu tabele, că nu toți avem licențe de Microsoft, că UE are și o directivă prin care spune că softul Open Source, adică gratuit, ar trebui să primeze. Că trebuie doar să dea de la save, formatul din 2007, respectiv .doc și .xls în Microsoft Office.

Au tăbărât pe mine, spunându-mi că ce consultant sunt eu, dacă n-am licență de Microsoft Office. Asta e atitudinea conțopistului român în general: habar nu are că, pe lângă salariu, noi îi plătim și calculator cu licențe, și căldurică în sediu, și multă, multă hârtie.

Ce speranță să mai avem, că va fi mai bine? Acum, acești tineri au niște poziții micuțe, dar peste 10-20 de ani, ei ne vor fi primari, prefecți, miniștri sau parlamentari. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Absolut excelent articolul! Ilustreaza atat de VIU viu realitatea coruptiei de zi cu zi din sistemele administrative locale, incat lehamitea (presarata chiar si cu putin umor) nu poate fi decat singura alternativa viabila pentru cineva care tine la propria sanatate mintala. Un motiv in plus pentru care oamenii cei mai OCUPATI trebuie sa mearga la vot (pentru ca altfel, ajungem sa fim condusi de oamenii FARA "ocupatie")...
  • Like 0
 • Am depus un proiect pt finantare 70% fonduri europene, 30% fonduri proprii. La un moment dat, dupa cateva cereri de clarificare, am fost anuntati ca in termen de 30 zile trebuie sa avem dovada contributiei proprii. Pt care, evident, intentionam sa contractam un credit (7 miliarde lei vechi). A urmat un stress de 30 zile, dar in ultima zi am reusit sa semnam (miraculos) contractul de creditare cu banca si am trimis actele agentiei. De atunci au trecut 3 luni, dar inca nu s-a itamplat nimic ? Intrebarea m,ea este: oare cine stabileste aceste termene absurde (30 zile), nu puteau fi 60 sau 90 ? Vin de la Europa sau le stabilesc atotputernicele doamne de la agentiile de dezvoltare, ca sa diminueze sansele firmelor si sa aiba mai putin de lucru, pe aceleasi salarii considerabile ?
  • Like 1
 • Absorbție cumva?
  • Like 0
 • Eu sunt de părere că, în situația descrisă de dimneavoastra, v-au fost încălcate inele drepturi. Cred ca s-ar impune, in virtutea dreptului la petitionate, da formulati o plângere penală împotriva functjonarasilor care v-au încălcat aceste drepturi și , asupra chestiunii, sa se pronunțe, mai întâi, un procuror și ulterior un judecător.
  • Like 0
 • Odiseea prezentată are o singură explicație. Dacă era singurul deponent și s-au căutat chichițe de respingere se dorea de fapt ca sesiunea să se încheie fără depuneri. După aceea GAL-urile au posibilitatea să mute banii alocați către alte măsuri și de regulă aici e o înțelegere cu primarii din GAL-uri care mai fac un parc , un teren de sport, mai pune pietriș pe-o uliță desfundată. Dar nu vă entuziasmați. Nu fac asta deoarece sunt gospodari ci pentru că aceste mici lucrări se dau fără licitație sau la fonduri cu selecție de oferte (adică câștigătorul vine cu 3 oferte) și se poate negocia para-ndărătul. Fermierul dvs era probabil acceptat dacă avea susținere politică sau șpăguia pe cineva....
  • Like 6
 • Puteți publica numele celor la care vă referiți în articol?
  • Like 2
 • Suna cinic, dar chiar mi-as dori ca Bruxelles-ul sa taie banii UE catre Romania cu noua regula a respectarii statului de drept. Atunci sa vad toate GAL-urile si AFIR si sutele de habarnisti cu loc caldut ce vor face... Se pare ca natia asta trebuie trecuta prin socuri, ca sa inteleaga ce i se intampla de fapt. Si totul se trage de la democratia originala din anii '90 , care ne-a invatat ca avem doar drepturi, nu si obligatii.
  • Like 11
  • @ Radu Andrei Malica
   Crezi ca scapam de ei ? NOPE, se vor aciua pe la ceva posturi la fel de caldute din administratia locala si gata.
   • Like 6
  • @ Radu Andrei Malica
   Nu va faceti griji, U.E va taia finantarile daca mai continua nebunia asta cu legile justitiei. Uitati, Polonia dupa masura dura luata de U.E cauta "aliati" sa le puna o :"pila". Mai mult pot merge pana acolo pana la a cere banii inapoi in totalitate. Numai in Romania majoritatea crede si actioneaza pe principiul ca ce a mancat lupul ramane asa.
   • Like 4
  • @ Radu Andrei Malica
   Cred ca ar fi mai usor ca dosarele sa fie trimise electronic direct catre UE inte-o limba de circulatie internationala. Misto diferenta s-ar vedea dupa primul an
   • Like 1
 • Eu am scris cereri de finantare pentru POS DRU. Exact aceeasi situatie. Era vorba programe afterschool pentru copii defavorizati. Depunerea s-a facu on-line, coordonatoarea noastra depusese proiecte pentru stat care au fost acceptate, dar ale noastre, in numele unor ONG-uri, au fost respinse toate, pe motiv de nerelevante.
  • Like 4
 • Am ferma convingere ca 2% reprezinta gradul de eficienta romaneasca in toate domeniile de activitate. Asta bazat pe studii de caz si experienta personala. In treacat fie vorba am fost implicat intr-un proiect cu fonduri europene. Prin gratia Domnului am castigat si un premiu, o excursie platita in Spania, laolalta cu cateva zeci de conationali Am avut parte de un tanar indrumator de exceptie, traineri spanioli, romani dedicati. .Au fost ceva probleme cu termenele nerespectate si primirea banilor de la U.E,lucruri de care partea romana a fost pe deplin responsabila. Imi amintesc de convorbirea avuta cu Manuel in Spania,ingrijorat de intarzierea in efectuarea platilor. Bineinteles ca este vorba de calitatea oamenilor implicati in aceasta infernala masinarie a nesimtirii romanesti. Totul in Romania se face cu o risipa strigatoare la cer, risipa de inteligenta, timp, finante, eventual vieti omenesti. In final, de voie, de nevoie oamenii renunta pe rand unul cate unul si se inregimenteaza blazati in anormalul normal. Si dupa principiu ca, mortii se acopera cu pamant iar vii cu hartii majoritatea ajunge sa uzeze de aceste inovatii spre protectia ori folosul personal. In rest, lumea traieste narcotizata pervers de expresii gen,"mandria de a fi roman", "fabricat cu mandrie in Romania", ori "sa aveti o zi buna".
  • Like 10
 • Stai sa vezi cum te purica la virgula, dupa ce ai facut o contestatie, ti-au respins-o, apoi ai castigat procesul in instanta, au facut apel apoi ai castigat si apelul. Sa vezi atunci cum te tin minte. N-ai vrea sa stii. Sau ca cineva iti face o plangere penala si te trezesti la DNA. Apoi afli ca "intamplator" tipul este cel care renoveaza imobile de-a SRI-stilor. Nu intelegi cum, in prima instanta ai castigat returnarea TVA, apoi la apel, judecatorul numit in urma cu 1 zi, studiaza peste noapte un dosar de 1000 de file si inclina balanta contra ta si da dreptul statului sa nu iti returneze TVA ul platit odata cu facturile. Nici nu sunt sigur ca este bine ca am scris aici, cele de mai sus. LA MULTI ANI, TUTUROR
  • Like 5


Îți recomandăm

Banca Transilvania-logo

Finanțăm spitale, fabrici, şcoli, universități de stat şi private, baraje şi hidrocentale, autostrăzi şi cabinete veterinare, dar şi sute de mii de oameni. Susținem tot atâtea planuri şi vise ale românilor. Suntem cel mai mare finanțator instituțional al Statului prin impozite şi titluri de stat, precum şi al mediului de business românesc. Facem asta cu capitalul şi datorită competențelor acumulate în cei 25 de ani, aici, în țara noastră.

Citește mai mult

Café Istanbul

Boabe de cafea Arabica Mocha din Yemen se adaugă boabelor din India și Indonezia și te poartă cu simțurile într-un bazar oriental din alte vremuri. Amestecul exotic, intens, cu ale sale note condimentate, ce amintesc de piperul negru, te invită într-o călătorie prin istorie al cărui punct terminus este veacul în care Istanbulul, numit pe atunci Constantinopole, era cel mai bogat și mai populat oraș din lume și forfotea de viață și de tentații.

Citește mai mult